FOTBAL  »  NATIONALA  »  RĂZBOI ÎN ISRAEL

În afară de incertitudinea meciului Israel - România, cum ar putea fi afectată lumea sportului de un conflict prelungit?

FOTO: Guliver/GettyImages +10   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat luni, 09 octombrie 2023 14:11 / Actualizat luni, 09 octombrie 2023 16:19

Ce se întâmplă la o oră și jumătate de zbor cu avionul de noi nu e un conflict care privește doar Orientul Apropiat, ci ceva care zguduie sportul mondial și deja ne afectează direct.

  • Ministrul Apărării și Comandantul Poliției au declarat stare de război pe teritoriul țării. Sâmbătă dimineața, organizația paramilitară palestiniană Hamas a pornit un atac fără precedent la adresa Israelului, lansând peste 5.000 de rachete 
  • Potrivit BBC, peste 700 de oameni au murit în Israel
  • Israel a ripostat, atacând Fâșia Gaza, unde s-au raportat peste 500 de victime și aproape 3.000 de răniți
  • Duminică dimineață, Israel a fost atacat și din Nord, din zona Libanului, de organizația Hezbollah

Sportivii străini părăsesc Israelul

La câteva ore de la asaltul terorist palestinian, federația locală de fotbal a anunțat că etapa din acest weekend, a șasea a campionatului, a fost suspendată, toate meciurile fiind amânate și urmând să fie reprogramate ulterior.

Nicio competiție nu se va mai disputa cât timp este instituită stare de război pe teritoriul țării. Chiar și după încetarea ostilităților, va mai trece o perioadă până când fotbalul se va relua în Israel. Va fi nevoie ca forțele de securitate să permită repornirea întrecerilor.

Jucătorii străini au fost lăsați să părăsească Israelul și cei mai mulți au plecat deja. 

O țară întreagă lovită și afectată de asediul brutal al organizației paramilitare Hamas, dar o lume afectată. 

Căpitanul echipei din prima ligă israeliană s-a înrolat și vrea să lupte împotriva Hamas!
RĂZBOI ÎN ISRAEL
Căpitanul echipei din prima ligă israeliană s-a înrolat și vrea să lupte împotriva Hamas!

Meciurile naționalei Israelului, amânate. Selecționata și echipele de club vor juca în afara țării în viitorul apropiat

Naționala de fotbal a Israelului, adversara României în preliminariile Euro 2024, e prima afectată de război. Ar fi trebuit să joace două meciuri în această săptămână, cu Elveția la Tel Aviv, pe 12 octombrie, și cu Kosovo la Priștina, pe 15 octombrie. Șefii federației au cerut la UEFA amânarea acestor întâlniri și forul de la Nyon a decis deja amânarea și reprogramarea primei partide și, mai mult ca sigur, vor decide același lucru și în cazul partidei cu Kosovo.

Foarte probabil, dacă se va prelungi conflictul, Israel nu va mai putea găzdui meciurile de acasă în țară și acestea vor fi organizate în străinătate, pe teren neutru. Ceea ce va fi valabil și pentru echipele de club israeliene în cupele europene. Suntem direct interesați, întrucât Israel - România, meciul direct din grupa I a preliminariilor CE, care ar putea decide una dintre calificatele la turneul final, e programat pe 18 noiembrie.

Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
+5 FOTO

Echipele naționale și de club din alte sporturi nu pot părăsi țara

Situația de conflict se reflectă și asupra celorlalte sporturi, Ministerul Culturii și Sportului israelian anunțând încă de sâmbătă că, din motive de securitate, toate instituțiile și organismele aflate în subordinea sa au interdicție de a organiza orice fel de activitate.

De asemenea, toate evenimentele programate pe teritoriul țării sunt anulate, inclusiv meciuri din ligile naționale de handbal, volei, baschet etc, dar și antrenamentele. O evaluare ulterioară a situației se va face în funcție de felul în care vor evolua evenimentele.

Spre exemplu, Federația Europeană de Handbal a fost informată despre această stare de fapt și despre instrucțiunile primite de la serviciile de securitate, în legătură cu meciurile echipei naționale feminine a Israelului din calificările pentru Campionatul European din 2024.

