Articol de Andrei Crăiţoiu, Ionuţ Iordache - Publicat luni, 10 iunie 2024 10:08 / Actualizat luni, 10 iunie 2024 14:27
München, orașul în care România va debuta la Campionatul European (17 iunie cu Ucraina), s-a îmbrăcat în culorile curcubeului cu ocazia celui mai mare festival LGBTIQ. Evenimentul ține 16 zile.
Scena LGBTIQ din München are o istorie lungă. La sfârșitul anilor ’60, s-a deschis primul bar gay, Ochsengarten, vizitat de mai multe ori de Freddie Mercury, celebrul solist de la Queen.
Mai mult, a fost unul dintre primele orașe din Germania care au organizat un eveniment Gay Pride, în 1980, la un an distanță de primul, care a avut loc la Berlin, Köln și Bremen.
Imaginile surprinse de reporterii GSP la festivalul Pride din München
Atunci au participat doar 150 de bărbați și 30 de femei și a durat numai câteva ore.
Acum, festivalul se întinde pe 16 zile și cuprinde multe activități, petreceri și evenimente culturale. Punctul culminant va fi pe 22 iunie, când are loc marșul Pride, la care vor fi prezente peste 200 de grupuri din mișcarea LGBTIQ. În week-end-ul trecut, aproximativ 300 de persoane au luat parte la eveniment.
Extrema dreaptă vs Pride
Motto-ul acestui an este „Uniți în diversitate – împreună împotriva dreptei”. Organizatorii evenimentului au vrut să tragă un semnal de alarmă pentru popularitatea tot mai mare a partidului de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania.
Acesta a câștigat ieri 16% din voturile pentru Parlamentul European, cel mai mare scor din istorie.
Și UEFA a ales un motto asemănător: „Uniți prin fotbal. Uniți în inima Europei”. Forul european a vrut să transmită un mesaj de unitate, unire și incluziune de diversitate, unde toată lumea este binevenită.
6,9% dintre germanifac parte din comunitatea LGBTIQ, adică peste 5,5 milioane de persoane, conform unui studiu din 2019
Party în parc
Iar unul din evenimentele în care oamenii au vrut să transmită acest mesaj de unitate în diversitatea a avut loc ieri într-un parc din München. Femei în costume de carnaval, vârstnici, persoane de culoare și chiar copii s-au strâns să se distreze pe ritmuri africane.
Păziți de două mașini de poliție, aceștia au dansat provocator, și-au făcut sute de poze și au socializat. Petrecerea lor s-a întins pe câteva ore și a stârnit curiozitatea oamenilor care treceau prin zonă.
De la plimbări cu barca la întâlniri BDSM
În cele 16 zile de Pride, au loc tot felul de evenimente culturale: expoziții de pictură, concerte, piese de teatru sau lansări de carte, toate având ca temă experiența LGBTIQ.
Tot în cadrul festivalului, se vor organiza seri de speed dating, unde doritorii pot să flirteze cu 20 de persoane în decurs de două ore, dar și întâlniri pentru familiile LGBTIQ care vor să adopte copii.
Iar în unele seri sunt programate petreceri cu tematică BDSM și fetiș, unde sunt așteptați atât începători, cât și persoane cu experiență.
De asemenea, vor avea loc mai multe marșuri. Unul va fi pe lacul Chiemsee, cu bărcile, altul va fi doar pentru lesbiene, iar cel principal va avea loc pe 22 iunie, exact în ziua în care România va juca împotriva Belgiei.
87% dintre germanicred că homosexualitatea ar trebui să fie acceptată de societate. Doar Spania stă mai bine în acest sondaj european, cu un procentaj de 88%
Ce spune legea în Germania
Orientarea și identitatea sexuală sunt acceptate și respectate de stat în Germania. Nu a fost mereu așa, homosexualitatea fiind interzisă timp de multe secole. Interdicția a fost definitiv abolită în 1994.
Începând cu 1 octombrie 2017, cuplurile de același sex au câștigat dreptul să se căsătorească în Germania. Înainte de această dată, era posibil doar să se încheie un așa-numit „parteneriat civil”. Mai mult, cuplurile gay au posibilitatea legală de a adopta copii.
De asemenea, persoanele care nu se identifică cu sexul de la naștere pot face operație de schimbare de sex și pot cere modificarea documentelor.
Doritorii trebuie să treacă niște evaluări psihologice și să obțină o autorizație la tribunal.