SPORTURI  »  ALTELE  »  SPORTURI

EXCLUSV Scandalul continuă! Fița Lovin avertizează după blocarea rentelor viagere: „Dacă nu fac ceva, vom cere în instanță despăgubiri și dobânzi la sumele pe care nu le-am primit în ultimii 7 ani!”

Fița Lovin
Fița Lovin

Articol de - Publicat joi, 03 octombrie 2024 19:25 / Actualizat joi, 03 octombrie 2024 19:56

Fostă campioană europeană și deținătoare a medaliei de bronz la Olimpiada Los Angeles 1984, în proba de 800m, Fița Lovin (73 de ani) este, alături de Natalia Mărășescu, Doina Melinte și Maricica Puică, unul dintre liderii mișcării campionilor prin care se contestă înghețarea rentelor viagere din 2017 și până acum.

Fița Lovin era la fata sa, stabilită la Barcelona, "să am grijă grijă de cei trei nepoți, două gemene și un băiețel", când a fost contactată de GSP.ro. Mai are două nepoate și de la fiul său. Dar vorbind despre problema rentelor viagere, rămase la același nivel de 7 ani, fără indexarea conform legii, s-a aprins ca pe vremea când alerga la marile concursuri.

"Și eu am fost nevoită să fac două avorturi când concuram, dar am avut noroc să mai pot face copii"

Nu mai are deloc tonul unei bunicuțe dispuse să accepte orice: "Acest protest a început, de fapt, de câțiva ani. Mai mulți foști campioni am depus memorii, ultimele pe 31 ianuarie 2023, apoi în februarie anul acesta. Am scris peste tot, pe la ANS, pe la cabinetul primului-ministru, la Finanțe, la Senat. Dar am primit mereu același răspuns-tip, că le pare rău, că nu au ce face fiindcă nu sunt bani.

Poate că unora li s-a părut că luam prea mult din aceste rente, dar credeți-mă că nu e chiar așa! Și nimeni nu știe cât am muncit pentru acele titluri, câte sacrificii am făcut. Maricica Puică v-a spus că a fost nevoită să facă trei avorturi în perioada în care concura. Păi, ce, credeți că numai ei i s-a întâmplat?! Toate am făcut! Și eu am făcut două!

Ce să facem, așa erau vremurile, voiam și noi să concurăm, ni se spunea că nu putem să ne oprim. Mie mi s-a întâmplat chiar în an olimpic, în '76. Trebuia să mergem înainte. Eu măcar am fost norocoasă, că am reușit să fac doi copii, iar acum am și 5 nepoți. Dar unele colege nu au mai avut șansa asta".

"E ilegal ce au făcut, să înghețe rentele viagere la nivelul lui 2017, printr-o Ordonanță de Urgență!"

Fița Lovin are o rentă de 5.200 de lei, plus o pensie de 4.000 de lei, pentru că după retragerea din activitate a lucrat ca profesor de sport, după care 15 ani a fost directoarea Direcției de Sport și Tineret Galați. S-a pensionat în 2010, cu o pensie de numai 1.450 de lei.

Dar spune că "eu nu am avut și nu am nici acum bani. Trăiesc de la o pensie la alta. Fiincă atunci când eram mai tânără am divorțat, iar copiii erau încă minori. A trebuit să-i întrețin pe amândoi, să mai fac și ceva pe la casă. Îi ajut și acum cu ce pot. Și am ajuns la vorba socrului meu: «Dacă s-o întâmpla ceva, nicio problemă, să mă îngroape statul popular!».

Nu e că mă plâng, dar banii nu mai au aceeași valoare, totul s-a scumpit enorm în acești ani. De ce să nu primim ce ni se cuvine, când altora de prin lumea sportului, care nu au făcut sport, le tot cresc salariile?!".

A adăugat pe același ton: "Abia acum am aflat și noi că această înghețare a rentelor viagere s-a făcut ilegal, printr-o Ordonanță de Urgență, care nu poate bate Legea sportului! Puteau și ei, conducătorii, să găsească o soluție, ceva. OK, poate nu se puteau indexa rentele odată cu salariul mediu pe economie, care este un reper, dar măcar cu o parte. Să vedem și noi că cineva face ceva, că-i pasă cuiva".

"Nu înțeleg de ce Lipă nu a vrut să facă nimic"

Este dezamăgită de șefa ANS, Elisabeta Lipă. Fiță povestește că "acum, când a revenit în fruntea Agenției, s-a dus Doina Melinte la ea, să îi spună să facă ceva cu rentele, că sunt mulți foști campioni care o duc greu. Că Doina Melinte nu a făcut aceste demersuri pentru ea, ci pentru cei care abia trăiesc, cei ca mine. Știți ce i-a spus Lipă?!

«Ei, na! Altă treabă nu am eu! De asta îmi arde mie, de rentele voastre viagere!». Normal, acum are alte precocupări. Dar prin memoriile noastre, îi ridicaserăm mingea la fileu, putea să vorbească la Guvern, să zică «Uite ce vor nebunii ăștia de foști campioni! Haideți să facem ceva!». Dar nu au făcut nimic. Ba Elisabeta Lipă ne-a luat la ochi de rele, pe mine, pe Natalia, pe Maricica, pe Doina. Că ce, ne-am găsit noi acum să cerem nu știu ce?! N-am cerut nimic decât ce ni se cuvine! Sau măcar o parte".

"Dacă suntem iar refuzați, de data asta mergem mai departe!"

Așa că respectivele foste atlete pregătesc un nou demers, dar unul special de data aceasta. Acum au alături și alți campioni olimpici, mondiali sau europeni, în jur de 50, nemulțumiți și ei de plafonarea rentelor viagere.

Scandalul continuă! Fița Lovin avertizează după blocarea rentelor viagere: „Dacă nu fac ceva, vom cere în instanță despăgubiri și dobânzi la sumele pe care nu le-am primit în ultimii 7 ani!”

"Fiecare va trimite o plângere prealabilă la ANS, fiindcă de acolo ne obligă legea să începem. Își trece fiecare câte medalii are și vom cere nu doar reactualizarea pensiilor viagere. Ci mai mult: să ni se plătească din urmă dobânzi și penalități pentru acești 7 ani în care n-am beneficiat de indexările legale!

Și de data asta, dacă iar vom fi refuzați sau vom fi nemulțumiți de o altă soluție care ni se va propune, vom forma un grup. Și îi vom da în judecată în contencios administrativ. Nu mai suntem singure, câteva fete de la atletism. Acum avem mai mulți campioni de partea noastră, care vor să-și ceară drepturile. Unii ne-au refuzat, din diverse motive. De frică, de prietenie cu Lipă sau cu alți șefi din sportul românesc. Dar nu contează. Noi așteptăm să ni se alăture și alți foști mari performeri, să semneze și să trimită la ANS acea plângere prealabilă. Fiindcă așa nu se mai poate! Și de data asta nu ne oprim la memorii și plângeri", a concluzionat Fița Lovin.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP
Europa League
Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP
Reacția lui Gigi Becali la golul lui Daniel Bîrligea cu PAOK » Gest neașteptat al patronului FCSB-ului
Europa League
Reacția lui Gigi Becali la golul lui Daniel Bîrligea cu PAOK » Gest neașteptat al patronului FCSB-ului
Mutare surpriză pe piața media! Florin Răducioiu a semnat și schimbă televiziunea!
Superliga
Mutare surpriză pe piața media! Florin Răducioiu a semnat și schimbă televiziunea!

La câți bani a renunțat Ianis Hagi pentru a fi reprimit în lotul lui Rangers

CSA Steaua sau FCSB?! » Candidatul Mircea Geoană, reacție explozivă în studioul GSP: „Eu asta aș prefera”


Comentarii (3)
reddog2100
reddog2100  •  03 Octombrie 2024, 22:16

Aia care aluat un bronz acum 50 de ani si vrea renta marita,Sper ca noul parlament sa ia masuri de stergere a acestor anomalitati de rente viagere,pacat ca legea nu permite recuperarea banilor incasati pana acum,bani nemeritati,vad ca toate vedetele astea au facut cate 2-3 avorturi si acum vor ca eu,contribuabil sa le platesc pentru ca ele au facut sex neprotejat,santem nebuni cu totii,sau ce?

TraianX
TraianX  •  03 Octombrie 2024, 20:19

Daca cu 9200 ,Fita Lovin nu se descurca , sa vada cum se descurca cei care au lucrat peste 40 de ani in conditii foarte grele si au pensii 2500 si 4500 de lei si aici sunt muncitori cu inalta calificare, ingineri ,profesori ,doctori, etc. E dreptul lordaca s-a dat lege, dar valoarea rentei este mai mare decat o pensie .Aceasta renta viagera ar trebui sa fie ceva modic nu ca o sursa de trai. Toata stima pentru rezultate, pentru care au fost rasplatite, mai ales cele de la cluburi departamentale. Vorbim de grade necuvenite, diplome de absolvire a diferitelor forme de invatamant,etc.

Vp344Jm
Vp344Jm  •  03 Octombrie 2024, 20:12

Eu zic sa va adresati toti instantelor si sa cereti dobanzi si penalizari pentru ca va vor fi platite. Platite nu de johanis, ciuca, ciolacu sau lipa ci tot de amaratul de roman din banii lui de pensie sau din sumele alocate pentru invatamant ori sanatate. In nici un caz din fondurile pensiilor speciale ori salariilor nesimtite de parlamentari ori bugetari taietori de frunze la caini. Asa ca fratilor si surorilor fosti sportivi ori ce oti fi fost cereti cat mai multi si cat mai mult ca este de unde!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează