Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 06 septembrie 2024 20:12 / Actualizat vineri, 06 septembrie 2024 21:00
Sonia Iovan (88 de ani), componentă a echipei feminine de gimnastică a României medaliată cu bronz la JO 1956 și CM 1958, primele distincții pentru țara noastră la aceste competiții, s-a stins din viață în Franța, unde locuia de ani buni.
Sonia Iovan are numele scris pe prima filă a istoriei gimnasticii românești. Ea a făcut parte dintr-o echipă care a bifat multe premiere. S-a născut la Cluj-Napoca în 1935 și a decedat în Franța în 2024. În orașul natal a început să practice gimnastica, apoi s-a mutat la București, unde a continuat-o.
În 1956 a prins echipa României pentru Jocurile Olimpice de la Melbourne, una din care mai făceau parte Elena Leușteanu, Emilia Vătășoiu-Liță, Ileana Săcălici, Uta Schland-Poreceanu și Elena Dobrowolski. Evoluția româncelor le-a adus bronzul.
„Pentru adversare exercițiul nostru a fost o surpriză, pentru că așa a fost strategia de acasă, să nu afle nimeni ce urma să prezentăm. De aceea ne antrenam în săli mici, iar corzile erau înfășurate, toată lumea credea că vom avea un ansamblu cu mingea. Puteam lua aurul, dar una dintre colegele mele s-a împiedicat și am ratat medalia cea mai strălucitoare", povestea acum mulți ani Elena Leușteanu, prima medaliată olimpică la individual a României, decedată în 2008, .
Gimnastica atunci era un sport practicat de doamne planturoase, care erau mai mult artiste. În concursul pe echipe era vorba de un ansamblu care trebuia să prezinte un exercițiu cu un obiect portabil. Coarda avea trandafiri, iar costumele aveau pe mâini voal în degrade. După exercițiul româncelor, ducele de Edinburgh a cerut bis la exercițiul lor. Un lucru imposibil în zilele noastre
Sonia Iovan a prins alte vremuri în gimnastica mondială
Acest chip al gimnasticii a rămas aproape neschimbat timp de două decenii. Grația bătea riscul, iar vârsta performanței continua să fie una înaintată. Și țările puternice erau aceleași: URSS, Cehoslovacia, Ungaria.
În această perioadă, Sonia Ivan a mai participat la două ediții de Jocuri Olimpice, Roma 1960 (bronz cu echipa) și Tokyo 1964 (locul 6 cu echipa). Ea a făcut parte și din echipa medaliată cu bronz în 1958 la Campionatele Mondiale, de asemenea o premieră pentru România.
A participat la trei ediții ale Campionatelor Europene, București 1957 (argint la bârnă, bronz la sărituri și individual compus), Cracovia 1959 (argint la sol, bronz la individual compus), Leipzig 1961. S-a retras apoi și a activat ca antrenor și cadru didactic. S-a stabilit apoi în Franța.
Iar în 2017, cu ocazia Campionatelor Europene, desfășurate în orașul său natal, s-a întors acasă pentru a primi recunoașterea iubitorilor de gimnastică, ea fiind ovaționată de 10.000 de oameni în cadrul unei ceremonii.
S-a stins din viață la 88 de ani, în țara de adopție, dar numele său va fi mereu pe prima pagină a gimnasticii românești.