GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Prevenția, factorul principal în tratarea cancerului de prostată

Articol de GSP - Publicat luni, 27 noiembrie 2023 15:20 / Actualizat luni, 27 noiembrie 2023 17:56

În cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Care-i treaba cu prostata?”, Janssen România și Federația Română de Fotbal au încercat, într-un mod inedit, să ii determine pe bărbați să adopte un comportament preventiv și responsabil. Astfel, la meciul România – Elveția, într-o secțiune specială a stadionului, au modificat scaunele pentru a crea un disconfort similar cu senzațiile resimțite de bărbații cu probleme la prostată: neliniștea și imposibilitatea de a sta confortabil.

În România, cancerul de prostată este cea mai frecventă afecțiune malignă pentru bărbați și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice, conform datelor furnizate de Globocan.

Trei medici ne spun care sunt pașii care trebuie urmați pentru a preveni o astfel de situație și cât de importantă este diagnosticarea timpurie. 

Dr. Vlădulescu Gordana, medic primar medicină de familie, evidențiază importanța controalelor de prostată, începând de la vârsta de 50 de ani: "Este crucial ca bărbații să înceapă controalele de prostată la vârsta de 50 de ani, sau chiar mai devreme dacă există factori de risc, cum ar fi istoricul familial. Aceste controale sunt esențiale deoarece multe afecțiuni ale prostatei, inclusiv cancerul, pot fi asimptomatice în stadiile inițiale. Frecvența controalelor depinde de factori individuali, dar, în general, se recomandă cel puțin o dată pe an pentru bărbații peste 50 de ani. În cazuri cu risc crescut, controalele pot fi mai frecvente."

Un aspect important subliniat de experți este că, deși afecțiunile prostatei sunt mai frecvente la bărbații în vârstă, nu trebuie ignorat faptul că și tinerii pot fi afectați. Dr. Vlădulescu Gordana atrage atenția asupra acestui fapt: "Chiar dacă afecțiunile prostatei sunt mai frecvente la vârstnici, bărbații tineri pot dezvolta prostatite, care sunt de obicei infecții sau inflamații ale prostatei. Acestea pot provoca simptome precum durere, febră și probleme la urinare". Neglijarea afecțiunilor prostatei poate duce la infecții ale tractului urinar, dificultăți severe în urinare și chiar  insuficiență renală.

Prevenția, factorul principal în tratarea cancerului de prostată

Dr. Andreea Lăzescu, Medic primar Oncologie Medicală ne explică: „Cancerul de prostată este o afecțiune frecvent întâlnită, mai ales la bărbați peste 65 de ani. Această incidență în creștere este legată de îmbătrânirea populației și de îmbunătățirea metodelor de diagnostic. În 2022, la nivel global, s-au înregistrat peste 1.4 milioane de cazuri noi și aproximativ 375.000 de decese. Anul trecut în România au fost diagnosticate 8.500 de cazuri noi reprezentând, 8.1% din totalitatea cancerelor”. De asemenea subliniază importanța cunoașterii simptomelor: "Simptomele tipice includ disconfort sau durere la urinare, nevoia frecventă de a urina, inclusiv noaptea, și modificări ale jetului urinar. Aceste simptome pot semnala și alte afecțiuni, deci este esențial să se consulte un medic pentru un diagnostic corect. Pe măsură ce boala progresează, în cazul metastazelor osoase, pot apărea dureri osoase severe, afectând semnificativ calitatea vieții."

Dr. Florin Dobrotă, medic primar urolog, discută despre evoluția diagnosticării cancerului de prostată: "În trecut, majoritatea cazurilor de cancer de prostată erau descoperite în stadii avansate, deseori atunci când simptomele deveneau evidente și începeau să afecteze calitatea vieții pacienților. Acest lucru era adesea prea târziu pentru opțiuni de tratament eficiente. Din fericire, în ultimii ani, datorită îmbunătățirii educației pentru sănătate și a campaniilor de conștientizare, numărul diagnosticărilor în stadii incipiente a crescut. Aceasta schimbare înseamnă că mai mulți bărbați au șansa unui tratament eficient și a unei vieți de calitate post-diagnostic."

De asemenea subliniază importanța consultării unui medic specialist pentru simptomele și preocupările legate de sănătatea prostatei: "Adresarea simptomelor și preocupărilor de sănătate cu un medic specialist poate fi intimidantă pentru mulți bărbați. Totuși, este crucial să înțelegem că simptomele tractului urinar nu înseamnă întotdeauna cancer de prostată." Medicul evidențiază că aceste simptome pot indica alte afecțiuni tratabile, cum ar fi adenomul de prostată sau infecțiile urinare. "Când cancerul de prostată este identificat în stadii incipiente, șansele de tratament reușit și de vindecare sunt semnificativ mai mari". Dr. Dobrotă îndeamnă bărbații să depășească orice ezitare și să consulte un medic pentru orice simptome sau îngrijorări, subliniind că acest pas este crucial nu doar pentru detectarea precoce a unor posibile afecțiuni grave, dar și pentru menținerea unei stări generale de bine și evitarea complicațiilor pe termen lung.

Prevenția, factorul principal în tratarea cancerului de prostată

Riscul de dezvoltare a cancerului de prostată crește odată cu vârsta și este mai mare în cazul existenței unui istoric familial al bolii. Testul PSA, parte a analizelor de sânge anuale, joacă un rol crucial în detectarea timpurie a cancerului de prostată, permițând un tratament mai eficient și o calitate a vieții îmbunătățită pentru pacienți. ​

Campania ”Care-i treaba cu prostata?”, inițiată de Janssen România și susținută de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), Asociația Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală își propune să informeze bărbații români referitor la propria anatomie și de ce e necesar sa adopte  un comportament preventiv în ceea ce privește cancerul de prostată.

Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează