Articol de Maria Olteanu - Publicat sambata, 16 noiembrie 2024 20:37 / Actualizat sambata, 16 noiembrie 2024 20:57
Agim Ademi (63 de ani), președintele Federației Kosovare de Fotbal, a emis un amplu comunicat sâmbătă seara, pentru a anunța că este dispus să meargă până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a-și căuta dreptatea, după incidentele de la partida România - Kosovo, de vineri seara.
România și Kosovo se îndreptau spre un egal alb, când meciul a fost oprit, în ultimele secunde, după ce Amir Rrahmani, căpitanul oaspeților, le-a făcut semn colegilor săi să părăsească terenul, acuzând comportamentul fanilor români, care însă au fost ireproșabili de-a lungul partidei. După 70 de minute, meciul a fost reluat, doar cu echipa României pe teren, iar totul se va decide la comisii.
Cel mai probabil, decizia UEFA ne va fi favorabilă, România va câștiga cu 3-0, dar kosovarii nu renunță și anunță că își vor căuta dreptatea „până în pânzele albe”, luând în calcul să meargă inclusiv la TAS, pentru a demonstra că nu din cauza lor a fost oprit meciul.
Kosovo amenință cu TAS, după incidentele de la București
Agim Ademi a postat un amplu mesaj în această seară, pe contul personal de Instagram, în care anunță că se așteaptă ca decizia inițială, de la UEFA, să nu fie una favorabilă.
Acesta susține că întreaga delegație din Kosovo a fost „rănită emoțional” la București și că a luat o decizie nu ușoară, dar corectă, prin a nu termina pe teren partida.
Potrivit acestuia, punctul culminant al haosului de pe Arena Națională a fost determinat de incidentul inițiat de unii fotbaliști ai României, care a generat o senzație clară de atac, nu doar asupra echipei kosovare, ci asupra statului și națiunii.
Declarația sa vine la doar câteva ore distanță de când spunea că scandările „Serbia, Serbia” au fost cele care au condus la decizia lui Rrahmani de a scoate echipa de pe teren.
Comunicatul integral al președintelui federației kosovare
„Dragi jucători, suporteri, reprezentanți media și opinie publică,
În numele meu și al Comitetului Executiv al Federației de Fotbal din Kosovo, doresc să exprim cele mai sincere mulțumiri pentru sprijinul vostru necondiționat față de decizia comună luată de jucătorii noștri, echipa tehnică, staff și Federație de a nu continua jocul după scandările rasiste și anti-Kosovo care au avut loc la București, în meciul România-Kosovo.
Această decizie nu a fost una ușoară, dar a fost corectă. Știind ce s-a întâmplat cu noi cu un an în urmă, nu ne-am așteptat ca o astfel de situație să se repete în România.
Indiferent de deznodământul juridic al acestui meci, trebuie subliniat faptul că am fost răniți emoțional (în special jucătorii) de provocările și disprețul constant manifestat de suporterii români în cor.
Punctul culminant a fost atins prin incidentul inițiat de unii fotbaliști adversari, care a generat o senzație clară de atac, nu doar asupra echipei noastre, ci și asupra statului și națiunii noastre.
În acele momente dificile, jucătorii noștri au reacționat cu demnitate, iar noi, ca Federație, am fost alături de ei pentru a proteja emoțiile și demnitatea lor, precum și pe cele ale statului nostru.
Acesta a fost un act necesar pentru a păstra integritatea Kosovo și pentru a sprijini orice efort pentru un sport curat și corect, în conformitate cu principiile UEFA și FIFA.
Mulțumim tuturor instituțiilor și opiniei publice pentru sprijinul lor corect și hotărât! Vă asigurăm că nu ne vom opri și vom continua să căutăm dreptatea, în conformitate cu reglementările privind astfel de cazuri politice și rău-intenționate, până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
Fotbalul trebuie să fie un simbol al fair-play-ului și al unității, mai ales în meciuri de un asemenea calibru.
Continuăm cu mândrie și responsabilitate!”, a scris președintele federației de la Priștina, pe Instagram, la aproape 24 de ore distanță de la startul partidei.
Eu cred că va fi judecat ca un singur caz. Vor fi luate în considerare mai multe aspecte. În primul rând, a fost o provocare a jucătorilor kosovari, am văzut cu toții acele gesturi. Da, a fost și o reacție a galeriei noastre, care nu a venit neapărat din senin. Va conta foarte mult și că meciul era pe final, mai erau două minute și se încheia oficial, dar și faptul că au fost acordate mai multe minute de prelungire de către arbitri, dar jucătorii din Kosovo au refuzat să intre pe teren.
Din ce am înțeles, nu s-a strigat „Kosovo e Serbia”, ci doar „Serbia”. Repet, a fost un context. A fost o anumită provocare. În cheia asta ar trebui analizat cazul. România nu ar putea fi considerată 100% vinovată de ce s-a întâmplat. Are partea ei de vină, dar și jucătorii din Kosovo au o parte de vină. E o vină împărțită. Gesturi provocatoare și reacția fanilor. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să ne gândim că riscăm să pierdem noi meciul.
- Cristian Jura, președintele Tribunalului de Arbitraj Sportiv din România, pentru GSP.ro