Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristian Geambașu, Ionuţ Iordache, Daniel Grigore - Publicat duminica, 18 februarie 2024 22:00 / Actualizat duminica, 18 februarie 2024 23:02
Dinamo a reușit încă un meci foarte bun și a învins-o pe Oțelul, 3-1, în etapa a 26-a din Superligă, arătând astfel că victoria de pe terenul Farului, 2-0, din etapa trecută, nu a fost întâmplătoare.
Atitudinea corectă, organizare, disciplină tactică. Gnahore și Abdallah au dat tonul, ceilalți i-au urmat reușind până la urmă să lase în urmă pentru o vreme năluca retrogradării. Oțelul a fost victima propriului antrenor. Micul dictator „Scuipici”.
Cronica lui Cristian Geambașu la Dinamo - Oțelul 3-1 » Pic, pic, Kopic. Dinamo începe să arate a echipă!
Părea începutul perfect de meci. Să dai gol în minutul 3, nelăsând adversarul să se așeze în teren. Asta a făcut Dinamo împotriva Oțelului. I-a luat repede pe oamenii lui Dorinel Munteanu, micul dictator care ține la secret dosarele clubului. Tactica gălățenilor era declasificată de debutul sufocant de partidă impus de dinamoviști, alergați parcă de năluca retrogradării. Greu totuși să te iei la întrecere cu o nălucă.
Când VAR descompune fotbalul
Și năluca i-a ajuns din urmă repede. E drept, cu ajutorul substanțial al oamenilor din camera VAR (Cătălin Popa și Valentin Avram), care au văzut penalty la ținerile lui Patriche (în afara careului), apoi Velkovski la Lovric.
Arbitrul Moroiță a revăzut faza și a dictat fără ezitare lovitură de pedeapsă. Ceea ce nu înseamnă că a și interpretat faza în spiritul jocului. Pentru așa ceva probabil ar trebui dictate zeci de penaltyuri de-a lungul unui meci. Nu mai contează, deși contează. S-a făcut 1-1 din minutul 17, Alexandru Pop transformând penaltyul sigur și fără frânele scremute a la știm noi cine.
Fundașii Oțelului au două viteze. Încet și foarte încet
După debutul ratat, Oțelul a echilibrat raportul de forțe, apoi a început să își impună stilul frust. În neconcordanță cu trendul, jucătorii nu fac economie de energie, iar meciul place pentru că nu propune plictisul tehnico-tactic tipic atâtor partide din Superligă.
Deși nu foarte sigur pe faza de apărare, Amzăr își face simțită revenirea. Pe flancul drept al apărării gălățene e deranj mare și pentru că Jelev și mai ales Cisse au doar două viteze.
Abdallah îl dezintegrează pe Cisse
La o astfel de fază, Abdallah îl spulberă pe Cisse, pasând pe jos în centrul careului de unde omniprezentul Gnahore reia perfect, fără să îl cruțe pe Stoian. Se face 2-1 pentru Dinamo (34) și cumva plutește în aer senzația că se face dreptate.
Dinamo joacă totuși mai bine. Pe final de repriză, după un sprint prelungit, mușchii lui Amzăr cedează la propriu și cer schimbare. De la un fotbalist tânăr parcă te aștepți și la un pic de rezistență/anduranță. Norocul lui Dinamo este că Bordușanu, înlocuitorul lui Amzăr, intră bine în meci.
3 schimbări, nicio schimbare
Supărat pentru repriza slabă, Munteanu operează 3 schimbări la pauză. Zivulic, Rusevic și Rus intră în locul lui Cisotti (accidentat), Jelev și Bodișteanu. Schimbările nu schimbă peisajul, pentru că Dinamo nu abandonează presingul și atitudinea ofensivă. De Moura, Abdallah și Gnahore continuă să fie cei mai activi, trăgându-i și pe ceilalți după ei.
Condusă și nelăsată să își tragă sufletul, Oțelul arată dezorientată. O mână de ajutor involuntară îi dă tot echipa lui Kopic. Politic face și el ruptură musculară, asemenea lui Amzăr, iar puterea ofensivă a alb-roșiilor scade pentru că Iglesias nu este la nivelul celui pe care l-a înlocuit.
Falimentul girat de antrenor
Și succesul guvernat de celălalt antrenor. Dinamo mai înscrie o dată din penalty, prin Abdallah (82), după un fault scos la marginea careului de insistența lui Homawoo, infracțiune analizată de VAR și mutată în suprafața de pedeapsă.
Fază discutabilă, la fel ca la primul penalty. 3-1 pentru Dinamo, scor normal după o evoluție solidă în fața Oțelului, care a fost minată din interior de schimbările proaste făcut de Dorinel Munteanu. Falimentul total a fost posibil atunci când micul dictator „Scuipici” a înjurat arbitrii și a fost eliminat. Urâtă ieșire din scenă, dar se pare nu întâmplătoare, pentru că pe fostul internațional îl urmăresc din nou demonii pe care reușise să îi alunge o vreme.
Notele GSP pentru jucătorii lui Dinamo
Notele GSP pentru un meci în care de la Dinamo au strălucit Abdallah și Gnahore, iar de la Oțelul s-a remarcat cu o ieșire golănească Dorinel Munteanu. "Pedagogul"
- Golubovic (6) - Atent, apără ce e de apărat, fără să facă minuni. A scos un șut pe care scria gol pe final de meci.
- Patriche (6) - Hărnicie și seriozitate care compensează un bagaj tehnic totuși precar.
- Velkovski (6) - Are o certă calitate, dar uneori este prea dezinvolt pentru cât poate de fapt.
- Homawoo (6) - Sobru, nu se complică. A scos penaltyul dinamovist.
- Moura (6) - Participativ, dar cam dezordonat. Ca de obicei.
- Gnahore (8) - Cel mai bun om al lui Dinamo. Pasator, recuperator, marcator.
- Pavicic (6) - Face o muncă anonimă, importantă, dar nespectaculoasă.
- Amzăr (6) - Activ, dar nu a rezistat decât 42 de minute. Tinerețea la noi nu e sinonimă cu anduranța
- Milanov (5) - Lent, e depășit ușor de adversar. Încă nu s-a integrat.
- Abdallah (8) - De la meci la meci mai dezinvolt. Puternic, are merite la ambele goluri din prima repriză. Plus penaltyul transformat impecabil.
- Politic (7) - Execuție frumoasă la gol, implicat.
- Bordușanu (6) - Inimos, l-a făcut uitat pe Amzăr
- Iglesias (5) - Sub ce a arătat Politic
- Gregorio - Prea puțin timp de joc pentru notă.
- Neluț Roșu - Fără notă.
- Ilic - Fără notă
- Zeljko Kopic (7) - Cunoaște jucătorii, știe ce să le ceară, este calm, își asumă riscuri limitate
Notele GSP primite de jucătorii de la Oțelul
- Stoian (5) - Nu a greșit nimic esențial, nu a avut momente de mare inspirație
- Jelev (4) - Rigid, în contratimp.
- Cisse (3) - Lent, făcut pachet de Abdallah la faza golului doi dinamovist.
- Lovric (5) - El a generat faza din care s-a dictat penaltyul Oțelului.
- M. Silva (5) - Interesant cu mingea la picior. Dar o are rar.
- Lameira (5) - Am văzut mijlocași la închidere mai laborioși.
- Cisotti (5) - Din ce în ce mai previzibi și mai ușor de citit de adversar. Nu a rezistat decât o repriză.
- Teles (5) - Noroc că a jucat pe partea lui Milanov.
- Maciel (4) - Mediocru, nu a fost în meci.
- Al. Pop (6) - Șters, precis la penalty.
- Bodișteanu (5) - Îndeplinește criteriul jucătorului U21. Cam ăsta e meritul lui.
- Zivulic (4) - A-l compara cu Cisotti e deja prea mult.
- Rusevic (5) - Un pic mai bine decât Jelev.
- Rus (5) - Fără realizări, fără greșeli.
- Adăscăliței (4) - Nu a adus niciun plus.
- Cîrjan (4) - Să fie la număr.
- Dorinel Munteanu (3) - A bâjbâit, nu a știut să mobilizeze echipa. A culminat cu obscenități care i-au adus eliminarea.
Clasamentul la zi în Superligă
FINAL. » Dinamo - Oțelul 3-1
- Click AICI pentru statistici
- Au marcat: Politic 3, Gnahore 34, Abdalllah 80/ Al. Pop 16 pen
- 6.862 de fani (cifră oficială) sunt prezenți la meci pe „Arcul de Triumf”
- Vezi AICI VIDEO cu cele mai tari imagini din meci
Și Dinamo a primit un penalty cu ajutorul VAR
În minutul 80, Dinamo a făcut 3-1 dintr-un penalty dictat cu ajutorul VAR. Inițial, „centralul” Andrei Moroiță a dictat lovitură liberă de la marginea careului după un duel Cîrjan - Homawoo. Când „câinii” se pregăteau să execute lovitura liberă, Moroiță a fost informat din camera VAR că faultul s-a produs în careu. Și și-a schimbat decizia, dictând penalty.
Penalty pentru Oțelul dictat cu ajutorul VAR
Oțelul a egalat în minutul 17 prin Alexandru Pop, după un penalty dictat cu ajutorul VAR. În minutul 15, arbitrul Andrei Moroiță a oprit jocul, după ce a fost chemat din camera VAR pentru a revedea o fază petrecută cu puțin timp înainte, în careul „câinilor”.
Pe reluare, Moroiță a văzut că Velkovski îl ține de braț pe Lovric și a dictat penalty.
De pe bancă, Dorinel Munteanu a oferit un moment amuzant: s-a întors cu spatele când Alexandru Pop a executat penalty-ul.
