GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  HEALTH TALKS, EP. 9

Health Talks by GSP Transformare uluitoare a unui fost bancher de peste 100 kg într-un bărbat plin de mușchi: „La 20 de ani, gâfăiam chiar și când îmi legam șireturile”

Amir Baban, înainte și după ce și-a schimbat stilul de viață +15   FOTO
Amir Baban, înainte și după ce și-a schimbat stilul de viață

Articol de - Publicat sambata, 31 august 2024 15:58 / Actualizat sambata, 31 august 2024 15:58

EPISODUL 9. Invitatul de astăzi al emisiunii Health Talks by GSP este Amir Baban, antrenor personal de fitness cu multe certificări în domeniu, care a ales în 2013 să își schimbe complet stilul de viață și care ne explică modul în care a făcut-o și care sunt beneficiile resimțite

  • Această emisiune NU oferă sfaturi medicale sau de nutriție, ci doar prezintă experiența de viață și felul in care văd lucrurile invitații.

- Amir, mai ții minte motivul pentru care a survenit această schimbare în viața ta?
- În primul rând vă salut pe toți, mă bucur să fiu aici și sper să motivăm cât mai mulți oameni să înceapă sau să reînceapă activitatea sportivă, indiferent de natura ei, că este jogging, sală sau alte activități recreative. Da, eram un corporatist, cum am spus, lucram într-o bancă, nu mergeam la sală, m-am accidentat la un moment dat, am renunțat de tot la sport și, bineînțeles, am început să am un stil de viață nesănătos cu junk food, cu stat foarte mult la calculator. În timp, m-am îngrășat destul de mult, iar într-o zi am încercat să îmi leg șireturile și am început să gâfâi. Având doar 20 și un pic de ani mi-am pus o întrebare: vrei să continui stilul ăsta și să te îmbolnăvești sau faci ceva în acest sens?

+10 FOTO

- Care a fost greutatea cea mai mare pe care ai avut-o?
- Aveam peste 100 de kilograme la 170 de centimetri înălțime. Și nu aveam masă musculară, compoziția mea corporală nu era deloc favorabilă.

- Care au fost primele obiceiuri sănătoase pe care le-ai integrat în viața ta?
- Am început, în primul rând, să elimin junk food-ul și sucurile, orice fel de băutură carbogazoasă care conține zahăr. Bineînțeles, în câteva luni am scăpat de câteva kilograme destul de ușor, urmând după aceea să revin în sală. Și, în această combinație fatală, sport plus nutriție, s-a schimbat și compoziția corporală și lucrurile au arătat din ce în ce mai bine.

- Este adevărat că fără alimentație este foarte, foarte greu să slăbim doar prin sport?
- Este adevărat, este foarte important să avem grijă, să fim într-un deficit caloric dacă vrem să slăbim și eu, ca și antrenor personal, pun mereu accentul pe acest aspect și anume compoziția corporală. Este foarte important să nu fim doar slabi sau ușori, ca să zic așa, pe cântar. Din punctul meu de vedere, este foarte important să fim puternici și să avem masă musculară pentru că s-a dovedit că ne ajută să ne menținem tineri. Și să trăim mai mult și mai calitativ deoarece calitatea vieții este importantă.

- Cum am putea să ne măsurăm această forță musculară? Știu acum că sunt tot felul de cântare din acestea smart. Sunt ok?
- Sunt aparate specifice care măsoară forța musculară, dar dacă vorbim despre compoziția corporală, despre țesutul adipos, țesutul muscular, grăsime viscerală, metabolism bazal, etc, sunt cântare smart care fac acest lucru, unele ultraperformante. Putem să mergem și la medic să facem o cântărire mult mai amănunțită și exactă. În sălile de fitness avem aceste cântare care sunt destul de accesibile și pentru publicul larg pentru a și-l lua acasă.

Amir Baban: „Recunosc că îmi plăcea junk food-ul”

- Care a fost obiceiul nesănătos la care ți-a fost cel mai greu să renunți?
- Sunt un tip gurmand, un tip pofticios și îmi place, din păcate pentru mine, și dulcele și săratul. A fost foarte greu să elimin mâncarea gustoasă, pentru că putem găti supergustos și sănătos acasă, dar, să fim sinceri, junk food-ul este foarte gustos. Este făcut special ca să fie gustos și să creeze dependență.

- Ai vreun obicei mai puțin întâlnit sau bizar care te-a ajutat pe tine în acest parcurs?
- Am avut o perioadă când m-am decis să merg la următorul nivel și să încerc și competițiile de bodybuilding la nivel național momentan. Am simțit o uzură extremă, bineînțeles, mai ales în perioada în care coboram foarte mult caloriile. Am simțit un stres destul de mare articular și muscular. Apoi am apelat la saună, la băi cu gheață, m-am simțit bine, le recomand.

Amir Baban: „Fitness-ul este un maraton, nu un sprint”

- Cât timp ți-a luat pentru a ajunge la un nivel optimal sănătății și al formei tale fizice?
- Cum spuneam, am început de la un pic peste 100 de kilograme. Aș spune că în 3-4 luni am scăzut undeva peste 15 kilograme, chiar mai mult, eliminând total junk food-ul, sucurile și tot ce am menționat mai devreme. Când am introdus și sportul, am introdus antrenamentele cu greutăți de rezistență plus antrenamentele cardio, am scăpat de o felie significativă de țesut adipos. Aici trebuie să punem accentul pe faptul că fitness-ul nu este un sprint, este un maraton, este o activitate recreativă pe care o facem pentru a ne ajuta să fim sănătoși, să fim echilibrați, să avem o compoziție corporală sănătoasă și să reușim noi să ajungem în acea formă bună, atât mental cât și fizic.

- E clar că sportul ne ajută și din punct de vedere mental. Corpul nostru secretă foarte multe chimicale atunci când facem sport care ne ajută să fim mai bine mental și să vedem viața într-un mod pozitiv.
- Așa este, mi s-a întâmplat și mie de foarte multe ori și mă gândesc că sunt mulți care pot să-mi dea dreptate. La sfârșitul unui antrenament intens sau foarte intens avem acea senzație de satisfacție, de bucurie că l-am dus la bun sfârșit și, bineînțeles, deși suntem storși la nivel fizic, mental suntem pe culmi, cum se spune. Și da, ne ajută foarte mult, mai ales că stilul de viață, nu doar al românilor, ci la nivel global, nu este unul propice sănătăţii. Deci, din toate punctele de vedere, veniți la sală.

- Mai ales că acum e la modă să lucrezi şi de acasă și nu mai faci nici măcar pașii aia până la metrou sau până la tramvai sau până la mașină.
- Exact, mă amuz de fiecare dată când am clienți care îmi spun că au reușit recordul, să numim așa, de a face sub 1.000 de pași într-o zi, ceea ce este incredibil, dar este o chestie ancorată în realitate. Oamenii, cei care lucrează remote mai ales și cei care lucrează de la birou, fac foarte puțini pași și, din păcate, este o realitate pe care trebuie să o spunem. Suntem din ce în ce mai leneși și încercăm să eficientizăm totul. În unele momente este bine să fim eficienți, când vorbim despre pași e bine să fim cât mai răi cu noi și să facem pași și să găsim soluții pentru a fi activi din orice motiv.

- Viața ne duce în direcția asta, acum putem să ne comandăm orice pe internet să ne vină la ușă, nu mai mergem să facem cumpărături, nu mai cărăm sacoșe. Nu mai avem această tendință de a face mișcarea aia normală și naturală până la urmă.
- Este o realitate dură cum se spune, așa este, dar încercăm să schimbăm această realitate prin ceea ce comunicăm noi constant pe social media. Acum sunt mulţi antrenori personali și influencerii din fitness care le recomandă constant oamenilor să facă orice fel de tip de activitate, fie că este în sală, fie că este în online cu antrenamente structurate pentru necesitățile lor.

Amir Baban: „Mi-am făcut un plan structurat de antrenament”

- Ai avut vreun moment sau o perioadă în care ți-a venit să renunți la stilul ăsta de viață sănătos?
- În primul rând, ceea ce le recomand și celor care ne urmăresc, cum spuneam este despre long run și nu este despre sprint. Tocmai de aceea, o modalitate excelentă de a ne ține ancorați în acest domeniu al fitness-ului și în această zonă de mișcare, de activitate, este să nu exagerăm și să nu mergem niciodată spre prea mult în prea puțin timp. Ne îngrășăm lent, durează ani de zile să ne îngrășăm și deși suntem de multe ori nerăbdători să vedem acele pătrățele pe abdominal sau să fim într-o formă excelentă într-un timp foarte scurt că urmează concediul, pentru mine cel puțin, chestia care m-a ținut constant în zona asta și m-a făcut să nu doresc să renunț, a fost un plan structurat de antrenament cu pauze când a fost nevoie pentru că trebuie să ne și odihnim, atât seara, să nu ratăm orele de somn, cât și cu zilele de pauză, în care nu ne antrenăm și ăsta ar fi elementul care cel puțin pe mine m-a făcut să nu-mi doresc să ies din zona asta. Am lucrat structurat.

- Ai lucrat structurat însemnând că ai început să lucrezi cu un antrenor personal sau ai studiat tu și ai făcut exerciții pe cont propriu?
- Când m-am reapucat de sală, după acel moment în care am ajuns la o greutate foarte mare și un stil de viață nesănătos, am citit foarte mult. În 2013 m-am hotărât să intru în acest domeniu pentru că îmi plăcea foarte mult și aveam acest good vibe. Aveam foarte mulți prieteni și foarte mulți oameni care doreau să se antreneze cu mine și am zis că ar fi păcat să nu monetizez acest skill al meu. M-am orientat către o școală de fitness, am făcut mai multe certificări, workshop-uri și m-am specializat în ceea ce am vrut să fac. În momentul în care am vrut să merg la următorul nivel, la competițiile de bodybuilding, mi-am luat și eu un antrenor personal pentru că, este bine să fim realiști, nu le știm pe toate și nici nu trebuie să le știm pe toate și trebuie să avem lângă noi oameni, atât în general cât și în domeniul fitness-ului, oameni care ne pot da acele informații care să ne ajute pe noi să fim varianta noastră cea mai bună.

Exercițiu complex executat de Amir Baban

Motto-ul lui Amir Baban: „Less is more”

- Legat de acest subiect, care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai primit în parcursul acesta al tău?
- "Less is more". Este o propoziție scurtă, sper să nu-i obosesc pe cei care ne urmăresc cu aceste fraze în engleză, însă, este o frază pe care mi-a spus-o antrenorul meu personal, am înțeles-o, am rumegat-o cum se spune, este foarte important să înțelegem că este un proces lent și că nu trebuie să ne grăbim nicăieri pentru că vrem să avem o viață lungă, sănătoasă și echilibrat și dacă apăsăm pedala la maxim, la un moment dat, ca la autovehicule, piesele o să înceapă să cadă.

- Știu că din acel personaj care lucra în bancă și care avea peste 100 de kg ai ajuns, la un moment dat, să câștigi titlul de cel mai bun antrenor personal. Cum te-ai simțit când ai văzut că rezultatele te-au dus în direcția asta?
- Da, lucrez într-un lanț mare de fitness și, când s-au împărțit premiile de sfârșit de an, când s-a ajuns la antrenorul personal al anului, am fost plăcut surprins să văd că am fost ales eu dintre sute de antrenori și foarte mulți buni. A fost acel trigger sau acel moment în care mi s-a confirmat sau reconfirmat că am luat o decizie bună, nu neapărat să trec din domeniul banking în domeniul fitness, ci să-mi schimb stilul de viață și să fiu mai sănătos și mai activ.

Amir Baban: „Suntem norocoși că avem atâtea informații”

- Cât de mult folosești tehnologia în viața de zi cu zi?
- Folosesc constant smartwatch, folosesc constant aplicația de tracking de calorii, întotdeauna încerc să fiu cât mai atent la ce tip de antrenament folosesc, încerc întotdeauna să-mi notez pe anumite exerciții maximul pe care îl ating la un moment dat. Este foarte important să aplicăm acest principiu de progressive overload la antrenamentul nostru, mai ales dacă dorim să creștem în masă musculară și în forță.

- Acum au apărut mai multe aplicații care îți spun cât poți să tragi la sală sau dacă e mai bine să te odihnești într-o zi în funcție de cum ai dormit, în funcție de ritmul cardiac.
- Așa este, suntem norocoși ca să zic așa că trăim într-o eră în care tehnologia avansează într-un ritm alert și putem să observăm și să știm constant elemente pe care cei de dinaintea noastră nu le puteau observa și tocmai de aceea este foarte important să folosim aceste device-uri. Dar este și despre a fi conștienți și a ne conecta noi cu noi și a ne asculta trupul și dacă într-o zi ne trezim fără chef și ne simțim sleiți de puteri și simțim că avem nevoie de o zi liberă să o luăm pentru că în procesul de creștere musculară, de slăbire și de îmbunătățirea stilului de viață, odihna are un rol ultraimportant.

- De câte ori te duci la sală pentru tine, nu pentru clienții tăi? De câte ori faci mișcare într-o săptămână?
- Aici e un avantaj al antrenorului personal că lucrează într-un loc în care se poate antrena și el foarte ușor și nu trebuie să piardă timpul prin trafic. Deci din punctul ăsta de vedere sunt într-un loc unde nu am scuze. Eu încerc să mă antrenez la fel structurat cum am spus, am un antrenor personal, încerc să-mi dozez pauzele, am undeva la 5 antrenamente pe săptămână și două zile în care nu mă antrenez deloc sau îmi ascult corpul și dacă simt că ar mai fi loc de un cardio ușor sau de un antrenament pentru grupele mici pot să fac și chestia asta.

Amir Baban, despre diferența dintre exercițiile cardio și cele de forță

- În aceste 5 zile faci un mix între cardio și exercițiile de forță sau ai zile în care faci forță și zile în care faci cardio?
- Dacă am obiectiv de a crește în masă musculară, nu prea fac cardio sau fac foarte puțin, 10-15-20 de minute pentru sănătatea inimii. Dar nu mai mult pentru că vorbim și un deficit caloric și când vrei să pui masă musculară mănânci destul de mult. Când sunt în perioada de slăbire, în acea perioadă într-adevăr adaug mai mult cardio și sunt mai atent la calorii.

- Care este forma ta de mișcare preferată?
- Dacă este vorba despre sală, prefer întotdeauna antrenamentele cu greutăți. Le recomand cu plăcere și cu drag și femeilor, pentru că sunt multe doamne și dumnișoare care fug sau se sperie de antrenamentul cu greutăți. Pentru mine, cel puțin, antrenamentul cu greutăți este antrenamentul la care mă duc întotdeauna de plăcere și nu aș renunța la el. Dacă vorbim de outdoor, de activități în aer liber, aveam o perioadă în care alergam destul de mult. Aveam una sau două alergări pe săptămână pentru că oricum mă antrenez destul de des și nu mai aveam timp să fac și asta. La un moment dat genunchii mei nu au mai fost cei mai fericiți și am renunțat la alergare, o mai fac în sală, pe bandă, mai joc rareori fotbal, dar destul de rar în ultima perioadă. Merg pe munte când se ivește ocazia, cu orice ocazie caut și încerc să fiu activ, indiferent de tipul de mișcare.

Amir Baban: „Sunt foarte atent la proteine”

- Revenind la alimentație, poți să ne spui dacă ai niște alimente pe care le consumi destul de des?
- Încerc întotdeauna să prioritizez proteina, pentru mine și nu numai pentru mine ar trebui să fie întotdeauna un aport proteic ridicat, chiar și în perioada de slăbire, chiar și în perioada de îngrășare. Eu sunt mare fan lactate ușoare, ouă, carne slabă, pește, mănânc destul de variat, nu am alimente pe care să nu le mănânc, din fericire. Caut întotdeauna să fie un echilibru între legume și carne, încerc întotdeauna să găsesc un mix și un echilibru în farfurie. Adaug și fructe destul de mult, însă încerc să merg întotdeauna pe fructe cu indice glicemic scăzut, adică nu merg neapărat pe pere, pe struguri, ci pe zmeură, pe afine, pe mure, care sunt foarte, foarte sănătoase, au antioxidanți, au fibre și nu ne dau nici acel spike glicemic. Aleg întotdeauna o sursă proteică de calitate, legume, fructe și alimente cât mai puțin procesate.

- Ce înseamnă proteine de calitate ridicată pentru tine? Aici e o discuție care probabil nu se va termina niciodată între proteina animală și cea vegetală.
- Este într-adevăr mult mai greu să ne aducem suficientă sursă proteică din surse vegetale. Tocmai de aceea pentru cei care consumă strict proteine vegetale și sunt eventual vegetariani sau vegani, sau mai ales pentru cei care sunt vegani, aportul proteic este mult mai ridicat ca și cantitate pentru a fi oarecum și mult mai variat pentru a-și lua acei aminoacizi esențiali și acele proteine ca să-și completeze acel spectrum de aminoacizi. Însă este posibil, se poate realiza performanță și în zonă vegetariană și vegană, dar este mult mai greu. De obicei, 99,99% din persoanele de top din fitness consumă și proteine de origine animală.

- Câte mese iei pe zi?
- În funcție de obiectiv. Când sunt pe perioada de acumulare, mai ales când mă pregătesc pentru competiții, sunt undeva la 4-5 mese. De obicei am undeva la 3 mese și o gustare sau două în funcție de zilele și de cât de aglomerat sunt în sală. Dar aș recomanda undeva la două sau trei mese principale și măcar una sau două gustări. Gustări însemnând fie oleaginoase, fie fructe, fie surse proteice de tip cottage cheese, iaurt. Adică e bine să încercăm să ne aducem proteine din cât mai multe surse și, bineînțeles, să păstrăm acest echilibru cu carbohidrați, grăsimi și proteine.

- Spuneai că încă îți plac dulciurile și lucrurile sărate. Cam de câte ori mai mănânci dulciuri pe zi, pe săptămână?
- Nu pot să zic că exagerez, însă am perioade scurte în care mai derapez, ca să zic așa, și în care mănânc un burger, o clătită, o pizza, dar, iarăși, raportul este întotdeauna favorabil meselor sănătoase și alimentației sănătoase. Mai mult decât atât, având un stil de viață foarte activ în care consum multe calorii, îmi permit aceste derapaje. Nu este sănătos, știm cu toții, dar suntem oameni și este firesc să nu ne refuzăm unele plăceri dacă simțim că avem nevoie de ele. Sunt oameni care nu au bucurii la mâncare, însă eu nu sunt unul dintre ei și când simt nevoia deașa ceva îmi fac un plan, încerc să fac un antrenament mai intens ca să-mi permit și aceste mici derapaje alimentare.

Exercițiu incredibil executat de Amir Baban

Amir Baban, despre importanța masei musculare

- Un avantaj al celor cu o masă musculară mai mare este faptul că zahărul pe care îl consumă nu are un impact atât de negativ ca în cazul persoanelor care nu stau bine la acest capitol. Ești de acord?
- Aș spune că este foarte important să avem masă musculară pentru că ne menține tineri, este un element ultraimportant. Și foarte important, ardem pasiv mai multe calorii într-o zi. Un om cu 50 kg de țesut muscular va arde mai puține calorii decât unul cu 70 kg de țesut muscular. Tocmai de aceea este un obiectiv real să avem cât mai multă masă musculară. Este valabil și pentru doamne și domnișoare. Degeaba ne înfometăm, dacă nu avem țesut muscular suficient care să ne țină acel metabolism crescut și la un moment dat se va ajunge în punctul în care vom mânca foarte puțin și nu vom mai slăbi. Revin, acolo este jocul, la țesutul muscular care ne aduce acele arderi calorice crescute într-o zi.

- Chiar zilele acestea citesc o carte despre masa musculară, scrisă de Gabrielle Lyon. Ea e de părere că nu există neapărat o pandemie de obezitate, ci există mai degrabă un deficit de masă musculară în rândul oamenilor.
- 100% de acord. Insist întotdeauna să avem antrenamente specifice pentru a ne ține acest țesut muscular sus. Pentru persoanele care fac doar cardio în ideea de a slăbi, le recomand să nu se blocheze pe banda aia de alergare sau pe ce variantă de cardio aleg pentru că vor slăbi și vor canibaliza acel țesut muscular. Cântarul va arăta mai puține kilograme, dar nu vom arăta neapărat mai sănătos și mai bine. Skinny din punctul meu de vedere nu mai este o opțiune și nu a fost niciodată. Și nu este ceva sănătos. Antrenamentele cu greutăți ajută mult mai mult, le ajută pe fete să arate mai bine și să le pregătească pentru vârstele înaintate unde densitatea osoasă este foarte importantă și, fără aceste antrenamente cu greutăți, această densitate osoasă nu va exista.

Amir Baban: „Folosesc pudră proteică și creatină”

- Ce părere ai de suplimente și vitamine? Folosești așa ceva sau încerci să îți iei necesarul din alimentație?
- Eu consider că ar fi vorba de foarte multă mâncare și foarte variată să încerci să îți aduci doar din alimentație acele elemente de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sunt de părere că în sală uzura este superioară și automat avem nevoie de suplimente pentru a ne repara. Folosesc personal suplimente, folosesc pudră proteică, folosesc creatină, folosesc uleiuri de pește, folosesc tot felul de elemente ca să le numim așa care mă ajută pe mine să ating mai ușor obiectivele de fitness și de wellness, nu doar de fitness.

- Acum pudra proteică nici nu știu dacă mai poate fi considerată un supliment, e mai degrabă hrană.
- Așa cred și eu, sunt de acord cu ceea ce ai spus tu, însă ai fi surprins în sală câte persoane se uită la tine ca la avioane dacă le spui că nu ar trebui să elimine pudra proteică din alimentația. Bineînțeles, dacă suntem sedentari sau suntem foarte puțini activi, nu avem nevoie evident de același aport proteic și automat putem să ne aducem aportul proteic și din alimente pe care le-am enumerat mai devreme. Însă un shake proteic ne poate ajuta pe noi, cei care mergem la sală.

Amir Baban, despre mișcarea în vacanță

- Ai pus accentul foarte mult pe odihnă. Cam câte ore dormi pe noapte?
- Nu pot să mă laud cu foarte multe ore sau cu ore suficiente, am un program foarte încărcat, încep foarte devreme, am clienți care vor să începem undeva la 6:30-7 dimineața și de multe ori plec de la sală după ora 20. Am și eu o familie, mai petrec timp și cu cei de acasă, se face deja 22:30-23:00 când mă pun în pat cel mai devreme. Dar aș recomanda să dormim un minimum de 7 ore, sunt studii care zic că ar fi bine să dormim chiar 8 ore pentru că sunt diferențe semnificative și în felul în care performăm în viața de zi cu zi, dar și în sală, când adăugăm o oră în plus de somn.

- Îți păstrezi de acest stil de viață și în vacanță?
- Este o întrebare foarte bună. Mare parte din timp, da, sau într-o manieră semnificativă, da. Încerc întotdeauna să-mi aleg o locație care are o sală, încerc întotdeauna să mănânc cât mai puțin și nu tot din farfurie, nu îmi iese mereu pentru că sunt un pofticios. E o chestie pe care o recomand tuturor, este foarte important să existe un echilibru, este bine să ne relaxăm în vacanță și să nu fie o corvoadă faptul că mergem într-un loc unde nu avem un control asupra caloriilor, putem mânca un pic mai mult în vacanță, dar apoi ne întoarcem, revenim la stilul nostru de viață activ și echilibrat și nu se întâmplă nimic, e ok.

- Spuneai că ai zile în care îți începi ziua foarte de dimineață, ai o rutină de dimineață înainte să pleci la muncă?
- În primul rând mă hidratez foarte bine, este normal după mai multe ore de somn să ne trezim destul de deshidratați. Nu pot să spun că am o rutină science fiction pentru că de multe ori trebuie să ajung repede în sală. Sunt o persoană destul de matinală și o persoană care se simte bine să mănânce micul dejun în prima parte a zilei, nu neapărat la trezire, dar cam într-o oră, o oră jumătate după trezire. Nu suntem toți la fel, însă eu nu am o rutină prea complicată, mă hidratez foarte bine, îmi pregătesc caserolele și o iau spre sală.

Amir Baban: „De multe ori mă simt ca un terapeut”

- De sănătatea ta mentală cum ai grijă? Ce metode de relaxare ai?
- Nu pot să spun că am o rutină specifică pentru chestia asta. Consider că sportul și stilul meu de viață foarte activ mă ajute să rămân cât de cât echilibrat. Ca antrenor personal am foarte mulți clienți care vin cu problemele lor și ajungem noi să fim și terapeuți pe lângă antrenori personali, deci în mod normal noi ne încărcăm cu destul de multă energie și trebuie să reușim să ne detașăm de chestia asta.

- Ne poți recomanda un specialist pe YouTube sau un influencer pe care să-l urmărim și de la care tu ai avut ceva de învățat și de la care putem să învățăm și noi?
- Influencerii pe care îi urmăresc eu sunt destul de specifici pe zona de bodybuilding. Încerc să urmăresc foarte mulți antrenori de top și nu cred că i-ar ajuta pe oamenii obișnuiți dacă îi urmăresc. Dar dacă ar fi să fac o recomandare as recomanda contul de youtube Athlean-X, este un tip care merge mult pe ideea de antrenamente cu propria greutate sau cu greutăți mici, foarte atent la detalii și la partea biomecanică.

- Îi urmărești mai mult să te perfecționezi în domeniul tău.
- Exact, pe ideea de coaching, pe ideea de a fi mai atent la ceea ce le explic clienților pentru a avea o formă mai bună și pentru a executa corect mișcările pentru că e foarte important să nu ne accidentăm în sală.

Emisiunea integrală cu Amir Baban

Leapșa incomodă

- În încheiere, noi avem o tradiție la emisiunea noastră care se numește "Leapșa Incomodă". Este o întrebare pusă de invitatul precedent. Tu nu știi de la cine vine întrebarea și, după emisiune, te rog să îmi dai o întrebare să îi opun invitatul următor. Iar întrebarea ta este următoarea: "Ce reprezintă succesul pentru tine?"
- Succesul pentru mine înseamnă să-mi impactez într-un mod pozitiv clienții și oamenii din preajma mea, să-i ajut să fie mai buni, să-i ajut să fie mai sănătoși, mai activi și să ajungă în acea formă pe care ei și-o doresc și la care visează. Succesul clienților este și succesul meu. Succesul meu este și al clienților. Este un win-win situation și este o muncă de echipă.

- Aici aș mai reveni eu cu o întrebare, dacă tot vorbim de clienți și de modul tău de lucru. Ești de acord cu ideea asta de no pain, no gain?
- E funny, eu am o adaptare la acest no pain, no gain. Eu zic no brain, no gain în ideea în care de multe ori depășirea limitelor nu este bună. Este foarte important să venim în sală și să trecem de zona de confort pentru că disconfortul este cel care ne ajută să progresăm, însă totul trebuie structurat, totul trebuie făcut atent, cu cap, și să nu ne creștem riscul de accidentare pentru că orice accidentare mai mică sau mai mare ne oprește din progres, din contră, ne duce spre regres. Deci da, sunt de acord că trebuie să simțim de multe ori acel disconfort muscular, dar totul cu o manieră de control și cu o manieră echilibrată.

- Da, pentru că până la urmă stresul nu e atât de rău pe cât credem noi, numai să nu fie un stres de lungă durată. Dacă ne ducem la sală și suntem stresați un pic pentru că e normal să fim că facem o activitate pe care poate nu ne-o dorim atât de mult, dar acel stres mic ne ajută pe noi să evoluăm.
- Îmi place cum ai punctat și vin aici cu o completare. Este foarte important, și acum sper eu ca unii dintre clienții mei care vor vedea acest material să nu se simtă ofensați, că nu este despre a crea un stres de 4, 5 ore în sală, ci este despre a fi eficient. Less is more, așa cum am mai spus, nu este totul despre a sta toată ziua în sală, este despre a fi eficient, de a nu pierde timpul și ați crea un mediu optim pentru succes.

- Îți mulțumesc, Amir, și sper să ai cât mai mult succes, asta însemnând să impactezi cât mai mulți clienți și cât mai mulți oameni care să devină mai sănătoși și să aleagă un stil de viață care să le permită acest lucru.
- Îți mulțumesc și eu pentru invitație, mi-a făcut plăcere să fiu aici și sper eu ca persoanele care ne-au urmărit să vadă părțile pozitive și să nu fie răutăcioși. E normal să nu putem să-i mulțumim pe toți, dar mesajul este unul: haideți să fim mai activi, haideți să fim mai sănătoși și haideți să ducem o viață mai bună.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Ia să vezi acum!” » Gigi Becali, reacție rapidă, după ce Mircea Lucescu l-a convocat și pe Miculescu la națională
Superliga
„Ia să vezi acum!” » Gigi Becali, reacție rapidă, după ce Mircea Lucescu l-a convocat și pe Miculescu la națională
Decizie istorică în Liga Florilor: două dintre vedetele echipei au fost date afară!
Handbal
Decizie istorică în Liga Florilor: două dintre vedetele echipei au fost date afară!
Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”
Superliga
Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (5)
antishtoia
antishtoia  •  31 August 2024, 22:12

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

username_2
username_2  •  31 August 2024, 17:20

Doamne apără și păzește de cel rău...Cel rău, cel „bun” și cel urît

Jason
Jason  •  31 August 2024, 16:39

cumn naiba se face ca doar piticii se puaca de tras de fiare? nceraca sa compeneseze ceva. cand se apuca unlul inalt de tras de fiare gen arnold schwarzeneger care avea 190 cm,devine fenomen mondial. si pe buna dreptate,un trabant de 170 cm il incarci rapid si nu este greu. dar un TIR de 190 cm il incarci greu si este o forta a naturii.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează