Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat joi, 24 octombrie 2024 11:43 / Actualizat joi, 24 octombrie 2024 12:11
Eetapa #14 din Superliga programează unul dintre cele mai importante derby-uri din fotbalul românesc, FCSB - Rapid. Iar Kyros Vassaras a decis ca meciul de duminică seară, de pe Arena Națională, să fie condus de Istvan Kovacs, proaspăt întors din Champions League de la Real Madrid - Borussia Dortmund (5-2).
După ce Arena Națională a găzduit duminica trecută Derby de România, Dinamo - FCSB 0-2, în acest week-end cel mai mare stadion al țării este gata pentru un nou meci de tradiție! FCSB și Rapid așteaptă peste 45.000 de spectatori în tribună, fiind capul de afiș al etapei #14 din Superligă.
FCSB și Rapid sunt singurele echipe care, de-a lungul timpului, s-au confruntat în 5 competiţii majore diferite: Superliga, Cupa României, Supercupa, Cupa Ligii şi Cupa UEFA.
Istvan Kovacs a fost delegat la FCSB - Rapid
Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a decis să meargă pe mâna unuia dintre cei mai experimentați arbitri din lotul României.
Istvan Kovacs (40 de ani), ecuson FIFA, tocmai întors în țară de la un duel stelar în Champions League, Real Madrid - Borussia Dortmund (5-2), este alesul pentru meciul de duminică seară, de la ora 21:00, dintre FCSB și Rapid!
Povestea arbitrului Kovacs a început în apartamentul său din Carei, în 1996, la doi ani după ce „Generația de Aur” scotea România în stradă. „Stăteam în fața televizorului, analizam jocurile, luam decizii, iar asta l-a făcut pe tatăl meu să spună că în momentul când voi împlini vârsta minimă pentru a face cursul de arbitri, o să mă înscrie și o să devin arbitru”, a povestit Istvan cum s-a apucat de arbitraj.
Regretele lui Istvan Kovacs după momentul regretabil în care i-a spus lui Florinel Coman: „Dispari!”
Într-un interviu acordat pentru siteul FRF, Istvan a vorbit deschis despre greșelile și regretele carierei sale de până acum:
Există un moment pe care l-aș șterge cu buretele, atunci când am folosit o adresare nepotrivită la adresa lui Florinel Coman. Mi-am recunoscut greșeala, mi-am cerut scuze. Oricine cred că poate greși. Atunci când am greșit față de Florinel, am recunoscut și mi-am cerut scuze. Dar un astfel de comportament nu mă caracterizează nicidecum
Istvan Kovacs, arbitru
Faza s-a întâmplat în minutul 9 al meciului dintre Craiova și FCSB, la un duel între Coman și Kelici, jucătorul roș-albaștrilor a cerut un penalty, dar „centralul” nici nu a vrut să audă și i-a transmis acestuia: „Dispari”.
Curiozitate: singurul arbitru cu nota ZERO în Gazeta Sporturilor
Cel mai vechi și de impact scandal provocat de Istvan Kovacs a fost în urmă cu 9 ani. La meciul ASA Tg. Mureș - FCSB 1-0, a avut o manieră pro-gazde, comițând multe erori doar anti-FCSB.
Inclusiv faptul că nu l-a eliminat pe Gabi Mureșan, care i-a spart pometele lui Rusescu. Atunci a primit nota zero din partea GSP, dar și o suspendare-record: nu mai puțin de 4 luni!
Liga a 3-a, Supercupa, Elita
În momentul în care „fluiera” la nivelul Ligii a 3-a, la jumătatea anilor 2000, Istvan își construise reputația unui arbitru extrem de corect.
La o confruntare, oficialii echipei gazdă i-au rotunjit baremul cu 2 lei, motivând că nu au mărunt. După ce și-a numărat banii din plic, Kovacs s-a dus la un magazin din apropiere și s-a întors la stadion cu restul, pe care l-a lăsat pe masa din vestiarul arbitrilor.
Progresul său a fost rapid. În iulie 2007, la solicitarea lui Ionuț Lupescu, care era director general al FRF, Kovacs, deși era extrem de tânăr, nici nu împlinise 23 de ani, a fost delegat la Supercupa dintre Rapid și Dinamo, câștigată de giuleșteni la penalty-uri.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”