Articol de George Nistor - Publicat luni, 16 septembrie 2024 18:13 / Actualizat luni, 16 septembrie 2024 19:08
Procesul în care Manchester City este acuzată că nu a respectat regulile financiare ale Premier League, apelând la artificii economice în perioada 2009 - 2018, a intrat, astăzi, într-o nouă fază. Bătălia juridică între părți ar putea dura două săptămâni, iar verdictul în ceea ce privește dosarul de sponsorizare urmează a fi dat de către o comisie independentă, la finele lunii septembrie.
În schimb, pentru celelalte presupuse încălcări, termenul plauzibil este sfârșitul anului, începutului lui 2025, atunci când va exista o hotărâre finală. Complexitatea procesului și împărțirea sa în două etape constituie motivul pentru care s-a decis anticiparea audierilor, față de data inițială, stabilită în noiembrie. Dacă acuzațiile grave sunt confirmate, City riscă retrogradarea din Premier League.
Altfel spus, un caz care vine în completarea situației pe care „cetățenii” au trăit-o în 2020, când au fost la un pas de descalificarea din cupele europene pentru nerespectarea regulamentului de fair-play financiar. A fost momentul în care UEFA a pus lupa pe clubul controlat de consorţiul Abu Dhabi United Group (ADUG) din Emiratele Arabe Unite, deținut de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan.
Vechiul caz a pornit de la emailurile confidențiale dezvăluite de Football Leaks, cea mai mare scurgere de informații din istoria sportului, publicate de Der Spiegel, Reuters și Mediapart. Organul de Control Financiar al Cluburilor UEFA a decis atunci excluderea din competiţiile continentale pentru două sezoane, în timp ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a diminuat substanțial sancțiunea, impunând clubului doar o amendă de 10 milioane de euro.
De la ce a pornit procesul în care Manchester City este acuzată
Manchester City ar fi încălcat regulamentul Premier League în toate sezoanele, începând cu 2009-2010 și până în 2017-2018.
Primul pas al anchetatorilor a fost solicitarea de „informații financiare care să ofere o reprezentare exactă a situației financiare a clubului, în special în ceea ce privește veniturile acestuia (inclusiv veniturile din sponsorizări), părțile sale afiliate și costurile operaționale”, pentru care City a fost nevoită să constituie o comisie de apărare.
Pentru început, Premier League ar vrea să afle, pentru perioada 2009-2013, „toate sursele de remunerație ale managerului”, în situația de față ale lui Roberto Mancini, care, reiese din constatările Football Leaks, a semnat două contracte: unul ca manager al lui City și celălalt de consilier al Al Jazeera, cel din urmă fiind mult mai bine remunerat.
În ambele, s-ar fi aflat la mijloc o companie offshore cu sediul în Mauritius. Aceleași suspiciuni sunt și în cazul fostului mijlocaș Yaya Toure.
În ceea ce privește intervalul 2010-2018, cadrul acuzator al „procesului secolului”, așa cum l-a numit presa britanică, cuprinde și alte contracte de jucători, respectiv profitabilitatea și sustenabilitatea clubului. De asemenea, campionii Angliei trebuie să răspundă pentru că nu au cooperat în anchetă și că nu au predat documentele solicitate timp de cinci sezoane, din 2018-19 până în 2022-23.
Cazul de sponsorizare Etisalat încă bântuie
În noiembrie 2018, Football Leaks dezvăluia mai multe documente referitoare la sponsorizările primite de Manchester City. În email-urile interceptate, se regăseau ca expeditori Simon Pearce - membru al consiliului de administrație al clubului, respectiv Andrew Widdowson și Jorge Chumillas - directori financiari.
Aceștia au încheiat, în 2012, acorduri de sponsorizare cu Etihad și o altă entitate cu legături în Emiratele Arabe Unite și anume Etisalat, companie de telecomunicații.
UEFA a contestat două plăți ale Etisalat către Etihad, în valoare de 59,5 milioane de lire sterline și 8 milioane de lire sterline, însumând un total de 67,5 milioane. Ar fi reprezentat un truc de introducere a sumei respective în capital, dar sub formă de sponsorizare.
Reglementărilor fair-play-ului financiar precizează că părțile afiliate (club - companie) pot semna doar acorduri de sponsorizare. „Cetățenii” au anulat descalificarea de 2 ani din competițiile europene și amenda de 30 de milioane de euro, după ce s-au adresat la TAS, care a stabilit că acțiunile UEFA sunt neîntemeiate și prescrise.
Este foarte posibil ca noua anchetă să cuprindă elemente noi, care vin în completarea cazului Etisalat.
Pep Guardiola e imbatabil: „Abia aștept!”
Într-o conferință de presă, Pep Guardiola a fost chestionat referitor la situația în care se află clubul la care activează.
Antrenorul a încercat să glumească în primă instanță: „Abia aștept să înceapă. Mă bucur că e luni. Cu cât începe mai repede, cu atât se termină mai repede”.
Apoi a completat: „Știu că sunt multe zvonuri, vom vedea. Știu ce caută oamenii, știu la ce se așteaptă, știu pentru că citesc acuzarea de mulți ani, dar am spus că toată lumea este nevinovată până când se va dovedi vinovăția. Așa că vom vedea. Va fi o comisie independentă care va decide”.
Pep Guardiola when asked about City’s 115 charges. pic.twitter.com/a17MqNe8Vs
— SoccerVilles (@akinbode_ayo) September 13, 2024
Interesant este că nu există niciun regulament care să împiedice comisia să excludă un club din Premier League chiar în mijlocul sezonului, ceea ce ar avea repercusiuni majore asupra sezonului curent. Acest lucru ar duce la anularea tuturor rezultatelor lui City și anularea punctelor. În schimb, și-ar putea continua parcursul în alte competiții precum FA Cup, EFL Cup și Champions League.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”