Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 16 septembrie 2024 03:25 / Actualizat luni, 16 septembrie 2024 09:32
Vestea dispariției lui Gigi Mulțescu a depășit granițele țarii și a ajuns până în Turcia, o țară pe care „SMURD-ul” a iubit-o și care i-a oferit la schimb siguranță, ospitalitate, dar și cetățenia primită în 2011. Samsunspor, clubul la care a activat ca antrenor în anii '90, nu l-a uitat pe regretatul antrenor român. Gazeta a reușit să ia legătura cu unul dintre fotbaliștii pe care Mulțescu i-a promovat la Samsun în urmă cu 30 de ani, turcul Celil Sağır, acesta povestind momente dragi lui alături de Mulțescu.
Fotbalul românesc deplânge dispariția unuia dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria lui Dinamo, însă anunțul morții lui Gheorghe Mulțescu a întristat și cluburile din Turcia unde românul și-a pus amprenta.
Poate cea mai importantă experiență s-a consumat la Samsunspor, formație pe care a pregătit-o între 1993 și 1996, ulterior și în 2003. Ieri, în ziua fatidică, formația din Samsun a publicat două mesaje comemorative pentru cel căruia turcii îi spuneau „Profesorul”. „O mare pierdere pentru comunitatea noastră”, a transmis clubul din prima ligă.
Cel care n-a uitat! La 30 de ani de când a fost antrenat de Mulțescu, un fost fotbalist turc povestește pentru GSP: „Cel mai important rol în formarea mea”
GSP.ro publică astăzi confesiunea făcută în exclusivitate de Celil Sağır, astăzi în vârstă de 50 de ani, un fost fotbalist cunoscut în Turcia, cu aproape 300 de meciuri în Süper Lig, pentru care Gigi Mulțescu a avut ochi în 1994.
Devenit campion cu Fenerbache în 2001 și cu șapte apariții în naționala „Semilunei”, fostul mijlocaș născut chiar în Samsun i-a adus un omagiu emoționant fostului său antrenor român, vorbind despre contribuția avută de Mulțescu în dezvoltarea sa, dar și despre tradiția din vestiar pe care românul o adora la Samsunspor.
„Mulțescu a fost cel care a jucat cel mai important rol în formarea mea ca fotbalist. A fost un antrenor foarte muncitor, cinstit, care avea grijă de tineri.
În perioada lui, mulți fotbaliști tineri au devenit jucători de națională, care au jucat la echipe mari și au adus clubului mulți bani din vânzări.
Comunitatea de la Samsunspor, dar și noi, foștii jucători, l-am iubit și l-am respectat foarte mult. Era o persoană care iubea fotbalul, l-am invitat la Samsun acum patru ani”, a rememorat fostul fotbalist turc, care a certificat printr-o fotografie respectiva vizită a lui Mulțescu.
„Cici Baba”, piesa favorită a lui Mulțescu
Tot legat de Mulțescu, Celil Sağır a retrăit atmosfera din vestiar de la marile victorii ale lui Samsunspor, care în acea perioadă a triumfat în Cupa Balcanică. Fotbaliștii obișnuiau să săbătorească alături de tehnicianul român pe ritmurile unei piese turcești în vogă în acele timpuri:
„Cântărețul nostru Kerim Tekin avea o melodie numită «Cici Baba». Când îl vedeam intrând în cameră la baza de pregătire, puneam imediat acea melodie, îi plăcea foarte mult.
Îmi pare incredibil de rău! Condoleanțele mele către familia sa”, a transmis Celil Sağır.
Cum a ajuns Mulțescu la Samsunspor: „M-au văzut mai dinamic. Mi-am luat un dicționar și am învățat turca singur”
Contactul cu Turcia l-a marcat iremediabil pe Mulțescu, cel care, de-a lungul timpului, a vorbit deseori despre bucuriile și necazurile turcilor, transmițând mesaje de ziua națională sau în momentele de cumpănă, în care țara suferea din cauza cutremurelor din provincia Gaziantep.
În urmă cu mai bine de 15 ani, Gigi Mulțescu povestea în Libertatea cum a ajuns să activeze pentru prima oară în Turcia, la Samsunspor:
„Nu-mi făceam iluzii, întrucât știam că în afară de mine au mai fost abordați încă cinci tehnicieni români. M-au văzut mai dinamic, mai activ și, finalmente, s-au gândit că aș putea fi alegerea optimă. La Samsunspor, mi-am luat un dicționar și până la urmă am învățat turca singur”.
Poreclit „Turcul”, Gigi Mulțescu are dublă cetățenie, româno-turcă, el lucrând foarte mulți ani în prima divizie de acolo, la Samsunspor (1993-1997 și 2003), Kayseri (1997-1998), Adanaspor (1998-1999), Ankaragucu (1999-2000), Gaziantepspor (2002-2003) și Kahraman (2007).
Totul a început la Samsun (1993-1997), cu care a terminat un sezon pe locul 5, reușind, printre altele, s-o învingă pe Galatasaray (1-0) în deplasare.
Am antrenat vreo 12 ani în Turcia, mi-am luat şi cetăţenia. Pentru mine, Turcia este a doua țară. Am antrenat ani de zile acolo, am foarte mulți prieteni. De fiecare dată când am antrenat în Turcia, am adus la echipa pe care o pregăteam și jucători români.
M-am simțit inutil în țara mea și acest lucru m-a împins să iau decizia asta. Asta e, nu mai e loc de mine în România și mă duc unde sunt apreciat și unde mă simt bine. Vreau să reintru în circuit aici, în Turcia, dar în prima ligă îmi e mai greu să găsesc o echipă. Știi cum e, ochii pe care nu-i vezi îi uiți.
- Gheorghe Mulțescu, în 2011