Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 30 octombrie 2024, 09:52 / Actualizat miercuri, 30 octombrie 2024 10:49
Apariția publică a listelor de premiere propuse de FR Canotaj după JO Paris 2024 a stârnit extrem de multe controverse. Iar GSP.ro a vorbit chiar cu una dintre persoanele aflate pe respectivele tabele, o antrenoare prin mâinile căreia au trecut 11 dintre sportivii trimiși de România la Jocurile Olimpice.
La 57 de ani, Mariana Lupou (fostă Maliș) figurează pe „simulările” de premieri ale FR Canotaj cu suma de 102.375 euro, în urma performanțelor obținute la Paris de sportivele și sportivii pe care i-a descoperit și pregătit.
Fostă antrenoare și selecționer de-a lungul a aproape trei decenii, din 1990 până în 2018, aceasta este însă extrem de nemulțumită de modul în care se stabilesc și se dau aceste bonusuri, mai ales începând de la Olimpiada anterioară, Tokyo 2021, și până acum. Cu o voce uneori sugrumată de emoție, chiar la limita plânsului, a acceptat un dialog exclusiv cu GSP.ro.
„Până acum, noi n-am văzut niciodată acele liste de premieri"
„Eu, conform legii, nu că vreau eu ceva special, ca antrenor și selecționer pot fi premiată pentru fiecare sportiv în parte clasat pe locurile 1-6 la Olimpiade, sau pentru cei clasați pe podium la europene sau mondiale. La Olimipiada de la Tokyo am avut 15 sportivi, iar la cea de la Paris 12. Nu știu dacă mai există vreun antrenor cu un asemenea număr de sportivi în orice sport.
Dar nici pentru Tokyo, nici de atunci până acum, noi n-am avut vreodată acces la acele liste de premieri. Nu le-am văzut niciodată. Acum cred că le-au scăpat pe scări de au apărut în presă. Așa am aflat și eu că sunt premiată doar pentru selecție, dar nu și pentru pregătire. Adică pentru ceea ce am făcut ca antrenor atâția ani", și-a început povestea Mariana Lupou pentru Gazeta Sporturilor.
A continuat în același registru: „Văzând în sfârșit aceste liste, începi să îți pui intrebări. Fiindcă pentru performanțele obținute la Tokyo de foștii mei elevi, o medalie de aur și două de argint, am primit 90.000 de euro. Dar nu știu pentru ce, că noi nu știm cum și după ce criterii se întocmesc. Trebuie doar să acceptăm ce ne servește federația! Iar acum, la Paris, când am trei medaliați cu aur, doi cu argint, unul pe locul 4 și 4 pe locul 5, sunt trecută pe tabele cu 102.375. Nu vi se pare ciudat?!".
„Eu încă fac voluntariat, caut sportivi în Arad"
După divorțul de Cristian Maliș, Mariana s-a recăsătorit cu un fost kaiacist, Teodor Lupou, iar acum locuiește când în Germania, când la Arad, unde „fac voluntariat, fiindcă toate cluburile sunt cu lacătul pe ușă, dar eu tot caut să găsesc sportivi, cum am făcut toată viața".
Antrenoarea spune că „totul a început după Olimpiada de la Tokyo. Fiindcă mi-am permis să le atrag atenția public celor de la federație. Văzusem cum la salonul de la aeroport, unde a fost primită delegația de cantonaj, Lipă era în față, radia și dădea explicații, iar în spatele ei le-am văzut pe fetele alea chinuite de la barca de 8 plus unu sau de la 4 vâsle, cum stăteau cu capul în pământ.
Nu câștigaseră, dar de ce arătau așa?! Am auzit că le-a tocat, că nu putea ea să apară frumoasă la festivități. I-a deranjat că le-am spus asta și m-au anunțat că am fost exclusă de Comisia de Disciplină, de Comitetul Executiv federal. Ce pompos sună, nu?! Dar nu puteau să mă taie de tot de la premiere. Mi-au dat până la urmă cei 90.000 de euro, dar abia în 28 decembrie, deși ei stabiliseră sumele din august".
„Au convins sportivi să dea declarații false despre cine i-a selecționat"
Mariana Lupou mai spune că „tot după Tokyo au apărut și presiunile. Fostul meu soț, Cristian Maliș, a reușit să convingă unii sportivi, ușor, așa, mai pe ocolite, să declare că a participat și el la selecția lor, să se lipească cumva de mine, pentru premieri în plus. Deși eu am dovezi filmate cu aceiași sportivi când spuneau că eu i-am selecționat! De ce m-a trecut acum federația ca Maliș, când eu sunt Lupou?!
Tot așa, să se creadă că suntem o familie, deși suntem divorțați de câțiva ani. Ca să poată lua și Maliș jumătate din ce mi se cuvenea mie. Iar zilele trecute mi-a trimis Sandu Pop un mail în care mă anunța că unii sportivi au dat alte declarații despre cine i-a selecționat. Deci gata, făcuseră falsul!
Și mi-a mai scris că nu mă mai aflu în evidențele lor la capitolul pregătire și de aia nu mă pot premia și pentru asta. Dar pe acele liste apar alți antrenori care fie n-au făcut selecție, fie pregătire cu sportivii, fie nu au fost la lotul de tineret. La ei cum e?!".
„Nu e vorba despre bani, dar mă deranjează minciuna și șmecheria ăstora!"
Fosta antrenoare a ținut să precizeze că „nu este vorba despre bani! Am din ce să trăiesc! Dar mă deranjează minciuna și șmecheria ăstora! Când mi-au dat acei 90.000 de euo după Tokyo, îmi era și rușine, nu mai văzusem atâția bani în viața mea. Și acum mi-e rușine, că a devenit public că iau peste 100.000 de euro.
Lumea zice: ia uite câți bani ia Lupou! Dar nu știe lumea cum a fost. Că eu nu am statura Elisabetei Lipă, sunt o femeie micuță, firavă, care mergea mereu în trening, că îmi era drag să îmi reprezint meseria. Și nu știe nimeni ce greu era să intri în școli conduse mai toate de directori PSD, să-i convingi să-ți dea copiii. Eu asta am făcut. Acum nu se mai face. Lipă zice că nu mai vor copiii să facă sport. Ba vor, dar trebuie căutați!".
Revenind la premieri, a mai spus că „după calculele mele, pe lege, pentru rezultatele de la Paris, ar trebui să iau cu mult, mult mai mult de 200.000 de euro. Nu vreau scandal, nu vreau să-i acuz, să-i judec. Dar vreau ce mi se cuvine, pe munca mea, prin lege! Nu să-mi dea ei. Că nu dau ei.
Comisia federală trebuie să înțeleagă că nu e stat în stat și nu poate face ce vrea și cum vrea cu banii publici. Dar Lipă s-a scos, ne-a zis că ei fac listele, dar COSR le aprobă. Că acolo se mai dau, se mai iau, iar federația nu trimite în conturi decât banii stabiliți de COSR. A explicat frumos, nu?!".
„Am pregătit fetele tot junioratul, adică 5 ani, plus alți doi ani la tineret"
Revolta Marianei Lupou de a nu fi premiată și ca antrenoare, nu doar ca selecționer, pornește de la faptul că „eu le-am luat pe fetele alea din școli, le-am dus la centrul de la Orșova și le-am pregătit tot junioratul, adică 5 ani, plus doi ani la tineret. La un moment dat, aveam vreo 95% din sportivii de la lotul de juniori.
Pe băieți doar i-am selecționat, nu i-am pregătit. Eu sunt corectă și nu vreau bani pentru premierea băieților care au performat la Tokyo și la Paris. Că nu puteam să antrenez singură 40 de copii, la grămadă. Dar i-am adus la canotaj, am avut grijă de ei, am avut un rol și în carierele lor".
„Să nu-i mai plângă Lipă că stau mult în cantonament, că de fapt asta vor!"
Referindu-se la actualii antrenori și la declarații anterioare ale Elisabetei Lipă, referitoare la viața tehnicienilor de la lot, Mariana Lupou a precizat că "de fapt, așa vrea sistemul. Lipă zice că fac sacrificii, că stau 11 luni la lot, dar acolo nu plătesc cazare, masă, apă, lumină, caldură, ba mai iau și indemnizații.
Să nu se mai plângă, că sacrificii am făcut eu. Și mai fac. Că dacă ar fi căutat și federația oameni, cum am format eu baza, era altfel. Iar ei acum se sprijină și câștigă pe munca mea! Celor care muncesc, antrenorilor de la cluburi și de la școli sportive, li s-au dat sume infime. În schimb, unul ca Sandu Pop, care a fost numai două luni, va lua sute de mii de euro, la fel ca alții care au muncit la lot tot ciclul olimpic!".
Plângere de fals și uz de fals la DNA
Pentru toate aceste lucruri, Mariana Lupou a făcut deja ieri o plângere pentru fals și uz de fals la DNA. „Am un dosar întreg cu de toate, dovezi scrise sau filmate, din interviuri și declarații date de sportivii care au fost convinși cumva să-și schimbe declarațiile. Și pentru tot ce se întâmplă cu premierile, cu aceste declarații modificate după atâția ani, am trimis totul la DNA.
Fiindcă este fals și uz de fals ce au făcut cei din federație, fostul meu soț și acei sportivi. Pe mine pot să mă mintă, dar să vedem ce vor spune în fața unui procuror, a unui judecător. Nu e vorba despre răzbunare, despre bani, nu vreau să-i deranjez! Dar ei nu au înțeles asta, nu m-au băgat în seamă când le scriam, când îi rugam să nu facă asta. E vorba doar despre adevăr și dreptate".
Ce sportivi selecționați / pregătiți de Mariana Lupou au fost la JO Paris 2024
- Ancuța Bodnar - locul 1 la 8+1, locul 2 la dublu vâsle
- Roxana Anghel - locul 1 la 8+1, locul 2 la dublu rame
- Amalia Bereș - locul 1 la 8+1, locul 4 la 4 rame
- Rezerve: Mădălina Bereș, Cătălina Tîlvescu
- Mădălina Moroșan - 4 vâsle (nu a intrat în primele 6 locuri)
- Marius Cozmiuc - locul 5 la 8+1
- Mihai Țigănescu - locul 5 la 8+1
- Sergiu Bejan - locul 5 la 4 rame
- Adrian Muntean - locul 5 la 8+1 (cârmaci)
- Bogdan Boitoc - locul 5 la 8+1
- Premiere propusă pentru Mariana Lupou (Maliș): 102.375 euro
Ce sportivi selecționați/pregătiți de Mariana Lupou au fost premiați la JO Tokyo 2021
- Ancuța Bodnar - locul 1 dublu vasle
- Marius Cozmiuc - locul 2 la dublu rame
- Mihai Țigănescu - locul 2 la 4 rame
- Premiere primită de Mariana Lupou: 90.000 euro
Ce spune legea despre premierea antrenorilor
Legea 1447/2007, art. 39
(1) Antrenorii sau profesorii care au depistat, au selecționat și/sau au pregătit sportivi care, ulterior, sub îndrumarea altor specialiști, s-au clasat pe locurile I-VI la Jocurile Olimpice, Jocurile Olimpice de Tineret, Jocurile Paralimpice, Jocurile Mondiale pe Plajă, Jocurile Europene și Festivalul Olimpic al Tineretului European, respectiv pe locurile I-III la campionatele mondiale ori europene pot fi premiați de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz, pentru fiecare dintre aceste performanțe, cu un premiu de până la 30% din valoarea celui acordat sportivului ori sportivilor depistați, selecționați și/sau pregătiți.
(2) În cazul în care un sportiv a fost depistat, selecționat și/sau pregătit de mai mulți antrenori ori profesori, premiul stabilit potrivit dispozițiilor alin. (1) se împarte între aceștia, în raport cu contribuția fiecăruia.
(3) Propunerile privind premierea antrenorilor sau profesorilor care au depistat, selecționat și/sau pregătit sportivi conform alin. (1) și (2) se fac de către federațiile sportive naționale, în baza criteriilor stabilite de acestea.
Federația m-a băgat în acel malaxor disciplinar, fiindcă le-a zis despre imaginea aia de la Salonul aeroportului, de după Tokyo. Doar așa, fiindcă mi-am permis să spun asta, au șters cu buretele tot ce am făcut eu. Că am atras atenția, să vadă și alții ce se întâmplă
Mariana Lupou, fostă antrenoare-selecționer la FR Canotaj
După ce i-au convins pe sportivi să declare că și soțul meu i-a selecționat, deși nu e adevărat, le-am scris tuturor. I-am rugat, i-am rugat, i-am rugat, să aibă grijă ce fac, că e fals și uz de fals! Am toate actele. Am scris la federație, la COSR, lui Lipă, soțului meu, sportivilor, părinților sportivilor. Nu mi-a răspuns nimeni
Mariana Lupou, fostă antrenoare-selecționer la FR Canotaj
Replica lui Cristian Maliș în fața acuzațiilor Marianei Lopou: „Am susținut-o eu, că nu putea să fie antrenoare"
Contactat de GSP.ro, pentru un punct de vedere la acuzele din partea fostei sale soții, Mariana Lupou, Cristian Maliș, coordonatorul lotului de juniori de la Orșova, a spus:
„În primul rând, doamna Lupou, fosta mea soție, nu venea din canotaj, ci din kaiac-canoe și avea puține cunoștințe teoretice despre canotaj. Iar cele din știința sportului erau la fel, reduse spre minimum. Dar fiind soția mea, am încercat s-o ajut, s-o susțin, s-o protejez. Și cum nu putea face față ca antrenoare, eu fiind coordonator al Centrului Olimipic de juniori dar si al clubului sportiv scolar din Orșova, i-am dat partea de selecție, că era mai simplu.
Dar și când căutam copii mergeam de cele mai multe ori împreună. Doar când nu aveam timp, că eram ocupat cu activitatea, se mai ducea singură. În rest, selecția o făceam amândoi. Mergeam din oraș, împărțeam scolile în care intyram să vedem copii.
Făceam totul împreună și împărțeam totul, cum era normal. I-am dat ei și partea de birocrație, de acte, pentru selecție. Acolo se trecea numai pe ea ca selecționer, dar nu m-a deranjat. Fiindcă eram o familie, împărțeam totul pe jumătate, cum era firesc".
Cristian Maliș: „N-am făcut niciun fals, sportivii sunt martori!"
Cristian Maliș a adăugat: „Totul s-a schimbat însă după ce am divorțat. A început cu presiuni, cu acuzații, cum era ea. Că și ca antrenoare nu se putea integra pe nicăieri, că era conflictuală, n-o voia nimeni, dar se baza pe susținerea și protecția mea.
A început să se creadă singura antrenoare, singura care a selecționat copii în țara asta. Am tăcut o vreme și de dragul copiilor pe care îi avem împreună. Dar la un moment dat am zis gata! Am cerut federației să lămurim lucrurile. Și am comunicat sportivilor să dea declarații despre ce și cum a fost cu selecția, cu pregătirea. Ei nu sunt niște copii, să-i influențez eu. Ei știu cum s-a întâmplat, cum a fost.
Așa că nu i-am convins eu cu nimic să facă vreun fals. Pot fi oricând întrebați. Sunt oameni cu coloană vertebrală, corecți, cinstiți, cum i-am învățat toată viața. Dar doamna Lupou nu are aceste valori".
După ce am divorțat, doamna Lupou a mai profestat vreo 7-8 ani. Dar n-a mai selecționat pe nimeni. Oare de ce? Fiindcă atunci când era cu mine, eu îi dădeam reperele, vorbeam cu directorii de școli care îmi spuneau despre copii de excepție șl mergeam la punct ochit pentru selecție. Extrem de rar se ducea singură, dar acum reiese că a fost singurul selecționer. Nu e deloc așa
- Cristian Maliș, coordonator Centrul Olimpic de juniori de la Orșova