GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Cum tratează Olanda și Belgia criza coronavirus: „Bătrânii au alt statut în cultura italiană. E inuman să îi aduci la spital” + ce directive sunt date către aziluri

Articol de GSP - Publicat vineri, 27 martie 2020 19:23

CORONAVIRUS. Un expert din Olanda cred că parte din colapsul din spitalele din Spania și Italia este din cauza „statutului pe care îl au cei în vârstă" în cele două culturi și dorința de a-i salva cu orice preț.

În ziarele din Peninsula Iberică ieri au fost prezentate câteva declarații ale unor specialiști olandezi și belgieni care prezintă felul în care se comportă țările lor în fața luptei cu pandemia de COVID-19, încercând să analizeze de ce Italia și Spania au ajuns aproape de colapsul medical. 

În Italia se gestionează în mod diferit locurile de terapie intensivă față de felul în care o facem noi. Ei internează persoane pe care noi le considerăm prea în vârstă. Bătrânii au un alt statut în cultura italiană", a spus Frits Rosendaal, director al clinicii de epidemiologie din Leiden, citat de El Confidencial.

În Olanda, încă nu a fost instituită starea de carantină totală, spre deosebire de mare parte a Europei. Olandezii analizează în amănunt pe cine internează, chiar dacă sistemul lor medical nu a ajuns la limită. 

Există directive către aziluri și căminele de bătrâni în care li se atrage atenția să se gândească de două ori dacă să-i ducă pe cei infectați la spital pentru a nu-i face să sufere și pentru a nu umple unitățile medicale.

„Să aduci bătrânii să moară la spital e inuman”

Aceeași idee se întâlnește și în Belgia. „Nu aduceți bătrânii la spitale, nu avem ce face pentru ei decât să le oferim îngrijiri paliative, unele pe care deja le au în centrele unde sunt. Să-i aduci ca să moară la spital e inuman", a spus Nele Van Den Noortgate, director al unui centru de geriatrie din Gent, citată de El Confidencial. Ea spune că pacienții cu demență sau cei cu diverse boli, oricum vor deceda în următoarele 12 luni, iar faptul că le prelungești viața nu le vindecă restul de suferințe. Ideea este de a folosi resursele medicale pentru a rămâne în viață cei care au o speranță de a trăi mai mare.

Întrebări esențiale

Deocamdată nu s-a ajuns la limită în niciuna dintre țări, internându-i pe toți cei care ajung la spital, dar medicii sunt sfătuiți să-i întrebe pe bolnavii cronici, dacă în caz că boala se agravează vor să fie trimiși la terapie intensivă. Atât în Olanda, cât și în Belgia se încearcă evitarea unei suferințe inutile, iar pacienții să poată alege unde vor să-și petreacă ultimele zile. Nu vor să ajungă ca în Lombardia, unde din cauza aglomerării, medicii au fost cei care au decis cine are mai multe șanse de viață.

Olandeza Arend Arends, specialistă în geriatrie, spune că trebuie să li se explice celor în vârstă că spitalizarea în aceste cazuri de infectare este intruzivă și solitară, că nu pot fi vizitați de cei dragi și că tratamentul cu un aparat de respirat este un atac asupra corpului care-i va lăsa și mai slăbiți.

Cifrele spun că în momentul de față în Olanda are peste 8000 de cazuri de infectare, și aproape 600 de decese, în timp ce în Belgia sunt 6000 de cazuri și peste 200 persoane decedate. Specialiștii prevăd că în Olanda maximul va fi atins la finalul lunii mai.

Japonia uimește lumea! Ce secret poate avea în lupta cu coronavirusul? Takayuki: „Aşa am fost educaţi”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
3818805908190378
Dan Vlad  •  28 Martie 2020, 14:16

Se vede că au fumat iarbă la greu. Niște nemernici!

223102608702428
Serge Sand  •  28 Martie 2020, 10:08

***????

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  28 Martie 2020, 10:00

viitorul nu l stie nimeni ...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează