INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EURO 2008

Generaţia de campioni

Articol de GSP - Publicat marti, 01 iulie 2008 00:00

Spania a triumfat la Euro cu un grup obişnuit să cîştige: 18 din cei 23 de jucători obţinuseră deja trofee.

Spania a scăpat de etichetă. Ca­talogată ca “mereu favo­ri­tă, niciodată învingătoare”, “na­ţionala” iberică şi-a confirmat, în sfîrşit, porecla de “Furie ro­şie” şi a măturat tot la Euro 2008. Doar Franţa mai reuşise un traseu ire­pro­şabil , în 1984! Sugestiv, tru­­­pa lui Luis Aragones a fost prima nu doar pe podium (1-0 cu Ger­ma­nia), ci şi la principalele elemente de statis­ti­că precum goluri, po­se­sie, şuturi, pase.

O asemenea reuşită îşi are ră­dă­cinile şi în antecedentele jucă­to­rilor. Cu doar 5 excepţii , aceştia au abordat turneul austriaco-el­ve­ţian cu multe trofee în palmares. Un ca­pitol condus de căpitanul Ca­sillas , cu nu mai puţin de 9 titluri la 27 de ani. Spaniolii erau, astfel, obişnuiţi să cîştige, ştiau cum o pot face. Aragones a găsit modalitatea de a le cumula energia şi expe­rien­ţa pentru a crea un joc consistent, competitiv, atrac­tiv, eficient. Su­fi­cient să aducă, după 44 de ani, un nou trofeu la Madrid.

Primire de lux

Spaniolii au avut parte de o în­tîm­pinare triumfală aseară. Pro­gramul de celebrare era sta­bi­lit. Noii campioni ai Europei au a­juns în jurul orei 20:30 la Madrid, au făcut o poză oficială pe scara avionului, apoi, de pe pistă, au urcat direct într-un autocar de­ca­potabil, care i-a plimbat pe stră­zile Capitalei, inclusiv prin faţa Primăriei , pînă la “Plaza de Co­lon”, locul ales pentru săr­bă­to­rirea titlului. Fiesta a început către ora 22:00, cînd trofeul a fost arătat de jucători miilor de fani. După miezul nopţii era pregătită o cină privată, urmată de o ieşire în grup la discotecă. Azi, echipa lui Aragones e aşteptată de premierul Zapatero.

Xavi MVP

UEFA l-a ales pe cel mai bun de la Euro 2008. Evident, e spa­niol: Xavi. În vîrstă de 28 de ani, mijlocaşul Barcelonei a jucat 5 meciuri la acest turneu fi­nal, marcînd un gol în semifi­nala cu Rusia şi alergînd cel mai mult în finală (11,446 km). “Exem­pli­fică perfect jocul noii cam­pi­oa­ne”, explică UEFA. În lotul ideal de 23 nu figurează nici un român.

Senna e primul

Marcos Senna a devenit primul jucător naturalizat care cîştigă Euro. Totodată, mijlocaşul brazilian născut la Rio de Janeiro e primul sud-american ce ajunge campion european.

În pelerinaj

Triumful cu Germania a însemnat întîlnirea de adio al lui Ara­go­nes la “naţionala” Spaniei, federaţia de la Madrid de­sem­nîn­du-l ca suc­cesor pe Vicente del Bosque. Tehnicianul de 70 de ani îşi va respecta promisiunea fă­cu­tă îna­intea competiţiei că va ple­ca în pele­ri­naj la celebra mă­năs­ti­re din San­tia­go de Compostella dacă va lua titlul continen­tal. Viitorul antre­nor al lui Fe­ner­bah­ce va fi acom­paniat de soţie.

Audienţe mai bune la CE 2008

CE 2008 a fost peste CM 2006 în ceea ce priveşte audienţa medie (10,8% faţă de 9,1%). Meciurile ambelor competiţii s-au jucat la aceleaşi ore, turneul de acum doi ani fiind organizată de Germania. Participarea României , ale cărei meciuri au atins audienţe foarte bune (23,9% cu Franţa, 25,8 cu Italia şi 25,7 cu Olanda), a ridicat media audienţelor faţă de CM 2006. Finala competiţiei, Germania-Spania, a atins 18,3 puncte de rating şi a avut un share de 43,6%.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Oficialul clubului din Liga 2, după victoria la scor-fluviu de azi: „Avem drept de promovare!”
Liga 2
Oficialul clubului din Liga 2, după victoria la scor-fluviu de azi: „Avem drept de promovare!”
„Ne vom despărți” » Măsuri drastice după Oțelul - Dinamo
Superliga
„Ne vom despărți” » Măsuri drastice după Oțelul - Dinamo
Viața în România a fotbalistului aflat la 11.000 de kilometri distanță de casă: „Mie asta îmi place cel mai mult aici. Îmi dă siguranță
Superliga
Viața în România a fotbalistului aflat la 11.000 de kilometri distanță de casă: „Mie asta îmi place cel mai mult aici. Îmi dă siguranță"

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (2)
 •  01 Iulie 2008, 23:18

scz, ,,traseu ireprosabil"

 •  01 Iulie 2008, 23:16

Atentie, Spania nu a avut chiar ,,un comportament ireprosabil"!Ma refer la remiza cu Italia din sferturi(e drept meciul a fost pana la urma castigat, dar la penalty-uri). Da, daca ar fi batut atunci in 90 de minute, am fi putut spune asta

Vezi toate comentariile (2)
Comentează