FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV „Se pun antrenori pe pile în România, 100%!” » Un tehnician face dezvăluiri tari: „Cineva m-a întrebat dacă am licența PCR, «Pile-Cunoștințe-Relații». Eu am doar licența PRO”

Articol de - Publicat joi, 14 noiembrie 2024 15:46 / Actualizat joi, 14 noiembrie 2024 16:06

Invitat, azi, la GSP Live, Gabriel Manu (42 de ani), fost antrenor principal la Metaloglobus și CS Tunari, a vorbit despre motivele pentru care de un an și jumătate stă pe bară, nu își găsește echipă: „Cineva m-a întrebat dacă am licența PCR. Eu am răspuns că am licența PRO, dar el se referea la «Pile-Cunoștințe-Relații»”.

Fiul fostului portar Ion Manu a antrenat în sezonul 2020-2021 la Metaloglobus, în Liga 2, apoi, în 2023, a promovat-o pe CS Tunari din Liga 3 în eșalonul secund. N-a continuat pe banca ilfovenilor, din cauza neînțelegerilor cu patronatul. Și de-atunci nu și-a găsit vreun alt angajament.

„Ai accepta acum să fii director sportiv la FC Dinamo?” » Ionel Dănciulescu a dat răspunsul pe loc, la podcastul GSP „2 la 1”
„2 LA 1”
„Ai accepta acum să fii director sportiv la FC Dinamo?” » Ionel Dănciulescu a dat răspunsul pe loc, la podcastul GSP „2 la 1”

Interviu cu Gabi Manu: „Am multe de spus. Răbdarea e esențială în meseria noastră”

- Gabi, în continuare liber de contract.
- Da, aștept oferte de un an și jumătate. Am avut discuții, dar nu au existat oferte oficiale. Cred că am multe de spus în fotbalul românesc. Au fost discuții și în afară, dar am preferat să aștept, vreau să continui acasă, în România.

- Unde se blochează discuțiile între cluburi și antrenorul Gabriel Manu?
- Cred că ar trebui să întrebăm cluburile mai bine, habar n-am. Probabil sunt alți colegi mai interesanți. Îmi aștept rândul, sunt liniștit și la curent cu tot ce se întâmplă. Nu mi-a fost rușine să merg la Liga 3, unde am făcut o performanță notabilă.

- Ai promovat cu Tunari.
- Da, pentru prima oară în istoria clubului.

- Apoi ai plecat, a părut ciudat.
- A fost ciudat. Lucrurile nu mergeau în direcția în care îmi doream. Drept dovadă, ați văzut că au retrogradat înapoi în Liga 3. A fost o muncă imensă, îmi doream foarte tare ca echipa să rămână în Liga 2. Existau anumite puncte cu care nu am fost de acord, legate de contract, de obiective, transferuri și bugete. N-am căzut de comun acord cu primarul, ne-am strâns mâna și a fost mai bine că am plecat. De un an și jumătate nu am reușit să finalizez vreo discuție cu o echipă, dar am răbdare, ceea ce e esențial în meseria noastră.

Gabriel Manu: „100% se pun antrenori pe pile și acum în fotbalul românesc”

- Declarai în 2023, într-un interviu acordat Gazetei: „Amendați cluburile, opriți traficul cu diplome!”. S-a schimbat ceva între timp?
- Nu știu dacă s-a schimbat ceva, dar eu am tras un semnal de alarmă. Eu sunt mai direct, poate de-asta nu antrenez și n-am intrat în circuitul Ligii 2. Dacă am ceva de spus, spun. E anormal să permiți antrenorilor fără licențe să antreneze, iar cei cu licențe să fie dați deoparte. La unele echipe s-au schimbat lucrurile, dar mai e mult până să ajungem la normal.

- Tot în acel interviu menționai că două cluburi din SuperLigă ți-au cerut să le închiriezi licența PRO.
- Nu mi s-a mai întâmplat și nici nu vreau să vorbesc despre cluburile respective. Cred că sunt mulți antrenori români buni care ar trebui să primească o șansă. Nu e vorba despre mine, ci despre alți colegi care acum sunt în afara sistemului. Cercul restrâns de antrenori care se mută de la un club la altul trebuie spart, pentru a permite și altora să-și spună cuvântul în fotbalul românesc.

- De ce crezi că sunt rulați în mare aceiași antrenori în Liga 1 și Liga 2?
- Managerii cluburilor sunt cei în măsură să răspundă aici. Ei decid ce antrenori să fie puși. Eu pot să spun doar că atunci când ajung la o echipă, mă interesează ce obiective are clubul respectiv. Îmi doresc să scot maximum din echipă, oriunde mă duc. Cred că fiecare antrenor ar trebui să se concentreze pe performanță.

- Se mai practică în fotbalul românesc numiri de antrenori pe pile, influențe, interese?
- Da, 100%! Recent, cineva m-a întrebat dacă am licența PCR. Eu am răspuns că am licența PRO, dar se referea la „Pile-Cunoștințe-Relații”. De când lumea și pământul lucrurile au stat așa. Dacă aveam și licența asta, probabil nu stăteam de un an și jumătate acasă.

„Se pun antrenori pe pile în România, 100%!” » Un tehnician face dezvăluiri tari: „Cineva m-a întrebat dacă am licența PCR, «Pile-Cunoștințe-Relații». Eu am doar licența PRO”
Gabi Manu a fost multă vreme antrenor secund, la echipe precum CS Otopeni, Sportul, Astra, Al-Wahda

„Am auzit că se pariază, dar eu nu particip la așa ceva”

- Ai antrenat la Liga 2, Liga 3. Se pariază în rândul jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor?
- Eu n-am pariat niciodată. Am auzit că se pariază, nu suntem copii, dar eu nu pot participa la așa ceva și nu vreau să fiu implicat.

- Spuneai la un moment dat că ai avut o discuție cu Petrolul.
- Da, când Marian Copilu era președinte am avut o ofertă de la Petrolul. Nu am acceptat-o, era doar pentru două luni, înainte să semneze Balint. Mi-am dorit un contract pe două luni + un an. Ei nu au fost de acord. Să merg doar două luni în Liga 1 nu mi s-a părut corect.

- Și iată, Balint a rezistat doar până la finalul sezonului trecut.
- Am fost cu un pas înainte (n.r. - râde). Liga 1 pentru mine este o onoare, ar fi o încununare a carierei mele. Cu siguranță va veni și momentul meu în Liga 1, dar vreau să ajung acolo și să fac ceva notabil, nu să fiu pasager.

- Te-am văzut în imagini la cursul ținut de Răzvan Lucescu pentru antrenori.
- Mi s-a părut o lecție extraordinară. Ne-a prezentat modul său de gândire, cum vede fotbalul, cum își aplică metodele de pregătire la PAOK. Senzațional! Niciun alt antrenor la care am fost la cursuri, inclusiv în afară, nu a venit să ne prezinte cu atâta deschidere detalii de strategie și tehnică.

- Nu toți colegii tăi au fost la fel de captivați de Lucescu. Minteuan apare dormind într-o fotografie.
- A fost un moment de câteva secunde. Știu că Alin venise de la Cluj după multe ore de condus noaptea. Suntem oameni, ni s-a întâmplat tuturor să adormim preț de câteva secunde la un curs. Am fost plăcut surprins să-l văd pe Neluțu Sabău în sală, care cu o seară înainte avusese meci. Și pe Edi Iordănescu. Am fost mulți antrenori prezenți...

„Vreau ca în 5 ani să câștig un trofeu internațional”

- Școala de antrenori ți-a schimbat percepția despre profesie? Concret, ce ai învățat?
- Licența PRO mi-a oferit un fir logic vis-a-vis de fotbal, o direcție de urmat. La cursuri nu totul se potrivește fiecăruia în parte, dar încet-încet mi-am format propria filosofie despre fotbal.

- Ce tip de antrenor ești?
- Ofensiv. Echipele mele marchează multe goluri, chiar dacă mai și primesc. Prioritatea e dezvoltarea jocului ofensiv. Sunt apropiat de jucători, dar țin mult la respect, organizare și reguli stricte. Nu m-aș caracteriza ca un tehnician exigent.

- Ai vreun model în antrenorat?
- Răzvan Lucescu și Olaroiu. Din afară, îmi place Mourinho pentru felul în care pregătește echipele și pentru atenția sa la detalii despre adversari. Este excepțional din punct de vedere mental.

- Cine crezi că e cel mai bun antrenor român?
- Mircea Lucescu. Este cel mai bun din toate timpurile. Rezultatele sale și faptul că la vârsta aceasta continuă să ne arate că antrenoratul nu are vârstă sunt demne de toată admirația.

- Unde te vezi peste 5 ani?
- Câștigând un trofeu internațional. Știu că sună ca o utopie acum, dar, dacă nu îți impui standarde înalte și nu ai la ce să visezi, nu poți realiza lucruri mărețe. Chiar dacă n-am antrenat de un an și jumătate, vreau să am obiective mari.

- E vreo întrebare pe care nu ți-am adresat-o și la care ai fi vrut să răspunzi?
- Mai vreau să spun ceva. Îmi doresc să arăt că și antrenorii care n-au avut cariere impresionante ca jucători pot realiza lucruri mari în fotbal. Eu am renunțat la fotbal la 19 ani din cauza unei accidentări, ceea ce mi-a dat timp să mă pregătesc și să obțin licențele necesare. În România există chestia asta: foștii mari fotbaliști au prioritate. Dar dacă ai un jucător cu nume ca antrenor, nu îți garantează nimeni succesul. Noi, cei fără cariere de fotbaliști în spate, am avut mereu viață grea, dar sunt convins că pot depăși bariera asta.

Alte 3 idei de la Gabriel Manu:

De cinci ani fac mental coaching, dezvoltare personală, ceea ce cred că a lăsat o amprentă pozitivă asupra vieții și carierei jucătorilor pe care i-am antrenat. Mental coaching-ul m-a ajutat enorm să mă dezvolt și să-mi înțeleg greșelile. Astfel, după experiența la Metaloglobus mi-am dat seama de erorile mele și am reușit să promovez cu Tunari

Nu mai vreau să fiu antrenor secund. Am ales să plec din staff-ul lui Reghecampf, deși dacă voiam poate și acum eram pe acel post. Vreau să îmi urmez calea de antrenor principal

Sunt prieten cu Victor Angelescu, dar n-a fost nicio discuție cu Rapid, niciodată. Probabil la un moment dat voi fi antrenorul Rapidului, e o dorință pe care o am

VIDEO INTEGRAL. Emisiunea GSP Live cu Gabriel Manu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (9)
mihai_capraru
mihai_capraru  •  15 Noiembrie 2024, 09:02

Si asa zici, ca ai refuzat echipe de afara... din patriotism banuiesc. Multumesc, nea Manu, eram nitel suparat ieri, apoi am citit acest "articol" si m-a luat un ras de abia m-am oprit. Ce Micutzu, Bordea, Teo, Popesco... mici copii. Ai face furori la standup cu subiectul asta. Pe bune, ai baut apa dupa Ionut Chirila? Sau ce beti voi acolo...

o_bic
o_bic  •  14 Noiembrie 2024, 23:31

D-le antrenor cu licența Pro...spui in interviu ca ai avut oferte de afara dar vrei sa continui munca in Ro. Vrei să credem așa ceva? Care club serios din străinătate s-ar da pe mâna unui no name? Că altceva nu ești.

costeltudor
costeltudor  •  14 Noiembrie 2024, 23:11

Dle. Manu , din ce îți câștigi existența ???

Vezi toate comentariile (9)
Comentează