OPINII  »  EDITORIAL

Operaţie pe minte deschisă

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat miercuri, 15 noiembrie 2023 14:56 / Actualizat miercuri, 15 noiembrie 2023 14:56

Am tot ezitat să scriu despre echipa naţională, aşa cum mulţi ezită să se gândească la ea până nu vine vreun soroc. Pentru că e o întâlnire cu noi înşine.

Naţionala ne reprezintă nu doar aşa, pentru că i se cântă imnul (ce, noi ne cântăm imnul când mergem la muncă?), ci pentru că e la fel de netalentată, dezordonată, necâştigătoare ca mulţi dintre noi. Puteţi să protestaţi, dar uitaţi-vă în jur. Şi uitaţi-vă mai larg, să vedeţi cât de puţin contăm în lume. 

Ca şi naţionala, suntem şi fricoşi. Priviţi cum nu suntem în stare, spre deosebire de polonezi, baltici, unguri, să declarăm deschis ce facem sau ce nu facem pentru Ucraina. Trebuie să spună ucrainienii, să ne mulţumească pentru ajutor, în vreme ce oficialii statului nostru tac mâlc, nu cumva să îşi asume ceva. Jenant. Asta spune o tonă de lucruri despre cine suntem sau, mai degrabă, despre cine nu suntem.

Diminutivilia

Frica. Mereu a fost aşa. Sindromul celui mic, care se face şi mai mic. Amintiţi-vă de ultima calificare la Euro şi de seria interminabilă de meciuri egale de atunci, inclusiv în partide amicale, inclusiv împotriva unei echipe a Greciei ai cărei jucători avuseseră o noapte extrem de interesantă înainte de joc. 

Operaţie pe minte deschisă
Edi Iordanescu

Teama, teama de a avea curaj, de a pierde şi puţinul care ni se dă din start, punctul ăla, de fapt punctuleţul, că aşa e la noi. Alt sindrom al neputinţei verticalităţii şi spusului pe şleau, la noi nu sunt bani, sunt bănuţi, nu sunt probleme, sunt problemuţe, nu e mâncare, e mâncărică. Să camuflăm, să edulcorăm, să facem totul pastel până la greaţă. Cică aşa am trecut vremurile. Cocoşaţi.

Drepţi, târâş!

Îmi aduc aminte că după un 0-0 cu Spania, Florin Andone a declarat candid că "important e că n-am primit gol". Imaginaţi-vă: vârful de atac, într-un meci amical, nu era supărat că n-a marcat (meseria lui), ci era mulțumit că am rămas ca la început, albi, imaculaţi, stană de piatră. 

Să nu riscăm, să nu experimentăm, să ne betonăm în puţinele lucruri pe care le ştim şi aşa, pâş, pâş, să trecem prin viaţă. Sau pe lângă ea.

Ţinerea de minte

Acum e un nou termen pe care mulţi îl întâmpină triumfalist. "Ne calificăm, domne!". Da, e posibil. Dar cum? Noi nu avem memorie. Sau, mai bine zis, nu avem atâta memorie încât să ne aducem aminte când am câştigat ultima oară un meci decisiv. 

În schimb, ştim când nu. Cu Islanda pentru barajul de Mondiale. Cu Norvegia ultimei şanse (din grupă) pentru ultimul Euro şi apoi iar cu Islanda la baraj. Cu Grecia în barajul Mondialului 2014. Şi tot aşa. 

Ştiu, am ajuns la Euro 2016 cu o victorie în Feroe. E ca şi cum ar spune acum israelienii că, dacă ne iau faţa, au meci decisiv cu Andorra. Haida de!

Joc de glezne şi de maţe

Meciurile decisive creează ceva decisiv în interiorul unei fiinţe. O altă realitate. Nu mai ai scăpare. Nu există amânare, trebuie să-ţi înfrunţi destinul chiar atunci, în acea clipă. Or, fix ce ziceam, noi nu pregătim asta. La noi, cu procrastinarea e invers de cum spune imnul (ipocrizia ar trebui să aibă un minister). 

Amânăm. Şi când nu mai putem, nu mai ştim ce să facem. Pe unde să scoatem cămaşa. Funcţie de rezultatul dintre Israel şi Elveţia (pe care nu îl ştiu la vremea acestei scrieri) ne trebuie egal sau victorie cu echipa lui Zahavi. Raţional, e diferit. De fapt, e tot aia. Pentru că meciul se joacă în interior. Pregătirea fiinţei ascunse, care iese la iveală în momentele critice, e crucială. Să nu tremure, să n-o apuce pandaliile, să nu lase loc îndoielii şi păgubosului "să se termine odată!".

Raţiune şi (ne)simţire

Acum mult timp, la un Euro de handbal fete ne trebuia o victorie cu Norvegia pentru a ajunge în semifinale. Am ajuns să conducem cu 3 goluri la vreo două minute de final. Şi atunci am văzut cum s-au deschis porţile infernului interior. Pur şi simplu, din frică de succes, ale noastre nu mai puteau să dea o pasă, mingea le frigea, le ţopăia între mâini de parcă era vie. Ne-au bătut la un gol. Un coşmar.

Un meci decisiv se pregăteşte ca pentru trecerea în altă dimensiune. Cu mintea care să domine sufleţelul. Na, uite c-am îndulcit-o şi eu!

Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Comentarii (20)
mzm1
mzm1  •  16 Noiembrie 2023, 22:20

Domnule Naum, prea demobilizant, prea defetist articolul dv.! Și nu vă referiți doar la fotbal, ci extindeți această jale la întreaga națiune! Iar treaba cu Ucraina, că trebuie să spunem deschis ce facem pentru Ucraina, este jenantă, nefiind nici în spiritul educației laice, nici în cel al moralei creștine. Când dai ceva cuiva, de la un cadou obișnuit, la armament pentru a rezista în fața unui agresor ca Rusia, nu trebuie, nu e firesc să te lauzi și nici să pretinzi mulțumiri. A, dacă cel pe care l-ai ajutat îți mulțumește e firesc s-o facă, spre cinstea lui. Nu vreu să dau lecții nimănui, dar în țara noastră sunt foarte mulți oameni de ispravă, care își fac meseria cu competență și succes, și nu trebuie băgați în aceeași oală cu un eventual sport care are rezultate slabe.

parpalache
parpalache  •  16 Noiembrie 2023, 18:34
Postat de cirus11 pe 16 Noiembrie 2023, 17:18

Cine a zis ca Rusia ne ataca direct?? Pai ce? In 2014 au atacat direct Ucraina??? au trimis omuleti verzi, totul neoficial, nu ai lor, "partizani locali". Tocmai de-aici vine partea costisitoare, ca trebuie sa securizezi granita pt incursiuni foarte mici. ... Cat despre ucraina si moldovenii, lasa povestile astea AUR. Nu a interzis nimeni nimic, toate scolile cu predare in romana sunt inca acolo, sau moldoveneasca in Bugeac. Ok, nu au schimbat inca manualele, dar legea e semnata, au inlocuit moldoveneasca cu limba romana, o sa vina si schimbarea... Adica avem niste pretentii de la ei fabuloase, in 2 luni sa schimbe tot iar la noi "Romania educata" le-a luat 6 ani sa-l faca fara sa modifice ceva. Mai departe daca nu ne convine ca la nivel de liceu se trece la predare a unor ore si in ucrainiana... avem drept de veto pt procesul de aderare, putem sa ii fortam sa schimbe dar e multa ipocrizie in asta pt ca noi ne simtim ofensati cand secuii nu stiu romana. Si da, guvernele de la noi nu au ajutat cu nimic minoritarii din tarile din jur. Cat despre biserica, nu sunt la curent cu ce mare scandal este dar imi imaginez ca este direct legat de interzicerea bisericii ruse pe teritoriul Ucrainei... Pe buna dreptate, nu au de ce sa fie mai multe biserici identice in aceeasi tara, in niciun caz una controlata de FSB. Asa ca intreaba-te de ce preotii astia romani sunt asa disperati sa ramana subordonati rusilor.

Am cheltuit deja acum 10 ani, un miliard și jumatate opentru„securizarea frontierelor”(de o firma germana și una franceza)!Apoi,ieri și nu acum un an,ziarul Libertatea a dat poze cu manualul de „limba moldoveneasca”pentru clasa a V-a pentru anul... 2024!Apoi le-am vazut și seara la Realitatea plus!Iar acum câteva zile aratau haidamacii lui Zelenski, cum inchideau biserica și nu lasau câteva sute de români adunați la nu știu ce hram al bisericii!Și chiar e naiva presupunerea ta ca guvernanții aștia vor exercita vreodata dreptul de veto(de altfel anul trecut ei au fost printre primii care au votat propunerea coanei Ursula ca hotarârile sa nu se mai ia cu unanimitate-propunere care nu a„trecut”din cauza veto-ului Ungariei și Poloniei)!Și propunerea aia- sa acționam pentru forțarea Austriei sa ne accepte la Shengen-a fost respinsa de Johannis!Nu nene!Poporul asta, are un singur viitor:sa plateasca,sa plateasca și iar sa plateasca!Cu asupra de masura!

cirus11
cirus11  •  16 Noiembrie 2023, 17:18
Postat de parpalache pe 16 Noiembrie 2023, 16:12

Ori ca-i rusifica Rusia,ori ca-i rusifica Ucraina...Ucraina care iata -sub pretextul ca și ea lupta impotriva rusificarii proprii- interzisese și limba„moldoveneasca”(de limba româna nici n-au auzit)!Ba mai mult le interzic și slujbele bisericești-nu tot resificați vor fi?!Iar ai noștri...taceau ca...in iarba!Cica„nu e momentul”(acum cât Ucraina e in razboi),sa reclame„nimicuri”d-astea!„Alianța” primeaza!Faptul ca sondajele de opinie din Moldova se incapațâneaza sa constate ca numai...10% din populația Moldovei este pentru unirea cu România,nu poate fi pus numai pe seama propagandei Moscovei(dar și a Kievului-care și el a revendicat Moldova-oferindu-i in schimb...autonomia)!E vorba și de incompetența autoritaților României,care au avut și un „minister al românilor de afara” care...n-a facut nimic!Cât privește basmul ca sa le dam ciolovecilor ucraineni și camașa de pe noi,ca sa nu vina rușii...Pai parca România este membra NATO și in cazul ca este atacata,NATO intra in razboi!Pe când Ucraina NU este membra NATO!

Cine a zis ca Rusia ne ataca direct?? Pai ce? In 2014 au atacat direct Ucraina??? au trimis omuleti verzi, totul neoficial, nu ai lor, "partizani locali". Tocmai de-aici vine partea costisitoare, ca trebuie sa securizezi granita pt incursiuni foarte mici. ... Cat despre ucraina si moldovenii, lasa povestile astea AUR. Nu a interzis nimeni nimic, toate scolile cu predare in romana sunt inca acolo, sau moldoveneasca in Bugeac. Ok, nu au schimbat inca manualele, dar legea e semnata, au inlocuit moldoveneasca cu limba romana, o sa vina si schimbarea... Adica avem niste pretentii de la ei fabuloase, in 2 luni sa schimbe tot iar la noi "Romania educata" le-a luat 6 ani sa-l faca fara sa modifice ceva. Mai departe daca nu ne convine ca la nivel de liceu se trece la predare a unor ore si in ucrainiana... avem drept de veto pt procesul de aderare, putem sa ii fortam sa schimbe dar e multa ipocrizie in asta pt ca noi ne simtim ofensati cand secuii nu stiu romana. Si da, guvernele de la noi nu au ajutat cu nimic minoritarii din tarile din jur. Cat despre biserica, nu sunt la curent cu ce mare scandal este dar imi imaginez ca este direct legat de interzicerea bisericii ruse pe teritoriul Ucrainei... Pe buna dreptate, nu au de ce sa fie mai multe biserici identice in aceeasi tara, in niciun caz una controlata de FSB. Asa ca intreaba-te de ce preotii astia romani sunt asa disperati sa ramana subordonati rusilor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează