OPINII  »  EDITORIAL

Mircea Lucescu îi ia aurul Generației de Aur

Mihai Mironică
Mihai Mironică

Articol de - Publicat marti, 19 noiembrie 2024, 15:49 / Actualizat marti, 19 noiembrie 2024 15:58

Mircea Lucescu este opusul lui Elias Charalambous. În timp ce antrenorul formal al campioanei FCSB este un livrator de clișee care ne-a arătat cum sună limba de lemn în engleză, Lucescu transformă într-un spectacol și o conferință de presă de după o victorie cu Cipru în Nations League.

Selecționerul a ajuns la performanța ca la finalul acestei partide să se ducă în discurs până la contestarea supremației Generației de Aur în istoria fotbalului nostru. Adică o deviere de ani-lumină față de subiectul principal, cum au fost învinși legendarii Pittas și Sotiriou.

În ciuda apropierii din ultima vreme, cu meciuri pe care le urmăresc împreună din tribună, între Lucescu și Iordănescu nu a dispărut rivalitatea care-și are rădăcinile în anii ‘70-‘80.

Hiperorgoliosul Lucescu, un colos, fără îndoială, al fotbalului nostru, a fost mereu deranjat că mari succese din istorie au fost asociate cu numele Iordănescu: cele două finale de Cupa Campionilor ale Stelei, Mondialele din ‘94 și ‘98, EURO 2024.

Și atunci Lucescu a venit cu replici: „dacă nu apărea Revoluția, Dinamo ar fi cucerit Cupa Campionilor”. „România lui Edi Iordănescu a fost cea mai slabă echipă la posesie de la EURO”. Iar azi-noapte, Lucescu a dus ofensiva la apogeu: „naționala de la EURO ‘84 a fost peste Generația de Aur“. Generație care avea punctul culminant 10 ani mai târziu, la Mondialul din ‘94.

Argumentele lui Lucescu

Mircea Lucescu îi ia aurul Generației de Aur
Mircea Lucescu, foto: Cristi Preda (GSP)

E un exercițiu interesant cel pe care ni-l propune Mircea Lucescu. România sa ajungea tot în „sferturi”, ca și cea a lui Iordănescu de la Mondialul american. Să fii la un EURO cu doar 8 echipe era echivalentul unei calificări în „sferturi”.

În preliminarii, România lui Lucescu a scos 3 puncte din 4 cu Italia, obținând singura noastră victorie din istorie împotriva unei campioane mondiale în exercițiu. Am învins în ambele partide Suedia, construită pe o IFK Goteborg care cucerea atunci Cupa UEFA. Și știm ce am pățit cu Suedia la Mondialul din ‘94. Am depășit atunci și Cehoslovacia care fusese campioană europeană în ‘76. Iar la turneul final am făcut egal cu vicecampioana acelei ediții, Spania, fără liderul naționalei de atunci, Ilie Balaci.

România ‘84 era construită pe Craiova Maxima, o splendoare de echipă, prima din România care ajungea într-o semifinală europeană. La ea au fost altoiți jucători de la Sportul Studențesc, de la Corvinul, de la Dinamo, care atunci devenea prima echipă românească în semifinalele Cupei Campionilor, și de la ASA Tg Mureș. ASA îl dădea pe cel mai bun fotbalist român al anului 1983, Laszlo Boloni. Ladislau, cum i se spunea atunci, romanizat.

Plus Lucescu jucătorul

Pentru a-și completa arsenalul de atac, Mircea Lucescu a amintit de România din ‘70, calificată la un Mondial cu 16 echipe, și de România ‘72, eliminată dramatic într-un baraj cu 3 meciuri înainte de un EURO cu 4 echipe. Cum ar veni, „optimi” de Mondial și „sferturi” de EURO, în traducere modernă. Iar Mircea Lucescu a fost un jucător proeminent în acele naționale.

