SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

EXCLUSIV Surpriza României de la Cupa Mondială, sabrerul Radu Nițu, recunoaște: „Nici nu voiam să mă duc la acel concurs!”

Radu Nițu (stânga), în finala de etapă de Cupă Mondială de la Oran, împotriva francezului Sebastien Patrice Foto: Facebook FIE
Radu Nițu (stânga), în finala de etapă de Cupă Mondială de la Oran, împotriva francezului Sebastien Patrice Foto: Facebook FIE

Articol de - Publicat miercuri, 13 noiembrie 2024 16:05 / Actualizat miercuri, 13 noiembrie 2024 18:52

Sabrerul român Radu Nițu a cucerit, weekend-ul trecut, medalia de argint din cadrul etapei de Cupă Mondială de la Oran (Algeria), pierzând finala competiției cu 11-15 în fața francezului Sebastien Patrice. Performanța e cu atât mai remarcabilă cu cât competiția este una rezervată seniorilor, iar Radu este încă junior: chiar azi împlinește 20 de ani!

Radu, zis și Champ, care studiază în SUA, la Universitatea Notre-Dame, mărturisește că nu era foarte sigur dacă va participa la etapa de Cupă Mondială de la Oran. „Mi se părea că e foarte departe. Imaginați-vă că am făcut două zile dus și două zile-întors. Până la urmă, m-am hotărât să particip”.

Cum a fost concursul de la Oran pentru Radu Nițu

Nițu, încă junior, spune că a privit competiția de pe continentul african ca pe oricare alt concurs de seniori. „Nu am pus presiune pe mine. Am încercat să trag cât am putut de bine și să nu pun accent pe rezultat, ci mai degrabă pe experiența acumulată la o astfel de întrecere.

Surpriza României de la Cupa Mondială, sabrerul Radu Nițu, recunoaște: „Nici nu voiam să mă duc la acel concurs!”
Radu Nițu, în concursul de la Oran 2024 Foto: Facebook FIE

Partea bună e că am terminat foarte bine prima zi - am tras foarte bine în grupe și nu a mai fost nevoie să intru pe tabloul preliminar.

În grupa mea am avut parte de niște dueluri foarte echilibrate, îmi cunoșteam majoritatea adversarilor din competițiile de juniori. Mă bucur că mi-a ieșit planul de a ajunge direct pe tabloul principal”, povestește Radu.

Citesc în fiecare zi Gsp.ro, atât materialele despre sporturi, cât și materialele despre fotbal. Nu-mi scapă nimic - editoriale, cronici, emisiuni
- Radu Nițu

Nițu, crescut la clubul privat CS Riposta, spune că, după prima zi a concursului de la Oran, nu s-a mai gândit la ce va urma.

„Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, am ajuns pe tabloul de 32 al etapei de Cupă Mondială de la Madrid și eram mulțumit. M-am gândit că am atins o anumită constanță în întrecerile de seniori.

La Oran, am avut primul asalt cu italianul Matteo Neri, care fusese un junior foarte promițător, dar care a avut cariera fragmentată de o accidentare.

Însă după aceea a revenit spectaculos și de-asta aveam emoții. Știam că are experiență și mi-am zis că, dacă reușesc să-l bat, atunci ajung departe de tot”, spune sabrerul.

După cea dintâi luptă, Radu și-a spus că și-a îndeplinit obiectivul și a început să tragă de plăcere. „Eram în elementul meu, atât de relaxat, încât în primii 16 nici nu mai știam cu cine trebuie să lupt.

Cu un tur înainte, îl învinsesem pe Luca Curatoli, un alt italian cu experiență vastă, iar acest lucru mi-a dat foarte multă încredere. Apoi am prins elan și nu m-am mai oprit”, spune Nițu, râzând.

Nițu studiază Psihologia în SUA, este anul II și se bucură că le poate face pe toate cu succes - și sport, și școală. „Când am plecat în America, mulți s-au mirat că am ales asta. Alții mi-au prezis că o să descresc ca sportiv. Nu s-a întâmplat.

Știam ce înseamnă plecarea asta pentru mine, am calculat-o și nu am greșit. Acum sunt exemplul viu că se pot face amândouă - și educație, și sport de înaltă performanță. Mă bucur că sunt primul care a plecat și am dat astfel tonul, mulți îmi cer părerea despre studiile peste Ocean.

E important că Federația Română de Scrimă și Comitetul Olimpic mă înțeleg”, își povestește Radu Nițu experiența americană.

La echipe lucrurile nu au mers cum ar fi vrut componenții echipei României - Nițu, Vlad Covaliu, Răzvan Ursachi și Iulian Teodosiu. Au ocupat locul 7, iar Radu Nițu spune că știe că nu a dat tot ce putea.

„Le-am spus lui Valeryi Shturbabin și lui Tiberiu Dolniceanu, actualii antrenori de la lot, că nu mai am ce să dau pe planșă. Încă trebuie să mă obișnuiesc cu formatul marilor competiții de seniori, care sunt mult mai grele decât cele de juniori”, a explicat „tricolorul”.

Radu Nițu a urcat pe locul 40 în ierarhia FIE a seniorilor

Înainte de etapa de Cupă Mondială de la Oran, Radu Nițu se afla pe locul 118 în clasamentul mondial al seniorilor. În urma rezultatului obținut acolo, el a urcat pe poziția 40.

În acest moment, el este cel mai bine clasat român la arma sabie masculin. „De-acum, aceasta este ținta mea - să urc în primii 16 și să profit de începutul de sezon, în care majoritatea sabrerilor care au luat medalii la Olimpiadă încă se odihnesc.

Vreau să adun punctele care să-mi garanteze accesul pe tablourile principale ale competițiilor importante de seniori”, spune Radu Nițu.

Nițu, campion european la sabie masculin U23 anul trecut și medaliat cu argint la CE 2024 alături de echipa de seniori a României (împreună cu Vlad Covaliu, Răzvan Ursachi și Matei Cîdu), studiază psihologia, dar mărturisește că-l tentează foarte mult jurnalismul.

„Urmăresc Gsp.ro, citesc toate articolele, e site-ul meu preferat. De fotbal, de sporturi, editoriale, cronici, emisiuni. Sunt leșinat după fotbal, țin cu Real Madrid. Mă fascinează mult jurnalismul și există posibilitatea să-l studiez de la anul. Dar încă nu m-am decis”, spune Nițu.

Din scrimă, cei mai buni prieteni îi sunt dinamovistul Vlad Covaliu, care îi este coleg de cameră, și stelistul Mihnea Enache. „Generația noastră de juniori a crescut ca o familie. Știm să ne sprijinim, la bine și la greu”, declară sabrerul.

Ce concursuri urmează pentru Radu Nițu

Până în Anul Nou, Nițu va lua parte la meet-ul de la Philadelphia - meet-urile sunt o serie de competiții interuniversitare care stabiles clasamentul pentru adevărata întrecere NCAA.

Apoi, la începutul lunii decembrie, va veni din nou în Europa, pentru a participa la Grand Prix-ul de la Orleans. „Apoi am sesiune și de Crăciun mă întorc acasă”, spune Radu, care mai are trei frați și o soră, toți mai mici decât el.

40este locul pe care îl ocupă în prezent Radu Nițu în clasamentul FIE, la sabie masculin

Visul lui Radu zboară spre Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028, unde România speră să trimită echipa de sabie masculin pentru prima oară din 2012 încoace.

„Din 2012, când România a luat argintul olimpic la sabie masculin, urmăresc Olimpiadele cap-coadă. Deja simt că pun o mare presiune pe mine cu Los Angeles, pentru că știu că nu e ușor și pentru că știu că deja sunt mulți copii care vor să fie ca mine.

Și eu voiam să fiu atunci ca Dolniceanu, ca Zalomir, ca Badea. Anul acesta nici nu am vrut să mă uit la concursul de scrimă de la Olimpiadă, de ciudă că nu am fost și noi acolo. Până la urmă, m-am uitat.

Dar m-am întristat, pentru că am crezut că echipa noastră chiar merita să fie acolo. Apoi mi-am dat seama că mai avem timp, că nu e nimic pierdut pentru noi”, conchide Champ.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  14 Noiembrie 2024, 13:02

Generatia de sabie e una extrem de promitatoare. La cum se misca lucrurile, nu cred ca se pune problema participarii sau nu la Los Angeles, ci mai degraba culoarea medaliei. Ar fi fost si la Paris, a aparut putin mai tarziu decat trebuia aceasta generatie. Au confirmat deja la Europene, din punctul meu de vedere poate ajunge cea mai buna echipa din lume in urmatorii 2-3 ani.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează