OPINII  »  EDITORIAL

Squadra mai presus decât 2.000 de cuvinte

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat luni, 09 septembrie 2024 09:11 / Actualizat luni, 09 septembrie 2024 19:53

Luciano Spalletti (65 de ani), selecționerul Squadrei Azzurra, care în prima zi a acestei luni a împlinit un an la cârma cvadruplei campioane mondiale, a dovedit, chiar în casa ultimei câștigătoare europene de titlu mondial, că nu este în stare doar să schimbe locul (prin despărțirea de Napoli), ci poate să schimbe și norocul când dirijează Italia fotbalistică.

În cu totul alte condiții, într-un alt regim de antrenamente și selecție și, mai ales, sub o mare presiune a rezultatelor.

După umilința de la EURO 2024 (campioana en-titre a plecat acasă în „optimi”, 0-2 cu Elveția), nu numai că n-a renunțat, ci a decis să se adapteze el materialului uman (altfel sărăcăcios pentru pretențiile Italiei!) și să înceapă reconstrucția. În viziunea sa însă, de la mijloc în sus!

„Când am acceptat postul de selecționer, am știut că aici poți găsi 20 de jucători foarte valoroși. O țară ca Italia, cu 60 de milioane de oameni, va fi întotdeauna capabilă să producă (măcar) o mână de fotbaliști buni, pentru a forma o echipă națională puternică. Trebuie doar să înțelegi momentul! Pe aceștia i-am (re)descoperit vineri pe «Parc des Princes».

Aș putea găsi 2.000 de epitete care să descrie felul în care elevii mei au alergat, s-au luptat cu fantomele de la EURO 2024, au suferit și au întors un meci început cu handicap, dar ceea ce a fost esențial este că am arătat ca o adevărată echipă împotriva Franței”.

Squadra mai presus decât 2.000 de cuvinte
De la treningul proletar din epoca Napoli, Luciano Spalletti s-a pus la patru ace la Paris, unde și Italia a îmbrăcat ținută de gală / Foto: Imago

5dueluri precedente triumfului epic de la Paris (3-1) se soldaseră cu doar un nul și patru eșecuri pentru Italia, care în 450 de minute marcase fix atâtea goluri ca-n recenta partidă de pe Parc de Princes!

Lecția de contrataac modern care a dat șah-mat la Paris!

Frazele rostite la cald, după lecția de fotbal (de contraatac) predată semifinalistei ultimei ediții a Campionatului European (3-1), îi aparțin fostului câștigător de „scudetto” cu Napoli, în urmă cu 21 de luni.

Luciano Spalletti, pe care l-am criticat pentru fiasco-ul rușinos pus în scenă pe arenele germane de supușii reginei continentale (sleiți de puteri și obsedați de dorința de a termina cât mai repede totul și a fugi în vacanță), dar căruia șefii Federalcio i-au acordat credit orbește, poate fi antrenorul ce va reuși cu proiectul noii versiuni (2024) a Squadrei Azzura.

25,2e media de vârstă a celor 11 titulari din partida cu Franța, în runda inaugurală a Ligii A din Nations League, grupa a 2-a, cel mai vârstnic și singurul 30+ fiind Di Lorenzo (31). Jucătorii echipei de start a Italiei de vineri au avut în total 259 de selecții: Donnarumma (25 de ani) a fost lider (67)!

A schimbat 80% din linia de mijloc, un stoper și sistemul

Dar ce s-a putut modifica într-un timp atât de scurt, 74 de zile, câte au trecut de la remiza superchinuită și nemeritată (1-1) cu Croația, în ultimul meci al grupei de la EURO 2024 (am ales acest reper întrucât, contra Elveției, Spalletti l-a avut suspendat pe Calafiori și accidentat pe Dimarco)?

Punctual, numai patru titulari au fost noi pe Parc des Princes, la startul noii ediții a Ligii Națiunilor. 1. Cambiaso (jucătorul atât de polivalent, încât doar portar și stoper nu ar putea evolua!). 2. Tonali (revenit incredibil de bine după zece luni de suspendare pentru pariuri și suplinind cu brio lipsa lui Barella, operat de sinuzită).

3. Frattesi (în locul lui Di Lorenzo, retras în trioul stoperilor, dispărând astfel Darmian din schemă) și 4. Ricci (eventualul urmaș ca regista al lui Jorginho).

Dintr-un foc, Luciano Spalletti a reformat patru cincimi din compartimentul capital al Squadrei Azzurra, unicul păstrat în trupa de început din capitala Franței fiind Dimarco.

Squadra mai presus decât 2.000 de cuvinte
Federico Dimarco și-a atras toate laudele cu bijuteria sa de gol din voleu, pentru 1-1 la Paris / Foto: Imago

Autorul unuia dintre cele mai prețioase capodopere fotbalistice din acest an. Și, totodată, prin alipirea căpitanului lui Napoli (pe care și Antonio Conte îl joacă stoper dreapta), a betonat o defensivă, în care noul miez începe să se contureze a fi Calafiori.

4titulari folosiți de Spalletti în primul „11” cu Franța au fost din primul minut în teren sub comanda lui Mancini la ultimul său meci ca selecționer al Italiei (3-2 cu Țările de Jos, în finala mică a turneului final din Nations League): Donnarumma, Retegui, Frattesi și Dimarco. Pe parcurs au mai intrat la Paris, Buongiorno și Raspadori, L. Pellegrini fiind titular vineri

Noul „tunar” Calafiori poate deveni noul Nesta ori Bonucci!

Fundașul central de 22 de ani (6 selecții avea după Franța) și 45 de milioane de euro plătite de Arsenal pentru a-l cumpăra de la Bologna, unde ajunsese aruncat de AS Roma, nu e doar frumușel, dar și are potențial să se apropie de valoarea lui Nesta ori cel puțin așa speră ziariștii italieni, entuziasmați de prestația sa contra lui Mbappe și Griezmann.

0victorii avea selecționerul Luciano Spalletti în partidele jucate în deplasare de naționala Italiei (succesul cu Albania, 2-1, de la EURO 2024, la Dortmund, a fost realizat pe teren neutru), până la triumful epic de la Paris, 3-1 contra Franței

Păcat că zăbăucul Ousmane Dembele i-a capsat, într-un picaj kamikaze, tendonul cu crampoanele, făcându-l indisponibil la Budapesta, luni seară, contra Israelului!

Fostul elev al lui Thiago Motta de pe „Renato Dall'Ara” a fost, pentru Gazzetta dello Sport, omul meciului de la Paris, dovadă nota 8 (foarte bine) primită în ziarul roz de „apărătorul care, deși n-a primit nici măcar o oră de joc la Arsenal, a fost patronul defensivei, evitând ca golul primit pe gafa lui Di Lorenzo, veriga slabă, să nu transforme totul într-un alt faliment fotbalistic!”.

Squadra mai presus decât 2.000 de cuvinte
Riccardo Calafiori (în duel cu Michael Olise) a fost șef de orchestră în zidul defensiv ridicat în fața Franței / Foto: Imago

L-a surprins pe Deschamps cu sextetul copleșitor de la mijloc!

Spalletti a realizat că, din cauza penuriei de atacanți de valoare (cea mai bună probă este că Italia ajunsese nu demult să îl pună pe lista preconvocaților pe FCSB-istul Compagno!) sau pe fondul unei crize de identitate ori uzură fizică/morală (de genul situației lui Immobile, aruncat de Lazio ca o măsea cariată în bazarul de la Istanbul!), trebuie să facă din nou Squadra Azzurra să funcționeze în parametrii nominali.

Nu mai avem un Baggio, un Del Piero sau un Totti, care făceau diferența. Dar avem mulți jucători ce știu să se adapteze, care se sacrifică și sunt gata să facă totul și să-și asume responsabilitatea. Suntem mai mult frați. Mai mult decât o echipă, frații au intrat pe teren împotriva Franței
Luciano Spalletti, selecționer Italia

Și e nevoie să procedeze la reformare începând de la mijloc (coloana vertebrală). Acolo unde Lorenzo Pellegrini (al doilea căpitan de echipă dintre titularii italieni, la AS Roma, al treilea din lot fiind Zaccagni, de la Lazio), pe hârtie mezzapunta (într-un teoretic 3-5-1-1) a acționat, de fapt, în centrul compartimentului.

Cu modulul de joc adaptat la un inedit 3-6-1, având în vârful „oriundi” (emigrant italian în Argentina) Retegui unica referință reală ofensivă, în condițiile în care Mateo (venit de la Tigre) a debutat la echipa națională cu Roberto Mancini la 23 de ani și 11 luni (!), marcând în fiecare din primele sale două meciuri, fosta campioană continentală de-acum trei ani a jucat ce poate pe Parc des Princes și a putut ceeea ce știe. Catenaccio updatat la deceniul actual, atunci când a fost nevoie, și contraatacul de la mama lui.

36de goluri au marcat în total jucătorii convocați de Luciano Spalletti pentru „dubla” susținută de naționala Italiei în Nations League, cu Franța și Israel: Raspadori (7), Frattesi și Lorenzo Pellegrini (câte 6) au cele mai multe

Spalletti a decoperit că poate aduce și plusuri de pe bancă!

Astfel că Retegui, chiar dacă n-a dat gol, i-a livrat assistul lui Frattesi de 2-1, Tonali și Dimarco au conlucrat, genial, la golul Nations League 2024-2025, pentru ca rezervele Udogie și Raspadori să trimită „Cocoșul galic” la culcare. Și chiar, cine a zis că Italia nu are nici rezerve de calitate? Vedeți doar care sunt „vinovații” de la ultimul gol!

Buongiorno și Kean, intrați spre final la Paris, au fost promovați de Spalletti în garnitura de început de la Budapesta, contra Israelului. Iar Brescianini, ultimul debutat de selecționer (la 24 de ani și 8 luni) și autor a două goluri în tricoul Atalantei în primele trei etape din Serie A, a prins curaj în cele 9 minute (fără prelungiri) din Franța.

Greu să faci selecție chiar și cu 59 de milioane de selecționeri!

Iar dacă acestora, mai sus menționați, li se vor adăuga Gatti (noul căpitan juventin, ca o variantă de schimb, imperios necesară la Di Lorenzo), Bellanova („botezat” de selecționer în testele cu Ecuador și Bosnia și achiziționat de Atalanta cu 20 de milioane acum două săptămâni), Fagioli, colegul de suferință parioristică a lui Tonali, plus Zaccagni, ajungem fix la dorința exprimată de don Luciano: 20 de fotbaliști foarte valoroși, dintr-o țară cu 59 de milioane de selecționeri care măncâncă fotbalul pe pâine la orice oră din zi și din noapte.

Desigur că există și vor exista cârcotași de meserie care vor contesta toată teoria expusă, pe motiv că două rezultate bune (da, pentru italieni, proverbul spune că o probă are nevoie de trei indicii!) nu înseamnă mare lucru.

Mai ales când Squadra Azzurra le-a înregistrat într-o competiției prea puțin interesantă, cvasiamicală, înființată de UEFA mai mult pentru a oferi un colac de salvare naționalelor (mai) mici.

Care nu sunt capabile să se califice ori măcar să prindă loc de play-off pentru a merge la Cupa Mondială, vezi și situația României în perspectiva turneului din 2026, organizat în SUA, Canada și Mexic. „Dubla” în compania Belgiei (10.10 și 14.11) plus returul contra trupei lui Mbappe (17.11) din aceeași grupă NL vor putea să dea măsura anvergurii noii Italii spallettiene.

Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Comentarii (10)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  10 Septembrie 2024, 14:27

Evolutia Italiei cu Franta a fost de toata lauda, dar, victoria a fost facilitata si de prestatia submediocra a Frantei, echipa aflata intr-o prelungita criza de forma, terminata aseara printr-o victorie clara cu Belgia! In 2 competitii diferite (Euro si JO), echipele din "Hexagon" au cedat in fata pasatorilor "de buzunar" ai Spaniei, in care se evidentiaza doar 2-3 jucatori, capabili si de altceva decat de pase laterale "la milimetru!

In_my_opinion
In_my_opinion  •  10 Septembrie 2024, 10:05

Articolul asta nu e cumva tradus/ plagiat din vreo publicatie de specialitate din vest ? Eu nu am mai citit o analiza atat de profunda, tehnico-tactica a unei echipe/ nationale scrisa de un jurnalist român intr-un ziar românesc...Felicitari, domnule!

Cristian03578
Cristian03578  •  10 Septembrie 2024, 02:43

Astept un articol ca acesta si despre nationala României.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează