Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 20 noiembrie 2024 07:49 / Actualizat miercuri, 20 noiembrie 2024 08:11
Comisia de Disciplină UEFA are pe rol azi, 20 noiembrie, dosarul de la România – Kosovo! Dacă instrumentarea speței nu se complică, un verdict ar putea veni cel mai devreme în cursul zilei de joi. Gazeta vă prezintă 5 dintre cei 7 oficiali care vor judeca haosul de pe Arena Națională.
Partida România – Kosovo, disputată pe 15 noiembrie, intră pe agenda Comisiei de Disciplină UEFA, după ce oaspeții au abandonat în prelungirile jocului.
Forul continental a anunțat că au fost demarate proceduri împotriva ambelor federații, iar o decizie, spune președintele FRF, Răzvan Burleanu, ar trebui să vină în scurt timp.
Gazeta a aflat detalii importante despre dosarul care ține cu inima strânsă deopotrivă Bucureștiul și Pristina.
Miercuri dimineață încep dezbaterile, joi - posibil verdict
Așadar, când se judecă, punctual, speța la UEFA? „Miercuri dimineață, 20 noiembrie, intră pe rol”, spun surse GSP din anturajul FRF.
Informația se completează cu estimările federației, care așteaptă un răspuns chiar până la sfârșitul acestei săptămâni.
Nu e obligatoriu însă ca miercuri să se și definitiveze cazul.
Există posibilitatea unei amânări, dacă „tribunalul” va solicita clarificări și completări pentru a avea la îndemână întreg probatoriul înainte de a dicta o decizie.
Dar e clar că miercuri încep dezbaterile și audierile, care, în funcție de complexitate, se pot întinde până spre seară.
Cel mai probabil, o hotărâre nu se va pronunța în aceeași zi, însă joi am putea avea deja verdictul dacă instrumentarea dosarului se închide de la prima ședință dedicată meciului de la București.
Șapte judecători pentru incidentele de la București
Cine va judeca dosarul? În Comisia de Control, Etică și Disciplină se află 16 oficiali: un președinte (Thomas Partl – Austria), doi vicepreședinți (Sandor Berzi – Ungaria, Jaques Antenen – Elveția) și 13 membri.
Dar procedura este că pe o speță intră, de obicei, un complet de 5 sau 7 oameni, între care președintele și cei doi vicepreședinți sunt punct fix în majoritatea cazurilor.
Iese din calcul de fiecare dată un oficial care provine dintr-o țară aflată în litigiul respectiv.
Așa va fi și situației avocatei Mădălina Diaconu, membră CA, care nu ar avea dreptul să fie nominalizată în juriu.
„Pentru România – Kosovo vor fi șapte judecători”, afirmă aceleași surse consultate de GSP. Iar Gazeta a aflat cine vor fi cinci dintre cei care vor decide sancțiunile de la România – Kosovo!
1. Thomas Partl - Austria. În Comisia de Disciplină din 1992, președinte din 2006! Fost emisar UEFA în Europa de Est
Începem cu Thomas Partl. Președintele austriac, 78 ani, face parte din 1992 din Comisia de Disciplină UEFA, pe care o prezidează din 2006! Practic, prin mâna lui trec de peste trei decenii tot ce înseamnă abateri disciplinare, de la Champions League și meciuri ale echipelor naționale până la litigii interne cu efecte la nivel continental, gen „dosarul Valiza” al lui Gigi Becali.
A început însă să colaboreze cu forul continental încă din anii ‘70, când, foarte tânăr, era deja vicepreședinte al federației regionale din Karnten.
Cu o prodigioasă carieră de judecător în Carintia, regiunea sudică a Austriei, Partl a lucrat multă vreme pentru UEFA pe zona Europei de Est, fiindcă vorbește bine limbile slave, mama sa fiind de origine slovenă.
Are la activ 8 Europene la care a participat în Comisia de Disciplină, fiind unul dintre oamenii care au dictat măsurile punitive la toate aceste turnee finale.
2. Sandor Berzi - Ungaria. Vicepreședinte al federației maghiare, în Comisia Disciplină UEFA din 1992!
Vicepreședintele CD, Sandor Berzi, este, totodată, și vicepreședinte al federației maghiare de fotbal, din 2010. A activat înainte ca secretar general al forului de la Budapesta (1990-2006), unde a mai condus sectorul de arbitri și departamentul internațional.
Timp de un deceniu (1979-1989) a fost vicepreședinte la MTK Budapesta și un sezon – director general la Videoton (2008-2009).
În Comisia de Disciplină UEFA lucrează din 1992, iar vicepreședinte a devenit în 2006. Este căsătorit cu o fostă baschetbalistă, Beata Meshko, și are doi copii.
3. Jaques Antenen - Elveția. Fost șef al Poliției în cantonul Vaud și ex-procuror în Lausanne
Al doilea vicepreședinte, elvețianul Jaques Antenen, a fost procuror în Lausanne și șef al Poliției din cantonul Vaud (2009-2022).
A lucrat pe numeroase dosare în problematica spălării banilor, iar la Nyon e unul dintre consilierii importanți pe subiecte legate de siguranță și securitate la meciurile de sub egida UEFA.
Activează în Comisia de Disciplină din 1998, iar vicepreședinte a devenit în 2023. În vara anului trecut a avut calitate de delegat UEFA la finala Champions League de la Istanbul, Manchester City – Inter 1-0.
Colaborează și cu FIFA din 1994, în calitate de observator și expert independent pe teme de integritate.
4. Joao Leal - Portugalia. Fost șef al juridicului la federația lusitană, actor într-un scandal uriaș cu Benfica și FC Porto
Joao Leal face parte din 2017 din Comisia de Disciplină UEFA, fiind anterior membru la Apel. El lucrează din 1998 la federația portugheză, unde a condus departamentul juridic și sectorul de transferuri.
În 2008, Leal s-a aflat în mijlocul unui imens scandal în Portugalia, în calitate de șef al juridicului de la FPF.
Benfica și Guimaraes l-au acuzat că a transmis informații false la UEFA pentru a salva în 2008 pe FC Porto de la excluderea din Champions League ca urmare a dosarului de mituire a unor arbitri în sezonul intern 2003/2004.
5. Thura Win - Anglia. Membru în conducerea federației de la Londra, judecător, master în drept
Mediator și arbitru în domeniul civil și comercial, licențiat în drept, cu un titlu de master în CV, Thura Win lucrează de peste 30 de ani în sectorul administrativ al fotbalului.
Este membru al Consiliului de conducere al federației engleze, a condus Comisia de Disciplină a FA și a ocupat multiple posturi de director în forul de la Londra.
De asemenea, Win e guvernator al Universității din Winchester, magistrat în Hampshire, unde continuă să activeze ca judecător în tribunale pentru tineret (10-17 ani) și adulți.