Lucescu nu mai vrea să fie recunoscut în primul rând ca antrenorul român care a avut o traiectorie formidabilă în străinătate. El a declanșat ofensiva pentru a-și contura din nou rolul uriaș pe care l-a avut și-n istoria naționalei.

Are el dreptate când doboară Generația de Aur de pe soclu pentru a pune acolo creația lui extraordinară, România ajunsă la EURO ‘84? E un subiect interesant pentru cei pasionați de istoria naționalei. Însă tot Mircea Lucescu spunea mai demult că anvergura unui antrenor e dată de ultimul rezultat. Iar ultimul rezultat din cariera monumentală a lui Lucescu ar putea fi un parcurs de succes la Mondialul american din 2026. Atunci să vezi comparații cu naționala din ‘94…

Citește și:
FCSB, o nouă problemă » Mihai Stoica: „Anul 2024 s-a încheiat pentru el”
Superliga
FCSB, o nouă problemă » Mihai Stoica: „Anul 2024 s-a încheiat pentru el”
Anghel Iordănescu a comis-o în direct, după ce l-a criticat pe Mircea Lucescu: „Pardon” » Ce a spus fostul selecționer
Superliga
Anghel Iordănescu a comis-o în direct, după ce l-a criticat pe Mircea Lucescu: „Pardon” » Ce a spus fostul selecționer
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou: în ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!
Campionate
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou: în ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!

Comentarii (13)
username_2
username_2  •  19 Noiembrie 2024, 21:41

no ca confundai Generatia de Aur cu Gheata de Aur, sint un ignorant absolut, vorba lu dl Talpa I...amu ca tot sint la moda colosalele realizari ale antrenorului nea Mircea, vaz ca nici un jurnalist nu aminteste si de Ghetele de Aur pe care le-a "antrenat" nea Mircea, nu inteleg de ce, sint tot realizari istorice...poate totusi nea Ovi va aborda subiectul intr-un editorial incendiar

Supremul
Supremul  •  19 Noiembrie 2024, 21:31
Postat de Vardy.Party pe 19 Noiembrie 2024, 18:27

Greieri. Știai ca Nea Mircea are o ferma de crescut greieri?

Nu mă interesează particularitățile fiecăruia.

talpaiadului
talpaiadului  •  19 Noiembrie 2024, 19:46

Cea mai rasunatoare peformanta din istoria nationalei a fost obtinuta in 1994, cu Iordanescu antrenor, dar asta nu inseamna, in opinia mea, ca Iordanescu ar fi fost cel mai bun antrenor dintre cei care s-au perindat pe la nationala Romaniei. Referitor strict la rivalitatea dintre Lucescu si Iordanescu, eu unul il pun pe Lucescu, per total, deasupra lui Iordanescu, considerandu-l pe Lucescu superior din toate punctele de vedere. In opinia mea, performanta din 1994 se datoreaza intr-o masura covarsitoare lui Hagi&Co si, doar intr-o mica masura, de tipul unei cantitati neglijabile, antrenorului Iordanescu, despre care singurul lucru bun care imi vine in minte este ca a instaurat o anumita disciplina la nivelul lotului, necesara in urma lui Ienei, care abuzase pe undeva de duhul blandetii in relatia cu fotbalistii selectionati. In rest, Iordanescu a fost un antrenor incapatanat, razbunator, tipicar si superstitios, care, in opinia mea, per total, a facut mai mult rau decat bine generatiei 94, in contrast evident cu Lucescu M, care a fost si este un pedagog in adevaratul sens al cuvantului, un descoperitor si promovator de talente si un resuscitator de fotbalisti. PS: Cea mai mare performanta a fotbalului romanesc a fost, fara indoaiala, obtinuta in 1986, cu minunatul Emeric Ienei antrenor, pe 7 Mai 1986 fotbalul romanesc ajungand pe Everest, acea generatie fiind de fapt generatia de aur, aur adevarat si nu facatura.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează