Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 11 noiembrie 2023 14:10 / Actualizat duminica, 12 noiembrie 2023 09:53
Într-un interviu oferit în primăvară la podcastul GSP „Profu'de Sport”, în perioada în care încă activa în Arabia Saudită, Marius Șumudică a făcut mai multe dezvăluiri de natură personală. A mărturisit, printre altele, că nu consumă strop de alcool și că-i disprețuiește pe cei care se urcă băuți la volan.
Toleranță zero pentru persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice! E filosofia pe care Șumudică și-a expus-o fără rețineri în dialogul purtat cu Gazeta în luna mai a acestui an, în perioada în care îi antrena pe saudiții de la Al Raed.
Antrenorul se declară adeptul pedepselor capitale în cazul celor se urcă beți la volan și provoacă accidente mortale. „I-aș călca în picioare, aș lua pistolul și i-aș omorî”, a exclamat tehnicianul.
Marius Șumudică: „Sunt adeptul pedepselor capitale! În momentul în care omori, trebuie să răspunzi”
„Eu nu beau alcool, nu beau alcool de când m-am născut! Eu nu beau cafea, nu beau băuturi acidulate, n-am nicio treabă. În schimb, în ultimul timp fumez cam mult, m-am apucat de fumat iar! M-am lăsat 12 ani și m-am apucat iarăși de fumat pe fond de stres.
Probabil că dacă bei un pahar de vin, un pahar de șampanie, te mai relaxezi, probabil că ești euforic. Eu nu le am cu astea, nu le am nici pe alea (n.r. - gesticulează ostentativ cu mâna la nas, referindu-se la consumul de droguri).
Mi-aduc aminte că Mircea Lucescu, de exemplu, ne spunea că, la o masă, e normal să bei un pahar de vin roșu. Mie niciodată nu mi-a plăcut să văd o femeie beată, de exemplu! Și am început să detest oamenii ăștia care sunt agresivi la băutură.
A, dacă bei și ești un om normal, OK. Dar să nu te urci la volan să omori, să nu... Pe ăștia i-aș călca în picioare, i-aș omorî! Aș lua pistolul și i-aș omorî direct! Nu există. Aici (n.r. - în Arabia Saudită), te duc în piață și te omoară cu pietre! Aici, nu există, frate, viol, pedofilie...”.
Ei acum vor să se ducă spre democrație. Aici, regele e open mind (n.r. - tolerant, înțelegător). Femeile au început să conducă, n-aveau voie, acum au. Intră pe stadion, sunt într-o profundă schimbare.
- Marius Șumudică
Marius Șumudică: „Sunt adeptul pedepselor capitale! În momentul în care omori, trebuie să răspunzi”
Șumudică a continuat în aceeași notă:
„Eu sunt adeptul pedepselor capitale! În momentul în care omori, trebuie să răspunzi. Bine, depinde în ce context.
În momentul în care ești matol și nu știi să-ți iei un taxi sau un Uber, te urci la volan și-l calci pe unul pe trecerea de pietoni sau îi iei viața unui copil, asta ce înseamnă?
Sau să te duci să-ți bați joc de virginitatea unui copil... sau pedofilie?! De asta spun că aici (n.r. - în Arabia Saudită) nu există așa ceva! Te duce în piață, te leagă și... Eu în domeniul ăsta sunt strict, nu accept!”
Aici, în Saudi Arabia, nu există! Rata de criminalitate e... Te plimbi noaptea pe stradă, n-ai niciun fel de problemă. Iar ei aveau înainte poliția religioasă, așa se numea, care te lua imediat în caz de ceva. Acum au scos-o!
- Marius Șumudică
55 de ţări din lume aplică încă pedeapsa cu moartea
Potrivit Libertatea, interdicția pedepsei cu moartea figurează atât în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care a fost adoptată de Consiliul Europei în anul 1950, cât și în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.
În România, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990. Până atunci, Tribunalul Militar Bucureşti condamnase la moarte 47 de persoane.
579 de execuțiiau avut loc în tot anul 2021, în 18 țări. Cele mai cunoscute execuții au avut loc în China, Iran, Egipt, Arabia Saudită și Siria, în această ordine
Pedeapsa capitală a fost desființată în toate statele europene, cu o singură excepție. În pofida presiunilor exercitate de comunitatea internațională și a organizațiilor care luptă pentru drepturile omului, Belarus este singura țară din Europa care nu a interzis pedeapsa capitală.
În prezent, 55 de ţări din lume aplică încă pedeapsa cu moartea, potrivit publicației britanice The Sun. Peste 30 de ţări africane au încă în legislaţie pedeapsa cu moartea, însă puţin sub jumătate dintre acestea au efectuat execuţii în ultimii ani, mai scrie sursa citată.
VIDEO Marius Șumudică, invitat la "Profu' de sport" - podcast GSP » Episodul 17
Citește și:
VIDEO Răzvan Burleanu anunță schimbări majore în SuperLigă » 8 cluburi sunt vizate de FRF!
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”