Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 03 septembrie 2023 18:40 / Actualizat duminica, 03 septembrie 2023 19:24
În prima zi de concurs la Campionatele Mondiale, cele patru bărci ”tricolore” și-au asigurat calificarea în etapa următoare, trei dintre ele câștigându-și seria: Gianina Van Groningen, apoi Marius Cozmiuc-Sergiu Bejan, respectiv Ciprian Tudosă și Florin Arteni
Au început Campionatele Mondiale, la baza Ada Ciganlija situată pe lacul Sava, chiar în centrul capitalei Serbiei, iar în prima zi echipajele românești prezente la start, patru la număr, au evoluat foarte bine.
Gianina Van Groningen, fostă Beleagă înainte de căsătorie, 28 de ani, a revenit în competiții, după ce își anunțase retragerea din activitate la finalul sezonului trecut.
Revenire cu timp de vârf
Cu două luni de pregătire în spate, ea a evoluat în seria a patra, ultima, la schif simplu categorie ușoară, reușind să o câștige, după ce a trecut în față la jumătatea cursei.
Timpul româncei, 7:35.23, a fost cel mai bun din cele patru curse. Ea a obținut biletul pentru semifinalele programate joi, 7 septembrie, în cursul dimineții, primele două canotoare din fiecare serie avansând în respectiva fază.
Cel mai recent Van Groningen luase startul într-o competiție anul trecut, în etapa de Cupă Mondială de la Lucerna, din luna iulie, în barca de 8 plus 1 care s-a clasat pe locul 3.
Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, multă siguranță
Campionii mondiali en titre la dublu rame, Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, au concurat în seria a 4-a din cinci. Au câștigat-o cu un avans important, după ce au preluat conducerea la borna de jumătate a distanței. 6:25.66 a fost timpul românilor, cu 1.18 secunde în fața bărcii americane.
Primele patru echipaje din fiecare serie avansează în sferturile de finală care vor avea loc miercuri, 6 septembrie.
Ciprian Tudosă și Florin Arteni, puternici la finiș
Ultima barcă „tricoloră” care a tras pe apa lacului Sava a fost cea de dublu vâsle masculin, compusă din Ciprian Tudosă și Florin Arteni, cei care au început să participe la competiții internaționale în această formulă de anul acesta.
Ei au câștigat prima serie din cele 5, cu o jumătate secundă a cursei în care au câștigat poziții față de adversari, avansând de pe 4 pe 2, apoi pe 1 la final.
Primele patru bărci din fiecare serie merg în sferturile de finală care se vor disputa miercuri, 6 septembrie.
În ordinea programului, Ioana-Mădălina Moroșan, 24 de ani, a concurat prima, la 11:47 ora României, în seria a patra de la schif simplu. Ea s-a clasat a treia, în 7:29.86, după reprezentantele Bulgariei și Austriei, la 4,80, respectiv 4,33 secunde.
„Tricolora” merge mai departe, în sferturile de finală programate miercuri, 6 septembrie. Primele trei din fiecare serie – au fost 6 în total – avansează în etapa următoare.
Luni intră pe apă în serii bărcile de dublu rame, dublu vâsle, patru rame, patru vâsle (feminin) și patru rame, patru vâsle (masculin).
Lotul României la Campionatele Mondiale
- FEMININ
- Schif simplu categorie ușoară – Gianina Van Groningen
- Dublu vâsle categorie ușoară – Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru
- Schif simplu – Ioana Moroșan
- Dublu rame – Ioana Vrânceanu, Roxana Anghel
- Dublu vâsle – Ancuța Bodnar, Simona Radiș
- 4 rame – Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Mădălina Bereș
- 4 vâsle – Patricia Cireș, Cristina Drugă, Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu
- 8 plus 1 rame – Victoria Petreanu, Iuliana Buhuș, Adriana Adam, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Mădălina Bereș, Roxana Anghel
- MASCULIN
- Dublu rame – Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan
- Dublu vâsle – Florin Arteni, Ciprian Tudosă
- 4 rame – Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Lehaci
- 4 vâsle – Andrei Cornea, Ioan Prundeanu, Marian Enache, Mihai Chiruță
- 8 plus 1 rame – Adrian Munteanu, Sergiu Bejan, Marius Cozmiuc, Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Lehaci, Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu
Citește și:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern