Articol de Luminița Paul, Raed Krishan (video) - Publicat marti, 29 august 2023 16:24 / Actualizat marti, 29 august 2023 16:24
Echipa României care va participa începând de duminică la Mondialele de la Belgrad a fost prezentată oficial, iar ținta este să se califice cât mai multe bărci la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Cel mai important concurs al anului pentru canotorii tricolori este la doar câteva zile distanță. Găzduite de Belgrad, la baza Ada Ciganlija situată pe lacul Sava, Campionatele Mondiale din 2023 (3-10 septembrie) au o semnificație dublă: nu oferă doar medaliile atât de râvnite, ci și bilete pentru Jocurile Olimpice de anul viitor.
În urma rezultatelor din ultimii ani, România are șanse nu doar să reușească o prezență bogată la Paris, ci și să urce pe podium în mai multe rânduri. Întâi însă trebuie asigurate biletele.
Elisabeta Lipă: „Examenul vieții noastre”
„Campionatele Mondiale de la Belgrad, examenul vieții noastre”, așa și-a deschis discursul Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.
„Vă urez mult succes, știți că am mare încredere în voi, în potențialul vostru, dar știu la fel de bine că vă doriți mai mult decât ne dorim noi toți aici, la un loc, să reprezentăm cât mai bine și cât mai frumos România”, a punctat cvintupla campioană olimpică.
„Obiectivul Federației Române de Canotaj, prin acești sportivi minunați, este în primul rând să calificăm cât mai mulți sportivi și cât mai multe ambarcațiuni la Jocurile Olimpice de la Paris”, a repetat ea.
„Competiția supremă la care un sportiv care nu ajunge acolo nu se simte împlinit din toate punctele de vedere. Bătălia este acerbă și fiecare dorește să primească pașaportul pentru Paris, dar sunt ferm convinsă că ne vom bucura de rezultatele sportivilor noștri”, a încheiat Lipă.
Simona Radiș: „Suntem foarte bine pregătite!”
Pe rând au rostit apoi câteva cuvinte absolut toți cei care fac parte din echipa pentru Belgrad, începând cu cele mai laureate canotoare ale sezoanelor recente, campioanele olimpice și mondiale și triple învingătoare europene la dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar.
14 probecuprinde programul olimpic de la Paris 2024, iar la CM România participă în 13 dintre ele
”Cred că este foarte important să spunem că suntem foarte bine pregătite, suntem o echipă puternică și avem planuri mari pentru viitor. Să ne urmăriți la Campionatele Mondiale fiindcă sunt convinsă că va fi foarte frumos!”, a declarat Simona
Ancuța a completat-o: ”Suntem pregătite, a fost un an greu, dar și foarte bun pentru noi, sper să-l încheiem cu brio, cu aurul mondial și cu calificarea la Jocurile Olimpice”.
Campioanele europene de la Bled la dublu rame au urmat. „Eu sunt nouă, din acest an, în barcă, dar vreau să demonstrez că o putem califica împreună”, a rostit, emoționată, Roxana Anghel.
„Sunt convinsă că o să facem curse foarte bune la Campionatele Mondiale și că o să ne întoarcem calificate la Jocurile Olimpice”, spune și Ioana Vrânceanu.
Ionela Cozmiuc, din nou cu Jocurile Olimpice în vizor
Ionela Cozmiuc revine în lupta pentru calificare la JO după alte două participări olimpice, 2016 și 2020. De data aceasta alături de Mariana Dumitru, sărbătorita zilei de ieri. „Suntem un echipaj tânăr și aici mă refer la faptul că vâslim împreună doar de trei luni”, a punctat, cu umor, Ionela.
„Aș putea spune că suntem tinere și ca medie de vârstă, mă ajută Mari care o să împlinească pe 29 august 20 de anișori, îi urez «La mulți ani»”, a adăugat. „Noi am demonstrat că suntem un echipaj competitiv, iar la aceste Campionate Mondiale vrem să arătăm din nou tot ce putem”.
Experimentații Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campioni mondiali și europeni anul trecut la dublu rame, invită la show la CM de la Belgrad.
Campionii mondiali invită la show
„Nu suntem noi tocmai cei mai tineri, dar suntem puternici. Mai sunt câteva zile până la începerea Campionatele Mondiale, suntem de la zi la zi tot mai în formă și vom face un concurs foarte frumos și spectaculos”, a spus Marius.
„Vă împărtășim că suntem nerăbdători să înceapă Campionatele Mondiale și stați cu ochii pe noi fiindcă va fi spectacol!”, a adăugat Sergiu.
4 medaliia cucerit România la Campionatele Mondiale din 2022, de la Racice, toate de aur: schif simplu categorie ușoară, dublu vîsle, opt plus 1 (toate feminin) și dublu rame (masculin)
La final, cu vocea tremurândă în seara care devenea tot mai densă, a vorbit antrenorul coordonator al loturilor, Antonio Colamonici, 52 de ani.
„Sunt deja mulți ani de când antrenez România, dar de fiecare dată mă emoționez și mai mult”, a rostit el în italiană, tradus prompt de Marius Băcăoanu, unul dintre tehnicienii din staff-ul tricolor.
„Ne vom prezenta la aceste Campionate Mondiale cu o echipă bine antrenată, extrem de motivată și din punct de vedere tehnic foarte evoluată. Nu putem să prevedem rezultatele, nimeni nu o poate face, dar un lucru e sigur: România va arăta un canotaj de prim nivel și nimeni nu va putea să nu fie mândri de ei”, a încheiat Colamonici.
Belgrad a mai găzduit Campionatele Europene din 2014, de unde România s-a întors cu o medalie de aur și una de argint, și etape de Cupă Mondială în 2017, 2018 și 2022.
Revenirea Gianinei
Gianina Van Groningen, Beleagă înainte de căsătorie, 28 de ani, este dublă campioană mondială la dublu vâsle categorie ușoară în 2017 și 2018 alături de Ionela Cozmiuc. Ea se retrăsese anul trecut din activitate, însă a revenit asupra deciziei, a reluat recent antrenamentele și va participa la Mondiale la schif simplu categorie ușoară, probă neolimpică.
„Pentru mine anul acesta reprezintă doar două luni. M-am întors și o să concurez la Campionatele Mondiale, e primul concurs la care merg doar să mă bucur și cred că asta mă va face să reușesc un rezultat frumos. Vedem ce o să iasă, vin din urmă”, a declarat cu emoție Gianina.
Lotul României la Campionatele Mondiale
- FEMININ
- Schif simplu categorie ușoră – Gianina Van Groningen
- Dublu vâsle categorie ușoară – Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru
- Schif simplu – Ioana Moroșan
- Dublu rame – Ioana Vrânceanu, Roxana Anghel
- Dublu vâsle – Ancuța Bodnar, Simona Radiș
- 4 rame – Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Mădălina Bereș
- 4 vâsle – Patricia Cireș, Cristina Drugă, Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu
- 8 plus 1 rame – Victoria Petreanu, Iuliana Buhuș, Adriana Adam, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Mădălina Bereș, Roxana Anghel
- MASCULIN
- Schif simplu – Florin Horodișteanu
- Dublu rame – Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan
- Dublu vâsle – Florin Arteni, Ciprian Tudosă
- 4 rame – Mihăiță Țigănescu, Florin Lehaci, Andrei Lungu, Iliuță Nuțescu
- 4 vâsle – Andrei Cornea, Ioan Prundeanu, Marian Enache, Mihai Chiruță
- 8 plus 1 rame – Adrian Munteanu, Bogdan Baitoc, Dumitru Ciobică, Claudiu Neamțu, Andrei Mândrilă, Constantin Adam, Ștefan Berariu, Mugurel Semciuc, Alexandru Danciu