SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

Delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Paris are un nou membru » Povestea lui Felix Duchampt

Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Tokyo FOTO Guliver/GettyIMages
Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Tokyo FOTO Guliver/GettyIMages

Articol de - Publicat luni, 27 mai 2024 18:07 / Actualizat luni, 27 mai 2024 18:20

Triatlonistul Felix Duchampt (34 de ani) a devenit al 89-lea tricolor calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. El va reprezenta pentru a doua oară țară noastră în întrecerea olimpică, după Tokyo Tokyo 2020, unde s-a clasat pe locul 36.

Felix Duchampt și-a procurat biletul pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 în baza punctelor acumulate în ierarhia mondială individuală., unde a fost clasat pe pozția a 59-a.

Francezul, care a primit cetățenia română pe 9 martie 2020, va bifa a doua ediție olimpică pentru România, el debutând la Tokyo 2020.

Născut în cochetul oraș Clermont-Ferrand, Felix a fost pasionat de sport încă din copilărie. Judo, tenis de masă, schi fond, biatlon, fotbal, rugby, mountain bike, le-a încercat pe toate până la vârsta adolescenței. „Și un pic de înot, cât să nu mă înec când mergeam cu familia în vacanță la mare", s povestit el.

Drumul către triatlon a fost însă deschis de experiența din cross country. „În sistemul școlar din Franța există un concurs mare de cross country. Eram destul de bun, câștigam mai mereu pe plan local, fără să mă antrenez special.

Episoade fascinante cu marele Ștefan Birtalan: cum și-a regăsit mama „după 24 de ani”, printr-un anunț TV + dialogul savuros cu Cornel Penu din 1974: „Dă, bă, gol!” și carieră încheiată cu 34 de goluri într-un meci!
DECES
Episoade fascinante cu marele Ștefan Birtalan: cum și-a regăsit mama „după 24 de ani”, printr-un anunț TV + dialogul savuros cu Cornel Penu din 1974: „Dă, bă, gol!” și carieră încheiată cu 34 de goluri într-un meci!

Pe plan național, terminam în primii 20. Așa am decis să fac triatlon. Știam să înot, știam că mă descurc la alergat și ciclism fără să mă antrenez și am zis să încerc", explică Felix.

Iar prima experiență a fost una specială, în care și-a încrucișat drumurile cu campionul mondial Vincent Luis. „Prima mea cursă a fost una regională, un criteriu de calificare pentru Campionatele Naționale, când aveam 16 ani.

Am terminat pe 5, însă doar primii patru mergeau mai departe. Inițial, nu am fost selectat, dar reprezentanții regionali au cerut să fiu primit, pentru că reușisem acest rezultat fără să mă antrenez.

Mi s-a acordat de la federație un fel de wildcard, așa că m-am pregătit toată vara și la Naționale am încheiat pe locul 3, iar câștigător a fost Vincent Luis. A fost momentul în care mi-am dat seama că, dacă mă voi antrena serios, pot să fiu destul de bun".

Salt către performanță

După podiumul de la juniori, și-a continuat ascensiunea și a câștigat în două rânduri titlul național la tineret, fiind prezent mai mereu în loturile naționale ale Franței.

Plecat în SUA să studieze sport și comunicare la Universitatea Queens din Charlotte (Carolina de Nord), a cucerit titlul de campion mondial universitar.

„Concursul s-a desfășurat în Taiwan, a fost una dintre cele mai nebune curse la care am luat startul. Am câștigat și la individual, dar și titlul mondial universitar pe echipe cu Franța", își amintește Felix.

Revenit în Europa, s-a stabilit în Spania, la Olat, și a trecut pragul la seniori. Au apărut victoriile în etapele de Cupă Europeană, primele la Istanbul, doi ani la rând.

Apoi, pasul către cele mai dure întreceri, etapele de Cupă Mondială: „Am fost de patru ori pe podium, de trei ori pe 2 și o dată pe 3. Nu am câștigat niciuna, dar rezultatele mi-au dat încredere", a povestit Felix, care a revenit de câțiva ani în țara natală.

Performanțele nu i-au adus însă un loc sigur în lotul de seniori al Franței: „La juniori și tineret, am fost printre cei mai buni din țară, am fost prezent la Campionatele Europene, dar, când am trecut la seniori, federația franceză nu m-a luat în calcul, chiar dacă eram destul de bine clasat în ierarhia mondială.

Am fost pe 25 în lume, dar nici așa nu mi s-a dat cu adevărat o șansă. M-au chemat cu cinci zile înainte de concursuri, astfel că îmi era destul de dificil să mă pregătesc cum trebuie". Drept urmare, au apărut ofertele de a reprezenta alte țări, mai ales că mirajul participării la Jocurile Olimpice era foarte tentant.

Convins de proiectul tricolor

Proiectul prezentat de fostul președinte al Federației Române de Triatlon, regretatul Peter Klosz, a fost cel care l-a făcut să aleagă România.

„Reprezentații federațiilor din mai multe țări, care știau despre situația mea, că sunt un sportiv bun, dar se pare că nu îndeajuns de bun pentru federația franceză, m-au contactat.

Unul dintre ei a fost Peter, am discutat și totul mi s-a părut perfect. Mi-a plăcut, în primul rând, proiectul federației române, de a trimite un sportiv la Jocurile Olimpice și de a ajuta generațiile tinere", explicat el.

„Alte țări voiau doar să concurez la Tokyo, aici am posibilitatea de a ajuta federația și triatlonul românesc pe termen lung. Am fost încântat și de felul în care m-au sprijinit, atât din punct de vedere uman, dar și logistic și financiar.

Ne-am înțeles și, în 2018, am demarat procesul pentru a obține cetățenia română. Nu mai fusesem până atunci în România, nu aveam alte legături, totul a fost despre sport", a concluzionat Felix.

Sunt o persoană pasionată de sport, îmi place să călătoresc, să descopăr noi perspective, să întâlnesc oameni noi, să-i ajut - Felix Duchampt

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024 (89)

  • Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, schif simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică (6): 5 locuri – echipa feminină; Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Lupte (4): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg)
  • Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă (4): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);
  • Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).
  • Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg)
  • Triatlon (1): Felix Duchampt
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează