OPINII  »  EDITORIAL

Unde sunt „piscurile” echipei naționale?

Articol de - Publicat vineri, 16 iunie 2023 09:43 / Actualizat vineri, 16 iunie 2023 09:46

Ca de obicei, suntem optimiști și sperăm ca spiritul și inspirația să acopere evidentul nostru deficit valoric. Nu neapărat în raport cu Kosovo, ci în general

La modul concret, pe reprezentativa României scrie în acest moment "locul 46" în clasamentul mondial. E ceva obișnuit, în ultimii ani am fost și mai jos, deseori sub locul 50. Dacă traducem cifrele, locul 46 înseamnă mediocritate. Iar dacă ne uităm peste componența lotului, tot peste mediocritate dăm.

Revista de front

Dacă e să luăm drept reper formula pe care România ar putea-o alinia vineri seara la Priștina, ne cam trec fiorii. Se preconizează că Edi Iordănescu va miza pe Târnovanu - Rațiu, Drăgușin, A. Burcă, Camora - Olaru, M. Marin, N. Stanciu - Man, Alibec, Fl. Coman.

Adică un portar tânăr, care a greșit destul de mult în ultima vreme. Patru jucători din diviziile secunde, Rațiu, Drăgușin (chiar dacă a promovat cu Genoa, tot Serie B a jucat), Marius Marin și Dennis Man, în Serie B. Alți doi vicecampioni naționali (Olaru și Coman) dezamăgiți de ratarea încă unui titlu.

Doi oameni de la CFR, Burcă și Camora, și mai dezamăgiți. Un "chinez", Stanciu, care chiar dacă e campion la Marele Zid, vine de la o echipă cu o valoare de transfermarkt (19,5 milioane de euro) sub a cluburilor de frunte din România.

Vârful Empoli

Cu zâmbetul pe buze par să fie doar Radu Drăgușin, după promovarea în elita Italiei, și Alibec, proaspăt campion cu Farul. În rest, oameni cu probleme, cu dezamăgiri, cu promovări ratate, cu sezoane eșuate, cu accidentări de mai multe luni (Camora).

Și ne lipsește și liderul valoric din acest moment, Răzvan Marin. Iată cum locul 14, pe care a terminat Empoli în Serie A, a ajuns să fie piscul cel mai înalt al reprezentativei noastre. Prin simplă comparație, adversarii din Kosovo ni-l vor opune pe Rrahmani, stoperul titular incontestabil la Napoli, campioana Italiei.

Unde sunt „piscurile” echipei naționale?
Gestionarea relației cu Ianis Hagi, dar mai ales cu tatăl său, Gheorghe Hagi, a devenit una dintre preocupările selecționerului Iordănescu jr.

Alții nu prea sunt

Spre deosebire de alte dăți, când mai rămânea câte cineva în afara listei selecționerului, acum Iordănescu junior a luat cam tot ce avem mai bun. Nu prea mai erau alții apți să asculte imnul și chiar neconvocarea, zice-se revanșardă, a lui Andrei Ivan nu prea e un subiect, în momentul în care vorbim despre un jucător de la o echipă din afara podiumului SuperLigii.

Ce ne lipsește?

Sigur că România are o bună șansă la Priștina de a face un mare pas spre calificare. Dacă învingem, facem 9 puncte, iar kosovarii ar rămâne doar cu două. Dar chiar și dacă batem, chiar și dacă ne vom califica la Euro 2024, problemele noastre vor rămâne aceleași.

Vor continua să ne lipsească acei jucători, măcar vreo doi-trei, care să evolueze constant la un nivel ceva mai bun decât Empoli, „piscul” nostru de acum. Dacă privim în jur, rar mai găsm o echipă națională care să nu aibă pe nimeni acolo sus, în primele poziții ale celor mai tari campionate.

Reapare cazul Ianis?

Precedenta acțiune a echipei naționale, cea din martie, practic a fost acoperită de zgomotele consecutive neconvocării lui Ianis Hagi. Acum e liniște, Ianis e convocat, însă nepreconizat pentru primul "11" de la Priștina, din cauza îndelungatei absențe.

Uitându-ne mai atenți, prin apartenența sa la Glasgow Rangers, de fapt el e piscul naționalei noastre. Sau ar trebui să fie, dacă n-ar fi avut acele probleme. Probabil că lui Ianis „i se vor da niște minute”, dar care nu vor fi apreciate drept suficiente de toată lumea. Și atunci, subiectul Ianis se va redeschide, făcându-ne să le trecem în plan secund pe toate celelalte.

24de selecții a strâns Hagi jr. la prima reprezentativă. A marcat două goluri, la 3-2 cu Macedonia de Nord și la 1-2 cu Germania. Mai are și două pase decisive

14 noiembrie 2021e data la care Ianis a evoluat ultima dată sub tricolor, la 2-0 în Liechtenstein, când a fost folosit 16 minute. Selecționer era Rădoi

6,50e cota oferită de casele de pariuri ca fotbalistul lui Glasgow Rangers să înscrie diseară la Priștina. Cota ca el să deschidă scorul e 13,00

3,80e cota oferită de casele de pariuri ca Alibec să înscrie în Kosovo, atacantul Farului fiind cel mai probabil marcator al reprezentativei noastre

Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Comentarii (11)
dinamo100
dinamo100  •  16 Iunie 2023, 19:00

Campionatul Scotiei este unul foarte slab, cam la fel ca Superliga, iar Ianis nu e titular acolo. De altfel, s-a anuntat recent ca e pe lista de transferari a lui Rangers. Chiar nu avem valori si chiar nu-i inteleg pe cei care tot bat apa in piua cu selectionerul E. Iordanescu. Nu cred ca selectionerul ii poate invata pe jucatori sa dea o pasa, sa faca un dribling sau sa suteze la poarta.

tyler_durden
tyler_durden  •  16 Iunie 2023, 17:29

Piscurile sunt in vai. "Vai ce gazon!", "Vai ce vreme!", "Vai ce ghinion!" si culminand cateva vai mai incolo cu "Vai ce slabi suntem!" si "Vai ce nu jucam nimic!", aceste Twin Peaks la care inca ne minunam de decenii.

armand
armand  •  16 Iunie 2023, 16:07

Scrieti truisme d-le Buzarin! Se stie ca Edi nu are stofa de antrenor daramite de selectioner. Tata Puiu ar trebui sa intra in pamant de rusine dar se pare ca rusinea e un lux in epoca noastra!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează