Articol de Bogdan Cioara (Arad) - Publicat duminica, 21 aprilie 2024 11:30 / Actualizat duminica, 21 aprilie 2024 11:35
Aniversată recent la 79 de ani de la înființare, UTA Arad este tot mai aproape de prezența în cel de-al cincilea sezon consecutiv de la revenirea în Superligă, fiind, înaintea acestei etape, la 10 puncte de locurile retrogradabile și la 8 de cele de baraj.
Între timp, datoriile clubului cresc de la an la an, ajungând la 5 milioane de euro, iar conflictele interne între club și o parte a suporterilor ard mocnit.
De la instalarea lui Mircea Rednic pe banca tehnică, „Bătrâna Doamnă” arată mai bine ca echipă față de sezoanele trecute, e mai închegată, iar latura sportivă pare că a luat fața celei manageriale, unde stabilitatea este cuvântul de ordine.
Alexandru Meszar, omul care conduce UTA fără să fie președinte, finanțator sau patron
Clubul UTA funcționează sub formă de Organizație Non Guvernamentală (ONG), astfel că nu are patron sau acționari. Despre toate acestea, dar și multe altele, am discutat cu Alexandru Meszar (53 de ani), cel care conduce clubul UTA din postura de membru în Consiliul de Administrație al clubului.
- D-le Meszar, v-am numit președinte ,,de facto” al clubului UTA, expresie care a fost preluată apoi în mass-media pe scară largă. E corectă titulatura, dat fiind faptul că sunteți factorul nr.1 de decizie, deși, în acte, președinte este Florian Voinea?
- Prefer să fiu numit simplu, Meszar de la UTA. Toate deciziile le luăm împreună cu dl. Voinea. Funcțiile sunt mai puțin importante, important este să ne facem treaba.
- Să vedem cum: la 31 decembrie 2023, conform bilanțului financiar, UTA figura cu datorii de aproximativ 5 milioane de euro, în creștere față de anii precedenți. Ar trebui ca publicul arădean să își facă griji pentru aceste cifre?
- Absolut deloc! Datoriile sunt când mai mici, când mai mari, ca și la majoritatea cluburilor de fotbal din lume. Ne bucurăm că am reușit să avem doar această sumă, față de alte cluburi din Liga 1. Anul precedent a fost unul foarte greu din punct de vedere financiar. Din cauza clasării pe un loc de baraj, am încasat cei mai puțini bani din drepturile TV, de la promovare. S-a schimbat gazonul și am fost nevoiți să jucăm 8 meciuri (n.r. - 6 în campionat, 2 în Cupa României) la Oradea, Sibiu și Cluj-Napoca, ceea ce a însemnat o pierdere financiară enormă. În vară am schimbat în proporție de 80% lotul de jucători, lucru care a presupus costuri destul de mari. Iar în anul 2023 nu am avut vânzări de jucători pe sume consistente (n.r. - doar Postolachi a plecat pe 300.000 de euro, cât avea stabilită grila de transfer, la Grenoble, în Ligue 2 din Franța).
Alexandru Meszar: „UTA oferă mai mulți bani comunității decât primește!”
- De ce este de preferat ca bugetul clubului UTA să fie alcătuit în principal din bani publici, drepturi TV, bilete și abonamente, venituri din sectorul de marketing și mai puțin din fonduri private?
- Un club trebuie să producă venituri, nu doar să genereze cheltuieli și să consume banii cuiva. Trebuie produși bani exact din ce ziceți dvs., din drepturi de imagine, ticketing, marketing, vânzări de jucători și altele. Dacă nu există acest echilibru, clubul are o viață foarte scurtă. Iar în ceea ce privește banii publici, UTA este un club privat! Banii publici sunt sub 15% din bugetul clubului. Și mai există un aspect important, acela că UTA contribuie valoric cu mai mult la bugetul local și de stat decât suma cu care este finanțată de administrația locală.
- Din punct de vedere sportiv, cum apreciați parcursul echipei din acest sezon și, implicit, al antrenorului Mircea Rednic?
- Suntem mulțumiți, există un progres față de anul trecut. Am fost la o victorie de play-off și sigur vom avea o clasare mai bună la final de sezon decât anul precedent. Nea’ Mircea (n.r. - Rednic) a format și un grup, o familie, iar acest lucru este la fel de important ca și rezultatele. Dumnealui a demonstrat că, în cazul în care i se dă antrenorului o oarecare libertate și continuitate, se poate construi, forma, o echipa competitivă.
- Adică ceilalți antrenori nu au avut libertatea de decizie de care beneficiază Rednic?
- Toți antrenorii noștri au avut aceleași condiții. Unii au reușit mai mult, alții mai puțin sau deloc. În momentul de față, ne mândrim că UTA are antrenorul cu cele mai bune rezultate din prima ligă din România.
Veste importantă pentru UTA! Alexandru Meszar: „Am stins litigiile cu toți foștii jucători!”
- Este, într-adevăr, un obiectiv ca datoriile clubului UTA rămase către unii dintre foștii jucători, poate și antrenori, să fie achitate până la finalul acestui an calendaristic și la ce sumă se ridică acestea?
- În acest moment nu avem datorii către foști jucători sau antrenori.
- Chiar Mircea Rednic a vorbit despre acest lucru într-o conferință de presă, acum vreo lună. Vă întreb despre jucătorii cu salarii mari de anul trecut, cum sunt Keseru, Ubbink și alții...
- Toate datoriile către foștii jucători au fost stinse între timp.
- Au fost stinse aceste litigii și printr-o creditare a clubului făcută de antrenorul Rednic?
- În ce privește creditările, clubul sau eu personal nu am apelat niciodată la domnul Rednic pentru un împrumut. Dumnealui are alt rol la UTA, e antrenor, nu finanțator. Nu e bine să amestecăm lucrurile și nu o facem.
- A apărut o știre conform căreia UTA are interdicție la transferuri. E adevărată?
- Este irelevant, pentru că nu este mercato. Toate cluburile au interdicție la transferuri în acest moment.
- Dar se pot aduce jucători liberi de contract?
- Perioada de transferuri începe prin iulie. Până atunci vom elucida și vom rezolva problema dacă e cazul. Clubul UTA va face transferurile exact cum are în plan și mai ales când are în plan.
Alexandru Meszar: „Marca UTA este a clubului, nu poate fi la cineva în sufragerie!”
- Există un proces pe care îl aveți cu asociația suporterilor, Suporter Club UTA (SCU), privind marca UTA, cu privire la entitatea care o deține pe cea adevărată. Ce consecințe pot decurge în funcție de decizia instanței, știut fiind faptul că în acest moment clubul e afiliat la FRF, LPF și datorită mărcilor deținute de SCU?
- Marca UTA este a clubului UTA, care o și utilizează. Ea nu poate poate să fie la alte persoane în sufragerie sau la alte asociații, aceasta este normalitatea. Nu poate profita nimeni de această marcă, în afară de clubul care cheltuie anual peste 6 milioane de euro, ca marca sa fie activă. Prin urmare, nu va exista nici o consecință.
- Au mai fost cazuri de cluburi care au interzis accesul unor ziariști la competiții, însă pe o durată scurtă. Pierde clubul ca imagine, pentru că într-o democrație în care libertatea de exprimare, libertatea presei este de netăgăduit, continuă să îi interzică pe acei trei reprezentanți ai presei arădene?
- Meciurile de fotbal sunt evenimente private, iar organizatorul stabilește regulile de acces. În cazul nostru FRF, LPF și clubul. Publicul are acces la meciuri cu bilete, abonamente sau invitații, iar presa pe bază de acreditare. Acreditările sunt limitate, iar selecția o face clubul. Ziariștii care sunt preocupați ca sub orice formă să dezinformeze publicul, să producă prejudicii de imagine clubului și să aibă ca scop destabilizarea clubului în formă continuată, în loc să relateze realitatea, au șanse mai mici de a primi acreditare.
Alexandru Meszar: „De foarte mult timp nu a existat la Arad o asemenea emulație”
- Recent, UTA a sărbătorit 79 de ani de la înființare. La stadion au fost invitați copiii, care au creat o atmosferă senzațională la două partide din campionat. Simțiți, la nivelul suporterilor adulți, că ei sunt mai divizați la Arad decât în anii precedenți, dat fiind faptul că inclusiv dvs. aveți destui contestatari?
- Din contră, nu a existat de foarte foarte multă vreme așa o emulație în jurul echipei, ca și acum, numărul contestatarilor fiind nesemnificativ. Contestatarii sunt și ei contestați, la rândul lor, de miile de suporteri, care apreciază faptul că am salvat cel mai important brand al orașului. Printr-o muncă enormă și cu sacrificii majore am dus UTA din Liga 4 în Liga 1, unde suntem de 4 ani consecutiv, urmând al cincilea an. Lumea apreciază că există continuitate, că suntem în elita fotbalului romanesc și au unde veni în weekend, cu miile. De accea avem stadionul plin la fiecare meci.
- Cum ați primit decizia Comisiei de Disciplină și Etică, cea prin care s-a dat undă verde întoarcerii suporterilor de la UTA pe stadion, pentru ultimele două etape de pe teren propriu, cu Oțelul Galați și FCU Craiova?
- Cu bucurie pentru noi și cu bucurie și mai mare pentru abonații și suporterii care au fost dezavantajați fără să aibă nicio vină.
- La ce să ne așteptăm de la UTA în viitor: suporterii se pot resemna că prezența în elită e maximul posibil? Ce ar trebui să se întâmple pentru ca echipa să țintească o prezență în cupele europene, iar licența UEFA să poată fi solicitată și obținută de club?
- Ne dorim ca UTA să fie în continuare o echipă stabilă în prima ligă, să nu aibă probleme cu retrogradarea, să se bată an de an pentru a intra în play off. Iar în ce privește licența UEFA, nu este o problemă, am avut-o și în anii precedenți chiar și atunci când am jucat baraj de menținere în prima divizie. Dacă ai licența UEFA nu înseamnă că ai și echipă pentru a juca în Europa. Din punctul meu de vedere, trebuie să te gândești la cupele europene atunci când ai o echipă care are șanse reale să treacă de tururile preliminare ale competiției.
- Este de notorietate faptul că factorul politic influențează multe decizii organizatorice și în sectorul sportiv național, european sau mondial, incriminate fiind chiar FIFA și UEFA în diverse situații. Cât de mult influențează mediul politic bunul mers al clubului UTA?
- Avem acest noroc la Arad, că politicenii și conducătorii orașului nu au pretenția să participe la deciziile luate în club. Ei au încredere totală în ceea ce se întâmplă la conducere, iar acesta este sigur și unul dintre motivele pentru care UTA nu este în situația cluburilor din orașele vecine (n.r. - Oradea și Timișoara au echipe în Liga 3). În schimb sunt preocupați să asigure condiții și finanțare clubului. Continuitatea în orice domeniu garantează și rezultate, iar la UTA vom intra în al 12 lea an de continuitate la nivelul conducerii clubului.