VIDEO Cum au reacționat dinamoviștii după golul de 1-0
Dinamo - Oțelul, echipe de start:
- Față de meciul cu Farul, 2-0, Kopic face o schimbare: Amzăr intră în locul lui Bordușanu. De partea cealaltă, Oțelul aliniază aceeași formulă de start ca în etapa trecută, 1-0 cu FCU Craiova
Dinamo: Golubovic - Patriche, Velkovski, Homawoo - Moura, Gnahore, Pavicic, Amzăr - Milanov, Abdallah, Politic
Rezerve: Railean, Goncalo, Selmani, Ilic, Iglesias, Bordușanu, Bani, Neagu, R. Grigore, Costin, N. Roșu,
Antrenor: Zeljko Kopic
Oțelul: Stoian – Zhelev, Cisse, Lovric, Silva – Cisotti, Lameira, Teles – Maciel, Pop, Bodișteanu
Rezerve: Rus, Yabre, Gaitan, Farcaș, Ghiocel, Tănasă, Zivulic, Adăscăliței, Jardan, Cîrjan, Rusevic, Pap
Antrenor: Dorinel Munteanu
Stadion: „Arcul de Triumf” (București)
Arbitru: Moroiță Andrei (Ploieşti) / A1: Constantinescu Andrei (Bucureşti), A2: Dumitru Ionel Valentin (Gherghiţa) / Arbitru VAR: Popa Cătălin (Piteşti), Arbitru AVAR: Avram Valentin (Bucureşti)
FOTO. Imagini spectaculoase de pe „Arcul de Triumf”, de la Dinamo - Oțelul
Ce au transmis reporterii GSP de la „Arcul de Triumf”
Meci întrerupt câteva clipe din cauza fanilor lui Dinamo
În minutul 59, arbitrul Andrei Moroiță a întrerupt câteva clipe meciul. S-a dus la margine și a discutat cu oficialii lui Dinamo. Acesta a reclamat faptul că fanii lui Dinamo de la tribuna a doua au aruncat cu obiecte spre asistent.
„Pentru a continua meciul, vă rugăm să vă abțineți de a mai arunca pe teren cu obiecte și lichide" a fost anunțul făcut de la stația de amplificare, moment în care arbitrii se aflau la centrul terenului.
Croații au stat la șuetă
La scurt timp după ce s-au deschis porțile de acces, pe „Arcul de Triumf” sunt puțin peste o sută de spectatori. Jucătorii ambelor echipe au ieșit la inspectarea terenului. Croații Christian Ilic și Diego Zivulic s-au întreținut minute bune pe gazon. Au avut toate motivele, fiind doar rezerve în meciul de astăzi. Dinamoviștii au făcut mai multe grupulețe de „bârfă”: N. Roșu, Bordușanu, Bani a fost un grup, iar cel de-al doilea cu Iglesias, Cr. Costin și Gregorio.
Au vopsit terenul 😁
Sâmbătă seară, „Stejarii” au fost învinși de Portugalia pe teren propriu cu 49-24 (20-10) în ultimul meci al grupei B, pe care au încheiat-o pe poziția a doua. Un loc care îi trimite în Georgia pentru semifinale. Marcajul de ieri era încă extrem de vizibil, astfel că organizatorii meciului dintre Dinamo și Oțelul a trebuit să vopsească terenul în zonele respective. Înainte de startul partidei, gazonul se prezintă bine, rămâne de văzut cum va arăta după ce se vor juca primele minute.
Au dat-o pe rock și spirit războinic
După 2-0 cu Farul în deplasare, dinamoviștii au prins puteri și vor să facă „dubla”. De această dată cu Oțelul Galați. Iar pentru asta, organizatorii meciului au pus la stația de amplificare a arenei mai multe melodii rock, tocmai pentru a aduce un spirit războinic în mijlocul vestiarului.
Hit-ul „Warriors of the World” al trupei de heavy metal Manowar a răsunat minute bune pe „Arcul de Triumf”. Apoi, „The Black Eyed Peas” a venit tare din urmă cu „I gotta feeling”.
Edgar Ie la primul contact cu „vulcanul” dinamovist
Dinamo a anunțat chiar înaintea meciului cu Oțelul achiziționarea fundașului central Edgar Miguel Ie. Acesta a venit liber de contract, de la Bașakșehir. Noul jucător al „câinilor” va fi prezent în această seară pe stadion și va simți din plin atmosfera senzațională pe care „câinii” o fac de fiecare dată atunci când joacă pe teren propriu.
Edgar va purta numărul 32 la Dinamo, iar de mâine va intra în programul de „luptă” pentru salvarea de la retrogradare a lui Zeljko Kopic.
Cu 15 minute înainte de start, crainicul arenei a anunțat prezența lui Edgar Ie la meci. Stoperul din Guinea-Bissau a fost întâmpinat cu aplauze de suflarea alb-roșie.
Doar 50 de gălățeni au venit la București
Peluza Nord Galați și Ultra Sud Galați n-au ratat meciul din această seară. Aceștia au ajuns la stadion o oră înainte de meci, iar după 15 minute în care au fost controlați la „sânge” de forțele de ordine li s-a permis accesul în peluza rezervată. Doar 50 de suporteri au venit de la Galați pentru susținerea favoriților.
Citește și alte știri:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”