FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - OLANDA

Perfecțiune sau devenim pradă sigură » Totul despre Olanda, adversara României în optimile Euro 2024

Olanda este adversara României în optimile Euro 2024. Tricolorii vor avea o misiune dificilă. Foto: Imago +11   FOTO
Olanda este adversara României în optimile Euro 2024. Tricolorii vor avea o misiune dificilă. Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2024 09:02 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 13:17

România se pregătește să înfrunte Olanda în optimile Euro 2024, o adversară cu greutate, chiar dacă vine de pe poziția a 3-a din grupa D ♦ Batavii s-au calificat în prima fază eliminatorie tot cu 4 puncte acumulate, la fel ca reprezentativa lui Edi Iordănescu, însă momentul dificil l-a trăit în ultima rundă, cu Austria ♦ Naționala lui Ronald Koeman practică un fotbal ce se vrea ofensiv și e bazat pe individualități instruite să fie disciplinate.

Locul 1 în grupă nu îți rezervă întotdeauna „încrucișarea” cu un adversar inferior. Aceasta a fost concluzia unei seri istorice pentru România, la capătul căreia a primit vestea că adevărata provocare abia acum urmează.

România - Olanda se joacă marți, de la 19:00, pe Allianz Arena din Munchen. Meciul va fi transmis pe Pro TV și în format liveTEXT pe GSP.ro.

Olanda - Austria, la EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Olanda - Austria, la EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Olanda - Austria, la EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Olanda - Austria, la EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Olanda - Austria, la EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
+7 FOTO

Cine este Olanda, adversarul României

Și la turneul din Germania, la fel ca în multe alte ediții ale competiției, Olanda și-a pornit drumul cu statutul de „marea provincială” a fotbalului european, căreia îi lipsește mereu ceva pentru a ridica trofeul deasupra capului.

De data aceasta, jucătorii par că nu formează întocmai o echipă, motiv pentru care speranța stă în individualități, capitol la care România nu poate emite pretenții.

Deja calificată, înfrângerea cu Austria, 2-3, a scos în evidență aspectele negative al naționalei aflate în tranziție. Conexiunile au lipsit, iar fragilitatea defensivei a ridicat multe semne de întrebare.

În completarea acestora, rigurozitatea echipei pregătite de Ralf Rangnick i-a luat punctele.

Sistemul pe care îl practică Ronald Koeman oscilează între 3-4-1-2 și 4-3-3. Cu un fundaș în plus, soliditatea formației crește exponențial și dă mai multă încredere benzii drepte constituite uneori din Dumfries și Frimpong, adevăratele puncte forte ale Olandei în declanșarea ofensivei.

Chiar și așa, planul tactic este fad și denotă urme clare de joc fundamentat pe spontaneitate, aspect perfect vizibil în testul de maturitate semiratat cu Franța, 0-0.

Se bazează pe verva intermitentă a lui Memphis Depay cel cu look de baschetbalist și eternul dornic Xavi Simons.

Putem aplica rețeta Austriei?

Dacă duelul de referință a fost cel cu Polonia pentru olandezi, cel cu Austria a zdruncinat bine „Portocala mecanică”. Selecționerul batavilor a reușit să-i ultramotiveze pe jucătorii săi, deși miza era aproape nulă.

Neclaritatea din joc l-a făcut pe Koeman să apeleze la prima schimbare încă din minutul 34. Joey Veerman a părăsit terenul și a izbucnit în lacrimi pe bancă de frustrare. Această atitudine l-a deranjat vădit pe legendarul antrenor și nu a ezitat să își exprime public dezamăgirea.

„Ar trebui să îl întrebați pe el ce a simțit când l-am schimbat. Când ești selecționer, trebuie să intervii când cineva joacă așa. A pierdut foarte multe mingi, iar pentru mine e inexplicabil”, a fost reacția tehnicianului extrem de irascibil pe bancă, poate și din cauza problemelor de familie pe care le are.

Presa din Olanda a adus în prim plan, în edițiile publicațiilor de a doua zi, informația că șansele ca mijlocașul să mai evolueze la Euro 2024 au devenit nule, întrucât Koeman este dispus să cruțe orice caracter slab din echipă.

Perfecțiune sau devenim pradă sigură » Totul despre Olanda, adversara României în optimile Euro 2024
Ronald Koeman a răbufnit în meciul pierdut cu Austria. Foto: Imago

Chiar dacă a fost un meci cu multe goluri, austriecii au dat senzația că luptă până la final, speculând plasamentul defensiv eronat.

În centrul apărării, s-au aflat Virgil Van Dijk și Stefan de Vrij, un cuplu care nu sperie și cade în somnul minutelor, în multe dintre momente.

Pentru ca România să poată aplica rețeta Austriei este nevoie ca reprezentativa lui Edi Iordănescu să dovedească insistență până la ultimul fluier, respectiv sincronizare perfectă în privința paselor, mai ales în flancul stâng, acolo unde Deian Sorescu, în absența lui Bancu, va da examenul carierei sale.

Un element pozitiv pentru tricolori este că „Oranje” preferă posesia, ceea ce ne-ar întoarce la contraatac și pressing, armele noastre care au produs efecte pozitive.

Wout Weghorst nu iartă în minute puține

Deși nu este un titular de drept, Weghorst (31 de ani) e unul dintre preferații staff-ului tehnic. „Călăul” de 1,97 metri este introdus de regulă pe final, atunci când energia adversarilor scade vertiginos.

Vârful pe care Drăgușin și Burcă vor avea misiunea să-l anihileze nu practică cel mai curat fotbal și pivotează pe neașteptate. Este un maniac al șutului, iar în aer devine letal.

Perfecțiune sau devenim pradă sigură » Totul despre Olanda, adversara României în optimile Euro 2024
Wout Weghorst este arma secretă a lui Ronald Koeman. Foto: Imago

Mai mult, adoră ca mingea să orbiteze în jurul lui. Așa s-a născut golul decisiv cu Polonia, din minutul 83. Interesant este că Weghorst a jucat 36 de meciuri în tricoul portocaliu și doar în 11 dintre acestea a început titular, în restul de 25 fiind rezervă. În aceste 25, de 14 ori a evoluat mai puțin de 15 minute.

12 goluriîn 36 de meciuri a marcat Weghorst în tricoul Olandei

  • Niciun jucător suspendat nu are Olanda pentru optimi. Doar Jerdy Schouten și Joey Veerman, mijlocași de la PSV, au fost avertizați cu cartonaș galben până acum;
  • Din echipa României va lipsi Nicușor Bancu pentru cumul. Cel mai probabil Deian Sorescu îi va lua locul pe postul de fundaș stânga;

Gakpo cu talentul. Frimpong cu viteza

Pericolul vine și de pe extreme. Cody Gakpo (25 de ani), talentatul umil de la Liverpool, a marcat două goluri în actuala ediție și s-a înscris în clasamentul select, deși sărăcios, al marcatorilor, completat de Georges Mikautadze (3 reușite), Jamal Musiala (2), Niclas Fullkrug (2) și Ivan Schranz (2).

Gakpo a înscris a înscris cinci dintre ultimele opt goluri ale Olandei în fazele grupelor de la Cupa Mondială și Euro.

Perfecțiune sau devenim pradă sigură » Totul despre Olanda, adversara României în optimile Euro 2024
Cody Gakpo este foarte periculos în flancul stâng. Andrei Rațiu va avea sarcina de a-l limita în joc. Foto: Imago

Pe flancul drept se află Jeremie Frimpong (23 de ani), starul lui Bayer Leverkusen. Este cel mai rapid jucător batav în competiția continentală cu o viteză maximă dezvoltată de 35,2 km/h. În comparație, sub cea a lui Valentin Mihăilă, de 35,8 km/h.

50 de milioane de euroeste cota lui Jeremie Frimpong potrivit Transfermarkt

Cum a arătat Olanda în cele trei partide din grupe:

  • vs. Polonia (4-3-3): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Reijnders, Veerman - Simons, Depay, Gakpo;
  • vs. Franța (4-3-3): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Simons, Reinjders - Frimpong, Depay, Gakpo;
  • vs. Austria (4-3-3): Verbruggen - Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Veerman - Malen, Depay, Gakpo;

Cu Austria am fost slabi. Nu tot meciul, ci începutul. Dacă nu ești într-o poziție bună din punct de vedere defensiv, nu acoperi, nu ești agresiv, dai mingea adversarului, atunci este o rușine, da!

- Ronald Koeman, selecționerul Olandei

VIDEO. Rusescu și Alexa, încrezători în șansele României în optimi

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (16)
MaxiP
MaxiP  •  28 Iunie 2024, 00:18
Postat de portardelegenda pe 27 Iunie 2024, 16:59

Daca tot m ai provocat pe o polemică ,hai sa argumentăm : 1 -mai există in vreo țara din lume o regula u 21 sub aceasta forma in prima ligă . Răspuns : NU. Motivul este logic. Nu propui niste jucatori in mod forțat din care peste 90% din ei NU FAC FAȚĂ DUPA CE IES DIN ELIGIBILITATE U 21 si dispar . 2- Nu ai dreptul tu FRF sa impui unor entități de sine statătoare cum să-și gestioneze fondul de jucători ( ei joacă in cupele europene in cazul in care se califica dupa primele tururi cu jucători CE NU POT EVOLUA IN CAMPIONAT DIN CAUZA U 21, respectiv 20 % din primii 11 vor fi fără meciuri în picioare) handicap uriaș intr o confruntare europeana unde ,,detaliile fac diferenta " . Efectul ???? Priveste statistica ultimilor ani a echipelor de club românesti ,în competițiile europene . 3 -Incapacitatea FRF in ce priveste revitalizarea sectorului juvenil privind ,condițiile, criterii de selecție , calitatea si nivelul competițiilor de la nivel juvenil , definirea clara a rolului loturilor naționale de juniori , este mai mult decât evidenta fiindcă există interes ca să nu fie deranjată TURMA DE VOTANȚI . De aici si interesul si susținerea regulii U21 . Să băgăm gunoiul sub preș si sa aruncăm pisica moartă in curtea cluburilor. Așa a facut și Mircea Sandu și s a ales praful. Treziți vă ca vă îmbătați cu apa rece. P.S. Uită te din nou la meci si vezi câte ocazii am avut cu Slovacia . S ar putea să ti mai revi din euforia laudativa la ad

Deci asta cu meciurile de cupe europene e absolut geniala. Le cere un jucator U21, UNUL. Atat. De-asta n-au ei rezultate in afara, ca trebuie sa joace cu un U21 in teren, hai ce sa spun. Daca exista reguli de genul? Da, exista. Fara discutie exista, fie reguli, fie recompense pentru folosirea jucatorilor din tara de origine a campionatului. De altfel in multe sporturi, tari care au ajuns sa sufere la nivel de nationala, au impus astfel de reguli. Ba chiar in Romania, la nivel de minister s-a pus o regula care pedepseste echipele din toate sporturile (nu stiu cat se aplica) daca nu foloseste un procent mult mai important decat ce cere FRF-ul. Da, exista astfel de masuri, recunosc, pe astea nu le-a inventat Burleanu. Si apropo de comparatia cu alte campionate: exceptand acaesta regula, cam ce se aseamana? Ca ok, repede sarim ca nu au astfel de reguli. Comparam si alte aspecte? Sa vedem, doar cu asta suntem unici? Legat de meciul cu Slovacia, or fi avut mai multe ocazii, putem revedea insa si meciurile cu Ucraina si cu Belgia si sa numaram ocaziile alor nostri din acele meciuri. Nu e vorba de euforie, e vorba ca nu ne putem aprecia echipa la valoarea reala. Au depasit asteptarile, desi dupa parerea mea, au jucat la potentialul pe care il aratau. Dar ii privim emotional. Si inca ceva: da, orice structura isi poate impune anumite reguli. Ca atare FRF e lasata sa aplice regula U21. Ca fac patronii nazuri, eu de-abia astept sa nu o respecte, vor retrograda, foarte simplu.

portardelegenda
portardelegenda  •  27 Iunie 2024, 18:11

Stimate domn MaxiP. Vă propun si abordare normală a subiectului U 21. De ce FRF nu se implică profund in revolutionarea zonei juvenile ? Raspuns : acolo trebuie să mai joace la nationala de juniori si baiatu lu primarul x ,parlamentaru y sau nepotul senatorului z .Astfel dintr un lot de 20 de jucatori minim 3 sunt din aceștia. Situație în care se pierd 3 POTENTIALE VALORI care văzând ce se intâmplă RENUNȚĂ.Corect ar fi ca FRF să se focuseze pe EFICIENTIZAREA SECTORULUI JUVENIL care SĂ-ȚI PRODUCĂ JUCĂTORI PE BANDĂ .Dar ei preferă sa bage gunoiul sub preș. Fiindcă ce se intâmpla in sectorul juvenil este un MASACRU EMOTIONAL astfel incât de acolo ieși cu traume emoționale sau frustrari profesionale . Atrenorii sunt adevarate ATENTATE LA EDUCAȚIA SI FORMAREA TINERILOR. Iar FRF se face ca plouă . Fiindcă votanții de seviciu nu trebuie deranjați. Si mai vine câte un rezultat din ăsta si gata alibiul , buna guvernanță , asupra cu măsură ,bla,bla,bla . Somn usor stimabile dar eu îs prea hârșit ca sa mai halesc ,,gogoși" de genul ăsta P.S. Poate un copil care era pe post cu Ianis Hagi la 15 ani si care avea potențialul lui Modrici a fost descurajat când a simțit că pentru unii criteriile de selecție sunt altele decât pentru el. Si surpriză in loc sa beneficieze de experiențe internaționale ce l ar fi putut propulsa , a ajuns șofer de taxi. Ăla ar fi putut fi fiul tău.E ce zici mai e totul atât de roz ?

portardelegenda
portardelegenda  •  27 Iunie 2024, 17:41

Probabil ca unii de pe aici se mulțumesc cu ceva mai mult decât nimic( a se citi ,,rezultate notabile" ) Eu am invățat sa evaluez potențialul si acolo unde el există ( la noi exista foarte mult ) , să am pretenții de la administrator (FRF). PRIVIȚI JOCURILE IN RELUARE FĂRĂ TENSIUNEA SI SUBIECTIVISMUL MOMENTULUI. Veti constata ca NIVELUL DE EXPRIMARE INDIVIDUAL ESTE MULT SUB CERINȚE. Cu câteva sclipiri nu facem primăvara. Respect băietilor pentru atitudine si efort, respect stafului pentru implicare si profesionalism. Dar rusine FRF pentru modul in care gestionează fenomenul intr un mod demn de niste incompetenți. Pe scurt : bâjbâie

Vezi toate comentariile (16)
Comentează