SPORTURI  »  BASCHET  »  CALIFICĂRI CM

România, victorie clară cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027 » Mihai Silvășan: „Băieții și-au dorit succesul enorm de mult”

România se duelează cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial din 2027/Foto: fiba.basketball
România se duelează cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial din 2027/Foto: fiba.basketball

Articol de - Publicat joi, 21 noiembrie 2024 19:40 / Actualizat joi, 21 noiembrie 2024 22:37

Echipa masculină de baschet a României a reușit joi, 21 noiembrie, să obțină prima victorie în precalificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027. Tricolorii au dominat jocul cu Norvegia și au câștigat cu 75-62 în Nordstrand Arena din Oslo, urcând pe prima poziție în grupa B.

În afara Euroligii, principala ligă continentală de baschet, toate celelalte competiții inter-cluburi din Europa au luat o pauză pentru fereastra dedicată echipelor naționale. Dacă majoritatea formațiilor puternice evoluează în preliminariile Campionatului European de Baschet din 2025, în schimb România a ratat această șansă și evoluează în precalificările Campionatului Mondial din 2027.

România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
GOLDEN LEAGUE
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate

România a dominat confruntarea cu Norvegia, însă nu a avut un meci ușor. Tricolorii, grație în special lui Emanuel Cățe și Alexandru Olah, au condus pe întreaga durată a jocului, însă de-abia la final au putut să ridice piciorul de pe accelerație.

Gazdele, conduse de Harald Frey, au izbutit să revină în mai multe rânduri și, drept dovadă, înaintea ultimului sfert, diferența era de doar 5 puncte. Nordicii au rămas în pană de idei pe final și au încercat, în preponderență, să înscrie de la distanță, în timp ce elevii lui Mihai Silvășan, mai preciși, au punctat din interior și au obținut victoria: 62-75.

Cei mai buni jucători ai României au fost Alex Olah (16 puncte, 6 recuperări, 6 capace), Emi Cățe (8 puncte, 13 recuperări, 4 capace), Kris Richard (14 puncte) și Bobe Nicolescu (12 puncte).

De partea cealaltă s-au remarcat Harald Frey (21 de puncte), Chris-Ebou Ndow (13 puncte, 11 recuperări) și Kristian Sjolund (13 puncte).

România, victorie clară cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027 » Mihai Silvășan: „Băieții și-au dorit succesul enorm de mult”
Alex Olah, MVP-ul României în victoria cu Norvegia/Foto: fiba.basketball

Mihai Silvășan, antrenorul naționalei României, a dezvăluit la finalul jocului care a fost strategia principală în partida din Norvegia:

„O victorie foarte importantă pentru noi și pentru moralul nostru. O victorie muncită. Am jucat cu o echipă care are în componență un jucător de ACB, cu statistici bune (n.r. Harald Frey). Scopul nostru principal a fost să-l anihilăm pe el și pe jucătorul de la Cholet, echipa de pe locul 1 din Franța (n.r. Chris-Ebou Ndow). Am reușit să facem asta destul de bine și nu am lăsat puncte ușoare din partea acestor jucători”, a declarat tehnicianul clujean pentru GSP.ro.

„Avem o atitudine exemplară. Băieții și-au dorit victoria enorm de mult și au demonstrat asta pe teren. Nu am jucat un baschet perfect, însă cred că e foarte bine dacă pornim de la aceste aspecte, și anume să avem mentalitatea corectă meci de meci și să ne luptăm pentru victorie timp de 40 de minute. Nu vrem absolut deloc să sărbătorim, nici nu e cazul. Avem meci cu Luxemburg peste 3 zile și trebuie să ne refacem”, a adăugat Silvășan.

România, victorie clară cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027 » Mihai Silvășan: „Băieții și-au dorit succesul enorm de mult”
România a urcat pe prima poziție a grupei B, grație coșaverajului/Foto: captură Flashscore

Final în Norvegia - România: 62-75

Final de meci în Nordstrand Arena. Tricolorii au gestionat bine ultimele minute și s-au impus cu 75 la 62.

Min 37. 54-70: Nordicii sunt în pană de idei, iar reprezentanții noștri profită și se distanțează tot mai mult, fiind conduși de Richard.

Min 36. 54-64: Multe faze ratate ale ambelor tabere. Cățe domină lupta la recuperare și îl forțează pe antrenorul Norvegiei să ceară un timp de odihnă.

Min 32. 52-62: Momente foarte bune ale naționalei României. Nicolescu, Olah și Diculescu îi duc pe oaspeți la o diferență de 10 puncte.

Sfertul al treilea

Min 30. 50-55: Olah își asumă două acțiuni ofensive pe care le finalizează și tricolorii conduc la cinci puncte înaintea actului decisiv.

Min 28. 48-51: Norvegia răspunde cu două triple semnate de Frey și Ndow, iar Stian Mjoes marchează pe final de atac. Time-out România.

Min 24. 40-51: Cățe apără extraordinar inelul echipei sale și apoi marchează două libere la celălalt panou.

Min 22. 38-47: Repriza a doua începe cu o veste proastă pentru România. Grasu s-a accidentat și părăsește terenul șchiopătând.

România, victorie clară cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027 » Mihai Silvășan: „Băieții și-au dorit succesul enorm de mult”
Ștefan Grasu s-a accidentat în sfertul al treilea/Foto: captură FIBA

Sfertul al doilea

Min 20. 38-43: Cățe, revenit pe teren, reușește al doilea capac, iar Andrei Oinaru marchează primele puncte la seniori. Prima repriză se încheie cu scorul de 43-38 pentru România.

Min 18. 34-39: Tricolorii găsesc cu greu drumul spre coș și gazdele se apropie la cinci puncte.

Min 14. 28-34: Kristian Sjolund marchează două coșuri consecutive de trei puncte și este rândul lui Mihai Silvășan să solicite un timp de odihnă.

Min 13. 22-33: Olah continuă să fie de neoprit sub panou, iar Bobe Nicolescu înscrie de la mare distanță, provocându-l pe Mathias Eckhoff să ceară primul time-out al confruntării.

România, victorie clară cu Norvegia în precalificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027 » Mihai Silvășan: „Băieții și-au dorit succesul enorm de mult”
Tricolorii, la momentul intonării imnului în Nordstrand Arena din Oslo/Foto: fiba.basketball

Sfertul 1

Min 10. 20-26: Alexandru Olah intră excelent de pe bancă și își face treaba de sub panou, însă elevii lui Silvășan continuă să își trimită adversarii la linia de libere și primul sfert se încheie cu 26-20 pentru România.

Min 7, 14-19: Kuti confirmă forma bună arătată în campionat și pune pe tabelă 5 puncte, dar gazdele reușesc un parțial de 7-0.

Min 5, 7-14: Tricolorii continuă să conducă. Richard reușește un 4-point-play, iar Grasu punctează după recuperare.

Min 2, 3-6: Cățe pierde angajamentul de start, însă marchează primele 4 puncte ale tricolorilor. Măciucă face o intercepție și înscrie prin slam-dunk pe contraatac.

Formații de start:
Norvegia - Harald Frey, Chris-Ebou Ndow, Sjur Djeb Berg, Bouna Ndiaye, Kristian Sjolund
România - Nandor Kuti, Kris Richard, Mihai Măciucă, Ștefan Grasu, Emanuel Cățe

A avut loc prezentarea celor două naționale, iar acum se intonează imnul național al României, urmat de cel al Norvegiei.

România, eșec uluitor în primul meci din campania de calificare pentru Campionatul Mondial

Tricolorii se află în grupa B, alături de Luxemburg și Norvegia, iar în această fereastră vor juca împotriva ambelor naționale, în deplasare. Naționala antrenată de Mihai Silvășan a debutat cu stângul în această campanie, pierzând surprinzător duelul cu Luxemburg din BTarena: 72-76.

„Vulturii” au dominat primele trei sferturi ale partidei, păreau că se îndreaptă spre un rezultat pozitiv, însă apoi a urmat dezastrul. Oaspeții au revenit de la un deficit de 23 de puncte, au trimis jocul în prelungiri și i-au administrat României una din cele mai dureroase eșecuri din ultimii ani.

„Destul de dureros ce s-a întâmplat în ultimele șapte, opt minute. Ce vreau să vă rog pe voi și pe suporterii care au văzut acest meci – cu siguranță, e vina mea că am pierdut acest meci. Jucătorii chiar au avut o atitudine exemplară. Cu siguranță, a fost extrem de plăcut să lucrez cu ei în aceste patru zile. Asta le-am spus și acum în vestiar.

Cât timp vor fi cu mine, ca antrenorul lotului național, nu vreau ca cineva să stea cu capul plecat de rușine. Suntem cine suntem, ca nație, în baschet. Ceea ce putem noi controla e atitudinea pe care o arătăm atunci venim la echipa națională, atitudinea de la antrenamente, atitudinea de la meciuri. Cred eu că aici pot să dau nota 10, sincer”, explica Silvășan, vizibil afectat, la conferința de presă din BTarena.

La aproape 9 luni de la acea partidă, Emanuel Cățe și coechipierii săi vor să arate că acel joc a fost un accident. Prima oportunitate va fi joi seara, 21 noiembrie, începând cu ora 20:00, în Nordstrand Arena.

Norvegia a adunat până acum un succes, 72-58 în fața lui Luxemburg. Cel mai bun marcator a fost Harald Frey (23 de puncte, 6 pase decisive, 4 recuperări), care se anunță a fi cel mai periculos jucător al nordicilor. Acesta joacă, începând cu acest sezon, în prima ligă a Spaniei, la Bilbao Basket, după doi ani petrecuți în Bundesliga.

Lotul naționalei pentru dubla cu Norvegia și Luxemburg

Pentru confruntarea din Oslo, Mihai Silvășan a convocat următorul lot de jucători:

  • Lucas Tohătan (CSO Voluntari)

  • Nandor Kuti (CS Dinamo București)

  • Kris Richard (CSM Oradea)

  • Tudor Fometescu (FC Argeș Basketball)

  • Dragoș Diculescu (BG Hessing Leitershofen, Germania)

  • Mihai Măciucă (U-BT Cluj-Napoca)

  • Bogdan Nicolescu (CSM Oradea)

  • Ștefan Grasu (CS Dinamo București)

  • Andrei Oinaru (CSM Corona Brașov)

  • Emanuel Cățe (BAXI Manresa, Spania)

  • Alexandru Olah (CSO Voluntari)

  • Rareș Uță (CS Vâlcea 1924)

Silvășan va fi ajutat de pe bancă de Ionuț Bâscoveanu (CSM Corona Brașov) și de Răzvan Munteanu (Tornados Franken, Germania).

Îmi doresc să avem o mentalitate corectă și să depunem tot efortul de care suntem capabili pentru a câștiga aceste două meciuri. Avem o atmosferă bună, îmi doresc să jucăm cu încredere, să jucăm un baschet agresiv, în viteză, a spus antrenorul naționalei înaintea primului meci, conform Federației Române de Baschet.

Duminică, 24 noiembrie, la ora 18:00, România va avea șansa de a-și lua revanșa în fața lui Luxemburg.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
Superliga
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (9)
MaxiP
MaxiP  •  22 Noiembrie 2024, 16:24
Postat de dududooo pe 22 Noiembrie 2024, 15:02

Da de apozitie ai auzit ? La noi baschetul este marginalizat era ok. Dacă pui în tara e între virgule ca e apozitie. Nu are de ce sa fie acolo. Se poate formula și fără. Capisci ? De ce sa mai pui în țară după la noi? Ca deja ai scris unde e problema. La noi. Cu cine ai făcut gramatica?

Nu e neaparat apozitie, "la noi in tara", e o exprimare legata, absolut normala. E ca "la noi acasa", e vorba de casa noastra, de tara noastra, exprima cu exactitate locatia. Nu e absolut nimic gresit. Unde e eroarea gramaticala, ca nu inteleg? Da, e corect si ce spui tu, daca vrei sa accentuezi ceva. Vrei sa spui ca merge exprimarea "la noi, in gradina"?! Merge, sigur, dar in principiu daca vrei sa te exprimi despre gradina noastra, virgula nu isi are sensul, e doar pentru intonatie si pentru accentuarea locului exact, mergand foarte bine si exprimarea continua "la noi in gradina", fiind vorba de gradina noastra, accentuand posesivitatea mai mult decat locatia. Discutia in sine e complet inutila, dar nu te poti lega de o eroare gramaticala care nu exista, nu e neaparat apozitie unde spui tu. Capisci?

dududooo
dududooo  •  22 Noiembrie 2024, 15:03
Postat de OlteanuMarian pe 22 Noiembrie 2024, 09:25

...nu sunt cu virgulele ...si nici nu voi fi ...sunt cu limba romana dar am obosit sa i atac pe acestia ca tine care sunt cu rom engleza...limba noastra i o comoara napadita de buruieni anglicane ...lasa ma pe mine vezi ti de familia ta si invata i pe ei gramatica...si cand mai vezi cuvinte care polueaza limba ia te de aceia ...nu de virgulele mele ...

Fantastic. Dar ce ai cu formele de punctuație? Te deranjează?

dududooo
dududooo  •  22 Noiembrie 2024, 15:02
Postat de MaxiP pe 22 Noiembrie 2024, 11:42

Nu, chiar nu se scrie asa. Cum adica, ce e gresit in expresia "la noi in tara"?! E legat, nu e nicio virgula. Se poate pune o virgula inainte de "baschetul este marginalizat", dar nu e obligatorie, omul foloseste un subiect, un predicat si un complement, nu e obligatorie nicio virgula. Se pot pune, s-ar pune pentru intonatie, el n-a vrut sa foloseasca intonatia ta. Ambele variante sunt corecte, depinde cum doresti sa sune, dar nu e absolut nimic gresit in ceea ce a scris.

Da de apozitie ai auzit ? La noi baschetul este marginalizat era ok. Dacă pui în tara e între virgule ca e apozitie. Nu are de ce sa fie acolo. Se poate formula și fără. Capisci ? De ce sa mai pui în țară după la noi? Ca deja ai scris unde e problema. La noi. Cu cine ai făcut gramatica?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează