Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 22 noiembrie 2024 18:47 / Actualizat vineri, 22 noiembrie 2024 19:11
Avocatul Sabrinei Voinea, Sabin Gherdan, a demarat o nouă cale de atac la Tribunalul Federal Elvețian pentru a obține medalia de la Paris și pentru sportiva din Constanța. Este vorba despre o procedură de revizuire, cu probe noi pentru instanță. Pe rol sunt în prezent cinci procese pentru bronzul de la sol!
Nebunia medaliilor de la concursul olimpic de gimnastică Paris 2024 e departe de a se fi încheiat. Din contră, ițele juridice devin teribil de încurcate! Iar, pentru întrecerea de la sol, un nou episod intră pe agendă! Rămasă în afara podiumului în urma invocării de către arbitre a depășirii covorului la un exercițiu, Sabrina Voinea a pierdut demersul la TAS, a depus în septembrie un recurs la Tribunalul Federal Elvețian și acum mai face încă un pas surprinzător la aceeași instanță supremă: o cerere de revizuire!
„Dosarul Sabrina Voinea”: care e diferența între recurs și revizuire
Recursul privește chestiuni procedurale, adică în ce măsură s-au respectat mecanismele și principiile de desfășurare a procesului. În schimb, revizuirea presupune apariția unor probe noi, imposibil de cunoscut la momentul inițial, capabile să fi răsturnat primul verdict.
În acest moment, pe rolul Tribunalului Federal Elvețian există cinci plângeri distincte legate de bronzul de la sol, atribuit între timp lui Ana Maria Bărbosu prin decizia TAS: recurs și revizuire Sabrina Voinea, recurs și revizuire Jordan Chiles, revizuire federația americană! Toate sunt în procedura preliminară, administrativă. Nu e stabilit încă niciun termen de judecată, iar estimările sunt că abia în primăvara viitoare am putea avea o soluționare definitivă a cazului.
„Drepturile sportivei au fost prejudiciate de sistemul Federației Internaționale”
Avocatul sportivei din Constanța, Sabin Gherdan, explică demersul: „E adevărat că săptămâna trecută am depus o cerere de revizuire în numele Sabrinei Voinea. Urmărim să dovedim că drepturile sportivei au fost prejudiciate de un sistem al Federației Internaționale, care nu a oferit arbitrilor elemente obiective suficiente pentru a lua o decizie în coformitate cu realitatea”.
Și continuă: „Ambele proceduri au aceeași finalitate, anularea hotărârii arbitrale în ceea ce o privește pe Sabrina Voinea. Există, totuși, o distincție procedurală. Recursul este limitat de legiuitorul elvețian și vizează elementele avute în vedere de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Revizuirea se referă la aspecte petrecute anterior pronunțării hotărârii ce nu au putut fi, din motive obiective, depuse în fața TAS”.
Asul din mânecă: de obicei, sunt invocate noi imagini video relevante
De obicei, în cererile de revizuire sunt invocate noi imagini video, așa cum a procedat și USA Gymnastics, care a propus probe dintr-un documentar Netflix despre Simone Biles. Acesta ar demonstra că antrenorii lui Chiles ar fi anunțat contestație la nota sportivei în marja unui minut, cât prevede regulamentul pentru procedura respectivă.
Americanca primise inițial o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766. Ulterior, TAS a întors decizia și a oferit bronzul lui Bărbosu, invocând că pachetul de contestații s-a făcut dincolo de minutul regulamentar.
După hotărârea TAS, clasamentul olimpic la sol a rămas în următoarea formulă:
1. Rebeca Andrade (Brazilia) 14,166
2. Simone Biles (SUA) 14,133
3. Ana Maria Bărbosu (România) 13,700
4. Sabrina Voinea (România) 13,700 (grad de dificultate mai scăzut)
5. Jordan Chiles (SUA) 13,666.
De aici va pleca judecata Tribunalului Federal Elvețian, care va trebui să hotărască, definitiv și irevocabil, la cine merge bronzul de la sol Paris 2024.
„Toate cele trei gimnaste să primească medalia de bronz”
În ceea ce privește recursul depus deja în septembrie, Sabin Gherdan explicase pentru gsp.ro: „Sperăm în continuare să se ajungă la o modalitate amiabilă de rezolvare a acestui caz în sensul ca toate cele trei gimnaste să primească medalia de bronz, un punct de vedere pe care l-am susținut de la început. E normal ca partea care a greșit să-și asume erorile dovedite. S-a creat o situație traumatică pentru cele trei gimnaste și sperăm să existe deschidere în sensul unui agreement pentru ca un bronz să-i revină și Sabrinei”.
Din echipa de avocați a Sabrinei Voinea va face parte și Mădălina Diaconu, un reputat specialist în drept sportiv internațional, membru al unui cabinet elvețian.
De asemenea, pentru același demers au mai colaborat încă trei avocați români: Gheorghe Buta, Octavian Popescu și Bogdan Foloștină. În plus, COSR a sprijinit demersurile prin servicii de consiliere sportivă.
”Probabil că un verdict clar vom avea abia prin martie, aprilie. Și presupunem că un prim termen se va fixa după Sărbători”, a mai subliniat Sabin Gherdan pentru gsp.ro.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern