Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2023 14:42 / Actualizat miercuri, 22 noiembrie 2023 16:02
Fostul atacant al naționalei, Ionel Ganea, s-a numărat printre cei care, de-a lungul acestor preliminarii, au criticat jocul naționalei, dar spune că "atunci am avut dreptate, nu puteam să spun altceva decât vedeam". Iar acum, după calificarea la Euro 2024, crede că echipa lui Edward Iordănescu poate să crească chiar și mai mult.
Au trecut mai bine de 23 de ani de la prima și ultima victorie a României la un turneu final european, când, pe 20 iunie, la Charleroi, "tricolorii" învingeau Anglia, cu 3-2, golul victoriei fiind înscris din penalty de Ionel Ganea.
- Domnule Ganea, ați văzut meciul cu Elveția?
- Normal, am fost pe stadion. Am avut invitație de la Federație, dar chiar și de la Edi Iordănescu special. Am stat la lojă, undeva lateral față de nea Puiu Iordănescu. Nu puteam să pierd această sărbătoare a fotbalului românesc.
- Sunteți așa bun prieten cu Edi?
- Păi, pe vremea când eram și eu prin București, jucam des tenis de picior cu Edi, la dublu. Eram mereu adversari și l-am cam bubuit. N-a uitat, știe el (râde).
Ionel Ganea: „Nu puteam să-i laud când jocul nu mergea”
- Și totuși, i-ați criticat și pe el, și pe băieți în această campanie?
- Păi, și ce era să fac, să-i laud, să spun că totul e frumos când nu era? Da, am avut partide când nu mi-a plăcut jocul și era normal să spun, să fiu nemulțumit. Edi e însă un băiat cu capul pe umeri, nu s-a supărat. Chiar dacă nu i-a fost ușor. Dar așa e viața de antrenor, ești criticat și dacă ai rezultate, dar jocul nu funcționează.
Ce, Yakin nu s-a calificat cu Elveția? Și uite ce pățește și el! Trebuie să recunoaștem că am început poticnit, am tremurat cu Belarus acasă, pe final, am scăpat ieftin cu acel 0-0 în Kosovo. Dar echipa și-a revenit, a reușit să nu piardă deloc și a câștigat grupa. Merită toate felicitările, și Edi și băieții lui!
- Unde credeți că a fost momentul-cheie al acestor preliminarii?
- La meciul din Elveția. Ne conduceau cu 2-0, ne dominau categoric. Moldovan ne-a salvat atunci, în prima parte. Și apoi, Edi a făcut acele schimbări inspirate, iar Moruțan și Mihăilă au întors soarta acelui joc. Am egalat, dar acolo am câștigat mai multe decât un punct! Atunci a fost declicul, când jucătorii au înțeles că pot mai mult. Și s-a dovedit și la partida retur cu Israel.
Nu e ușor să iei gol în minutul doi. Edi a intervenit iar, a schimbat sistemul și echipa a reușit să întoarcă rezultatul. Asta spune ceva despre capacitatea de a reacționa a selecționerului, despre forța morală a jucătorilor.
- Deci Edi Iordănescu are principalul merit?
- Eu zic că da, pentru că i-a determinat și pe jucători să creadă că este posibil! Normal că a contat și atitudinea lor în teren. Au fost critici multe, dar Edi și-a văzut de treabă, a mers pe mâna lui și uite că fotbalul l-a răsplătit. Am bătut la final și Elveția, pe care toți o vedeam mare favorită. Uite că n-a fost așa, noi am fost mai buni. Clar, fără echivoc, nu mai poate spune nimeni nimic.
Ionel Ganea: „Sper să cadă recordul meu”
- Pe acest val de entuziasm, se spune că această echipă are potențial să crească și mai mult.
- Nu e vorba despre entuziasm, și eu cred asta! Această calificare înseamnă enorm, dă încredere, forță, orgoliu, ambiție, sentimentul că ai valoare și că te poți bate cu oricine. Nu e încă totul perfect, nea Puiu avea dreptate, Edi trebuie să mai găsească jucători până la Euro.
OK, apărarea a mers foarte bine, am luat numai 5 goluri, dar la atacanți, la benzi, mai avem de lucru. Însă nu avem încă omul ăla de gol, de forță, care să știe și să poată să țină de minge, s-o bage în poartă.
OK, au marcat acum și Pușcaș, și Alibec, dar e nevoie de mai mult. Fiindcă la Euro nu mai ai cum să dai de echipe slabe. Nu e vorba că n-am încredere în acești atacanți, însă e loc de mai mult.
- Ați rămas marcatorul decisiv în singura victorie a noastră la un Euro, cu Anglia, în 2000.
- Nici nu-mi vine să cred că recordul ăsta e încă valabil, după atâția ani. Sper ca acum, în Germania, să cadă și el, să câștigăm meciuri! O să fiu acolo, sper să trecem de grupe. Va fi greu, dar dacă Edi a ridicat echipa acum, când era foarte jos după Liga Națiunilor, o mai poate face. Bravo și federalilor, că au avut încredere să meargă mai departe cu el! Acum nu mai suntem România care tremura la orice meci, suntem câștigătorii unei grupe, suntem în urna a doua în Europa.
- Aveți vreun adversar favorit, cu care ați vrea să cădem în grupă la turneul final?
- Da, din urna 1 mi-aș dori Germania. Are mari probleme și nu cred că le poate rezolva pe toate până în vară, chiar dacă va juca acasă. Din urna a 3-a aș vrea Scoția, iar din a 4-a Elveția, s-o mai batem o dată. Dar să vedem cine mai vine acolo din Liga Națiunilor.
Nu știu de ce nu m-au chemat la acel meci de anul viitor, ultimul al Generației de Aur. Că doar am făcut și eu parte din acea generație, am jucat la Euro 2000. Nu suntem suparați, dar întrebați-l pe Gică Popescu de ce nu m-a chemat. Eu unul nici nu văd rostul acestui meci, prezentat ca ultimul al Generației de Aur. Sună de parcă ar fi murit acea generație. Ce-i aia ultimul? Îmi sună ciudat. Nu sunt așa bătrâni, încă mai pot toți să joace, inclusiv Gică Hagi. Poate lumea mai vrea să te mai vadă, să te mai cheme la un meci. Eu, dacă mă cheamă, mă duc, n-am nicio problemă.
- Ionel Ganea, fost internațional
VIDEO Gheorghe Hagi: „O campanie reușită din toate punctele de vedere. Toată România avea nevoie de așa ceva”
Citește și alte articole despre națională:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”