SPORTURI  »  ALTELE  »  FINANȚARE

VIDEO Buget de 104 milioane de lei pentru sportul românesc! De ce tenisul și handbalul au rămas momentan fără finanțare + „Jocurile Olimpice sunt o prioritate națională”

Mihai Covaliu și Elisabeta Lipă. Fotomontaj GSP
Mihai Covaliu și Elisabeta Lipă. Fotomontaj GSP

Articol de , - Publicat luni, 29 ianuarie 2024 22:36 / Actualizat luni, 29 ianuarie 2024 23:09

Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, și Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, au prezentat astăzi bugetul sportului românesc pentru 2024 ♦ Lipă a anunțat că Federațiile de canotaj, box și tenis de masă vor urma să încaseze cei mai mulți bani, dar că cei de la handbal, hochei și tenis nu vor primi niciun ban până în acest moment ♦ Covaliu a precizat că obiectivul României la Paris este de 6-8 medalii

Luna ianuarie a adus și împărțirea bugetului pentru sportul românesc, în an Olimpic, extrem de important pentru majoritatea federațiilor calificare deja la competiția supremă a sportului.

Într-o conferință de presă ce-a avut loc astăzi, Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport a dat detalii despre împărțirea banilor din bugetul statului român pentru 2024.

„Bugetul iniţial alocat federaţiilor este de 104 milioane de lei!”

Sunt 68 de federaţii care vor fi finanţate anul acesta. Dacă anul trecut când s-a vehiculat că bugetul primit este cel mai mare din istorie, anul acesta bugetul este aproximativ la fel, dar, normal că întotdeauna există loc şi de mai bine. Bugetul iniţial pe care noi îl alocăm federaţiilor este de 104 milioane”, a fost anunțul făcut de fosta mare canotoare, în prezent șefa sportului românesc.

„Avem obligaţia să susţinem toate federaţiile”

Aceasta a susținut că banii vor ajunge în principal la sporturile olimpice, dar că restul federațiilor nu vor fi trecute pe linie moartă.

„Având în vedere că vorbim despre Jocurile Olimpice, avem obligaţia să susţinem toate federaţiile olimpice în primul rând, ca să se prezinte cât mai bine şi cât mai frumos la Jocurile Olimpice de la Paris, dar avem obligaţia să nu-i uităm nici pe ceilalţi, şi aici mă refer la sporturile neolimpice, pentru că vorbim de o naţiune sănătoasă, de copii sănătoşi, de mişcare, de sport de masă, şi nu avem voie să nu ne aplecăm şi către această zonă”, a afirmat Lipă.

Termenul de depunere a dosarelor de finanţare a fost până pe 10 ianuarie. Au fost analizate de către o comisie din agenţie, împreună cu reprezentanţi din comitetul olimpic, astfel încât să găsim cea mai bună variantă pentru susţinerea federaţiilor olimpice
Elisabeta Lipă, președintele ANS

Canotajul primește cei mai mulți bani în 2024!

Întrebată care sunt Federațiile care primesc cei mai mulți bani de la bugetul Executivului, Lipă a declarat:

„Canotajul, boxul şi tenisul de masă. Dar îmi este foarte greu să vă dau cifrele finale, pentru că vom vedea ce înseamnă ca pregătire partea finanţată de către Comitetul Olimpic”. 

Apoi a ținut să precizeze că „vorbim despre primele şapte luni, inclusiv Jocurile Olimpice, deci nu este o finanţare asigurată pe toată perioada anului”.

Trei Federații cu probleme!

Lipă a mai declarat că există trei Federații care momentan nu vor primi niciun leu din partea ANS. Vorbim de Federațiile de handbal, tenis şi hochei pe gheaţă.

Cele trei federaţii care nu au dosarele complete sunt federaţia de hochei, care nici nu a depus cerere, pentru că sunt doi preşedinţi validaţi de către fostul minister, şi care la ora actuală sunt într-un proces în instanţă... Până nu decide instanţa care este preşedintele federaţiei, noi nu putem finanţa pentru că o problemă”, a spus șefa sportului.

Nu s-au semnat primele contracte

Care a continuat ideea și a declarat: „Federaţia Română de Handbal şi cea de tenis, care până pe data de 10 ianuarie nu au depus dosarele complete. Li s-a adus la cunoştinţă, vor veni cu completările şi cu siguranţă că vor intra pe finanţare. Legea trebuie să o respectăm toţi şi toţi trebuie să aibă la dosar exact ceea ce spune legislaţia”.

Până în acest moment nu a fost semnat niciun contract de finanțare pentru nicio Federație din România. 

„Asta se va întâmpla în următoarele trei zile, până pe 31 ianuarie. Dacă până atunci tenisul şi handbalul vor veni cu documentele care ne sunt necesare vor intra şi ei în linie dreaptă, nu se pune problema să nu existe finanţare. Nu vorbim de o tăiere definitivă a bugetului pe 2024, poate să existe în februarie sau în martie”, a mai declarat Elisabeta Lipă.

„Jocurile Olimpice de la Paris sunt o prioritate națională!

Prezent la conferință, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu s-a referit în principal la cel mai important eveniment pentru sportul românesc. Jocurile Olimpice de la Paris!

Este o prioritate naţională, reprezintă obiectivul comun pentru care România a investit în ultimii trei ani de zile. Tot ceea ce ţine de pregătire, calificare, echipament, participare la competiţii, inclusiv participarea la Jocurile Olimpice este normal să fie în grija Comitetului Olimpic şi Sportiv Român”, a spus Covaliu.

„Obiectivul e de șase-opt medalii”

Și a anunțat încă o dată obiectivul clar pe care-l are România la evenimentul organizat în vara acestui an, în Franța: „Obiectivul real pe care Comisia Tehnică Olimpică pentru sportul de performanţă l-a enunţat pentru aceste Jocuri Olimpice este de şase-opt medalii”.

Iar dacă vom avea parte de mai multe medalii din partea sportivilor români, atunci „desigur suntem foarte bucuroşi şi sunt convins că, aşa cum prim-ministrul Marcel Ciolacu ne-a asigurat, vom avea resursele financiare pentru a premia toate aceste performante pe care le vom avea la Paris”.

Ne bazăm pe sportivi de la 17 discipline să se califice la Jocurile Olimpice. Din păcate, doar 5-7 federaţii pot câştiga medalii. Avem asigurarea prim-ministrului vis a vis de suportul pentru acest obiectiv naţional, tot ceea ce ţine de finanţare, şi în acest fel eu cred că fiecare poate să-şi desfăşoare activitatea cu încredere, cu seriozitate, pentru a-şi îndeplini obiectivul propus
Mihai Covaliu, președinte COSR

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (61)

  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc ( cât. 54 kg)
  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m ), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle ( feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)

Cine a primit finanțarea din partea ANS & COSR în 2024

  • Bob şi sanie, Box, Canotaj, Haltere, Judo, Lupte, Schi Biatlon, Scrimă, Tenis de Masă, Tir Sportiv, Yachting, Comitetul Naţional Paralimpic, Kempo, Karting, Triatlon, Gimnastică, Karate Tradiţional, Gimnastică Ritmică, Culturism şi Fitness, Wushu Kungfu, Atletism, Rugby, Ciclism, Volei, Polo (pe apă), Chanbara, Karate, Powerlifting, Cricket, Scrabble, Fotbal-Tenis, Tir cu Arcul, Sambo, Dans Sportiv, Kaiac-Canoe, Taekwondo ITF, Modelism, Airsoft, Oină, Aeronautică, Bowling, Nataţie şi Pentatlon Modern, Bridge, Taekwondo WT, Orientare, Karate WUKF, Squash, Karate Kyokushin IKO 2, Darts, Arte Marţiale, Radioamatorism, Şah, Baschet, Alpinism şi Escaladă, Ecvestră, Minifotbal, Automobilism Sportiv, Motociclism, Padbol, Skandenberg-Armwrestling, Badminton, Go, Baseball şi Softball, Pangration Athlima, Popice şi Sportul pentru Toţi.

Citește și:

„Două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris!” » Simona Radiș visează să doboare recordurile Elisabei Lipă
CANOTAJ
„Două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris!” » Simona Radiș visează să doboare recordurile Elisabei Lipă
Biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris, între 24 și 690 de euro! » „La fel ca la Londra și Tokyo”, spun organizatorii
FINANCIAR
Biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris, între 24 și 690 de euro! » „La fel ca la Londra și Tokyo”, spun organizatorii
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (4)
doublem
doublem  •  20 Februarie 2024, 09:45

Mai avem hochei pe iarbă, patinaj sau curling? Sporturi olimpice uitate alături de handbal și tenis. Dar se putea să lipsească vreun sport de contact cu zeci de feluri de karate? În afară de WKF care a pătruns invitat la Tokyo niciunul nu va fi olimpic.

neacaisa
neacaisa  •  30 Ianuarie 2024, 15:13
Postat de MaxiP pe 30 Ianuarie 2024, 09:34

Totusi, daca canotajul si tenisul de masa cu siguranta reprezinta unele din sporturile care ne reprezinta cel mai bine pe plan international ca rezultate, totusi de ce e boxul printre cele mai bine finantate federatii? Boxul care nu a mai adus decat performante sporadice, care nu detine un numar deloc mare de sportivi de nivel international, care in mare masura e reprezentativ doar la feminin prin 1-2 sportive si care pe deasupra are si un trecut recent controversat prin acte de coruptie. Si care nu stiu daca e cel mai costisitor, ma asteptam sa vad atletismul, inotul, sporturile de echipa cu finantari majore, pentru ca in mod cert costa, dar boxul?

presedintele federatiei este deputat PSD

MaxiP
MaxiP  •  30 Ianuarie 2024, 09:34

Totusi, daca canotajul si tenisul de masa cu siguranta reprezinta unele din sporturile care ne reprezinta cel mai bine pe plan international ca rezultate, totusi de ce e boxul printre cele mai bine finantate federatii? Boxul care nu a mai adus decat performante sporadice, care nu detine un numar deloc mare de sportivi de nivel international, care in mare masura e reprezentativ doar la feminin prin 1-2 sportive si care pe deasupra are si un trecut recent controversat prin acte de coruptie. Si care nu stiu daca e cel mai costisitor, ma asteptam sa vad atletismul, inotul, sporturile de echipa cu finantari majore, pentru ca in mod cert costa, dar boxul?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează