Articol de Adrian Duţă - Publicat duminica, 12 mai 2024 09:00 / Actualizat duminica, 12 mai 2024 12:14
Mai are cineva vreun dubiu? FCSB e Steaua sau nu e Steaua? Seara de 11 mai 2024 a pus capăt oricărei dezbateri.
Trebuie să fii într-un fel de stare de hipnoză ca să nu observi ceea ce este evident. Steaua București e campioana României. CSA Steaua nu ar trebui să existe într-o țară în care există simțul ridicolului.
În România, simțul ridicolului nu e un concept pus în practică. Steaua a câștigat titlul cu numărul 27 și l-a sărbătorit cu 54.673 de oameni în tribunele Arenei Naționale. Un record absolut pentru cel mai mare stadion al țării.
Nici măcar cele mai importante meciuri ale României din ultimii 13 ani nu au stat în picioare în fața steliștilor, care au făcut o adevărată demonstrație de forță.
Când te bați cu Voluntari la asistențe, nu poți pretinde că ești Steaua
CSA Steaua, echipa MApN (da, e posibil în 2024 într-o țară NATO și UE), nu a strâns 20.000 de suporteri la TOATE meciurile jucate în Ghencea în acest sezon în Liga 2. RIDICOL! RUȘINOS!
FCSB a strâns mai mulți la aproape fiecare meci în parte din acest sezon. Când te uiți pe clasamentele cu asistențele din actuala stagiune, găsești în top doar meciurile roș-albaștrilor. Parcă ar fi un clasament cu asistențele la meciurile lor, dar nu, e clasamentul tuturor partidelor din sezon. Ireal!
Cam asta e diferența între Steaua și o echipă înființată de armată doar pentru că nu și-a putut umple buzunarele din portofelul lui Gigi Becali. Tot respectul pentru fanii CSA, dar argumentul că joacă în Liga 2 și orele la care echipa e programată să joace nu sunt convenabile nu mai stă în picioare.
Poate ar sta când ai o medie de măcar 5.000 de suporteri pe meci. Când ai medie 1.000 și te bați cu Voluntari în asistențe nu poți pretinde că ești Steaua. Orice ar scrie pe tricouri.
Până la urmă, doar suporterii decid
Am vorbit doar de suporteri până acum. Oare de ce? Pare că oamenii din fotbal au uitat ce e fotbalul și de ce există. Fotbalul e un joc și el există pentru suporteri. Că în ultimii ani a devenit o afacere, e adevărat. Dar nu ar fi o afacere bună dacă oamenii nu ar fi interesați.
Deci, suporterii decid. Iar când 55.000 de fani strigă la unison „București, Steaua București”, atunci e clar care e echipa reală.
Cred că e prima dată când am văzut așa atmosferă în România.
- Dan Petrescu, antrenor la CFR Cluj, legendă a Stelei și a echipei naționale
Fanii CSA Steaua, lăsați singuri pe front
Orice decizie ar lua instanțele care n-au simțul ridicolului, suporterii decid. Și în acest caz au decis, deși echipa lor nu mai are pe tricouri numele „Steaua”, nu mai joacă în Ghencea și are un patron care i-a privat de multe sărbători precum cea de sâmbătă seară. Steliștii au rămas lângă echipa lor favorită, indiferent de impedimentele ieșite în cale.
Cei puțini care au ales Secția de Fotbal a Clubului Sportiv al Armatei pare că au ales greșit. De fapt, devine evident că au ales greșit. Conducătorii lor au părăsit câmpul de luptă și i-au lăsat de izbeliște. Au lăsat tancurile să ruginească pe front și au fugit mișelește în palatele de cristal.
P.S. - Am fost la FCSB - CFR Cluj în tribună, inelul 3, tocmai pentru a sta în mijlocul fanilor de rând (nu ultrași sau invitați la lojă) și a le vedea reacțiile. A fost primul meci în care nu m-a interesat ce se întâmplă pe teren, ci doar ce e în tribune. A fost alegerea corectă, m-am convins 100% că e titlul 27 pentru echipa roș-albastră.