SPORTURI  »  HANDBAL  »  FRH

Scandal la Federația Română de Handbal! Acuzațiile unui fost selecționer: n-au bani de staff, dar au pentru a-și plimba pilele! Ce conflicte de interese s-ar afla la vârf

Marius Dănuleț
Marius Dănuleț

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2024 20:30 / Actualizat joi, 21 martie 2024 20:59

Marius Dănuleț este unul dintre cei mai apreciați antrenori de handbal fete de la noi, însă a intrat într-un conflict cu conducerea Federației Române de Handbal, despre care spune că a făcut tot posibilul să scape de el.

La cei 41 de ani ai săi, Marius Dănuleț le-a trăit pe toate în meseria de antrenor, cu siguranță țineți minte momentul de la Mioveni, din 2020, când era pe primul loc cu echipa, iar primarul Ion Georgescu l-a chemat să-i desfacă instant contractul de muncă.

Dănuleț a acceptat apoi să-și înceapă activitatea ca antrenor principal al lotului național generația 2006-2007, în noiembrie 2020, alături de Mihaela Ciobotaru și Eugen Ciulei.

Aleși, dar contestați de la început

De remarcat că, la învestire, a fost singurul staff tehnic al echipelor de juniori/junioare, propuși-aleși-aprobați și validați de către Federația Română de Handbal prin Comisiile de Specialitate (Comisia de Junioare, Comisia Tehnico-Metodică, Consiliul de Administrație, Comitetul Director), după venirea la șefia FRH a președintelui Constantin Din. 

Doar că povestea nu avea să dureze foarte mult, până când noua administrație a handbalului românesc, formată din Constantin Din și Viorel Mazilu, ar fi început să-i caute nod în papură la orice lui Dănuleț. 

Fetele câștigă Jocurile Mediteraneene, dar fără premiere: „Mi-au desconsiderat lotul”

După ce Naționala de Cadete a câștigat Jocurile Mediteraneene în aprilie 2022 (n.r. – președinte al FRH era Alexandru Dedu), și ulterior a obținut locul 2 la Openul din Suedia în iulie 2022 (n.r. - Constantin Din era noul președinte al FRH, în urma alegerilor), handbalistele au venit în țară și nu au avut parte nici măcar de felicitări.

Selecționerul Dănuleț a solicitat, în scris, o explicație oficială, ca fetele să fie premiate după Jocurile Mediteraneene, mai ales că în urma Open Suedia, România s-a calificat la FOTE Maribor 2023. Președintele Constantin Din și Consiliul de Administrație al FRH au primit adresa, dar nici până astăzi, martie 2024, nu au răspuns în vreun fel acelei solicitări.

„Consider că domnul Din a ignorat în mod intenționat, era evident că eu eram un «junghi» în coasta noii conduceri, și nu de puține ori, direct sau voalat, acesta a sugerat că o să mă schimbe. De ce? Din cauza faptului că aveam un contract ferm, și că eram singurul staff validat conform statutului și regulamentelor, la celelalte loturi au fost schimbați toți antrenorii, și ”numiți cu încredințare directă” (vezi cazul Tița etc), până la urmă au ezitat să mă demită, dar au avut grijă să desconsidere respectivul lot național, făcând din acea generație «victime colaterale», și știu foarte bine ce spun”, a declarat Marius Dănuleț pentru Gazeta Sporturilor. 

De ce i s-ar fi tăiat fondurile: „Nu ai voie să spui că nu ai preparator!”

Dănuleț a avut probleme în continuare, cumva, era considerat împotriva noii conduceri federale. Și totul a explodat în timpul programului de pregătire al lotului național pentru anul 2023, an în care avea 2 competiții majore oficiale (Fote, de la Maribor, și Campionat European, în Muntenegru):

„Am solicitat FRH, prin adresă oficială (din 14.12.2022), să-mi pună la dispoziție preparator fizic pentru pregătire și testări. În urma acestei solicitări, nu numai că nu mi-a fost dusă la îndeplinire solicitarea, ba mai mult, mi-a fost anulată respectiva acțiune, pe motiv că nu sunt fonduri suficiente!

Deși, inițial, am înteles situația, ulterior, în ianuarie 2023, constat cu stupoare faptul că, pentru Lotul de Cadeți Masculin (antrenor Tița, de la echipa Talentul este Cheia, TEC), și pentru Lotul Național Juniori există fonduri, deși aceste echipe nu au avut nicio competiție oficială în anul 2023.

