Articol de Daniel Grigore - Publicat marti, 19 noiembrie 2024, 16:08 / Actualizat marti, 19 noiembrie 2024 16:56
Cu ocazia lansării autobiografiei lui, Gianluigi Buffon (46 de ani) a povestit mai multe momente de cumpănă din viața lui, inclusiv felul în care a descoperit că este depresiv și cum a depășit problemele de ordin mintal.
Astăzi a fost lansată autobiografia lui Gianluigi Buffon, unul dintre cei mai mari portari din istorie. Cu această ocazie, fostul goalkeeper de la Parma, Juventus și PSG a acordat un interviu cotidianului italian Corriere della Sera, în care a abordat mai multe subiecte relatate pe larg în carte.
Unul dintre acestea privește problemele de ordin mintal cu care s-a confruntat Buffon în urmă cu aproximativ 20 de ani. Campionul mondial din 2006 a suferit de depresie, folosindu-se și de pictură pentru a depăși acea perioadă.
Gianluigi Buffon: „Am suferit un atac de panică pe teren. M-au diagnosticat cu depresie”
„S-a întâmplat la finalul lui 2003. Campionatul începuse bine, apoi am început să ne pierdem energia și motivația. Veneam după două campionate la rând: după ce ești sus, se întâmplă să cazi. Un vid s-a căscat înaintea mea. Am început să dorm prost. Mergeam la somn și eram anxios, gândindu-mă că nu voi dormi deloc.
Apoi am suferit un atac de panică. Am simțit presiune la nivelul pieptului. Nu puteam respira, mă gândeam că nu mai vreau să fiu vreodată acolo și că nu voi putea continua acel meci.
Era un Juve - Reggina, pe teren propriu. Am mers la antrenorul de portari, care era grozav, Ivano Bordon, iar el m-a asigurat: «Gigi, nu e obligatoriu să mai joci». Mi-am ținut respirația. M-am uitat la portarul de rezervă, Chimenti, care-mi este un prieten drag, încălzindu-se, și m-am gândit că acela este un moment decisiv al carierei și al vieții mele.
Mi-am spus: «Gigi, dacă nu revii pe teren acum, vei stabili un precedent». Poate vei păți asta și a doua, și a treia oară și nu vei mai putea juca. Așa că am revenit pe teren. Imediat după am reușit o intervenție bună, cu care am salvat rezultatul, câștigând cu 1-0. Dar problema a persistat. Dr. Agricola a pus diagnosticul, confirmat ulterior de psihoterapeut: depresie”, a relatat Buffon, conform Corriere della Sera.
Pictura care l-a țintuit pe marele Gianluigi Buffon: „Am rămas blocat o oră în fața ei!”
„Am refuzat să iau medicamente. Aș fi avut nevoie de ele, dar mi-era teamă că aș deveni dependent. Am mers la psihoterapeut doar de 3 sau 4 ori, dar mi-a oferit sfaturi prețioase: cultivă alte interese, nu te concentra exclusiv pe fotbal.
Atunci am descoperit pictura. Am mers la Galeria de Artă Modernă din Torino, unde era afișată o expoziție de Chagall. Am luat ghidul audio și am rămas blocat în fața «Passeggiata» vreme de o oră! Este o pictură simplă, care îl înfățișează pe Chagall ținându-se de mână cu soția lui, Bella, doar că ea zboară.
M-am întors a doua zi, iar doamna de la casă mi-a spus: «Este aceeași expoziție ca ieri». I-am răspuns: «Mulțumesc, știu asta, dar vreau să o revăd».
Bineînțeles, a fost dificil să trec peste acea perioadă, dar așa a fost toată viața mea: am căzut, m-am ridicat din nou. Am făcut greșeli, așa cum fac toți, dar nu le-am ascuns niciodată”, a adăugat legendarul portar, care a vorbit și despre dependența lui de pariuri - detalii AICI.
Ce semnifică pictura
„Passegiatta” (sau „Promenada”) este o lucrare suprarealistă care surprinde fericirea și libertatea și care îi reprezintă pe autor, alături de soția sa, Bella Rosenfeld, într-un peisaj idilic.
E cu atât mai interesant cum un tablou optimist vine într-o perioadă tulbure în istorie, și anume timpul Revoluției Ruse, când bolșevicii au preluat puterea - reprezentând o evadare din realitate, dictată de iubirea dintre cei doi.