Articol de Sergiu Alexandru - Publicat sambata, 13 ianuarie 2024 09:00 / Actualizat duminica, 14 ianuarie 2024 07:11
Boris Becker (56 de ani), fost câștigător a 6 turnee de Grand Slam și noul expert Eurosport, a acordat un interviu înainte de startul Australian Open. În cadrul unei discuții la care Gazeta Sporturilor a fost singura publicație din România prezentă, a vorbit și despre situația Simonei Halep (32 de ani).
- Australian Open 2024 , primul turneu de Grand Slam al anului, se va juca între 14 și 28 ianuarie. În România va fi transmis de Eurosport.
Neamțul, noul expert Eurosport, a răspuns întrebării adresate de GSP despre Simona Halep, suspendată timp de 4 ani pentru dopaj. Sportiva din Constanța a înaintat apel la TAS și va fi audiată pe 7-8 februarie.
Boris Becker, înaintea procesului Simonei Halep de la TAS: „Sigur Ion Țiriac o va ajuta”
Becker a început dialogul cu câteva cuvinte în limba română: „Ce faci? Vorbești românește. Mulțumesc”. Apoi a continuat în engleză: „Știu câteva cuvinte”. Și a vorbit despre Simona Halep.
„Sunt un mare fan, un mare admirator al Simonei Halep. E uimitoare pe teren. Nu era cea mai puternică, dar e una dintre cele mai inteligente jucătoare din istorie.
Prestația pe care a avut-o în finala cu Serena Williams la Wimbledon a fost una dintre cele mai bune pe care le-am văzut la o jucătoare. Și a reușit-o împotriva celei mai mari jucătoare din istorie.
Sunt trist să văd ce i se întâmplă. Sper să aibă un proces bun la TAS, sper să aibă avocați buni. Sunt sigur că Țiriac o va ajuta cu tot ce e nevoie. Va fi foarte important pentru tenis și pentru ea să revină pe teren.
Dacă suspendarea va rămâne, nu cred că va mai reveni. Ar fi o pauză prea mare. Dar sper să primească o a doua șansă, suspendarea să se reducă și să o vedem înapoi pe teren”, a declarat Boris Becker.
România a fost foarte importantă în viața mea. Am fost împreună cu doi români foarte importanți și influenți, Ilie Năstase și Ion Țiriac. Au fost primii mei profesori. Ion a fost antrenorul și managerul meu. Am învățat multe de el. Ion Țiriac a pus bazele carierei mele. Am jucat împotriva lui Ilie în 1985, la Monte Carlo. L-am bătut, dar eram cu 20 de ani mai tânăr. Am rămas prieteni, ne-am antrenat de multe ori împreună. Mereu am fost fanul lui.
– Boris Becker
Boris Becker prefațează Australian Open: „Novak Djokovic e principalul favorit”
Mai jos, interviul integral acordat de Boris Becker pentru publicații din Italia, Olanda, Franța sau Marea Britanie.
- Acest turneu e și o bătălie pentru locul în clasamentul ATP. Djokovic și Alcaraz se vor duela pentru locul 1.
- E primul Grand Slam al anului. Clasamentul e important, dar e mai important la finalul anului. Cred că cel mai important la Melbourne va fi trofeul, nu clasamentul. Favoritul meu e Novak Djokovic. A câștigat de 10 ori. O mai spun o dată. A câștigat de 10 ori! E ceva incredibil! Are 36 de ani, a avut o mică accidentare la United Cup, dar l-am văzut bine la antrenamente. E numărul 1, e campionul de anul trecut, e favorit. Carlos e al doilea în lume și, din fericire, va juca în acest an, după accidentarea din 2023. Urmează Medvedev, care mereu a jucat bine aici. Sinner e pe locul 4, iar de anul trecut joacă foarte bine. Cred că îi place aici și această suprafață. Cred că ei sunt principalii favoriți. Primul Grand Slam e mereu interesant. Jucătorii vin după o pauză, unii au jucat, alții nu.
- Pe tabloul feminin revine Naomi Osaka.
- Sunt foarte fericit să o văd. A câștigat patru Grand Slam-uri, de două ori aici. E foarte tânără și sunt fericit că a revenit la prima iubire. Pare motivată și într-o formă bună. E bine să ai superstaruri la turneele mari. A revenit și Kerber. E bine să avem astfel de nume. Mă bucur să o avem iar și pe Wozniacki. E nevoie să avem rivalități. Sunt foarte încântat.
- Nadal urma să revină, dar s-a accidentat. Credeți că va mai reveni sau se va retrage?
- Am fost foarte fericit să-l văd la Brisbane. A jucat excelent acolo. Arăta bine, arăta în formă. A stat un an pe bară și poate avea din nou ritm doar dacă joacă. Nu contează cât te antrenezi. Acum s-a accidentat din nou, dar nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. E bine că a făcut acest prim pas. E clar că Roland Garros e obiectivul lui și e bine că a început să se antreneze.
Cum vede Boris Becker tenisul de azi
- V-ați retras la 32 de ani. Credeți că azi ați fi putut câștiga mai mult?
- Erau timpuri diferite. Atunci tinerii aveau mai mult succes. Eu am jucat 17 ani. Am început la 15 ani. Mulți nu sunt gata să joace la 15-16 ani cum erau noi, cei din generația noastră. Eu am făcut ce am făcut. Nu am niciun regret. S-au petrecut și mai multe schimbări. Jucătorii sunt mai protejați azi. Au umbrele pe teren, au mai mult timp între puncte și între seturi, Când noi ne plângeam de căldură, eram numiți fătălăi. Acum, la 25 de grade trag acoperișul, aduc umbrele și gheață. Pentru că ți-ar putea face rău. Sunt timpuri diferite și e mai bine acum. E mai bine pentru sport și pentru jucători.
- Câte Grand Slam-uri ați fi câștigat azi?
- Am câștigat 6. Aș fi vrut mai multe, dar sunt fericit că am ajuns la 6.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, ce e cel mai impresionant la jocul lui Jannick Sinner? E gata să arate același joc pe care-l avea, anul trecut, în meciuri de trei seturi, la un Grand Slam, unde se joacă în 5 seturi? Credeți că e gata?
- E o diferență să joci trei seturi față de cinci. E o provocare mai mare. Sinner a crescut mult, s-a bătut cu Djokovic și Alcaraz. Pasul următor ar fi să joace bine la Grand Slam-uri. În mod normal, e gata. Nu văd de ce nu ar putea ajunge în fazele finale. Are o echipă bună, are capul pe umeri. Și îmi place că e mereu calm. Asta arată că are un caracter puternic și îl va ajuta în viitor. Contează să rămâi mereu calm.
- Știm că ați trecut prin multe în ultimii ani. Ce s-a întâmplat v-a făcut să deveniți un om mai bun? Un antrenor mai bun?
- Nu vreau să intru în detalii. Dar cred că acum sunt o persoană mai bună decât acum cinci ani. Și sper că familia mea e de acord. Și cred că pot fi și un antrenor mai bun. Pot vorbi cu un jucător despre provocări. Iar acum am mai multă credibilitate.
- Un german, o legendă a sportului a murit recent, Franz Beckenbauer. Ce ați simțit în acel moment?
- Am fost foarte trist. I se spunea Kaiser-ul. Împăratul. Îl consider un mentor, un model. Eram apropiați. Puteam să-i cer sfaturi și știam că mă ajuta cu inima deschisă. Discutam mai mereu la golf și vorbeam despre tot. Voi prețui acele momente. A fost un ambasador al sportului. Reprezenta respect, fair-play, muncă. Îl apreciam foarte mult în Germania și cred că și în toată lumea.
Boris Becker, înainte de Australian Open: „E incredibil că Novak Djokovic mai câștigă la 36 de ani”
- Dacă Djokovic câștigă, atunci va doborî recordul lui Margaret Court. Ce ar însemna pentru el? Ar fi cu siguranță cel mai mare din istorie?
- Chiar și fără să câștige acum, are 23 de Grand Slam-uri. Niciun bărbat nu a făcut asta. Deci deja e cel mai de succes! Îmi e greu să spun dacă e cel mai bun, pentru că fiecare generație a avut jucători foarte buni. Dar e cel mai succes. E incredibil că poate câștiga la 36 de ani. Pentru mine e cel mai de succes bărbat din acest sport. Îi place să doboare recorduri. Dacă ajunge la 25, ceea ce nimeni nu a reușit, va fi cel mai de succes din istorie. Nu aș fi surprins.
- Ce părere aveți despre calendarul din această vară? Cu Jocurile Olimpice după Wimbledon. E greu să revii pe zgură după ce ai jucat pe iarbă?
- E un program foarte solicitant. Nu știu un alt sport care să aibă competiții importante una după alta. E foarte solicitant, atât fizic, cât și mintal. În anii olimpici, jucătorii trebuie să fie atenți la program. Eu am trecut o dată prin asta, în 1992. Am jucat la Wimbledon, Jocurile Olimpice la Barcelona, pe zgură, și după aceea am mers în America, pe hard. Dar asta e. Toți vor să joace la Jocurile Olimpice. Dar îți trebuie disciplină, chiar dacă asta înseamnă să nu te duci la un turneu mai mic și la anumite meciuri demonstrative.
- Credeți că lui Holger Rune, cel pe care îl antrenați, îi lipsește consistența în joc pentru a avea rezultate mai bune?
- A făcut „sferturi” la Wimbledon și Roland Garros și a ajuns în turul 3 la Australian Open. A avut un an bun, chiar dacă a pierdut în turul 1 la US Open. Cred că nu a avut un program bine făcut, a jucat foarte mult. Rolul meu e să mă asigur că are suficiente pauze, că ai suficiente antrenamente și că petreci suficient timp departe de tenis. Când ești tânăr, vrei să joci săptămână de săptămână, nu vezi pe termen lung. Iar eu trebuie să le explic asta lui și mamei lui. Novak, Rafa și Roger au făcut asta. Au avut longevitate pentru că și-au luat suficiente pauze.
-Ați câștigat Australian Open acum 28 de ani. Care e cea mai frumoasă amintire?
- E al doilea cel mai de succes Grand Slam al meu. Iubesc Australia, sunt mare fan Melbourne. Oamenii de aici iubesc sportul, îmi place vremea. Îmi place să încep anul într-o țară care te apreciază.
- Ce credeți că poate face Andy Murray la acest Australian Open?
- Atât timp cât se simte bine, va continua. Are 36 de ani, dar sigur că se va descurca bine. Sunt sigur că scopul lui e să aibă succes la Wimbledon.
- Ați lucrat cu Novak Djokovic. Care e secretul lui? Cum reușește să câștige chiar și la 36 de ani?
- Nu voi spune asta, pentru că relația antrenor-jucător se bazează pe confidențialitate. Anul trecut ne-a arătat că pentru el vârsta e doar un număr. În mod normal, la 36 de ani o lași mai moale. Dar el devine mai bun. Nu aș fi surprins dacă va avea un nou an de succes. Dar contează și ce fac rivalii, care acum sunt cu un an mai maturi. Îi va fi mai greu lui Novak, dar dacă îl lași îți va tăbăci fundul. Nu aș paria împotriva lui la Melbourne.
- Cum e să comentați acum cu Nick Kyrgios?
- Mi-ar fi plăcut să comentăm un meci, unul lângă altul. Cred că lumea ar fi fost foarte interesată. Ambii am devenit experți Eurosport, eu din Germania, el din Australia. Putem vorbi doar în Cubul Eurosport. Ambii iubim sportul acesta. Am avut opinii diferite, dar e normal. Cred că ambii vrem să vedem meciuri de calitate și de aceea am acceptat aceste roluri.
VIDEO Simona Halep, primul antrenament în 2024
Citește și:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”