FOTBAL  »  NATIONALA  »  BILANȚ

ANALIZĂ S-a ales praful de naționala fabuloasă a lui Rădoi » Concluzia e brutală: 15/23 de jucători sunt decepții. Un singur fotbalist de top câștigat

Generația din 2019 n-a trecut testul timpului
Generația din 2019 n-a trecut testul timpului

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2024 15:30 / Actualizat joi, 19 septembrie 2024 09:49

Generația României care în 2019 se califica în semifinalele Euro U21 e plină de decepții: 15 din 23 de jucători nu au confirmat așteptările, în frunte cu Tudor Băluță, Ianis Hagi sau George Pușcaș ♦ Dintre componenții acelui lot, Mircea Lucescu l-a titularizat la ultima acțiune a primei reprezentative doar pe Dennis Man, marele câștig al naționalei care o învingea cu 4-2 pe Anglia U21 la Cesena ♦ Momentan, nici selecționerul de la acea vreme, Mirel Rădoi, nu a cunoscut succesul în antrenorat.

În contextul retragerii lui Adrian Petre la doar 26 de ani, Gazeta analizează parcursul jucătorilor care în 2019 se calificau până în semifinalele Campionatului European de tineret. Pe scurt: în raport cu așteptările pe care Ianis Hagi&Co. le-au creat în urmă cu 5 ani, cum pot fi caracterizate astăzi carierele lor?

Generația din 2019 n-a trecut testul timpului

GSP.ro a ales 3 categorii pentru protagoniștii lui Mirel Rădoi: cei care au confirmat, cei care și-au construit o carieră conform așteptărilor și cei care au dezamăgit.

Ei bine, majoritatea jucătorilor au decepționat, dacă luăm ca reper punctul în care se aflau ei în vara anului 2019. Atunci, naționala U21 câștiga o grupă cu Croația, Anglia și Franța și se oprea în semifinale în fața Germaniei.

Printre numele care nu s-au ridicat la nivelul estimărilor: Ionuț Radu, Tudor Băluță, Ianis Hagi, George Pușcaș. Ar fi în grafic fotbaliști ca Florinel Coman, Virgil Ghiță, în timp ce Dennis Man și Darius Olaru sunt singurii încadrați la cariere peste așteptări în raport cu statutul lor de la Europeanul din Italia.

Analiza vine într-o perioadă în care cei 23 de fotbaliști convocați de Mirel Rădoi pentru turneul final din Peninsulă ar fi trebuit să atingă apogeul sportiv, toți fiind cuprinși acum în intervalul de vârstă 25-28 de ani.

Ce s-a ales de jucătorii României de la Euro U21 din 2019

JUCĂTOR (VÂRSTĂ)

UNDE E ACUM

CONCLUZIA

Ionuț Radu (27)

rezervă la Inter

NU a confirmat

Cătălin Căbuz (28)

titular la Hermannstadt

conform așteptărilor

Andrei Vlad (25)

rezervă la FCSB

NU a confirmat

Cristi Manea (27)

titular la Rapid

NU a confirmat

Ionuț Nedelcearu (28)

joacă la Palermo

conform așteptărilor

Alexandru Pașcanu (25)

titular la Rapid

NU a confirmat

Adrian Rus (28)

rezervă la Pisa

conform așteptărilor

Virgil Ghiță (26)

titular la Cracovia

conform așteptărilor

Ricardo Grigore (25)

rezervă la Eldense

NU a confirmat

Florin Ștefan (28)

titular la Sepsi

NU a confirmat

Radu Boboc (25)

titular la U Cluj

NU a confirmat

Tudor Băluță (25)

joacă la Slask

NU a confirmat

Dragoș Nedelcu (27)

joacă la Farul

NU a confirmat

Alexandru Cicâldău (27)

s-a întors la Craiova

NU a confirmat

Darius Olaru (26)

vedetă la FCSB

PESTE așteptări

Andrei Ciobanu (26)

rezervă la Farul

NU a confirmat

Dennis Man (26)

om de bază la Parma

PESTE așteptări

Vlad Dragomir (25)

titular la Pafos

conform așteptărilor

Ianis Hagi (25)

trimis la Rangers B

NU a confirmat

Florinel Coman (26)

titular la Al-Gharafa

conform așteptărilor

George Pușcaș (28)

joacă la Bodrumspor

NU a confirmat

Adrian Petre (26)

s-a retras

NU a confirmat

Andrei Ivan (27)

rezervă la CSU Craiova

NU a confirmat

Analiza detaliată

CINE E PESTE AȘTEPTĂRI

Dennis Man » Era titular la European, dar nu printre cei care străluceau. În 2021, pleca de la FCSB la Parma în schimbul a 11 milioane de euro, sumă-record pentru Liga 1, iar recent a promovat în Serie A și a marcat contra celor de la Fiorentina și AC Milan. E un jucător crucial și în naționala condusă de Mircea Lucescu.

S-a ales praful de naționala fabuloasă a lui Rădoi » Concluzia e brutală: 15/23 de jucători sunt decepții. Un singur fotbalist de top câștigat
Dennis Man

Darius Olaru » Mai degrabă rezervă în Italia, mijlocașul a devenit unul dintre cei mai constanți și mai importanți fotbaliști din campionatul României. A câștigat titlul cu FCSB și s-a calificat pe tabloul principal din Europa League.

CINE E CONFORM AȘTEPTĂRILOR

Cătălin Căbuz » Rezervă în Italia, a apărat în Liga 1 la echipe precum Chindia, Farul sau Hermannstadt.

Ionuț Nedelcearu » Titular la turneul final, stoperul joacă des la Palermo, o echipă care atacă promovarea în Serie A.

Adrian Rus » Cu un meci la Europeanul de tineret, fundașul a îmbrăcat de 22 de ori tricoul primei reprezentative, iar acum e rezervă în Serie B, la Pisa.

Virgil Ghiță » N-a prins niciun minut la Europeanul din 2019, Farul l-a vândut în Polonia pentru ceva mai mult de un milion de euro, iar Mircea Lucescu l-a convocat la ultima acțiune a primei reprezentative, unde nu are decât o selecție.

Vlad Dragomir » A bifat două prezențe la acel turneu final, apoi a bătut pasul pe loc în Italia, la Perugia și Virtus Entella. Din 2021 evoluează la Pafos, la care e titular. A câștigat o Cupă a Ciprului și va evolua în grupa de Conference League.

S-a ales praful de naționala fabuloasă a lui Rădoi » Concluzia e brutală: 15/23 de jucători sunt decepții. Un singur fotbalist de top câștigat
Vlad Dragomir

Florinel Coman » Sezonul trecut a fost excepțional, a avut însă și multe stagiuni în care evoluțiile lui au fost modeste. Parte din lotul primei reprezentative, Coman a prins un transfer afară doar în Qatar, la Al-Gharafa.

CINE NU A CONFIRMAT

Ionuț Radu » Unul dintre liderii lui Rădoi din Italia nu a reușit niciodată să se impună la Inter, a plecat sub formă de împrumut la diferite cluburi și a ajuns de fiecare dată în același punct: rezervă la „nerazzurri”. Nu a fost în circuitul primei reprezentative decât ocazional.

Andrei Vlad » La un moment, era printre cei mai promițători goalkeeperi români, însă de ani buni el nu mai apără deloc la FCSB, fiind victima propriilor gafe majore din trecut.

Cristi Manea » Om de bază la Europeanul din Italia, nu a reușit niciodată să se impună în străinătate. A câștigat 5 titluri în România cu CFR, nu a răzbit la FCSB, iar acum e jucătorul Rapidului.

Alexandru Pașcanu » Foarte important la Euro U21, fundașul central a stagnat o lungă perioadă, nu și-a crescut nivelul la CFR, FC Voluntari, primele cluburi din cariera de seniori, a jucat în ligile inferioare din Spania ca în această vară să revină din nou în România, la Rapid.

Ricardo Grigore » Convocat la acea vreme de urgență în locul lui Denis Drăguș, accidentat, evoluțiile lui Ricci au devenit tot mai slabe, n-au crescut. Acum nu prinde lotul la Eldense, în liga a doua din Spania.

Florin Ștefan » Una dintre cele mai mari decepții ale acestei generații. Titular incontestabil în naționala lui Rădoi, fundașul stânga s-a întors la Sepsi după ce nu a reușit să facă față la CFR Cluj și la Rapid.

Radu Boboc » Titular contra Franței U21, 0-0 în ultimul meci din grupe, fundașul dreapta nu s-a impus la FCSB, a stat pe bară jumătate de an, apoi a retrogradat cu FC Voluntari. Acum, încercă să-și revitalizeze cariera la U Cluj.

Tudor Băluță » Fotbalist esențial în efectivul României U21 din urmă cu 5 ani, nu a confirmat nicăieri în afară de Farul. Măcinat și de accidentări, Băluță a eșuat, pe rând, la Brighton, ADO Den Haag și Dinamo Kiev. În vară, Gică Hagi l-a cedat gratis la Slask.

Dragoș Nedelcu » Printre cei mai promițători mijlocași defensivi români din ultimul deceniu, a ajuns să nu mai fie titular constant nici la Farul, unde a revenit gratis, după ce FCSB a vrut să scape de el.

Alexandru Cicâldău » Titular la Euro U21, mijlocașul pleca în urmă cu 3 ani la Galatasaray ca să revină la Universitatea Craiova pe finalul celei mai recente perioade de mercato.

Andrei Ciobanu » Întors la Farul, unde nu mai prinde formula de start, mijlocașul nu a realizat nimic notabil la celelalte echipe din Liga 1 pe la care a trecut: Rapid, Poli Iași, Voluntari.

Ianis Hagi » Determinant în parcursul din Italia încheiat în semifinale, Ianis s-a transferat la Genk, unde a evoluat doar 6 luni până să fie împrumutat de Rangers, care avea să-l achiziționeze definitiv. În Scoția a câștigat un titlu, însă de curând a fost trecut pe linie moartă și trimis la Rangers B, după ce sezonul trecut a dezamăgit la Alaves, în Spania.

S-a ales praful de naționala fabuloasă a lui Rădoi » Concluzia e brutală: 15/23 de jucători sunt decepții. Un singur fotbalist de top câștigat
Ianis Hagi

George Pușcaș » A înscris 4 goluri la Euro U19 și părea că va avea o carieră importantă. Transferat de Reading în schimbul a 7,5 milioane de euro, atacantul a dezamăgit pe rând, mai întâi în Albion, apoi în Italia, unde nu a reușit să depășească nivelul de Serie B. Acum joacă la Bodrum, în Turcia.

Adrian Petre » Marcator împotriva Croației U21 (4-1), atacantul a fost transferat de FCSB cu 800.000 de euro. Se întâmpla în 2020 și era momentul în care cariera atacantului începea s-o ia la vale. Nu a confirmat în roș-albastru, nu și-a revenit nici la UTA, a licărit la Farul, iar ultimii ani l-au găsit la Hermannstadt, Tunari și Chiajna. De curând, a luat decizia să se retragă.

Andrei Ivan » Cu sezoane remarcabile în Liga 1, titularul lui Rădoi din Italia n-a reușit afară, nici la Krasnodar, nici la Rapid Viena, iar acum s-a plafonat la Universitatea Craiova, unde nu mai prinde primul „11”.

Doar Dennis Man e titular în prezent la naționala mare

Dintre fotbaliștii alături de care Rădoi izbutea o performanță uriașă în 2019, doar Dennis Man a fost titular în cele două meciuri câștigate de România în debutul Ligii Națiunilor, 3-0 cu Kosovo și 3-1 cu Lituania. Extrema Parmei a și marcat la Priștina.

Au mai fost convocați Manea, Ghiță, Olaru, Hagi, Pușcaș și Coman.

Nici selecționerul nu a confirmat

Mirel Rădoi e în nota naționalei pe care a condus-o între august 2018 și noiembrie 2019. A fost promovat la prima reprezentativă, cu care a ratat atât calificarea la Campionatul European, cât și prezența la Mondial. Nu a reușit nici la Universitatea Craiova, iar ultimii ani i-a petrecut în Golf, la Al-Tai, Al-Bataeh și Al-Jazira, fără rezultate notabile.

S-a ales praful de naționala fabuloasă a lui Rădoi » Concluzia e brutală: 15/23 de jucători sunt decepții. Un singur fotbalist de top câștigat
Mirel Rădoi

România U21 la Campionatul European de tineret din Italia (2019)

România U21 - Croația U21 4-1

grupe

Anglia U21 - România U21 2-4

grupe

Franța U21 - România U21 0-0

grupe

Germania U21 - România U21 4-2

semifinale

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (32)
cristishady
cristishady  •  19 Septembrie 2024, 13:28
Postat de Haha1989 pe 18 Septembrie 2024, 21:34

Lasă povestea cu locul unu,am pierdut cu Belgia fără drept de apel,egal de salon cu slovacii ,ucrainenii au fost naivi cu 78% posesie,în rest nimic,acum batem Lituania cu arbitru***...cam acolo suntem,de meciul cu Olanda nici nu are sens sa mai vorbim..

nu conteaza detaliile, conteaza ce scrie pe hartie. Ce, si spania a castigat cupa mondiala din 2010 in baza unui gol marcat dupa o eroare de arbitraj cat casa in defavoarea olandei, dar nimeni nu vorbeste despre asta si o tin langa cu "furia roja" si "marele iniesta". Asta e, istoria nu tine minte detalii.

o_bic
o_bic  •  19 Septembrie 2024, 00:44

Eanix e ok doar la Rangers B

Haha1989
Haha1989  •  18 Septembrie 2024, 21:34
Postat de cristishady pe 18 Septembrie 2024, 16:14

Selly de la GSP ignora faptul ca nationala mare a ajuns la euro si a castigat o grupa cu belgia si ucraina, doua echipe superioare pe hartie, cu multi dintre jucatorii astia in lot sau pe teren. Nu se astepta nimeni ca nationala lui radoi sa ajunga la barcelona sau real madrid.

Lasă povestea cu locul unu,am pierdut cu Belgia fără drept de apel,egal de salon cu slovacii ,ucrainenii au fost naivi cu 78% posesie,în rest nimic,acum batem Lituania cu arbitru***...cam acolo suntem,de meciul cu Olanda nici nu are sens sa mai vorbim..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează