OPINII  »  EDITORIAL

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat joi, 03 octombrie 2024, 11:45 / Actualizat joi, 03 octombrie 2024 12:07

Noul antrenor al lui Juventus, Thiago Motta (42 de ani), a injectat mult sânge adolescentin într-o gașcă nebună după fotbal. Cu foame nemaipomenită de performanță! Proiectul Next Gen al italo-brazilianului amenință să rupă supremația lui Inter. Și să renască La Vecchia Signora și-n Liga Campionilor, fără vreo legătură cu trecutul la absolut toate panurile. Succesul în „zece” de la Lepzig este numai primul examen de maturitate. Trecut cu „magna cum laude” de squadra bianconera.

La cinci săptămâni după ce am scris primul editorial pe aceeași temă și am primit atâtea critici că m-aș fi grăbit să emit judecăți de valoare, Juventus a demonstrat că deja are stofă de echipă cu pretenții și în Serie A, dar și în Liga Campionilor. Adică, este INDUBITABIL capabilă să se lupte pe trei fronturi. Și să mai facă și performanță!

Am fost convinși să putem ataca chiar și în zece oameni. Am etalat curaj și am avut mândrie. Aceasta este victoria colectivului. Dar încă mi se pare prea devreme pentru a spune unde vom ajunge în acest sezon!
Thiago Motta, antrenor Juventus

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
Thiago Motta e neînvins la Juventus, cu 5 succese și 3 remize, golaveraj 15-3. Ce antrenor a mai debutat așa la cârma bianconerilor? / Foro: Imago

Da, squadra lui Thiago Motta, cu NOUĂ ore de joc fără gol primit de Di Gregorio (unica din Top 5 campionate ale Europei în acest sezon, și desigur nu numai), are șase puncte după două etape în noul format al Champions.

Cu al doilea cel mai prolific atac (la egalitate cu Benfica și cu Brest, doar liderul Dortmund a marcat mai multe, 10) și pe locul al șaptelea, de acces direct în „optimi” (peste Real Madrid, Manchester City, Bayern, Barcelona, Inter, Arsenal și PSG), bianconerii au triumfat aseară formidabil la Leipzig (3-2), într-o piesă ce părea o dramă.

Mă bucur pentru Juventus, am arătat că devenim o echipă prin lupta comună. Am suferit pe final, însă am câștigat meritat. Avem nevoie de aceste victorii, trebuie să ne obișnuim cu acest nivel. Complimente tuturor jucătorilor, au fost fantastici
Dusan Vlahovic, atacant Juventus

O remontada aproape miraculoasă miercuri, în condițiile în care portarul Di Gregorio a luat „roșu” în 59', apoi RasenBallsport a făcut 2-1 (la hențul comis de abia intratul Douglas Luiz), însă a fost „răsturnată” neverosimil!

3jucători din Top 5 campionate europene, între care Dusan Vlahovic, au înscris peste 2 goluri în 3 meciuri diferite din toate competițiile în 2024-2025 (contra lui Hellas Verona, Genoa și Leipzig). Ceilalți sunt Erling Haaland și Robert Lewandowski

Vlahovic, 393 de minute fără gol. Și două „duble” în 4 zile!

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
La Gazzetta dello Sport i-a ales cei mai buni oameni ai meciului cu Leipzig pe antrenorul Thiago Motta și pe autorul doppietei decisive, Dusan Vlahovic

Dușan Vlahovic fusese efectiv desființat de presa italiană după ce ajunsese pe sec 393 de minute și sfârșise prin a fi înlocuit, furios, la pauză de Motta (la 0-0 cu Napoli), care a introdus în teren ca număr 9 o extremă dreapta, pe Timothy Weah.

247de milioane de euro au costat transferurile titularilor din jocul cu Leipzig, cota totală de piață actuală a acestora ridicându-se la 315 milioane. Media vârstei formulei de start a lui Juve a fost de 22,7 ani, iar talia medie de 185 cm

Umilință mai mare pentru „bombardierul” sârb (24 de ani) chiar că nici nu se putea, după cum mi-a confirrmat părerea și un vechi ziarist de la Tuttosport. Cotidian ce organizează „Golden Boy”, anchetă pentru desemnarea celui mai valoros fotbalist U20 care evoluează în Europa și la care votez de peste două decenii pentru Gazeta Sporturilor (alături de 60 de redacții din lumea întreagă)!

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
Dușan Vlahovic, cel mai bine plătit jucător din Serie A, și-a îngenuncheat adversarii la Lepzig cu o superexecuție / Foto: Imago

Iar golul decisiv l-a dat Francisco Conceição, băiatul de 21 de ani al lui Sergio (fostul manager al lui FC Porto), folosit numai 73 de minute și-n două întâlniri din Serie A în acest sezon, din cauza problemelor sale musculare.

Portughezul, aruncat de voie, de nevoie de antrenor, după accidentarea lui Nico Gonzalez (Juve îl pierduse și pe Bremer în minutul 7, cu doar 5 mai devreme decât problema medicală apărută pentru stoperul brazilian).

Împrumutat cu 7 milioane, Conceicao jr. a „pictat” în Germania

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
Slalomul genial reușit de Francesco Conceicao a pus pe butuci apărarea lui RB Leipzig / Foto: Imago

Deci, deja consumate două ferestre din cele trei disponibile pentru tehnicianul venit pe cai mari de la Bologna, căruia îi mai rămăsese una singură (practic cu un meci între rămas în față!) pentru trei rezerve potențial de aruncat în bătălia crâncenă din Germania.

Și ce mutare de „masterclass” face TM! Când îl pierde pe Di Gregorio (la fel de „lucid” precum fusese niponul kamikaze de la Parma, numitul Suzuki, eliminat la Parma în partida de la Napoli) - dincolo de modificarea clară obligatorie cu Perin (scoate un jucător de bandă, oricum cel mai slab torinez, după goalkeeperul trecut subit pe „roșu”) -, mută cu Douglas Luiz și îl retrage pe bancă pe fundașul dreapta Savona.

Italo-brazilianul n-a cedat tentației de a introduce un apărător suplimentar (Allegri sigur ar fi făcut-o), de a trece la o defensivă în cinci oameni.

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
Titlul cronicii publicate astăzi ăn ediția tipărită de La Gazzetta dello Sport

4-2-3 cu om în minus 40 de minute și 55,1% posesie la final!

L-a retras pe McKennie ca „terzino” în locul rămas vacant. Atunci a mizat pe un sistem inedit 4-2-3: Fagioli și Douglas Luiz, santinele la închidere, Conceiçao, extremă dreaptă, și Koopmeiners acționând pe celălalt flanc, în linie cu Vlahovic.

Un triunghi asimetric care i-a permis lui Juventus să mențină constant sub presiune ariergarda lui RB Leipzig și să pună bazele unei memorabile și istorice remontade ofensive.

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
Caseta tehnică detaliată din La Gazzetta dello Sport a partidei RB Leipzig - Juventus 2-3 din grupa Ligii Campionilor

Odată ce s-a făcut 3-2, „Bătrâna Doamnă” s-a retras în carapace, însă numai după ce realizase ceea ce Thiago Motta și-a propus, ca un șahist-gambler, care joacă all-in! Rezultatul?

Gazzetta dello Sport: „Revenire istorică a trupei lui Thiago Motta”

Dincolo de rocambolescul rezultat, ceea ce șochează este posesia la finalul partidei: 55,1% pentru echipa italiană, care a jucat 40 de minute (!) în inferioritate numerică (nicidecum tehnico-tactică!). Chapeau!

Marea victorie, noi am demonstrat un spirit de echipă fantastic. Sunt fericit pentru gol precum și pentru cele trei puncte
Francesco Conceicao, atacant Juventus, al treilea portughez care înscrie în Ligă, după Paulo Sousa și Cristiano Ronaldo

Cu cea mai scumpă achiziție estivală a clubului venită de pe banca de rezerve (altfel verigă slabă în ax, cu două hențuri comise, dintre care unul în careu, sesizat doar de VAR), Juventus chiar a dominat uluitor meciul.

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta. Episodul II
Jucătorii lui Thiago Motta celebrează unul dintre golurile de atacant pur-sânge marcate de Dusan Vlahovic la Leipzig / Foto: Imago

A lăsat impresia că trupa lui Marco Rose are doar nouă jucători de câmp în iarbă și a forțat victoria! Obținută dramatic în minutul 82, cu 17 încă de disputat (cu tot cu maxi-prelungirile dictate de un foarte slab francez Letexier).

Semn că proiectul lui TM (pentru hateri și pentru cei care se mai îndoiesc) chiar le poate da speranțe tifosilor piemontezi! Că Juventus are stofă de „scudetto” și pentru a aspira la aerul rarefiat al fazelor avansate ale Ligii.

Citește și:
Cei 8 suporteri FCSB arestați în Grecia au fost duși în fața judecătorului: ce a decis acesta
Europa League
Cei 8 suporteri FCSB arestați în Grecia au fost duși în fața judecătorului: ce a decis acesta
Detaliu curios în timpul meciului Halep - Blinkova: regizorul transmisiunii nu se putea abține!
Tenis
Detaliu curios în timpul meciului Halep - Blinkova: regizorul transmisiunii nu se putea abține!
Scandalos! Minor rănit în complexul sportiv abia inaugurat de Burleanu și Stoichiță » Diagnosticul pus la spital + Primarul dă vina pe hoți!
Altele
Scandalos! Minor rănit în complexul sportiv abia inaugurat de Burleanu și Stoichiță » Diagnosticul pus la spital + Primarul dă vina pe hoți!

Comentarii (2)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  03 Octombrie 2024, 13:45

...multa sanatate maestre !!!

boooog77
boooog77  •  03 Octombrie 2024, 13:12

Am comentat atunci, comentez și acum. Pentru ca sunt hater. Victoria cu Leipzig e singurul.succes important momentan. Singurele meciuri mai tari din campionatul italian pe care le-au jucat, cu Roma și Napoli, s-au terminat 0-0. La Torino. Juventus joaca altceva decât în ultimii ani dar nu prea pricep de ce trebuie sa facem câte un articol după fiecare victorie a lui Juventus. E prea mare frenezia. Dar probabil așa se întâmplă când scrie suporterul și nu ziaristul

Vezi toate comentariile (2)
Comentează