Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat joi, 16 noiembrie 2023 15:15 / Actualizat joi, 16 noiembrie 2023 15:17
Dacă la Priștina, la 0-1 cu Kosovo, au dezamăgit crunt, reclamând și starea mizerabilă a gazonului, comparat de Zahavi cu o "cocină", israelienii au arătat o altă față în meciul de miercuri cu elvețienii. Unul pe care puteau să-l piardă încă din prima repriză, când adversarii au avut două bare și portarul Glazer a intervenit providențial de 3-4 ori. Dar pe care la fel de bine puteau să-l câștige după pauză și, greșesc?, nu s-ar fi mirat nimeni.
Deoarece după pauză, adică jumătate de meci, israelienii au dovedit că știu să paseze și să acopere spațiile, că stăpânesc trasee etc. Pe scurt, că alcătuiesc o națională respectabilă, cu ștaif. Una ce se cuvine luată în seamă, nu privită de sus.
Probă că în repriza secundă, mai ales după ce Alon Hazan i-a trimis pe teren, în minutul 65, pe Gloukh și pe Zahavi, menajați în perspectiva partidei cu "tricolorii", israelienii au intrat în control. A fost rândul lor să trimită mingea în bară, ba au avut și un penalty clar, indiscutabil, pe care "centralul" englez Taylor și colegii lui din camera VAR au refuzat să-l vadă! Hotărâre, opinia unor experți, de-a dreptul scandaloasă.
Faptul că naționala Israelului a egalat târziu, în minutul 88, ne îndeamnă s-o considerăm specialistă a finalurilor de meci. Amănunt pe care Edi Iordănescu și băieții lui n-ar trebui să-l uite. Să-și aducă aminte că ea a învins în dubla cu Belarus marcând pentru 2-1 în minutele 85 și 90+1, apoi și pentru 1-0 în prelungiri, în 90+3! E stilul lor, iată, să se agațe și de un fir de păr. Să creadă până la sfârșit.
Repet că jocul echipei lui Hazan a căpătat consistență și vigoare, viteză și direcție, mai ales după apariția vedetelor Gloukh și Zahavi. Apreciind că aceștia au simplificat și luminat jocul, e de presupus că AH va începe cu ei în partida de quitte ou double de sâmbătă.
Cei doi n-ar trebui să lipsească într-o întâlnire de la care va absenta însă, pe lângă mai vechii indisponibili Solomon (Tottenham) și Abada (Celtic), și mijlocașul ofensiv Jehezkel (Antalyaspor), accidentat la Priștina.
Să admitem că, în ciuda acestui egal de moral reușit la Felcsut, israelienii nu se află, din motive cunoscute, într-un moment fericit. Nu-i avantajează nici detaliul, destul de important, că sunt obligați să dispute 4 partide în 9 zile și că nu joacă acasă niciunul dintre duelurile cu românii.
După Priștina, eram mai încrezători în posibilitatea de a bate Israelul, implicit de a ne califica înaintea confruntării cu Elveția. Deși prestația israelienilor de la Felcsut ne-a făcut să nu mai fim atât de siguri pe noi, de convinși, continuăm să gândim că Stanciu și coechipierii pot obține sâmbătă punctul care să-i ducă la Euro 2024. Să gândim și să sperăm.
Deoarece calificarea se va decide în luptă directă, ceea ce pare corect, rezultă că "tricolorii" sunt la mâna lor și depinde de ei, numai de ei, să demonstreze că merită să ajungă la anul în Germania. E o șansă pe care n-au voie să o rateze pentru că, mai întreb o dată, dacă nici acum nu se califică, atunci când?