FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP Cine sunt, din perspectiva finanțării, cele 3 cluburi promovate? » Au retrogradat 3 primării, au urcat în Liga 1 alte două + un privat plin de datorii

Articol de , , - Publicat joi, 08 iunie 2023 11:56 / Actualizat joi, 08 iunie 2023 15:56

FC Argeș, Mioveni și Chindia au picat în Liga a II-a, după ce au încasat împreună de la autoritățile locale aproape 4 milioane de euro doar în 2022, iar ele vor fi înlocuite în viitoarea ediție a Ligii 1 de două formații, Poli Iași și Oțelul, care sunt finanțate tot de primării și de una, Dinamo, care raporta la finalul anului trecut o datorie de peste 11 milioane euro

Liga 1 își va schimba componența în proporție de aproape 20% în 2023-2024 față de campionatul recent încheiat.

Exact cum s-a întâmplat și acum un an, 3 echipe au retrogradat, două direct și una la baraj, iar ele vor fi înlocuite de cele care și-au câștigat dreptul sportiv, dar și prin intermediul licenței, dintre cele care au evoluat în play-off-ul ligii secunde.

Toate cele 3 formații care au părăsit prima scenă erau practic dependente, într-o măsură mai mare sau și mai mare, de finanțarea primită din partea autorităților locale.

Practic, Primăriile din Pitești, Târgoviște și Mioveni erau cele care țineau în viață aceste cluburi.

Suma cumulată, conform rapoartelor financiare oficiale, pe anul 2022, încasată din bugetul local a fost de 4 milioane de euro. Cum arată, defalcat, pentru fiecare club în parte?

ECHIPASUMA (mil. euro)*
FC Argeș1,4
CS Mioveni1,3
Chindia1,25
* exclusiv din partea autorității locale pe anul 2022

Cine sunt, din perspectiva finanțării, cele 3 cluburi promovate? Două dintre ele, Poli Iași și Oțelul, fac parte din aceeași categorie a cluburilor dependente de banii publici.

De fapt, gruparea din Copou a beneficiat de o sumă imensă din partea autorității locale pe parcursul, anului 2022, petrecut în întregime în liga secundă: prima jumătate a anului a jucat în play-out-ul ediției 2021-2022, iar a doua jumătate în campionatul regulat din 2022-2023.

Suma alocată de autoritatea locală a fost de puțin sub 2 milioane de euro, după ce și pe parcursul lui 2021 clubul avusese parte de o felie mare din banii publici: alte 1,6 milioane de euro. Și Oțelul s-a ales cu o infuzie importantă din parte primăriei, peste 800.000 de euro!

Nivelul din dreptul Iașiului însă e unul record chiar și pentru Liga 1. În anii trecuți, Voluntari bifase o sumă mai mare, 3,3 milioane de euro de la Primăria lui Pandele, însă pe parcursul anului 2022, FC Voluntari a avut alocată cam aceeași sumă de care a beneficiat și Poli Iași.

97%din bugetul de salarii pe care Poli Iași l-a avut pentru întreg anul 2022, 1,97 milioane euro, a fost acoperit exclusiv din banii primiți din partea autorităților locale

70%din bugetul de salarii pe care Oțelul l-a avut pentru întreg anul 2022, 1,2 milioane euro, a fost acoperit exclusiv din banii primiți din partea autorităților locale

Al treilea club nou în viitorul campionat va fi Dinamo, un privat 100%. Care n-a accesat în 2022 nici măcar un euro din partea statului sau a vreunei autorități locale.

Dinamo a fost în 2022 jumătate de an în Liga 1, ianuarie - iunie, după care a activat în liga secundă. A fost echipa din al doilea eșalon cu cel mai mare buget salarial. A depășit pragul de 2 milioane de euro.

Topul cluburilor din Liga 2 cu cel mai mare fond de salarii în 2022

ECHIPA SUMA (euro)
Dinamo 2,06
Poli Iași 1,98
Steaua 1,5
Oțelul 1,2
Chiajna 1,2

Bilanțul financiar al lui Dinamo, care traversează un proces de insolvență, al doilea în ultimii ani, arată rău pentru o societate care nu are o plasă de siguranță numită bani publici.

Clubul a raportat o pierdere mare la finalul lui 2022: a cheltuit cu peste 1,7 milioane de euro mai mult decât a avut încasări. Și mai îngrijorător e nivelul datoriei.

Care a crescut cu peste 20% față de finalul anului 2021. La 31 decembrie anul trecut, datoria totală a lui Dinamo atingea peste 11 milioane de euro.

Aproape cea mai importantă parte din această sumă e încadrată în categoria "datorii față de societățile din cadrul grupului și alte părți legate".

Tradus, acest lucru înseamnă că datoria e față de cei din propriul acționariat. Exact modelul brevetat de Gigi Becali la FCSB în ultimii 20 de ani, dar care e activ și la alte cluburi cu patroni privați, gen CFR (Varga), CSU (Rotaru), FCU (Mititelu).

Suma totală a datoriei pe care o are Dinamo către cei din propriul acționariat e de 3,2 milioane de euro.

Tabelul datoriilor lui Dinamo la 31 decembrie 2022

CategorieSuma (euro)
Angajați2.500.000
Societăți din cadrul grupului3.200.000
Autorități fiscale1.700.000
Împrumuturi350.000
FRF/LPF85.000
Alte datorii3.300.000
* date din raportul fiscal atașat de Dinamo în dosarul de obținere a licenței pentru Liga 1

Datoriile care apar la categoria societăți din cadrul grupului, chiar dacă sunt incluse și cele către APCH, ele se vor stinge fie printr-o conversie în acțiuni, fie prin ștergere dacă ni se va aproba noul plan de reorganizare pe care l-am propus
Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar Dinamo

Cum arată structura acționariatului lui Dinamo:

Firma Red&White80,78%
Asociația Peluza "Cătălin Hîldan"12,06%
Cornel Dinu0,01%
Dorin Șerdean0,12%
ACS FC Dinamo (Nicolae Badea)7,03%

720de mii de euro a încasat Dinamo pe parcursul anului 2022 din vânzarea de jucători, banii fiind proveniți din cedarea lui Sorescu la Rakow, în Polonia

460de mii de euro au fost veniturile lui Dinamo din sponsorizări și publicitate anul trecut, în vreme ce Oțelul s-a ales cu 770.000 de euro, beneficiind de implicarea Combinatului siderurgic din Galați, iar Poli Iași a stat extrem de rău la acest capitol, în jur de 165.000 de euro

Ce presupune nou plan, votat în aprilie: arderea a 5 milioane de euro din datorii

Adunarea Generală a Creditorilor SC Dinamo 1948 SA a votat în urmă cu mai puțin de două luni noul plan de reorganizare al clubului. Acesta presupune tăierea datoriilor de 5 milioane de euro de la creditorii din categoria "chirografari".

Astfel, la masa credală ar mai rămâne doar creanțele garantate, salariale și cele bugetare, în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de euro. Din care 1,2 milioane aparțin APCH și ar urma să fie plătite după ieșirea din insolvență.

Din cele 5 milioane de euro care s-ar evapora, circa 1,3 milioane provin de la APCH, bani pe care fanii-acționari nu-i mai revendică. Astfel, în discuție mai rămân 3,7 milioane de euro.

În aceste condiții, marii perdanți sunt fotbaliștii care au avut contracte de activitate sportivă și sunt înscriși la masa credală, la "chirografari", cu peste 1,5 milioane de euro.

Pe 19 iunie, instanța ar urma să decidă dacă acceptă sau nu noul plan propus de Dinamo.

Citește și:

Craiova chiar boicotează Austria pentru votul Schengen negativ: a renunțat la Tirol, Raiffeisen și OMV! Unde merge în cantonament și ce bancă și companie de carburant a preferat
U CRAIOVA
Craiova chiar boicotează Austria pentru votul Schengen negativ: a renunțat la Tirol, Raiffeisen și OMV! Unde merge în cantonament și ce bancă și companie de carburant a preferat
Titlul se câștigă cu decalog și amenzi » Iată regulamentul intern impus de Hagi la Farul! Cât costă o înjurătură și fiecare kilogram în surplus
DEZVĂLUIRI
Titlul se câștigă cu decalog și amenzi » Iată regulamentul intern impus de Hagi la Farul! Cât costă o înjurătură și fiecare kilogram în surplus
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (17)
Mazavalt
Mazavalt  •  08 Iunie 2023, 16:19
Postat de mr90 pe 08 Iunie 2023, 14:33

Si ne mai miram ca lumea uraste Dinamo ? Au datorii de 11 mil€, planul de reorganizare inca neaprobat dar au primit LICENTA !!!!! FC Arges chiar ar avea sanse la TAS !!!

Sunt convins ca FC Arges are 101% sanse la TAS dar NUMAI si NUMAI daca ii reprezinti TU!!! Logica ta infailibila si cunostintele in drept civil si sportiv pe care le detii ii vor ingrozii pe cei de la TAS. Vor iesi in pauza si nu vor mai intra. Bine vor ffi probabil prin spital cautanduse de crampe de la atat ras dar, na ai facut ceva nu?

istet10
istet10  •  08 Iunie 2023, 16:08
Postat de gicab pe 08 Iunie 2023, 14:02

Ce mai face stâlpul de iluminat?

Ti-a cazut in cap .

arnautull
arnautull  •  08 Iunie 2023, 15:33
Postat de mr90 pe 08 Iunie 2023, 14:33

Si ne mai miram ca lumea uraste Dinamo ? Au datorii de 11 mil€, planul de reorganizare inca neaprobat dar au primit LICENTA !!!!! FC Arges chiar ar avea sanse la TAS !!!

Nasol de tine, ori nu ai aflat ca e gratis sa gandesti, ori nu te ajuta dotarile :))))

Vezi toate comentariile (17)
Comentează