Acestea ar fi trebuit să aibă loc marți în Slovacia, la Michalovce, și sâmbăta viitoare la Tel Aviv, iar în acest moment se așteaptă să fie amânate, având în vedere interdicția din partea Shin Bet (Agenția Israeliană de Securitate) ca echipele de club sau naționale să părăsească țara în perioada următoare. Au existat deja atacuri la adresa israelienilor din străinătate.

VOLEI: Alba Blaj nu mai joacă cu Hapoel KFAR SABA

În Liga Campionilor la volei feminin, CS Volei Alba Blaj, câștigătoarea întrecerii interne în România, urmează să participe la un grupă de calificare între 10 și 12 octombrie, găzduită de Brno. Din aceasta făcea parte și echipa israeliană Hapoel KFAR SABA. Azi a venit confirmarea din partea Federației Europene de Volei a neparticipării acesteia.

BASCHET: Ce se va întâmpla în EuroCup, unde joacă U-BT Cluj și, în cealaltă grupă, Hapoel Shlomo Tel Aviv?

În EuroCup masculină la baschet, competiție în care participă și U-BT Cluj în grupa B, în cealaltă, A, evoluează Hapoel Shlomo Tel Aviv, aflată pe locul 2 după victoria cu Olimpija Ljubljana de acasă din 3 octombrie. 

Pe 11 ar fi trebuit să primească vizita celor de la Wolves Vilnius, ceva ce nu se va mai putea întâmpla în urma acelorași restricții.

Rămâne de văzut în ce măsură durata războiului va influența și competiții care sunt programate peste mai mult timp, însă este de așteptat ca și calificările la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 la diferite sporturi să fie afectate.

Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
Război Israel - Fâșia Gaza
+5 FOTO

În Ucraina, fotbalul s-a oprit. Mircea Lucescu i-a adus pe jucătorii lui Dinamo Kiev în România

În urmă cu un an și jumătate, Ucraina s-a aflat într-o situație și mai dramatică. Pe 24 februarie 2022, armata rusă a invadat Ucraina și guvernul de la Kiev a declarat stare de război. Într-o țară devastată, întreg sportul a fost blocat automat.

Campionatul de fotbal ar fi trebuit să se reia pe 25 februarie după pauza de iarnă cu meciul Minai - Zorya Luhansk, iar Dinamo Kiev și Shakhtar Donetsk aveau partide programate pe 26 februarie, prima cu Inhulets, a doua cu Metalist Kharkiv.

Niciun duel nu a mai avut loc. De când a pornit asediul, întrecerile interne au fost suspendate pe termen nedeterminat.

Toți sportivii și antrenorii străini au părăsit Ucraina în perioada imediat următoare. Cum spațiul aerian a fost închis pe 24 februarie, fiecare club a ajutat sportivii să iasă din țară cu mașini sau cu trenul.

Mircea Lucescu, tehnicianul lui Dinamo Kiev din vara lui 2020, a reușit să părăsească Ucraina câteva zile mai târziu, după o lungă călătorie cu autoturismul. La volan a fost agentul său, Arcadie Zaporojanu.

Ulterior, toți jucătorii ucraineni ai lui Dinamo Kiev s-au refugiat în România, continuând pregătirile la baza de la Snagov. Din România au pornit într-un tur de meciuri amicale în Europa.

Ucrainenii au jucat numai în afara țării în timpul războiului. Rușii au fost excluși din toate competițiile internaționale

Două luni mai târziu, pe 26 aprilie, campionatul ucrainean a fost suspendat definitiv. Nu s-a acordat nimănui titlul de campioană, dar locurile din clasament au fost păstrate pentru a fi folosite în cupele europene.

Ediția următoare, 2022-2023, a pornit în luna august și întrecerea s-a disputat în Ucraina, fără spectatori. Cum se întâmplă și acum, în acest sezon.

Din 2022, și echipele de club, și naționala de fotbal a Ucrainei au evoluat în afara țării în competițiile internaționale, UEFA și FIFA.

Tot de la începutul conflictului, toate reprezentantele Rusiei în fotbal, la orice nivel, la club sau națională, la toate categoriile de vârstă, au fost excluse pe termen nelimitat. După un an și jumătate, UEFA și FIFA au redeschis ușa Rusiei la nivel de juniori. Deocamdată, numai naționalele U17 masculine și feminine vor putea participa la întreceri în viitorul apropiat, dar fără a juca meciurile de acasă în propria țară, fără imn, steag și echipamentul național.

Un coșmar prelungit: meciuri anulate sau disputate pe teren neutru

După izbucnirea războiului din Ucraina, sportivii și echipele naționale și de club din alte discipline și-au văzut afectată evoluția în competițiile internaționale.

Campioana Ucrainei la handbal masculin, Motor Zaporojie, a disputat ultimul meci în grupa B a Ligii Campionilor, din care făcea parte și Dinamo București în sezonul 2021-2022, chiar cu o zi înainte de invazia rusă, pe 23 februarie.

Apoi, celelalte 4 partide rămase de jucat au fost declarate pierdute de federația europeană cu scorul de 0-10, având în vedere imposibilitatea de deplasare a echipei.

În cazul Ligii Campionilor la volei feminin, în sezonul 2022-2023, pe când războiul era în plină desfășurare, SC Prometey Dnipro și-a disputat partidele pe teren propriu din grupa de calificare  din care făcea parte și Alba Blaj în Cehia, la Kutna Hora.

Citește și: 

Gestul lui Ziv Morgan, israelianul lui CFR Cluj, a atras toate privirile înaintea meciului cu Dinamo
Dinamo - CFR Cluj
Gestul lui Ziv Morgan, israelianul lui CFR Cluj, a atras toate privirile înaintea meciului cu Dinamo
Drama fostului selecționer al Israelului, prieten cu familia Iordănescu » Nepoata lui a dispărut de sâmbătă
RĂZBOI ÎN ISRAEL
Drama fostului selecționer al Israelului, prieten cu familia Iordănescu » Nepoata lui a dispărut de sâmbătă
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Discurs în română și în rusă în vestiar, cu țipete, după punctul istoric reușit în Conference League: „Aveți viitor!”
Conference League
Discurs în română și în rusă în vestiar, cu țipete, după punctul istoric reușit în Conference League: „Aveți viitor!”
Noul clasament FIFA: România, pe cea mai bună poziție din ultimii ani + Kosovo, salt istoric
Nationala
Noul clasament FIFA: România, pe cea mai bună poziție din ultimii ani + Kosovo, salt istoric
CTP a dat verdictul în scandalul de dopaj cu Iga Swiatek
Tenis
CTP a dat verdictul în scandalul de dopaj cu Iga Swiatek

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (6)
MaxiP
MaxiP  •  09 Octombrie 2023, 18:22
Postat de ionescugeorge77 pe 09 Octombrie 2023, 16:29

...din ce se vede nimeni nu mai lanseaza rachete spre Israel ...ce razboi este acesta ?...Hamas a tras toate rachetele pe care le avea ...luptatorii arabi au terminat toate gloantele pe care le aveau ...razboiul nu mai se duce pe teritoriol statului Israel ...

Daca nu ar fi ipocriti, ne-am califica la Euro.

alexiosas
alexiosas  •  09 Octombrie 2023, 18:06
Postat de traian_v pe 09 Octombrie 2023, 15:58

In afara de ororile oricarui razboi, eu ma intreb cum au adus/constuit/acumulat Hamas cele 5000 (sau cate mii or fi) rachete in contextul blocadei, intr-o enclava care este de mariumea a doua judete din Romania.

punctul pe i...mai mult, Mossad nu stia nimic? IDF despre care se zice ca e unul dintre cele mai bune sisteme de aparare a fost total,cel putin terestru,ineficient.si cine sufera? oamenii de rand

Moshu
Moshu  •  09 Octombrie 2023, 17:12

haidi bre lasati-ne...conflict prelungit ? ...cu cine bre?....fasia gaza=410 km patrati...nici n-au loc avioanele de vinatoare "sa intoarca" in asa tara mare...cu cine sa ...conflict prelungit...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează