SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ ARTISTICĂ

Nadia Comăneci, interviu-eveniment în Gazzetta dello Sport: „Dacă m-aș naște din nou, aș încerca exercițiile cu muzică” + „Nu am avut afecțiunea lui Simone Biles, dar m-a îngrozit soțul meu cu poveștile de anxietate!”

Nadia Comăneci / FOTO: Raed Krishan +50   FOTO
Nadia Comăneci / FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 02 august 2024 12:25 / Actualizat vineri, 02 august 2024 16:19

Nadia Comăneci (62 de ani), medaliată de nouă ori la JO 1976 și 1980 (dintre care cinci sunt de aur), o performanță egalată aseară, la Paris, de americanca Simone Biles, a depănat amintiri emoționante din cariera-i nemaipomenită în România, într-un interviu-eveniment în La Gazzetta dello Sport.

  • „Zeița de la Montreal”, care a primit primul 10 din istoria gimnasticii artistice olimpice, a lansat un apel șocant: „Pe vremea mea nu puteai spune, dar cu toții am pătimit din cauza presiunii competiției și a rezultatului”
  • Imensa noastră campioană s-a înfiorat de suferința lui Biles. „Nu am avut ca Simone, dar soțul mi-a spus că erau terifiante. Și acum îi transpiră palmele de anxietate când îmi mai povestește!”

Nu măsoară decât un metru și 42 de centimetri, adică mai puțin de 5 picioare!, așa cum le place americanilor să-i exprime înălțimea. Dar, în schimb, are kilometri mulți de voință, ambiție și forță, dublate de calități fizice nepereche, talent și un psihic formidabil, cu care a reușit să își clădească o carieră legendară.

Americana Simone Biles (27 de ani), devenită dublă campioană olimpică la gimnastică artistică la JO 2024 de la Paris, ultima cea mai prețioasă medalie fiind cucerită aseară, autoritar, în proba de individual compus, și-a confirmat statutul de mare favorită.

Simone Biles a triumfat cu 1,2 puncte avans la individiual compus

Sportiva ce locuiește în Texas și-a surclasat rivalele cu totalul notelor de 59,131 puncte, medaliata cu argint, brazilianca Rebeca Andrade, rămânând la 1,199 puncte în urma ei, cu 57,932. Podiumul a fost completat de altă reprezentantă a SUA, Sunisa Lee, 56,465 puncte.

Peste două-trei zile, Nadia poate fi întrecută de Biles

Titlul suprem din capitala Franței a fost al șaselea din cariera americancei la JO (patru la Rio 2016 plus două la Paris 2024) și a noua medalie trecută în palmaresu-i fantastic (39 de medalii la Mondiale și Jocuri Olimpice!), egalând bilanțul Nadiei Comăneci. Pentru doar câteva zile, întrucât duminică și luni vor avea loc finalele pe aparate, în care Simone Biles este calificată în 3 probe.

Momentul istoric, chiar dacă Biles mai are trei medalii de aur până s-o ajungă și pe liderul all-time la Jocurile Olimpice, rusoaica Larisa Latynina (9 titluri, 1956-1964), a fost speculat de italienii de la Gazzetta dello Sport, publicând un superinterviu cu Nadia (n.r. - intertitlurile aparțin GSP.ro).

La bordul bărcii de pe Sena, în ploaie. Ea, un simbol istoric al gimnasticii artistice, s-a numărat printre legendele chemate de Comitetul de Organizare al JO de la Paris 2024 să participe la ceremonia de deschidere alături de Rafa Nadal, Serena Williams și Carl Lewis. Un moment magic, la fel ca finala care a încoronat-o pe Simone Biles și a lansat Italia printre cei mari în această disciplină.

6medalii de aur, una de argint și două de bronz a câștigat Simone Biles la JO. Nadia Comăneci s-a retras pe 7 mai 1984 (cu fix 2 ani înainte ca Steaua să fie regina Europei!), cu 5 de aur, 3 de argint și 1 bronz. Niciuna cu echipa, americanca având două

Nadia Comăneci, interviu-eveniment în Gazzetta dello Sport: „Dacă m-aș naște din nou, aș încerca exercițiile cu muzică” + „Nu am avut afecțiunea lui Simone Biles, dar m-a îngrozit soțul meu cu poveștile de anxietate!”
Nadia Comăneci / Foto: Getty Images

„Mi-amintesc de când micuța Nadia a schimbat gimnastica"

- Nadia, poți să ne povestești despre acea seară specială printre legende? Ne-am temut că îi vom vedea pe toți în apă.

- A fost aproape o surpriză, Tony Estanguet m-a sunat cu o săptămână înainte să mă invite și a fost o surpriză minunată. Împărtășirea experienței cu alte legende ale sportului a fost minunată, incitantă... Și foarte udă (râde). A fost ca un film, dar ne vom aminti toată viața. Din fericire, trecutul meu de gimnastă m-a ajutat să rămân în echilibru pe barcă!

25de medalii are Nadia Comăneci în competițile de top ale gimnasticii artistice: 9 medalii Olimpice, 4 medalii la Mondiale și 12 medalii la Europene

- Și ce trecut! Un 10 perfect la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976...

- Nu m-am așteptat la asta. Nu am intrat în competiție cu această mentalitate, la urma urmei n-aveam decât 14 ani. Am încercat doar să fac tot ceea ce am putut cu ceea ce știam și acel vot m-a surprins și pe mine, cumva mi-a schimbat viața!.

- Sunteți mereu prezentă la Jocuri, cum vă simțiți când intrați într-o sală olimpică?

- Anii trec, dar, când văd cele cinci cercuri, gândul mi se întoarce imediat la trecut, la momentul în care micuța Nadia a schimbat gimnastica. Și chiar și acum sunt amintită pentru asta! Pentru mine este o onoare, mai ales în societatea de azi. Îmi place să mă întorc la Jocuri pentru că este și o reîntâlnire cu olimpicii din trecut.

Nadia Comăneci la JO Montreal 1976 Foto: Imago
Nadia Comăneci în 2024 Foto: Imago
+21 FOTO

„Dacă m-aș naște din nou, aș încerca solul cu muzică"

- Gimnastica artistică actuală s-a schimbat mult în comparație cu 50 de ani în urmă. Ce părere aveți?

- Există din ce în ce mai multe elemente acrobatice și spectaculoase. Gimnastica evoluează rapid, dar elementele de bază rămân aceleași: antrenament, muncă asiduă, angajament în a face și reface aceleași mișcări de mii de ori pentru a le aduce la perfecțiune.

Acum, comparativ cu perioada mea, este mai distractiv, pentru că există și muzică, în timp ce atunci când concuram era doar liniște. Dacă mă voi naște din nou,, mă voi întoarce la gimnastică pentru a încerca să-mi exercițiile la aparate cu muzică”.

- Eh, dar atunci ar trebui să te adaptezi și la acrobațiile lui Simone Biles...

- Într-adevăr... Dar eu sunt o competitoare, cred că aș găsi o modalitate de a mă adapta. Și pentru că acum codul de punctaj îi recompensează pe cei care aduc un grad mare de dificultate. Deci există o cursă pentru a aduce exerciții și mai dificile.

- Nu se îndreaptă acest sport într-o direcție prea acrobatică?

- Eu nu cred că este așa. Simone Biles e o lume aparte, dar dacă ne uităm atent, există multe tipuri diferite de gimnaste la nivel mondial. O avem pe Simone, dar o avem și pe Rebeca Andrade, care combină dificultățile cu abilități artistice excelente.

Și apoi există Italia, cu un echilibru excelent între cele două caracteristici. Îmi place foarte mult Alice D'Amato, de exemplu, cred că este o gimnastă frumoasă, elegantă și tehnică, s-a văzut și în finală!

+45 FOTO

„Și România mea începe să revină la niveluri bune!"

- Italia a crescut mult de-a lungul anilor. Acum este la nivelul superputerilor.

- Da, echipa Italiei are trupă bună. A început cu Vanessa Ferrari și de atunci au crescut gimnaste excelente în Italia. Și România mea revine la niveluri bune.

- Simone Biles a adus în discuție problema sănătății mentale în sport.

- Este corect ca acei care au atât de multă vizibilitate să vorbească despre lucrurile astea. Pe vremea mea nu puteai să o spui, dar cu toții am suferit din cauza presiunii competiției, a rezultatului. Acum totul este foarte amplificat de media, social-media, de sponsori. Multe gimnaste au avut de pătimit cu «twisties» (n.r. - vertijuri), de care a suferit și Simone la Tokyo, dar foarte puține au vorbit despre asta.

- Din modestie?

- În parte, dar mai ales pentru că niciunul dintre noi, și încă acum este așa, nu vrea să își arate slăbiciunile față de adversari.

- Ți s-a întâmplat și ție?

- Nu, din fericire nu. Dar soțul meu Bart (n.r. - Conner, fost gimnast american) a suferit de ele și mi-a zis că erau terifiante. Chiar și acum îi este greu să povestească despre asta, iar când se întâmplă îi transpiră palmele de anxietate!

- Și cum reușește să iasă din asta?

- Pornind de la zero, de la elementele de bază. Unii oameni învață să trăiască cu asta, alții nu-și revin niciodată. De aceea, ceea ce face Simone Biles este și mai incredibil, pentru că îți poți face foarte mult rău dacă nu treci peste asta!

Nadia Comăneci, interviu-eveniment în Gazzetta dello Sport: „Dacă m-aș naște din nou, aș încerca exercițiile cu muzică” + „Nu am avut afecțiunea lui Simone Biles, dar m-a îngrozit soțul meu cu poveștile de anxietate!”
Simone Biles a dominat formidabil concursul la individual compus de joi seară, devenind iar campioană olimpică / Foto: Imago

„Aveți încredere deplină în oamenii cu care sunteți!"

- Tu și soțul tău conduceți o Academie, lucrați mult cu tinerii... Care este lecția pe care doriți cel mai mult să o transmiteți elevilor dumneavoastră?

- Primul lucru pe care li-l cer e să ne vorbească despre probleme, despre greutăți. Nu trebuie să formăm super bărbați ori super femei, fiecare, în procesul de creștere sau în carieră, cu toții, am avut probleme și singura modalitate de a le depăși este să împărtășești și să ai încredere în oamenii pe care îi ai alături.

Aveți încredere în oamenii cu care sunteți! Dacă într-o zi nu ai chef să faci acrobații, OK, faci cardio. Acum, comparativ cu perioada mea, există multă concentrare, răbdare și cunoștințe. De aceea îmi place. Viitorul este tot de construit.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Europa League
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”
Europa League
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (2)
dobrin
dobrin  •  02 August 2024, 21:40
Postat de paulp93 pe 02 August 2024, 17:47

incredibil cum Nadia isi sterge numele singura din istorie tot mentionand-o pe aia ba incredibil. americanii stiu sa isi promoveze legendele si noi suntem prea obsedati *** ca ne stergem singuri numele din istorie, promovand-o si noi pe aia ca fiind goat in loc sa o promovam pe Nadia...

Nadia e GOAT pe cand aia pe care zici e "goat on steroids".

paulp93
paulp93  •  02 August 2024, 17:47

incredibil cum Nadia isi sterge numele singura din istorie tot mentionand-o pe aia ba incredibil. americanii stiu sa isi promoveze legendele si noi suntem prea obsedati *** ca ne stergem singuri numele din istorie, promovand-o si noi pe aia ca fiind goat in loc sa o promovam pe Nadia...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează