SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

EXCLUSIV Judoka Alex Creț este sigur de calificarea la Paris » Delegația României ajunge la 90 de sportivi

Alex Creț în acțiune  FOTO Imago Images
Alex Creț în acțiune FOTO Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 29 mai 2024 20:51 / Actualizat miercuri, 29 mai 2024 21:28

Alex Creț a salvat onoarea judo-ului românesc! Sportivul de 22 de ani va fi singurul sportiv tricolor prezent pe tatami la Jocurile Olimpice de la Paris.

Judo-ul românesc a fost la un pas de dezastru. Rezultatele indirecte au făcut să trimită totuși un reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris. Onoarea tricoloră pe tatami a fost salvată de Alex Creț.

Orădeanul în vârstă de 22 de ani a prins ultimul tren spre capitala Franței, unde va concura la categoria 90 kilograme. În ciuda eșecului din primul tur al Campionatelor Mondiale de la Abu Dhabi, elevul lui Emil Morar și Dan Fâșie a strâns punctele necesare calificării.

Nu direct, ci prin distribuirea locurilor de cotă, România beneficiind de un singur bilet olimpic. Cu 2324 de puncte, Alex Creț ocupă în acest moment locul 27 în cursa pentru Jocurile Olimpice, ultimul repartizat țărilor europene. În plus, a fost avantajat și de faptul că fiecare națiune are dreptul la un singur reprezentant per categorie.

Alex Creț: „Mi-am îndeplinit o jumătate de vis!”

Alex Creț a dezvăluit că cealaltă jumătate este câștigarea unui medalii olimpice la Paris

- Felicitări, Alex! Cum ai aflat că ai prins locul calificant pentru Jocurile Olimpice?
- Am așteptat cu nerăbdare actualizarea clasamentului și am stat cu ochii pe pagina oficială a federației internaționale. Astfel că am aflat singur și am trăit o mare bucurie când am văzut că am obținut calificarea la Paris. Nu este oficial, pentru că mai urmează două concursuri Open, dar se acordă puține puncte și nu se mai poate schimba nimic. Acum sunt liniștit și pot să fiu focusat sută la sută pe pregătire.

- Ai avut ceva emoții după ce au pierdut în primul tur la Campionat Mondial.
- Am fost foarte stresat la startul competiției, pentru că îmi doream foarte mult să obțin calificarea și gândul îmi era doar la acest lucru. Așa că nici nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat pe tatami și am pierdut.

Judoka Alex Creț este sigur de calificarea la Paris » Delegația României ajunge la 90 de sportivi
Alex Creț bucurrându-se FOTO Imago Images

- Cât de mult a contat medalia de bronz obținută la Campionatul European?
- Enorm. Fără performanța de la Zagreb nu eram aici.

- Care este obiectivul pentru Paris?
- Mi-am îndeplinit jumătate din visul meu, cel de a merge la Jocurile Olimpice. Cealaltă jumătate este să câștig o medalie și voi da totul pentru a o realiza. Pentru mine va fi prima experiență olimpică, dar prefer să consider că am un avantaj. Sunt foarte tânăr și nu am nimic de pierdut. Când intri pe tatami, șansele sunt egale și orice se poate întâmpla.

„Sunt foarte mândru!”

- Vei fi singurul judoka român la Paris.
- Din păcate, voi fi singurul reprezentant al României, dar nu simt nicio presiune în acest sens. Sunt foarte mândru că îmi voi reprezenta țara la cel mai înalt nivel și pot să demonstrez la Jocurile Olimpice care îmi este valoarea. În plus, îmi dă mare încredere pentru viitor.

- Ce urmează pentru tine?
- În mare parte, programul de pregătire este stabilit împreună domnul antrenor Emil Morar. Voi efectua câteva stagii de pregătire în Cehia, Spania și Ungaria, dar mă voi antrena cel mai mult la Oradea, unde este lotul olimpic. Este important pentru că voi fi acasă și voi avea alături familia, care mă susține.

- Care sunt exemple de urmat din judo-ul românesc?
- Sunt foarte multe, dar dorința mea este să le depășesc performanțele. Sigur, visez să ajung acolo unde au fost Alina Dumitru și Corina Căprioriu, dar drumul este lung. În întrecerea masculină este un pic mai dificil, pentru că sunt mulți judoka de valori apropiate, iar concurența este foarte mare.

Se așteaptă demisia președintelui federației!

Federația Română de Judo a ratat total obiectivul stabilit pentru acest ciclu olimpic, pentru care președintele Cozmin Gușă anunțase că visează 4-5 sportivi calificați la Jocurile Olimpice. Mai mult, acesta a plusat vorbind și despre una-două medalii cucerite la Paris.

Cu excepția lui Alex Creț, care a urcat pe podium la Campionatul European de la Zagreb, ceilalți judoka tricolori au avut evoluții foarte slabe pe plan internațional.

De altfel, la Campionatele Mondiale de la Abu Dhabi, desfășurat săptămâna trecută, nici măcar un reprezentant al României nu a reușit să obțină mai mult de două victorii.

De altfel, președintele federației a anunțat că va demisiona dacă nu va fi atins obiectivul, astfel că este așteptată reacția sa, mai ales că în ultima perioadă a fost puternic contestat din cauza lipsei rezultatelor și a conflictelor declanșate în lumea judo-ului.

3 reprezentanția avut judo-ul românesc la ultima ediției a Jocurilor Olimpice, Andreea Chițu, Alexandru Raicu și Vlăduț Simionescu

6 medalii olimpiceau cucerit judoka tricolori de-a lungul istorie, fiind prezenți la 9 ediții, dintre care ultimele 8 consecutive

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024 (90)

  • Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, schif simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică (6): 5 locuri – echipa feminină; Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Lupte (4): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg)
  • Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă (4): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);
  • Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).
  • Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg)
  • Triatlon (1): Felix Duchampt
  • Judo (1): Alex Creț (90 kg)
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Rezultate alegerile prezidențiale 2024: Georgescu primul, Lasconi l-a depășit la limită pe Ciolacu!
Stiri extrasport
Rezultate alegerile prezidențiale 2024: Georgescu primul, Lasconi l-a depășit la limită pe Ciolacu!

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (3)
MaxiP
MaxiP  •  02 Iunie 2024, 18:25
Postat de doublem pe 31 Mai 2024, 20:30

Dar câți sunt "la adevăr"? Canotorii vor fi 45 sau mult mai puțini? La atletism am rezolvat cu eligibilitatea sportivelor naturalizate din Kenya? Am dubii și în privința celui de-al 13-lea poloist. Cred că toate celelalte echipe sunt anunțate cu 12 (atât cât ne putem încrede în Wikipedia). Și în documente World Aquatics apare exprimarea "11+1". Sper să mă înșel eu și să fie 13, orice reducere a lotului e criminală. Mi-aș lua o marjă de eroare de 15 la totalul actual al delegației. Și să nu uităm că de multe ori adevăratul număr al participanților nu îl știm decât la finalul JO.

Bine, in sine numarul de sportivi calificati e oricum orientativ si nu stiu cat de important cand vine vorba de diferenta de 2-3 sportivi. Nu stiu cat conteaza pentru ei, la nivel de comitet olimpic, pentru mine ca sunt 100, 97 sau 104, e cam doar o chestie de imagine oarecum nesemnificativa. Da, legat de numarul de participanti real, ok, modificari exista de obicei, unul se accidenteaza, unul devine neeligibil, ok, dar vorbim de numarul de sportivi calificati. Ei au fost calificati, ca intra toti in concurs ramane de vazut. Iar legat de canotaj, se pare ca numaratoarea se face la fel, e vorba de numarul de sportivi calificati. Noi am calificat 45, in mod cert nu vom folosi 45 pentru ca pentru barcile de 8+1 vom folosi aproape in totalitate sportivii de la alte ambarcatiuni, dar am calificat 45 de locuri. Pentru ca de fapt nu se numara sportivii calificati in sine, ci numarul de locuri. Daca am dori, am avea dreptul sa ducem 45 de canotori la Paris. Nu o facem pentru ca varianta cea mai eficienta este sa folosim mai putini, dar avem 45 locuri obtinute la JO in acest sport. Deci numarul real, da, e mai mic de 90, fara discutie, dar vorbim de numaratoarea clasica folosita, tot timpul au fost mai putini daca numaram sportivii si nu locurile din barca de 8+1 feminin, pe care am avut-o calificata la fiecare editie.

doublem
doublem  •  31 Mai 2024, 20:30
Postat de MaxiP pe 31 Mai 2024, 16:09

91, dupa confirmarea clasamentului mondial in proba de mountain-biking din ciclism. Cam mult, fata de predictia "specialistilor" de pana in 80 de sportivi, pentru care am fost criticat cand am contrazis-o.

Dar câți sunt "la adevăr"? Canotorii vor fi 45 sau mult mai puțini? La atletism am rezolvat cu eligibilitatea sportivelor naturalizate din Kenya? Am dubii și în privința celui de-al 13-lea poloist. Cred că toate celelalte echipe sunt anunțate cu 12 (atât cât ne putem încrede în Wikipedia). Și în documente World Aquatics apare exprimarea "11+1". Sper să mă înșel eu și să fie 13, orice reducere a lotului e criminală. Mi-aș lua o marjă de eroare de 15 la totalul actual al delegației. Și să nu uităm că de multe ori adevăratul număr al participanților nu îl știm decât la finalul JO.

MaxiP
MaxiP  •  31 Mai 2024, 16:09

91, dupa confirmarea clasamentului mondial in proba de mountain-biking din ciclism. Cam mult, fata de predictia "specialistilor" de pana in 80 de sportivi, pentru care am fost criticat cand am contrazis-o.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează