INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  RANGERS - FCSB

CORESPONDENȚĂ DIN GLASGOW Gazeta a intrat în vestiarele miticului „Ibrox Park” » Detaliul istoric din camera lui Rangers, locul lui Ianis Hagi și cum arată acum cabina FCSB

Vestiarul lui Rangers de pe ”Ibrox Park” +18   FOTO
Vestiarul lui Rangers de pe ”Ibrox Park”

Articol de , - Publicat joi, 24 octombrie 2024, 15:48 / Actualizat joi, 24 octombrie 2024 16:29

Campioana României va încerca să facă diseară un meci mare pe un stadion legendar al Europei. Gazeta a vizitat vestiarele de pe arena cu o vechime de 125 de ani și vă prezintă inclusiv felul în care FCSB și-a pregătit deja seara grea de pe „Ibrox Park”

„Ibrox Park”, unde FCSB va bifa a treia prezență din grupele Europa League, e doar al treilea stadion din Scoția la capitolul capacitate, cu 51.587 locuri. E depășit de Celtic Park (60.411) și de Hampden Park (51.866), casa naționalei, dar magia arenei e mai presus de cifre și statistici.

Pe aici au trecut Milan, Real Madrid, Inter, Barcelona, Ajax, Bayern sau Juventus. Și tot aici s-au disputat pasionante episoade din ”Old Firm”, faimosul derby cu Celtic, o încleștare care trece dincolo de fotbal și se încolăcește pe o tulpină despre religie, viață, istorie.

Cinci modernizări, două dezastre, 125 ani de istorie

În cei 125 de ani de istorie, stadionul, ridicat prima dată în 1899, a trecut prin cinci faze de modernizare, de la începuturile romantice cu gradene și clădiri din lemn până la conglomeratul de oțel, sticlă și tehnologie de azi.

Gazeta a intrat în vestiarele miticului „Ibrox Park” » Detaliul istoric din camera lui Rangers, locul lui Ianis Hagi și cum arată acum cabina FCSB
Legendarul ”Ibrox Park” din Glasgow are o istorie de 125 de ani

A traversat inclusiv momente dureroase, precum cele două dezastre teribile din 1902 și 1971. Prima dată s-a întâmplat la un meci Scoția – Anglia, când o bucată de tribună s-a prăbușit din cauza ploilor abundente căzute în noaptea dinaintea jocului, producând 25 de morți și peste 500 de răniți.

Apoi, a urmat tragedia de la un Rangers – Celtic, când oaspeții au deschis scorul în minutul 90, iar gazdele au reușit să egaleze nesperat în ultimele secunde. Dar, la una dintre ieșiri, publicul care părăsea arena la 0-1 a vrut să revină repede să se bucure pentru golul favoriților, însă s-a produs o busculadă teribilă.

Au rezultat 66 de decese și 200 de răniți, ceea ce avea să însemne cea mai îngrozitoare dramă de pe un stadion, depășită ulterior de incendiul de pe stadionul lui Bradford (1985) și nenorocirea de pe ”Hillsborough” (1989), la o semifinală de FA Cup, Liverpool – Nottingham Forest (94 morți, 766 răniți).

Căpitanul lui Rangers stă sub chipul lui Charles al III-lea

„Ibrox Park” a găzduit în mai 1938 și un faimos discurs al regelui George al VI-lea cu ocazia deschiderii unei expoziții internaționale la Glasgow. A fost ulterior sursa de inspirație a lui Colin Firth pentru rolul din filmul „The King’s Speech”, o peliculă legendară care a cucerit patru premii Oscar în 2011, pentru film, regie, cel mai bun actor și cel mai bun scenariu.

Figura regelui e, de altfel, imaginea centrală și din vestiarul lui Glasgow Rangers. Azi, un tablou cu chipul lui Charles al III-lea, prietenul României, tronează pe peretele din fundalul cabinei lui The Gers. Iar pe locul situat sub el stă întotdeauna căpitanul echipei, ca un semn divin de transfer de sânge albastru către grupul din camera gazdelor.

Ianis Hagi, la cinci scaune distanță de rege

Gazeta a avut privilegiul unic de a vizita cabinele de pe „Ibrox”. Cea a lui Rangers arată simplu, dar emană o emoție specială prin mobilierul frust, organizarea riguroasă, fotografiile regelui și reginei, lumina cu mici reflectoare în planșeu și o emblemă uriașă a lui Rangers plantată în mijloc.

Gazeta a intrat în vestiarele miticului „Ibrox Park” » Detaliul istoric din camera lui Rangers, locul lui Ianis Hagi și cum arată acum cabina FCSB
Așa arată holul de la intrarea spre teren la ”Ibrox Park” din Glasgow

Aici își are locul din 2020 și Ianis Hagi. Poziția lui e undeva exact în diagonală față de ușa de intrare în vestiar, la cinci scaune distanță de chipul lui Charles al III-lea. Inscripțiile cu numele jucătorilor se schimbă în funcție de partidele din campionat sau din Europa și sunt, de obicei, plasate în ziua meciului.

Campioana și-a aranjat deja cabina de la Glasgow

Iar vestiarul oaspeților de la FCSB arată diferit. Jucătorii stau direct pe băncuțele din lemn, nu există șezuturile din piele din cabina lui Rangers și nici spațiile de sub locuri pentru ghete și apărători.
Zona de recuperare conține și două căzi mobile, cu indicația din partea gazdelor ”Please do not move baths”.

+13 FOTO

De jur împrejur, cei de la FCSB și-au organizat vestiarul încă de miercuri seara, după antrenamentul oficial. Jucătorii și-au lăsat la stadion ghetele, papucii și mici săculeți cu accesorii, iar staff-ul medical și-a aranjat parte din recuzita necesară pentru întâlnire. E pregătit și un platou cu fursecuri și banane.

VIDEO » Imagini cu vestiarul celor de la FCSB de pe Ibrox Stadium

Antrenorii au rezervat un colț discret într-o încăpere vecină vestiarului, tot acolo e și zona pentru kiturile medicale. Iar pe un perete e afișată, aidoma vestiarului lui Rangers, o planșă cu întreg programul dinaintea partidei, de la orele de sosire, ședințele anterioare jocului, sesiunile de încălzire până la plecarea de la stadion. Totul fixat la secundă!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a anunțat echipa de start a FCSB-ului cu Rangers! Jucătorul-surpriză care este titular: „Ce emoții? Vom câștiga”
Europa League
Gigi Becali a anunțat echipa de start a FCSB-ului cu Rangers! Jucătorul-surpriză care este titular: „Ce emoții? Vom câștiga”
MM Stoica, uluit de un jucător de la FCSB: „Nu am mai văzut vreodată așa ceva”
Europa League
MM Stoica, uluit de un jucător de la FCSB: „Nu am mai văzut vreodată așa ceva”
Direct în istorie! Prima victorie în cupele europene pentru echipa din țara cu 350.000 de locuitori
Conference League
Direct în istorie! Prima victorie în cupele europene pentru echipa din țara cu 350.000 de locuitori

Cum arată un mic-dejun sănătos? O antrenoare născută în Siberia dă 3 variante simple: „Am văzut că aici nu prea se consumă”

Are peste 150 de medalii în România, dar se teme: „Mâncarea e scumpă, masajul e scump, sper să nu fiu nevoită să fac asta! Chiar cunosc pe cineva ...”


Comentarii (8)
o_bic
o_bic  •  24 Octombrie 2024, 18:07

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

careca1974
careca1974  •  24 Octombrie 2024, 17:21

Locul lui Ianis e in spatele vestitelor, la ieșirea de incendiu, el intră în vestiar doar să aducă pateuri și sucuri la fotbaliști și la antrenor. Apoi face curat și se duce în gradina clubului să ude legumele. El o să joace doar la națională și atât, la Rangers e greu, că e vorba de fotbal profesionist și încă nu e pregătit pentru oreo....

dobrin
dobrin  •  24 Octombrie 2024, 16:40
Postat de Cristian73 pe 24 Octombrie 2024, 15:58

Ai depășit orice limită ***, băi Gafiuc! Pe ce stelist interesează unde stă "printisorul", băi frate? Nu există zi să nu dați o"știre" cu mediocrul ăsta! Chiar nu mai aveți pic de verticalitate? Chiar ați aruncat la gunoi deontologia acestei meserii? Incredibil! Și aveți pretenția să vă numiți ziariști! Nu vă e băi rușine?

Locul lui Ianis e in tribuna. Ce sa caute in vestiar cand el nici nu e trecut pe lista UEFA pentru cupele europene.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează