Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 15 decembrie 2024 21:23 / Actualizat duminica, 15 decembrie 2024 21:28
Jelena Dokic (41 de ani), fost număr 4 mondial și câștigătoare a 6 titluri WTA în carieră, a abordat tema maternității ca menire vitală, transmițând un mesaj puternic în sprijinul puterii de a decide fiecare pentru sine.
Australianca Jelena Dokic a scris o scrisoare deschisă pe rețelele sociale, adresată femeilor și dreptului acestora de a decide dacă doresc sau nu să devină mame. Adresată, de asemenea, judecății publice atunci când răspunsul la întrebarea „Vrei să ai copii?” este nu.
Ocupantă a locului 4 mondial în august 2002, Dokic, care este născută în Croația, la Osijek, a reprezentat în carieră Iugoslavia (2001-2003), Serbia și Muntenegru (2003-2005) și Australia (1998-2000, respectiv 2006-2014, până la retragerea din activitate). A avut o copilărie dură, marcată de violențele și tratamentul înfricoșător al unui tată tiran, Damir, care îi era și antrenor.
Jelena Dokic, luptă contra depresiei, anxietății și a comentariilor răutăcioase
Apoi, a suferit de depresie, anxietate, sindrom post-traumatic și tulburare de alimentație. Mai târziu, a suportat valul de comentarii negative pe rețelele sociale legate de aspectul fizic și greutatea ei, care i-au afectat sănătatea mintală.
În plus, a suportat un alt șoc emoțional în decembrie 2021, înainte de Crăciun, când Tin Bikic, partenerul ei timp de 19 ani, a anunțat-o la telefon că „s-a terminat”. „Au trecut deja trei ani și mi-a fost greu la început, un șoc, nu e dubiu în privința asta”, a spus ea pentru Woman’s Day.
„Acum sunt într-un loc bun în plan personal”, a asigurat Jelena, care a decis să aducă public în discuție subiectul maternității ca obligativitate în viața femeilor, sub forma scrisorii care se găsește integral mai jos.
Mesajul Jelenei Dokic către femei
„Aveți copii? De ce nu aveți? Nu mă deranjează întrebările, dar mă enervează judecata și șocul din priviri și restul conversației când spun că nu am sau poate chiar că nu voi avea copii.
Pot să accept și să răspund la judecată. Dar eu și alte femei nu ar trebui să fim nevoite să o facem. Sunt femeie, deci pentru asta am fost adusă pe lume, nu-i așa? Este singurul lucru.
Îmi plac la nebunie copiii, dar să am copii nu se află în planurile mele. Din păcate, nu este ceva care va face parte din viața mea din mai multe motive.
Există încă o șansă foarte mică de adopție într-o zi, dar în afară de asta, nu se va întâmpla. Și este OK. M-am împăcat cu asta.
Scriu însă pentru că există atât de multe femei care nu pot sau nu vor putea avea copii dintr-un motiv sau altul și care vor fi judecate pentru asta. Societatea ne face să simțim că, dacă noi, FEMEILE, nu ajungem să avem copii și să naștem, am eșuat cumva sau nu valorăm nimic.
Sau dacă nu devenim niciodată mame, înseamnă că ne-am ratat „menirea” pe acest pământ.
Ridicol. Așa că am vrut doar să scriu acest lucru în cazul în care vă simțiți așa sau ați fost făcute să vă simțiți astfel.
Mie mi s-a întâmplat și știu cum e să fii judecată pentru că nu ai copii, chiar dacă oamenii habar nu au de ce, mai ales dacă fizic nu-i poți avea. Dar nu dați atenție.
Dacă cineva te judecă pentru acest lucru, asta spune totul despre el. Nu trebuie să naști sau să fii mamă pentru a fi demnă și pentru a însemna mult.
Ești deja valoroasă și însemni mult. Ceea ce contează este ceea ce faci în viață pentru a-i ajuta pe ceilalți și cât de bună ești ca om, și nu dacă naști sau devii mamă.
Indiferent care este calea ta, nu te simți niciodată rușinată și nu permite nimănui să te facă să te simți lipsită de valoare sau ca și cum nu însemni mare lucru pentru că nu ai copii, indiferent de motiv.
Nu este treaba nimănui și valoarea ta ca femeie nu depinde de asta.
Cu dragoste, Jelena”
La final, Dokic i-a mulțumit lui Sam Lane, jurnalistă de sport la ABC și scriitoare, pentru că i-a permis să o țină în brațe și să se fotografieze cu fiica acesteia, Pearl. „Ești o mamă extraordinară”, i-a transmis Jelena.
Postarea, care a adunat 13.625 de like-uri, a primit multe comentarii favorabile și aprecierea, între alții, a Elenei Vesnina și a lui Jonas Bjorkman, nume importante în lumea tenisului.