GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

MAI, ordonanța militară nr. 3: când și cum mai putem părăsi locuințele » Interval de două ore în care cetățenii 65+ pot ieși afară

Articol de GSP - Publicat marti, 24 martie 2020 21:56

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Raed Arafat, șefuI DSU, și secretarul de stat de stat Bogdan Despescu au susținut în această seară o conferință de presă în care au prezentat noile măsuri excepționale impuse în România, în lupta pentru combaterea pandemiei de coronavirus. 

  • Toate măsurile devin valabile din 25 martie.

Marcel Vela a anunțat o nouă ordonanță militară, cu măsuri mai aspre în ceea ce privește părăsirea locuinței. Recomandările din ordonanța numărul 3 au devenit obligatorii și nu se mai face diferențierea între zi și noapte. 

Textul complet al Ordonanței Militare 3

 

Art. 1.  Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
  • f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
  • g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

  • a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
  • b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
  • d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

 

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

  • a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
  • b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 6. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.

(2) Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 7. – (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.

(2) Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști.

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

(2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

 

Art. 9. – (1) Se interzice accesul piloților la bordul navelor, sosite din zonele de risc roșii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de Direcția de sănătate publică Constanța sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roșie/galbenă.

(2) Se interzice accesul navelor maritime și fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă, în următoarele două zone de staționare în ancoră:

  • a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră;
  • b) Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe.

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 10. – Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:

  • a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;
  • b) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică;
  • c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

 

Art. 11. – Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

 

Art. 12. – (1) Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

Art. 13. – (1) După alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activități permise în centrele comerciale, cu următorul cuprins:

„(21) Suspendarea temporară a activității comerciale potrivit alin.(1) nu se aplică:

  • a) vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;
  • b) vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.”

(2) Măsurile prevăzute la alin.(1) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

 

Art.14. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  • a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală pentru măsurile prevăzute la art.1 - 4;
  • b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.5;
  • c) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.7;
  • d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art.8;
  • e) Autoritatea Navală Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.9.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 15. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prevederile art.4 și 5 din Ordonanța militară nr.2/2020 își încetează aplicabilitatea.

(3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

VIDEO / Klaus Iohannis anunță noi măsuri de carantină în România

Citește și alte știri despre coroanvirus: 

Toate ratele la bănci vor fi amânate 6 luni? Ministrul Finanțelor a răspuns în direct la TV

Recomandări de filme şi documentare din sport » Staţi acasă! Avem ce vedea pe Netflix şi HBO GO

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » A fost acuzat că este un reprezentant al intereselor rusești în România
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » A fost acuzat că este un reprezentant al intereselor rusești în România
Cum arată numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta LIVE dintre Ciolacu, Georgescu, Lasconi și Simion
Stiri extrasport
Cum arată numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta LIVE dintre Ciolacu, Georgescu, Lasconi și Simion

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (9)
raikkonen79
raikkonen79  •  25 Martie 2020, 15:19

Eu nu inteleg un lucru! Am setat un interval orar, in speta 11-13, pentru cumparaturile celor trecuti de 65. De ce nu interzicem celeilalte categorii accesul in acest interval orar? Adica vrem sa protejam batranii, limitand contactul acestora cu restul populatiei. Banuiesc ca nu moare nimeni daca nu face cumparaturi in intervalul 11-13.

2456334408024644
Vasile Vasile  •  25 Martie 2020, 13:20
Postat de catalynn pe 25 Martie 2020, 02:55

De fapt e un fel de șantaj moral, dacă nu ești de acord cu acest gen de carantina vin ăștia care nu vor sa mărească pensiile cu 40% de la 1 Septembrie așa cum era stabilit sa îți spuna ca vrei sa o omori pe mama mare! Deci ei nu dădeau o ceapa degerata pe mama mare acum o luna, astăzi numai despre asta auzi! Atâta ipocrizie nu am văzut demult! Bai, sa fie clar, oricât ne-am încuia in case epidemia se va răspândi pana devenim imuni, ca oricare alta de când e lumea. Da, vor fi victime, însă dacă crezi ca ii salvezi pe toți distrugând și bruma de economie pe care o ai este de de-a dreptul aberant. OK, nu mori de coronavirus dar vrei sa trăiești in sărăcia care va urma dacă se mai insista cu “stați acasă!”?

La teorie esti bun fra(daca nu reciti cumva o circulara de la PSD) ,dar vreau sa te intreb ceva mai practic : ai fi de acord sa mori TU daca ai stii ca salvezi economia ??Simplu da sau nu !!??Si mai este o pb,esti sigur ca dupa ce mor toti cei care nu devin imuni,maio ai cu cine sa faci treaba in economia aia a ta ??Cred ca nu degeaba esti suporter becaliot, iubiti la fel ,ginditi la fel !!Vai de mama voastra !!

loko1
loko1  •  25 Martie 2020, 07:46

Virusul nu s-a născut în România,a fost adus de cei plecați pentru o viață mai ceva decât aici.Dacă era un guvern responsabil,lua măsuri rapide de achiziție a echipamentelor medicale de protecție a personalului medical ,si vânzătorii magazinelor,încă din decembrie -ianuarie.Dar ei plănuiau să grăbească alegerile anticipate,fără să-i intereseze pericolul care va sosi.Acum bâjbîie în elaborarea de ordonanțe fără a consulta oamenii de specialitate.Dacă o persoană deținătoare de virus intră într-un magazin si vînzătorul este contaminat,acesta va contamina sute,iar aceștia alte sute de persoane ,ier în final pe toți din casă.Eu am peste 70 de ani,cu tratament sintrom,(anticoagulant)trebuie să fac lunar analiza INR,și nu am curaj ul să merg la spital pentru a nu mă infecta de la personalul medical care nu au echipament de protecție de unică folosință.Deci în final cea mai importantă măsură este echipamentul de protecție pentru personalul medical, cei ce lucrează cu publicul ,și carantină pentru cei contaminați.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează