FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

ANALIZĂ Surpriză! Dinamo a publicat bilanțul financiar pe 2023, iar concluziile sunt neașteptate: în insolvență, dar pe PROFIT

Dinamo a publicat bilanțul financiar pe 2023, iar concluziile sunt neașteptate: în insolvență, dar pe profit! +5   FOTO
Dinamo a publicat bilanțul financiar pe 2023, iar concluziile sunt neașteptate: în insolvență, dar pe profit!

Articol de - Publicat marti, 23 aprilie 2024 14:35 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 19:12

Dinamo, clubul în insolvență din prima ligă, și-a prezentat recent bilanțul financiar aferent anului 2023, iar concluziile sunt surprinzătoare. „Câinii” înregistrează un profit de 1,8 milioane de euro, aproximativ 9 milioane de lei.

Aflată în continuare în plin proces de reorganizare judiciară, Dinamo s-a aliniat zilele trecute celorlalte cluburi din Superligă, făcând publică analiza financiară pe 2023. Un an cu suișuri și coborâșuri în plan sportiv, în care s-a realizat in extremis revenirea în Superligă, pentru ca mai apoi echipa să devină una dintre codașele suferinde ale campionatului.

Ghinion? Noroc? S-a întors roata? Situația lui Dinamo pe finalurile de meci în ediția 2023/2024
FC BOTOȘANI - DINAMO
Ghinion? Noroc? S-a întors roata? Situația lui Dinamo pe finalurile de meci în ediția 2023/2024

Concluzie suprinzătoare, conform bilanțului contabil: Dinamo a înregistrat profit în 2023

Surprinzător, dacă e să ne raportăm la statutul patrimonial al grupării patronate de Andrei Nicolescu și Eugen Voicu, Dinamo a încheiat anul 2023 pe plus.

Concret, clubul a contabilizat un profit de 1,8 milioane de euro, grosul veniturilor provenind din publicitate, sponsorizări și comercializarea de tichete. Iată distribuția încasărilor înregistrate de Dinamo în anul precedent, conform bilanțului publicat de roș-albi:

  • Publicitate + sponsorizări: 5.948.771 lei (1.189.754,2 euro);
  • Vânzare bilete: 5.407.787 lei (1.081.557,4 euro);
  • Activități comerciale: 2.221.789 lei (444.357,8 euro);
  • Venituri UEFA (plăți solidaritate și sume premiere): 922.390 lei (184.478 euro);
  • Alte venituri din exploatare: 333.005 lei (66.601 euro)
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023

Dinamo, ținută în viață în 2023 prin sponsorizări și bilete vândute

Așadar, principala sursă de venit a clubului a fost reprezentată de vânzarea de bilete, plus cecurile încasate din sponsorizări și publicitate.

Creșterea e considerabilă comparativ cu 2022, anul istoricei retrogradări în liga secundă. Peste un milion de euro, adică 5.407.787 lei, au intrat în 2023 în conturile clubului din vânzarea de tichete, în comparație cu anul anterior, 2022, când Dinamo a obținut din bilete doar 263.854 de euro.

Un detaliu esențial: Dinamo înregistrează profit prin adăugarea în suma contabilă a „altor venituri decât cele din exploatare”, un total de 4.831.000 euro, adică 24.153.043 lei. Acționarul Dan Gătăianțu a explicat în Fanatik mecanismul: suma provine din haircut-ul datoriilor chirografare din cadrul procesului de insolvență.

Nu e totul roz: Dinamo suferă totuși la capitolul datoriilor

Datoriile ocupă un capitol separat în bilanțul contabil, iar Dinamo nu face rabat de cluburile din prima ligă care sunt în acest moment îndatorate.

Bilanțul financiar scoate în relief datorii de circa 7 milioane de euro, adică 35.188.451 de lei, grosul sumei, aproximativ 5 milioane de euro, urmând să fie achitat pe termen scurt, conform informațiilor parvenite dinspre club.

Important: din cele 5 milioane de euro, principalele sume datorate sunt către acționari și societățile din grup.

Și aici vorbim despre o îmbunătățire în raport cu 2022. La finalul anului în care Dinamo a părăsit prima ligă pentru întâia oară în istoria de 75 de ani, datoriile clubului se ridicau la 10 milioane de euro, un total de 54.602.587 de lei.

Dan Gătăianțu, acționar Red&White, dezvăluia la finalul lunii februarie că „în acest moment, ca să ieșim din insolvență trebuie să plătim 4,2 milioane de lei, exclusiv către ANAF. Dacă stăm să ne gândim de unde am plecat, cu un an în urmă, când Dinamo avea datorii de aproximativ 10 milioane de euro...

Noi am acoperit toate datoriile curente și am făcut și câteva plăți în cadrul planului de reorganizare. A rămas această sumă, de aproximativ un milion de euro”.

Dinamo parcurge începând cu iunie 2021 o a doua insolvență în decurs de un deceniu. Pe prima a „survolat-o” într-un an și trei luni, după ce reprezentanții lui Ionuț Negoiță au plătit doar 800.000 de euro din datoriile care însumau un cuantum de 17,5 milioane de euro.

Dinamo a cheltuit peste 60.000 de euro cu agenții

Totodată, Dinamo a prezentat și sumele cheltuite pe durata anului trecut pentru serviciile agenților și intermediarilor cu care a colaborat pentru achizițiile de jucători. Clubul a scos din buzunar 321.288 de lei, adică 64.257 de euro.

Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023
Bilanțul financiar înregistrat de Dinamo în 2023

Când speră Dinamo să scape de insolvență

În luna februarie a acestui an, Andrei Nicolescu, administratorul special al lui Dinamo, a vorbit la GSP LIVE despre situația economică a clubului și despre momentul în care echipa ar putea ieși din insolvență.

Spre deosebire de situația din „era Negoiță”, Dinamo a intrat în actuala insolvență cu datorii de 7 milioane de euro, dar, după aprobarea planului de reorganizare, suma a scăzut la 900.000 de euro.

Andrei Nicolescu nădăjduia ca Dinamo să iasă din insolvență în iunie, însă totul depinde de procesele pe care clubul le are cu cei care contestă planul de reorganizare, cel mai important fiind unul de notorietate, cel cu Diego Fabbrini.

„Avem niște estimări cu privire la ieșirea din insolvență, dar depinde foarte mult de durata dosarelor conexe. E greu să luăm alte măsuri până nu se termină. Noi ne dorim ca până în iunie să ieșim din insolvență, dar nu depinde de noi. Depindem de termenele date de jucători, de căile de atac. Nu putem gestiona asta.

După ce vom avea toate dosarele închise, avem un termen de trei ani în care să ieșim din insolvență”, mărturisea Andrei Nicolescu.

Dinamo își dorește să crească. Pentru asta avem nevoie și de parteneri puternici, de acționari puternici. Vrem să creștem plafonul de salarii și nivelul de performanță. Pentru anul viitor, dacă totul iese bine, ne propunem mai multe decât sezonul acesta.

- Andrei Nicolescu, administrator special Dinamo

Urmează luni decisive pentru viitorul lui Dinamo

Instanța a programat următorul termen în procesul cu Fabbrini la data de 14 octombrie 2024. Așadar, dinamoviștii au două variante, așa cum au confirmat oficialii grupării. Ori așteaptă până atunci un verdict, ori acționarii Red&White vor plăti datoriile rămase (aproximativ un milion de euro) din dosarul de insolvență și vor putea solicita un nou termen.

În cazul în care Dinamo va plăti sumele rămase, clubul va putea ieși din insolvență mai devreme.

Doar două obstacole mai stau, așadar, în calea ieșirii lui Dinamo din insolvență. Mai exact, două contestații. Una a fost formulată de Mircea Rednic (61 de ani), pentru plata a patru salarii din perioada în care a activat la clubul alb-roșu (32.000 de euro) și una din partea lui Diego Fabbrini.

Și Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al lui Dinamo, oferea același termen - luna iunie - pentru ieșirea din insolvență.

VIDEO Ionuț Negoiță caracterizează Dinamo la un an de la venirea Red&White: „Nu am văzut lucruri majore, nimic notabil! E nevoie de bani!”

Citește și alte știri despre Dinamo:

VIDEO Prime speciale pentru jucătorii lui Dinamo: „E o motivație, dar nu cea mai importantă” » Problema remarcată

ANALIZĂ GSP Dinamo ar trebui lăsată să joace doar până în minutul 89! Bornă NEGATIVĂ incredibilă bifată de „câini”

Zeljko Kopic, vocal: „E imposibil!” » De ce Dinamo a pierdut din nou puncte mari în finalul meciului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (9)
creeperno534
creeperno534  •  23 Aprilie 2024, 22:47

Pai ca sa ti se aprobe noul plan de reorganizare, trebuie dovedit judecatorului sindic ca n-o sa te afunzi inapoi in incapacitate pe viitor si vei avea un rezultat curent pozitiv adica profit

rocky3
rocky3  •  23 Aprilie 2024, 19:38
Postat de bogat pe 23 Aprilie 2024, 16:57

Iar o bateti in cap cu datoriile catre actionari si din prima insolventa? Datoriile catre actionari sunt formale, altfel sunt investitii si nu vor fi platite niciodata. La fel a fost si in prima insolventa pe cand vreo 8 milioane erau "datorii" catre Negoita, alte 2 milioane catre Badea si alte milioane penalizari istorice pentru neplata la timp. Iar la insolventa curenta datoriile au fost in foarte mare masura cele catre jucatorii adusi de Cortacero pe salarii colosale care au jucat o luna si vroiau plata contractelor pana la final. Datoriile reale sunt si au fost mult mai mici.

Sa ne spună si cât are de recuperat Gigi de la FC fcsb! Sau asta domnii ziariști nu au voie?

Hund
Hund  •  23 Aprilie 2024, 18:34

După publicarea acestui articol să vezi ce sar de *** în sus "apărătorii banului public"))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează