OPINII  »  EDITORIAL

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal

Daniel Scorpie +12   FOTO
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 01 octombrie 2024, 10:52 / Actualizat marti, 01 octombrie 2024 14:21

Gianni Infantino (54 de ani), președintele FIFA, a ieșit dur la contraatac după ce Rodri, campion european en-titre cu reprezentativa Spaniei, a amenințat cu greva! ♦ Mijlocașul „cetățenilor”, candidat la câștigarea „Balonului de Aur”, s-a plâns de numărul (tot mai insuportabil) de meciuri. Pe care el și marile staruri ale fotbalului planetar sunt puși să le joace la cluburi și la națională și să fie "sclavii" FIFA la un maxim de 85 de partide în acest sezon!

Rodri, al cărui salariu la Manchester City este de 1,5 milioane de euro pe lună (50.000 zilnic, o sumă reprezentând cu 137% mai mult decât salariul mediu ANUAL din Marea Britanie), deci cât ar avea venitul un om de rând englez în aproape o jumătate de viață, a fost pedepsit de karma. La doar câteva zile după revolta multimilionarului aflat în solda emirului-șef al echipei lui Pep Guardiola.

Și-a rupt ligamentele încrucișate de la genunchiul drept și nu va mai evolua în acest sezon. I s-a împlinit astfel dorința de a juca mai puțin, nemaifiind „obligat” să participe la Campionatul Mondial al Cluburilor 2025 organizat în SUA (15 iunie - 13 iulie), în noul format extins de FIFA la 36 de echipe..

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal
Grimasa și ulrletul de durere ale lui Rodri, după ce și-ar rupt ligamentele încrucișate în Man. City - Arsenal 1-1 / Foto: Imago

Salariul lui Rodri s-a dublat în startul sezonului în care a cucerit Liga!

Ibericul are acum suficient timp pentru odihnă, recuperare și pentru a-și mobiliza colegii foarte bogați ai „sportului-rege” împotriva hulpavului și cinicului for suprem de la Nyon. Condus de elvețiano-italianul care l-a „lucrat” pe Michel Platini, pentru a fi uns președinte peste fotbalul mondial, cu mandate fără număr, după mazilirea blatistului Blatter.

Lumen Field, Seattle. Capacitate: 69.000 de locuri. Inaugurat: 2002
Audi Field, Washington D.C. Capacitate: 20.000 de locuri. Inaugurat: 2018
Camping World Stadium, Orlando. Capacitate: 65.000 de locuri. Inaugurat: 1936
GEODIS Park, Nashville. Capacitate: 30.000 de locuri. Inaugurat: 2022
TQL Stadium, Capacitate: 26.000 de locuri. Inaugurat: 2021
+7 FOTO

La fel ca banii tot mai mulți, care se revarsă către jucători din drepturile de televiziune și alte contracte de sponsorizare, și nu numai, și umplu conturile unor personaje celebre, adulate de fani, dar nesătule de câștiguri financiare, mai mult decât de trofee și de faimă sportivă.

Cred că suntem aproape de grevă! Este lesne de înțeles de ce. Întrebați orice jucător și vă va spune același lucru. Dacă va continua așa, vom ajunge într-un punct în care nu vom avea altă opțiune. Este ceva ce ne îngrijorează
Rodri, mijlocaș Manchester City și campion european cu Spania

Căci tocmai acest subiect delicat a fost abordat chiar de Infantino, cu ocazia anunțării numelor celor 12 stadioane din Statele Unite ale Americii, care vor găzdui partidele de la proximul Campionat Mondial al Cluburilor 2025.

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal
Rodri a ieșit accidentat în Manchester City - Arsenal // foto: Guliver/gettyimages

55 de meciuri stagionale în medie la City. Liderul a avut 70!

În noul format (inspirat după extinderea cupelor europene din acest sezon) cu 36 de echipe. Un alt CM rezervat echipelor, la doar o jumătate de an de la ultima ediție a competiției restrânse în stilul tradițional din luna decembrie.

Așadar, internaționalul cu 57 de selecții și 4 goluri pentru Furia Roja, câștigător la turneul final din Germania al primului său titlu continental la nivel de națională (mai posedă în vitrină o Ligă a Națiunilor), care a cucerit Champions League acum un an și 4 luni, având încă nouă trofee cu Manchester City (unu cu Atletico plus un titlu al Europei la U19l), nu mai voia să fie supus caznelor.

Nici stresului psihic și epuizării fizice, împinse până pesta limitele umane (de a intra pe gazon la 3-4 zile distanță) de șefii fără milă de la FIFA și UEFA.

59de partide a bifat Alvaro Morata, colegul său din naționala Spaniei, campioană europeană în iulie 2024, având bilanțul: 23 de goluri și 6 pase decisive în 3.618 minute (cu 69 mai multe decât "cetățeanul turmentat"

„Cred că este prea mult. Cineva trebuie să aibă grijă de noi, pentru că noi suntem protagoniștii acestui sport, sau acestei afaceri, numiți-o cum vreți.

Nu totul ține de bani și de marketing, este vorba și despre calitatea spectacolului”, se revolta pe 19 septembrie (chiar după debutul în noul format XXL al Ligii Campionilor, 0-0 cu Inter, pe Etihad) mijlocașul spaniol, citat de Daily Mail.

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal
Consolare între bogați. Managerul Pep Guardiola și-a pierdut „balanța” de la mijlocul lui Manchester City / Foto: Imago

Vorbiți serios, mister señor Rodrigo Hernández Cascante, născut în Madrid, pe 22 iunie 1996? Fix în ziua când echipa roja la care avea să debuteze (la 21 de ani, nouă luni și o zi) era eliminată dramatic la loviturile de departajare (0-0, 2-4) de Anglia, pe Wembley, în „sferturile” Euro 2024.

Cu penaltyurile ratate de Hierro și Nadal (unchiul lui Rafael, neadept al grevelor, deși a suferit în carieră mai mult și mai des decât chiar și din cauza unui ligament rupt)!

„Este în joc prestigiul și strălucirea sportului nostru popular”

Mesajul transmis de președintele FIFA este ferm pentru toți răzvrătiții cu șort și ghete, dar cu conturi foarte grase în bănci, vacanțe exotice și proprietăți care de care mai luxoase, în zone exclusiviste, departe de ochii fanilor muritori de rând (ori chiar de foame).

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal
Gianni Infantino (54 de ani) a ajuns la al parulea mandat la șefia FIFA, fiind numit prima dată în 2016 și ultima până în 2027 / Foto: Imago

„Este vorba despre oportunități și speranță pentru cei care au cea mai mare nevoie de ele. Și, de asemenea, despre prestigiu și fotbal adevărat pentru cei care fac sportul nostru să strălucească.

246de minute a adunat din patru partide în acest sezon l-au avut în teren pe Rodri, fără realizări la Manchester City și Furia Roja. S-a "rupt" în minutul 21 al derbyului cu Arsenal (1-1) de pe 22 septembrie

Această nouă competiție FIFA e singurul exemplu adevărat în fotbalul de club la nivel mondial de solidaritate și egalitate reală de șanse. Ea va permite celor mai bune cluburi din Africa, Asia, America Centrală și de Nord și Oceania să joace împotriva celor mai puternice din Europa și din America de Sud. Această incredibilă nouă Cupă Mondială va avea un impact enorm”, s-a împăunat Gianni Infantino.

Același șef al forului de la Nyon a argumentat că „fotbalul rămâne cel mai popular sport de pe planetă. În 2025, o nouă eră pentru fotbalul de club va începe atunci când FIFA va organiza cea mai mare, cea mai bazată pe merit competiție globală a cluburilor în Statele Unite.

Va cuprinde 12 stadioane fantastice, unde un nou capitol din istoria globală a fotbalului va fi scris de mari jucători de la cele mai bune 36 de cluburi de pe glob”. Stadionul din New York / New Jersey, care costat peste 1,6 miliarde de dolari (82.500 de locuri), fiind gazda a două echipe din NFL, Jet și Giants, va găzdui finala.

Când îi scade salariul face grevă, la Euro '24 preferă gloria!

Rodri - altfel un fotbalist extraordinar, fără de care probabil Pep Guardiola și Manchester City, după cum la fel, naționala pregătită de Luis de la Fuente, nu ar fi cucerit atâtea trofee pe toate planurile - nu are nicio justificare morală ca să se plângă pentru că trebuie să-și facă (dacă mai are aceeași plăcere ca la începutul carierei din 2007 la CF Rayo Majadaho!) meseria de fotbalist.

Pe care el singur și-a ales-o și nu a fost constrâns de părinți sau rude să-și julească genunchii, să-și spargă capul sau să-și scuipe plămânii de alergat în iarbă. După o bășică cu petice, pe un teren de peste o sută de metri lungome, străjuit de două dreptunghiuri verticale destul de spațioase.

La Villarreal câștiga de nouă ori mai puțin, jucând mai mult!

Stau și mă întreb, oare, de ce nu s-a mai revoltat același mijlocaș central, cumpărat cu un sac de bani de Manchester City în iulie 2019 de la Atletico Madrid (90 de milioane de euro) și cotat acum pe portalul Transfermarkt la 130 de milioane?

CIFRELE LUI RODRI LA MANCHESTER CITY

Sezon

Meciuri

Goluri

Assisturi

Minute

2023-2024

58

12

14

3.549

2022-2023

56

12

8

5.105

2021-2022

51

7

2

4.388

2020-2021

61

2

5

4.421

2019-2020

52

4

2

3.679

MEDIE

36,8

7,4

6,2

4.228

Când primea în mână doar 1,6 milioane de euro (de fix NOUĂ ori mai puțin decât în prezent!) la Villarreal nu mai era la fel de surmenat?

E suficient să descoperim că în urmă cu șase sezoane, când avea cam vârsta lui Radu Drăgușin, mult mai puțin faimosul Rodri evolua în 53 de partide (2 goluri și 4 assisturi).

Și aduna 4.340 de minute în stagiunea 2017-2018. Cu 112 minute (aproape cât un meci eliminatoriu cu prelungiri) mai mult decât media timpului petrecut pe gazon la Manchester City.

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal
Baris Alper Yilmaz (Galatasaray), aici într-un duel din derbyul cu Fenerbahce, a bifat 70 de meciuri în sezonul trecut și nu se mai plânge / Foto: Imago

Nu risca la orice duel cu adversarul, la orice sprint, șut sau aterizare necontrolată să-și rupă genunchiul, mâna, umărul sau să-și spargă capul. Așa cum i-a făcut duminică Drăgușin rivalului de la Manchester United, chiar la primul duel după intrarea în teren la Tottenham?

Nu îl forțează nimeni, doar își poate rezilia amiabil contractul valabil până pe 30 iunie 2027!, să se retragă la pensie dacă se teme pentru sănătatea, cariera și chiar viața lui intrând pe teren pentru 90 de minute, chiar de două ori pe săptămână plus zilnic la antrenamente sau recuperare!

Dacă nu mai are plăcerea de a se bucura jucând cu bucurie și dedicare ceea ce a ales de mic copil și a-și face suporterii fericiți, mai bine nu se mai chinuiește și nu mai intră în războaiele altora.

Chinurile și războaiele milionarilor din fotbal
Rodri ridicând trofeul EURO 2024, după finala câștigată în iulie 2024 pe Wembley / Foto: Imago Images

Piloții F1 și jucătorii din sporturile americane nu fac grevă!

Războaie în care sărmanii fotbaliști-vedete, putred de bogați, nu mai repreintă decât niște pioni, manipulați de interesele meschine comune ale șefilor de sindicate, agenților, conducătorilor de cluburi și, nu în cele din urmă, ale capetelor încoronate și foarte bine plătite de la FIFA și UEFA.

De ce oamenii normali, care muncesc cu program chiar și de peste opt ore zilnic, poate chiar și suplimentar în week-end, și își văd de treaba lor - medici care salvează vieți, făcând gărzi de noapte, cadre didactice, ce-i formează inclusiv pe ei, viitorii fotbaliști, soldații trimiși pe front să lupte pentru ceea ce nici șefii lor nu cunosc prea bine nu procedează la fel precum preferatul lui Guardiola?

Sau de ce piloții de Formula 1, care nu știu (cu toate protecțiile supertehnologice de astăzi) dacă mai și termină înteegi cursele ori de ies din cockpituri cu viațâ, sau sportivii (cu salarii la fel de mari sau chiar mai consistente) din sporturile nord-americane de contact, nu ies deloc în stradă cu pancarte să țipe contra dictatorilor din birouri?

Citește și:
Adrian Mititelu și-a anunțat decizia, după 24 de ore de „du-te-vino” cu Croitoru » Cine va conduce echipa la următorul meci + concluzia analizei interne: „Plecarea lui a însemnat prăbușirea”
Liga 2
Adrian Mititelu și-a anunțat decizia, după 24 de ore de „du-te-vino” cu Croitoru » Cine va conduce echipa la următorul meci + concluzia analizei interne: „Plecarea lui a însemnat prăbușirea”
Apariție spectaculoasă la sediul FRF » Cine e arbitrul-culturist din Superliga
Superliga
Apariție spectaculoasă la sediul FRF » Cine e arbitrul-culturist din Superliga
Anamaria Prodan a ieșit public și i-a replicat dur lui Reghecampf: „Îl ajut să mai facă și el câteva sute, de o ciorbă”
Stiri extrasport
Anamaria Prodan a ieșit public și i-a replicat dur lui Reghecampf: „Îl ajut să mai facă și el câteva sute, de o ciorbă”

Comentarii (5)
dragan
dragan  •  01 Octombrie 2024, 16:52

karma, scorpie? compari fotbalistii cu medicii? citi ani are un fotbalist salariu si citi un medic foarte bun, la nivelul unui Rodri in fotbal? vezi ca in USA, doua profesiuni liberale- medicina si avocatura- N-AU LIMITA SUPERIORA LA GRILA DE CISTIG FINANCIAR: un fotbalist- daca nu-i Messi- nu se apropie nici macar in gind de banii astora! daca (tot) faci comparatii de gradinita, adreseaza-te doar tristilor care- iliescu, dixit-adora sa ramina saraci si (aprox.) cinstiti! incepe asa: dragi colegi, etc si etc!

mr90
mr90  •  01 Octombrie 2024, 15:53

De vina sint cei care le-au dat asemenea salarii imposibile ... acum isi permit sa faca nazuri

maddad
maddad  •  01 Octombrie 2024, 11:31

1,5 mil. euro/lună nu este cu 137% mai mult decât salariul mediu anual din UK, ci valoarea trecută de către tine in paranteză, respectiv 50.000 de euro. Evident, dacă ti-ar fi plăcut școala și ai fi avut o pregătire universitară solidă, ai fi avut o carieră solidă într-un domeniu util. Așa, fără școală, fără cultură, fără inteligență ce carieră poți urma? Prezentatoare meteo/asistentă tv sau jurnalist sportiv, căci nu ți se cere nici să știi să scrii corect, nici să te pricepi la ceva, nici să fii prea inteligent. Norocosule

Vezi toate comentariile (5)
Comentează