Articol de David Marinescu - Publicat vineri, 25 august 2023 12:33 / Actualizat vineri, 25 august 2023 13:15
Luca Reghecampf (22 de ani), fiul lui Laurențiu Reghecampf (47 de ani), ar putea ajunge în spatele gratiilor, în urma comentariilor antisemite făcute în mediul online, după ce un episod sângeros s-a petrecut în teatrul de război din Cisiordania.
Sâmbătă, doi civili israelieni, tată și fiu, au fost uciși de un suspect palestinian în Cisiordania ocupată, un eveniment care a dus la escaladarea conflictului existent în zonă în ultimele luni.
Crima respectivă a fost cea care a declanșat comentariul oribil scris de Luca Reghecampf: „Singurul lucru pe care Israelul îl merită este să fie pus într-o cameră şi pornit duşul”, aluzie la metodele oribile la care apela Germania Nazistă atunci când omora evrei. Iar Luca Reghecampf ar putea fi pedepsit grav de organele legii: acesta riscă închisoarea de la 6 luni până la 5 ani.
Luca Reghecampf riscă închisoarea, în urma comentariilor antisemite postate în mediul online
Cristian Jura, secretar de stat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, spune că fapta lui Luca Reghecampf este una foarte gravă, care poate fi sancționată cu o amendă de 10.000 de lei, dar și cu o pedeapsă cu închisoarea.
„Fapta este una foarte gravă. Dacă lucrurile stau aşa, acesta poate fi amendat cu până la 10.000 de lei, dar situaţia poate avea şi conotaţii de natură penală, în cazul în care se autosesizează organele în drept, conform Ordonanței de urgenţă 31/2002, care face trimitere către astfel de probleme”, a precizat Cristian Jura, pentru Orange Sport.
Fapta lui Luca Reghecampf ar putea fi încadrată la articolul 5 al ordonanței de urgență din 2002. Iată toate infracțiunile și contravențiile din ordonanța de urgență:
Articolul 3:
(1) Constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsa se sancţionează şi aderarea la o organizaţie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii având acest caracter.
(3) Tentativa se pedepseşte.
Articolul 4:
(1) Răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsa se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.
(3) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1) sau (2), dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei.
Articolul 5:
Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Articolul 6:
Contestarea sau negarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Articolul 7:
În cazul infracţiunilor prevăzute la art. 3-6 urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procuror.
Articolul 8:
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 25.000.000 lei la 250.000.000 lei:
a) răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri de către o persoană juridică;
b) utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe de către o persoană juridică;
c) promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, de către o persoană juridică.
(2) Nu constituie contravenţie fapta prevăzută la alin. (1) lit. a) sau b), dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei.
(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul împuternicit în acest scop de către ministrul culturii şi cultelor, precum şi de către personalul special abilitat din cadrul Ministerului de Interne.
(4) Dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sunt aplicabile, cu excepţia art. 28 şi 29.
Reacția lui Laurențiu Reghecampf
În urma apariției articolului, joi dimineață, Laurențiu Reghecampf a trimis un punct de vedere către GSP.ro.
1. Nu am avut cunoștință și nu încurajez în absolut niciun mod transmiterea în spatiul public a unor astfel de afirmatii care sunt nu numai profund jignitoare la adresa unui întreg popor, dar sunt și de natură să creeze amintiri extrem de dureroase pentru toți cei care au trecut prin coșmarul Holocaustului.
2. Deși fiul meu este major și pe deplin responsabil pentru absolut toate faptele sale, am luat legătura cu el în cursul zilei de astăzi și i-am explicat gravitate unei astfel de afirmații precum și consecințele chiar și legale pe care le presupune diseminarea în spatiul public a unei astfel de afirmații.
3. Cred că în urma discuției purtate, acesta a înțeles semnificația profund negativă a afirmației sale și își cere scuze sincer pentru toate efectele negative ale acesteia.
4. Recunosc că am fost absolut surprins de mesajul transmis de fiul meu major în spatiul public, cu atât mai mult cu cât nașul lui de botez este un cetățean israelian, de religie mozaică, care i-a povestit, în mai multe rânduri, impactul ororilor Holocaustului asupra poporului evreu. În calitate de părinte, nu pot decât să îmi cer cele mai sincere scuze oricărei persoane care s-a simțit jignită de această afirmație a fiului meu major, Luca.
-comunicatul emis de Laurențiu Reghecampf
Citește și:
Motivele pentru care Neymar și-a sacrificat cariera și s-a dus în Arabia Saudită
Genoa vrea să scape de George Pușcaș » Atacantul român ar putea fi vândut în Serie B