La Trofeul Carpați de la Brăila, unde am participat cu Lotul Național de Junioare, în urma unei conferințe de presă, de la finalul competiției, domnul Constantin Din și Viorel Mazilu au convocat la FRH o ședință, în care eram trași la răspundere și puși la zid asupra faptului că ne-am permis să spunem că nu avem preparator fizic, făcând mai multe afirmații asupra activității noastre”, ne-a explicat acesta.

Acuzele continuă din partea FRH

Tot ce s-a întâmplat în cadrul conferinței de presă de la Brăila părea că nu se va afla, doar că la un jurnal de știri sportive de pe RRA (Radio România Actualități) s-a difuzat și înregistrarea, o scurtă parte din ea, fix cea legată de lipsa preparatorului fizic:

„Am fost acuzat că am spus presei de lipsa preparatorului fizic de la lot, deși nu am solicitat FRH, explicându-le că există adresă oficială în care la propuneri de îmbunătățire a activității solicitam preparator fizic, și inclusiv în adresa din 14.12.2022, Constantin Din a avut o replică halucinantă spunându-mi «Ai trimis și tu două e-mailuri rătăcite. Trebuia să ne suni și să vorbești cu noi».

Mai mult, deși am cerut și un psiholog pentru perioada Brăila, FRH a zis că nu are bani pentru asta, dar a trimis inopinat și fără acordul subsemnatului în cadrul lotului pe doamna psiholog Chirvase, nimeni alta decât soția domnului Chirvase (n.r. – Radu Chirvase, director marketing FRH).

Nu știu ce intenții a avut aceasta sau FRH, dar în urma discuțiilor purtate de aceasta cu sportivele și cu noi, nu mi-a fost pus la dispoziție niciun raport, de unde deduc că de fapt aceasta a fost trimisă pentru a «monitoriza» pentru Constantin Din activitatea subsemnatului și a staff-ului”.

Acuzele nu s-au oprit aici, a venit și fostul secretar general al Federației, Viorel Mazilu:

„A spus într-un moment de  «nesimțire instituțională» astfel:  «Ce-ți trebuie ție preparator fizic la lotul național?! Pregătirea fizică se face la cluburi nu la lot». Pe lângă argumentele aduse asupra necesității preparatorului fizic, am spus că dacă nu e necesar preparator fizic la lotul național, atunci de ce celelalte loturi (inclusiv cele de cadeți și juniori masculin - Akos) beneficiază de preparator fizic!?”

În cele din urmă, discuția s-a finalizat cu promisiunea fermă a lui Constantin Din de a-i asigura lui Dănuleț un preparator fizic pentru pregătirea dinainte de Fote și Campionatul European, printr-o strângere de mână peste masa din „căsuța” FRH, amenințându-l cu faptul că dacă nu obțin rezultate, îl va da afară.

În ciuda promisiunii, Dănuleț nu a primit preparator fizic. Antrenorul federal a plătit din propriul buzunar și a adus pe cineva de la Universitatea din Pitești.

Fără oameni specializați, dar cu excursii pentru pile din Federație

Dacă la FOTE Maribor, totul a fost plătit de COSR, iar lista cu participanți a fost strictă ca număr sportive și staff, pentru European, Marius Dănuleț a cerut din nou prezențele psihologului și preparatorului fizic.

Nici de această dată FRH nu i-a pus la dispoziție așa ceva, pe același motiv, că nu sunt bani, dar ulterior, la momentul plecării la European, pe aeroportul Otopeni, în delegația României se regăsea și Ovidiu Mihăilă, desemnat de FRH, fără înștiințarea lui Dănuleț, ca șef de delegație, deși exista deja un șef de delegație în persoana Steluței Luca.

„Am fost informat că Mihăilă venise să observe naționala de junioare în perspectiva preluării de către acesta a lotului de junioare după European, și avea trasată sarcina să facă un raport amănunțit asupra lotului de junioare.

Era deja angajat de FRH să facă strategia la loturi și urma să vină cu propuneri clare. Numai că, stupoare, deși fusese chiar propus în comisie pentru a prelua această generație după plecarea mea și a colegilor, acesta a plecat ca antrenor la CSM Vaslui.

Sunt foarte curios cât a costat-o pe FRH salariul lui Ovidiu Mihăilă, biletele de avion, cazarea și masa la hotel cu naționala la European, în condițiile în care pentru un psiholog nu s-au găsit fonduri, fiind tăiat de pe lista pentru European!”, a spus antrenorul.

După toate cele întâmplate odată cu venirea lui Din și Mazilu, Dănuleț a decis, cu colegii din staff, să se retragă de la națională:

„Era clar că nu mai putem continua cu astfel de personaje sumbre ale handbalului românesc, mai ales că, în încercarea lor de a ne denigra și de a ne umili, ne-am trezit și cu acuzații de «participări la sprițuri în cantonamentul de la Brăila».

M-am simțit vânat de către Mazilu, de la plecarea mea la echipa din Iași și până în prezent, folosindu-se de prietenia și slugărnicia lui Vasile Daniel (n.r. – președintele Comisiei de Disciplină), cu care a fost prezent inclusiv la Brăila la masa festivă, stând cot la cot alături de acesta, și de influența pe care o are ca secretar general asupra delegărilor de arbitri și observatori!

Probabil toate acestea, pentru că i-am pus în situația ingrată de a fi, cel puțin în ultimii 10 ani, staff-ul unei naționale care a refuzat în totalitate să mai continue activitatea la lotul național sub conducerea lor (deși atât comisia tehnică, cât și restul din FRH, în urma rezultatelor obținute, doreau ca noi să continuăm!)”.

Cine este Daniel Vasile, omul care se autoproclamă polițist în Federație

Daniel Vasile este unul dintre cele mai detestate personaje din Federația Română de Handbal, conform spuselor oamenilor intervievați de Gazeta Sporturilor, de la diferite cluburi. A fost numit șef la Disciplină chiar de bunul său prieten, Constantin Din. Ca să-l ia oamenii de undeva, el se prezenta simplu: „Sunt polițist!”. 

Daniel Vasile a ieșit pe ușa din dos a Poliției României, pensionându-se după cazul polițistului pedofil Eugen Stan. La vremea respectivă, în 2018, 11 polițiști urmau să fie anchetați de la Brigada Rutieră, unde lucra Eugen Stan, inclusiv șeful direct al pedofilului, Emanuel Vornicu, dar și seful de la Brigada Rutieră, Victor Gâlceavă.

Și fostul șef al Brigăzii Rutiere din 2016, Daniel Vasile, a fost cercetat disciplinar, dar s-a pensionat și a scăpat. 

Daniel Vasile, incompatibil

După ce am studiat organigrama Federației Române de handbal, Daniel Vasile se află în incompatibilitate. Cum? Foarte simplu. Este atât director executiv al FRH, cât și președinte al Comisiei de Disciplină. Evident, vorbim despre un conflict de interese. 

Așa că am luat legătura cu un avocat de specialitate, care ne-a trimis și explicația. E mai lungă, dar merită citită: 

“Potrivit dispozițiile art 14.1 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Federației Române de Handbal - Comitetul Director al FRH  este organism de lucru cu caracter executiv, care  se constituie pentru soluționarea operativă a problemelor curente, urgențe și neprevăzute ce apar între două ședințe ale Consiliului de Administrație și este format din 5 membri:

  • Președinte
  • Secretar general
  • Trezorier
  • Secretar federal cu activitatea internațională
  • Director tehnic.

În conformitate cu mențiunile publice, aflate pe site-ul FRH- la data prezentă (n.r. – 18 martie 2024), Comitetul Director al FRH  este compus din șase membri, fără nicio acoperire statutară. Componența actuală este:

  • Din Constantin - Președinte Federației Române de Handbal, 
  • Dinu Sorin Laurențiu - Vicepreședinte Federației Române de Handbal,
  • Nicolae Luca - Secretar General,
  • Vasile Daniel - Director Executiv,
  • Cătuți Mariana - Director Economic
  • Cojocaru Tatiana - Membru.

Se observă la o simplă lectură că actuala componență, atât numeric, cât și din perspectiva funcțiilor ce au fost desemnate statutar ca făcând parte din Comitetul Director, nu respectă dispoziția de înființare.

Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile art 14.2 litera E din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Federației Române de Handbal, Comitetul Director: propune spre aprobare C.A, componența Comisiei Centrale de Disciplină (....), iar, potrivit dispozițiilor art 26.5.1-  Președintele Comisiei Centrale de Disciplină este propus Președintelui F.R.H. de către Secretarul General, aprobat de Comitetul Director și validat de către C.A., membrii Comisiei Centrale de Disciplină fiind numiți de către Președintele acesteia și aprobați de către Comitetul Director și validați de C.A.

În același sens arătăm și prevederile art 22 din Regulament, potrivit cărora structura, componența și atribuțiile comisiilor F.R.H sunt propuse de Comitetul Director, adică de organismul de lucru cu caracter executiv din care face parte și domnul Daniel Vasile.

Cu alte cuvinte, domnul Vasile Daniel, în calitate de membru în Comitetul Director al FRH (deși poziția de Director Executiv nu este prevăzută statutar că făcând parte din Comitetul Director, poziția trebuind să aparțină Directorului Tehnic) a votat pentru aprobarea propunerii secretarului general de numire a domnului Vasile Daniel (aceeași persoană) în poziția de Președinte al Comisiei Centrale de Disciplină a FRH, situație evidență de conflict de interese, în conformitate cu prevederile art 70-71, 79 din legea  176/2003. 

De asemenea, domnul Vasile Daniel se află și într-o situație de incompatibilitate, câtă vreme ocupă o poziție remunerată în cadrul Federație (salariat sau personal contractual), respectiv cea de Director Executiv, cât și o poziție într-o comisie ce ar trebui să fie independentă, respectiv pe cea de Președinte al Comisiei.

Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii publice sau calităţi decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică (art. 94 alin. (1) din Legea nr. 161/2003).

Incompatibilitatea la funcţionarii publici se manifestă prin faptul că nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (art. 94, alin. (2)): a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”. 

Din, despre Dănuleț, dar și despre incompatibilitatea lui Vasile: “Există câteva neconcordanțe!”

Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, consideră că nu e nimic în neregulă cu Dănuleț și că handbalul românesc se află în criză de preparatori, că sunt și probleme financiare. Din explică și că Dănuleț are impresia că doar el are dreptate.

„Lui Dănuleț i s-a încheiat contractul, după European! Avem nevoie de specialiști, de finanțare, de infrastructură, pentru a performa. Suntem în căutare de preparatori fizici, avem 2-3, pe care-i folosim la celelalte loturi. Și acum discutăm cu 2 preparatori fizici să preia din aceste loturi. Asta e cert, că nu avem. Mă îndoiesc că acel preparator fizic de la Pitești a venit, că n-a fost în delegație, poate doar l-a folosit domnul Dănuleț.

În ceea ce-l privește pe Mihăilă, știți foarte bine, oamenii au impresia că au tot timpul dreptate, Dănuleț așa crede, că doar el are dreptate. Mihăilă era antrenor federal, avea în atribuții activitatea loturilor naționale de juniori, tineret, era normal să fie prezent acolo. Din punctul de vedere al lui Dănuleț, se pare că nu era nevoie de prezența domnului Mihăilă!”, a explicat șeful FRH.

La capitolul Daniel Vasile, Din a părut că nu știe exact tema, dar a confirmat că sunt niște neconcordanțe între regulamente și statutul Federației.

Tot el a asigurat că nimeni nu se bagă peste comisii: „Într-adevăr, Daniel Vasile este și președintele Comisiei de Disciplină, este și director executiv. Noi am respectat statutul, nu este într-o incompatibilitate legală, ar putea fi o incompatibilitate morală, nicidecum statutară sau legală. Dacă în Consiliul de Administrație se va schimba statutul, atunci vom lua măsura necesară. El este director executiv, Comisia de Disciplină se întâlnește o dată pe săptămână, nu e o chestie permanentă. Îmi place să spun că aceste comisii sunt independente, cred că sunt așa, din partea Federației sau a mea nu a fost nicio intervenție pentru a se judeca în vreun fel. Noi avem un statut, unde apare funcția de director executiv, într-adevăr sunt niște neconcordanțe între statut și regulamente, ne străduim să le corectăm, probabil că mai durează o perioadă până vom rezolva aceste chestii administrative!”.

George Buricea după prima acțiune ca selecționer: „Trebuie să avem încredere în jucători!”
ECHIPA NAȚIONALĂ
George Buricea după prima acțiune ca selecționer: „Trebuie să avem încredere în jucători!”
Portarul de la Dunărea Brăila, în Top 3 intervenții spectaculoase din sferturile de finală ale EHF European League!
EHF EUROPEAN LEAGUE
Portarul de la Dunărea Brăila, în Top 3 intervenții spectaculoase din sferturile de finală ale EHF European League!
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
Copenhaga1970
Copenhaga1970  •  21 Martie 2024, 20:36

Citesc și recitesc și nu... mă mai opresc!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează