Articol de Cezar Titor - Publicat miercuri, 20 noiembrie 2024, 00:21 / Actualizat miercuri, 20 noiembrie 2024 04:49
Faza grupelor din actualul sezon de Liga Națiunilor a ajuns la final, astfel cunoaștem cu exactitate componența celor cinci urne pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026, organizat în Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada. România va fi repartizată în urna a doua.
Notă: un verdict SF al UEFA, respectiv TAS în privința deznodământului de la România - Kosovo (0-3, în favoarea selecționatei lui Franco Foda) i-ar scoate pe „tricolori” din Top 24 european, survenind o „rocadă” cu Scoția și o „retrogradare” în urna a treia valorică, implicit un adversar mai greu în grupa de preliminarii. Și cu un 3-0 al kosovarilor la „masa verde”, România ar câștiga grupa de Nations League, însă am avea de suferit în ierarhia UEFA.
Cum arată urnele pentru preliminariile CM din 2026:
Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria
Urna 2: Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia, Grecia, România, Slovacia, Norvegia, Cehia
Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru, Israel
Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania
Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
Tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial 2026 va avea loc pe 13 decembrie 2024, la Zurich, Elveția.
Va fi prima ediție a Cupei Mondiale cu 48 de echipe, dintre care 16 provin din Europa. Calificările în Europa vor începe în martie 2025, iar echipele vor fi împărțite în 12 grupe: 6 de câte 5 echipe, 6 de câte 4.
Câștigătoarele grupelor se vor califica direct, iar echipele de pe locul doi vor disputa baraje pentru alte locuri disponibile. Totodată, patru câștigătoare din Liga Națiunilor, care nu s-au aflat în preliminarii pe unul dintre primele două locuri, vor merge la baraj: câte 4 serii, fiecare cu câte două partide, semifinală și finală.
Cum ar arăta o grupă ideală pentru „tricolori”: Elveția, România, Irlanda de Nord, Insulele Feroe, Liechtenstein
Două scenarii dificile pentru trupa lui „Il Luce: Spania, România, Scoția, Kosovo, Moldova / Anglia, România, Slovenia, Armenia, Malta
Cum arată programul pentru preliminariile CM:
- 21-22 martie 2025: etapa 1 (Grupă de 5)
- 24-25 martie 2025: etapa 2 (Grupă de 5)
- 6-7 iunie 2025: etapa 3 (Grupă de 5)
- 9-10 iunie 2025: etapa 4 (Grupă de 5)
- 4-6 septembrie 2025: etapa 5
- 7-9 septembrie 2025: etapa 6
- 9-11 octombrie 2025: etapa 7
- 12-14 octombrie 2025: etapa 8
- 13-15 noiembrie 2025: etapa 9
- 16-18 noiembrie 2025: etapa 10
- 26-31 martie 2026: baraj
Varianta B pentru visul american: barajul de Liga Națiunilor
După ce forurile continentale se vor pronunța în privința incidentelor de pe Arena Națională, când kosovarii au părăsit suprafața de joc și au refuzat să mai revină de la cabine, România ar putea câștiga cu punctaj maxim grupa de Liga Națiunilor. În această situație, „tricolorii” ar fi, de altfel, singura reprezentativă din Liga C cu 18 puncte. Suedia și Macedonia de Nord și-au câștigat grupele cu câte 16 puncte, în timp ce Irlanda de Nord a acumulat doar 11.
Acest scenariu este și cel mai plauzibil, fiind greu de crezut că UEFA va pronunța altceva decât un 3-0 al României la „masa verde”.
Acestea fiind spuse, performanța lui Stanciu & Co. reprezintă mai mult decât promovarea în Liga B: o plasă de siguranță, în cazul în care campania de calificări pentru CM 2026 va fi nefastă, iar România nu se va clasa pe vreuna din primele două poziții.
De ce reprezintă Liga Națiunilor o veritabilă „plasă de salvare”? În total, de-a lungul întregii campanii de Liga Națiunilor, au existat 14 câștigătoare de grupă, România fiind prima cel mai bine clasată din Liga C și a noua per total.
La barajul pentru Campionatul Mondial vor merge, așa cum am menționat și mai sus, primele patru câștigătoare de grupă care nu s-au clasat pe locurile 1-2 în preliminarii, dintre următoarele:
- Spania (A4) - 16 puncte
- Germania (A3) - 14 puncte
- Portugalia (A1) - 14 puncte
- Franța (A2) - 13 puncte
- Anglia (B2) - 15 puncte
- Norvegia (B3) - 13 puncte
- Țara Galilor (B4) - 12 puncte
- Cehia (B1) - 11 puncte
- România (C2) - 18 puncte
- Suedia (C1) - 16 puncte
- Macedonia de Nord (C4) - 16 puncte
- Irlanda de Nord (C3) - 11 puncte
- Moldova (D2) - 9 puncte
- San Marino (D1) - 7 puncte
16echipe vor lua „startul” la barajul pentru CM din 2026: 12 locuri secunde din preliminarii și cel mai bine clasate 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor care nu au fost pe locurile 1-2 în grupele preliminare
Pe scurt: Nu mai mult de trei echipe din ierarhia de mai sus nu trebuie să lipsească de pe locurile 1-2 ale grupelor preliminare pentru ca România să își asigure barajul prin intermediul Ligii Națiunilor.
Este greu de crezut că trupe precum Spania, Franța, Anglia, Germania sau Portugalia nu vor fi pe primele două locuri, astfel prezența noastră este aproape sigură la baraj. Ipotetic, dacă UEFA ar da un verdict de 3-0 pentru Kosovo la „masa verde”, România ar face „rocada” cu Macedonia de Nord în ierarhia câștigătoarelor de grupă din Nations League.
Un alt aspect important: Dintre cele 16 echipe prezente la baraj, 8 vor fi cap de serie, 8 nu. Capii de serie vor fi aleși din echipele calificate de pe locul 2 în preliminarii, echipele cu punctajele cele mai bune, în timp ce urna secundă va fi completată de următoarele patru „performere” din preliminarii + cele 4 din Nations League. Este important să avem un parcurs bun în preliminarii. În această ipostază, adversarii din semifinale ar fi mult mai facili, beneficiind, totodată, și de avantajul terenului propriu. Statutul de cap de serie ar putea veni „la pachet” cu combatanți precum Moldova, San Marino sau Irlanda de Nord!