Articol de Luminița Paul - Publicat marti, 30 iulie 2024 15:46 / Actualizat marti, 30 iulie 2024 15:46
Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă au dus barca de 4 rame în ultimul act al Jocurilor Olimpice de la Paris într-o formă dramatică, așa cum au fost toate cursele românilor din 30 iulie.
Două locuri pentru finala programată joi, 1 august, punea la bătaie cursa de recalificare de la 4 rame masculin. Atât, aproape ca o bătaie între cinci competitori, dar din care rezultă doi învingători. Miză fierbinte, așteptări bine calculate într-o cursă în care ai noștri s-au bătut cu Italia, Franța, Olanda și Elveția.
De fapt, cu primele două. Franța a condus la 500 m, Italia era pe 3, românii pe doi. Între aceste trei echipaje s-au produs schimbări până la acel finiș decis la 7 sutimi, dulce pentru „tricolori”, acru în cazul francezilor.
După ce italienii s-au postat la cârmă de la 1.000 m, venind de pe 3, și nu au mai plecat de acolo, românii au alunecat și ei de pe 2 pe 3. Un loc care îi ținea în afara finalei. Dar cât de bine au abordat ultima porțiune, cu o viteză, dar și un stroc vizibil superioare tuturor celorlalte bărci.
Și au venit pe doi, împinși parcă în ultima clipă de o mână magică, în 5:53,52, față de Franța, care a venit imediat după, în 5:53,59.
Mezinul bărcii: „De acolo pleacă «miracolul», de la încredere”
„A fost o cursă foarte bună, în ultimii ani am cam luat-o la sutimi și, aparent, de data aceasta, s-au întors aceste sutimi, le-am luat în barcă la noi”, a declarat, cu o tușă de umor, Sergiu Bejan la zona mixtă.
„Uitându-ne pe timpii intermediari, am făcut fix ceea ce am antrenat acasă, am făcut o cursă perfectă. Vom analiza în continuare cu antrenorii graficul și ceea ce ar trebui să mai îmbunătățim pentru marea finală”, a adăugat el.
Andrei Mândrilă (21 de ani), unul dintre cei mai tineri canotori români, prezenți la Paris, și-a însușit repede filosofia lotului român.
„A fost o cursă foarte strânsă, dar la noi a fost controlată de la început până la capăt. Acel finiș miraculos de la 1.500 – noi asta am antrenat acasă și contează foarte mult și încrederea unul în celălalt. De acolo pleacă «miracolul», de la încredere”, spune tânărul blond.
„Suntem o familie foarte mare, am făcut și spectacol în această zi. Toți colegii s-au descurcat foarte bine şi sperăm ca în finală să ne descurcăm chiar mai bine și să facem o zi și mai frumoasă decât asta.
Toate aceste rezultate se trag de la antrenamentele infernale de la Snagov, lunile, anii de muncă, toate se întâmplă cu un motiv. Nimic nu este întâmplător, așa cum spune și antrenorul nostru Antonio Colamonici, «Dumnezeu se află în detalii»”, a conchis cel care are un bronz mondial la tineret în 2022 la dublu rame.
Faptul că au venit pe 2 duce la repartizarea pe un culoar exterior în finală. „Din câte vorbeam cu băieții mai devreme și din câte s-a văzut în cursele care au fost, nu sunt neapărat culoarele de pe mijloc avantajate. Am văzut că vremea se va schimba în ziua finalei și vom vedea acolo. Atât timp cât suntem toți aliniați la start, toți avem șanse la cea mai strălucitoare medalie”, a rezumat Bejan situația.
La rândul său, Ciprian Tudosă, medaliat cu argint la Tokyo în dublu rame, alături de Marius Cozmiuc, a elaborat la final despre ceea ce s-a întâmplat în cursa de recalificări.
„Cred că a reprezentat cu adevărat ce înseamnă Jocurile Olimpice, să îți joci șansa până la final, până la ultima lovitură. Acum s-a întâmplat ca ultima lovitură să fie a noastră. A contat foarte mult că am închegat această echipă. Încrederea a fost până la final”, a punctat el.
„Exact ce ați văzut aici, am antrenat zilnic la Snagov și știam că odată ce ne apropiem de ultimul 500, acolo noi zburăm. De acolo, viteza este doar în mâinile noastre. Mă uitam pe timpii intermediari pe care i-am avut și ultimul 500 e mai tare cu o secundă și jumătate, ceea ce nu este puțin lucru.
Cu siguranță, în finală va fi o cursă spectaculoasă, mult mai spectaculoasă decât ceea ce ați văzut astăzi, și abia o aștept”, a adăugat
Ciprian Tudosă: „Nici nu am realizat că aveam strocul 50, puteam să ajungem și la 60 dacă asta ne cererea barca”
Ultima porțiune a fost fantastică pentru cel care privea din afară, de pe margine, cu emoțiile pătrunzând în fiecare fibră.
„Nici nu am realizat că aveam strocul 50, puteam să ajungem și la 60 dacă asta ne cererea barca. Noi asta antrenăm, așa cum ne spune Antonio Colamonici mereu, să vâslim cu inima, pentru că inima nu se oprește niciodată.
Mușchiul se blochează, asta se vede și la ceilalți. Ei încep în foarte mare forță, consideră că finișul contează doar să tragi mai tare. Nu, contează să fii mai rapid și atâta tot, să fii mereu într-un tandem cu barca.
De aceea vin și cadențele acestea mari la noi, pentru că ne bazăm foarte mult pe inimă, lucrăm foarte mult pe cardiovascular, nu pe forță brută. De aceea suntem și atât de slăbuți, să zicem, dar foarte eficienți”, a încheiat Ciprian. În finala de joi, totul e la bătaie. Dar dacă mușchiul obosește, inima tricoloră va fi acolo.
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!