Articol de Eduard Apostol, Cristi Preda (foto) - Publicat sambata, 27 ianuarie 2024 09:00 / Actualizat sambata, 27 ianuarie 2024 10:02
Ovidiu Burcă, 43 de ani, a povestit ce efect a avut asupra lui faptul că nu a prins niciodată echipa națională și a relatat pentru GSP.ro ce mare duel din teren ar dori să retrăiască.
Ovidiu Burcă, 43 de ani, s-a despărțit de Dinamo la finele lunii noiembrie 2023, iar antrenor, în locul său, a venit croatul Zeljko Kopic, 46 de ani. Într-un interviu-eveniment oferit pentru Gazeta Sporturilor, olteanul a dialogat pe seama multor subiecte, în care și-a developat și detalii mai puține cunoscute, unele în premieră, din viața sa personală.
În articolele precedente, ați putut afla ce gust al copilăriei mai are antrenorul încă impregnat în memorie, despre cum a devenit dinamovist printre atâția steliști din familie, cum interpreta diverse melodii disco la agapele din familie cu prietenii părinților, cum a făcut ocolul pământului din România în Ecuador, apoi în Japonia, la 18 ani. Și multe alte picanterii din viața de fotbalist la Dinamo, inclusiv replici de agățat ale foștilor colegi.
Ovidiu Burcă a răspuns de ce nu are nici măcar o selecție la echipa națională: „N-am fost talentat, dar am muncit mult. Pe-atunci ajungeai greu la lot”
Un detaliu a surprins mereu la fotbalistul Ovidiu Burcă. A luat trofee cu Dinamo, inclusiv eventul, a fost fotbalist important sau chiar căpitan la FC Național, Poli Timișoara și Rapid, a jucat în Bundesliga, s-a luptat cu mari atacanți de la Dzeko la Luca Toni, de la Olic la Ribery și Pizzaro. Dar nu are nici măcar o selecție la echipa națională a României!
Fostul apărător a fost chestionat de ce și dacă are vreun regret ori chiar ceva de reproșat. Răspunsul lui Ovidiu a surprins, prin sinceritate.
„De ce? Pentru că n-am fost atât de bun! În vremea aia, nu ajungeau la națională jucători ce evoluau la un nivel bun. Era greu să ajungi la națională.
Eu am făcut foarte mult dintr-o mentalitate pe care viața mi-a construit-o, n-am fost talentat, n-am avut multe resurse să acced la cel mai înalt nivel fotbalistic. Pe la 22 de ani am realizat situația, m-am gândit ce să fac ca să ajung la elita fotbalului.
Am început să-mi formez viziunea de antrenor încă de atunci, pentru că am realizat că am anumite limite, că nu pot ajunge, ca fotbalist, la cel mai înalt nivel doar din pasiune și din muncă, fără un talent Nu poți ajunge la cel mai înalt nivel doar în genunchi, muncind foarte mult, dorindu-ți foarte mult”, a reacționat Ovidiu Burcă pentru Gazeta Sporturilor.
5trofee a cucerit cu Dinamo, apoi a jucat două finale ale Cupei României, cu FC Național (2006) și cu Rapid (2012)
Ovidiu Burcă nu a uitat nici acum cum a ratat titlul la Timișoara în dauna Oțelului, în 2011: „O conducere puternică îți facilita niște lucruri”
Fostul apărător a fost chestionat ce moment, ce meci, ar dori să rejoace. S-a oprit asupra unui duel din perioada când era liderul celor de la Poli Timișoara, pe vremea când bănățenii au fost atât de aproape, în 2011, să cucerească titlul de campioană!
„Ar fi câteva finale de Cupe pe care le-am pierdut. Dar cel mai mult și mai mult aș vrea să rejoc un meci-finală al lui Poli Timișoara la Galați, în 2011 când Oțelul a ieșit campioană. Dacă am fi câștigat, cred că eram în proporție de 90 și ceva la sută campioni. Am pierdut...
Grupul de jucători de la Timișoara era fantastic, am fi meritat titlul. N-am simțit nimic în neregulă, dar atunci... N-aș vrea să zic! O conducere puternică îți putea facilita niște lucruri.
În acel an, Marian Iancu nu era prieten cu multă lume, în timp ce Galațiul avea o conducere... Hai să spunem, îl avea pe Marius Stan, un conducător extraordinar pentru vremurile alea.
Când te cerți cu toată lumea, nu e OK, iar domnul Iancu se certa cu mulți. Mare păcat că Timișoara, un oraș avid de fotbal, este unde este. Și nu există un om care să pună pe picioare acea poveste frumoasă, ce putea fi «rostogolită» cu suporterii bănățeni”, a mai declarat Ovidiu Burcă.
11echipe a adunat Burcă în carieră: Școala de Fotbal ”Gică Popescu”, Emelec (Ecuador), JEF United, Ventforet Kofu (ambele din Japonia), U Craiova, Dinamo, FC Național, Energie Cottbus, Beijing Guoan, Poli Timișoara și Rapid
Citește și alte știri:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat